Olijfgroen (RAL 6003) in je interieur: zo combineer je deze kleur

Geschreven door:

Wat is de kleur olijfgroen?

Olijfgroen is een groentint die ergens tussen groen, geel en grijs in valt. Het is een aardse tint die staat voor kracht en rust. Het is een veelzijdige kleur die in verschillende tinten voorkomt: van licht en zacht tot donker en diep. Deze kleur brengt zowel warmte als stijl toe aan je woning.

Wat is de kleurcode van olijfgroen?

De juiste kleurcode bij een verfkleur vinden, kan best een uitdaging zijn. Voor olijfgroen ga je voor de RAL-kleurcode RAL-6003. Wil je olijfgroen toepassen op je muren? Dan ga je voor normale muurverf. Wil je olijfgroen toepassen op een kast, keukenkastjes of bijvoorbeeld een bijzettafel? Dan is vaak hoogglans of zijdeglans een goede keuze. Deze zijn beter bestand tegen krassen en blijven dus langer mooi.

Op welke materialen kun je olijfgroen toepassen?

Omdat olijfgroen een combinatie van verschillende kleuren is en in allerlei tonen beschikbaar is, is het een aanpasbare kleur die je op veel materialen kunt toepassen.

Olijfgroen op hout

Op hout creëert olijfgroen een natuurlijk en warm effect. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor Scandinavische interieurs. Een mooie lak op bijvoorbeeld een deur of meubel maakt je interieur net even unieker en persoonlijker.

Olijfgroen op kunststof en metalen

Ga je voor een industriële look, dan kun je olijfgroen heel goed toepassen op metaal. Denk bijvoorbeeld aan een metalen bijzettafel. Met een speciale metaallak heb je dit zo zelf gedaan. Voor moderne touch in je interieur kun je olijfgroen ook goed toepassen op kunststof.

Olijfgroen op de muur

Geef je je kamer een metamorfose met een geschilderde muur, dan maakt olijfgroen op de muur je woning interessant, terwijl het toch rustig blijft. Olijfgroen op de muur geeft je woning een gevoel van kalmte en verbinding met de natuur.

Histor
17.95 p/l
Shop hier
Strijck
24.95 p/l
Shop hier
Strijck
24.95 p/l
Shop hier
Flexa
26.99 p/l
Shop hier
Farrow & Ball
55.- p/0.75l
Shop hier
Farrow & Ball
107.- p/2.5l
Shop hier


Olijfgroene muur

Hoe combineer je olijfgroen in het interieur?

Olijfgroen combineren met andere groentinten

Kleuren die goed passen bij olijfgroen zijn natuurlijk andere groentinten, zoals saliegroen of mintgroen, smaragdgroen of ga voor een ton-sur-ton look met verschillende tonen van olijfgroen.

Olijfgroen combineren met neutrale tinten

Wil je een neutraal en harmonieus interieur neerzetten? Dan kun je gaan voor neutrale kleuren zoals taupe, bruintinten of een wittint zoals RAL 9010. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen in combinatie met sierlijsten of juist heel neutraal in een wabi-sabi achtig interieur.

Olijfgroen combineren met zwart en terra cotta

Ben jij meer een fan van de industriële woonstijl? Ook daar past olijfgroen heel goed bij. Combineer bijvoorbeeld een olijfgroene bank met een bakstenen (terra cotta) muur en zwarte accenten in bijzettafels en lampen.

Olijfgroen combineren met okergeel en houttinten

Voor een warm en uitnodigend interieur kun je olijfgroen ook heel goed combineren met warme tinten als okergeel en houttinten. Dit kan iets donkerder uitvallen, dus is een goede combinatie voor een ruimte met veel natuurlijk licht. Heb je niet zo veel licht in huis? Combineer olijfgroen dan met lichte neutrale tinten, zoals crème en andere off-whites.

Olijfgroen combineren met marineblauw

De combinatie van olijfgroen met marineblauw biedt een gedurfd contrast dat één en al stijl en klasse uitstraalt. Ga je dus voor een luxe uitstraling, dan is dit de perfecte kleurencombinatie.

Olijfgroen combineren met een diepe grijstint

Deze combinatie brengt de diepte van antraciet grijs of RAL 7022 en de natuurlijke rust van olijfgroen samen. Hiermee straalt je woning direct kracht en kalmte uit.

De mooiste kleurcombinaties met olijfgroen:

Bronnen: Pinterest


Zelf genieten van de rust van olijfgroen in je interieur?

Laat je inspireren door de mooiste olijfgroene items.

Light & Living
49.90
Shop hier
Slimprint
63.-
Shop hier
Bronx71
115.-
Shop hier
Blumtal
19.99 (per 2)
Shop hier
Natuurlijk bloemen
19.99
Shop hier
Sleepking
449.-
Shop hier

Welke materialen passen bij olijfgroen?

Ga je liever voor een luxe uitstraling met olijfgroen? Maak dan de combinatie met goud, bijvoorbeeld gouden grepen voor je keukenkastjes of goudkleurige woonaccessoires zoals kandelaars of lampen.

Olijfgroen combineren met natuurlijke materialen

Voor warme interieurs maak je de combi met warme houttinten zoals notenhout of eco-leren meubels. Een laatste goede optie, voor iedereen die een duurzaam interieur wil, is om een moswand aan te brengen in op je olijfgroene muur. Zo maak je er een compleet, door de natuur geïnspireerde vibe van. Weten hoe je die zelf maakt? Check dit stappenplan voor een moswand.

Moodboard olijfgroen ton-sur-ton
Moodboard olijfgroen met goud

Waar moet ik op letten bij het toepassen van olijfgroen in mijn interieur?

Olijfgroen is een veelzijdige kleur die warme en een natuurlijke touch aanbrengt in je interieur. Om optimaal van deze kleur te genieten, heb ik een aantal tips voor je:

1. Breng de kleur in balans

Olijfgroen combineert super mooi met neutrale kleuren zoals taupe, wit en houttinten. Door de kleur te balanceren met natuurlijke tegenhangers, maak je je woning rustig

2. Let op de lichtinval

Olijfgroen kan - net als veel andere kleuren - anders uitvallen op verschillende momenten van de dag. Vraag daarom altijd een kleurstaaltje aan, zodat je de kleur gedurende de dag kunt bekijken. Vind je het de hele dag prachtig? Dan is het de perfecte kleur.

3. Zorg voor goede verlichting

Het soort verlichting kan de kleur maken of kraken. Vaak is een warme kleur de beste optie om de natuurlijke en warme ondertoon van olijfgroen naar voren te laten komen. Maak het niet té warm, want een gele gloed is ook niet wat je wilt. Let op dat het licht niet te koel is. Je ziet wel veel, maar je kleur kan ook flets uitslaan.

In welke soorten verf kun je olijfgroen toepassen in je interieur?

Omdat olijfgroen een relatief rustige kleur is, kun je er allerlei kanten mee op. Daarom is het ook een hele geschikte kleur voor verschillende oppervlaktes in je huis: van je deuren tot aan je muren. Let alleen wel even op dat je de juiste verfsoort kiest:

  • (Matte) muurverf is perfect voor je muren en plafonds. Deze weerkaatst het licht minimaal en geeft geen glans, waardoor het je ruimte rustig maakt
  • Zijdeglans verf is perfect voor een subtiele kleur op je deuren, plinten of kasten. Het geeft subtiele glans, zonder te overheersen
  • Hoogglans verf is de beste keuze voor als je een item wilt laten shinen. Denk aan je keukenkasten of je kozijnen. Zeker met buitenkozijnen helpt hoogglans ook nog eens om het langer mooi te houden.

Olijfgroen in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, en olijfgroen kan hier een verfijnde en rustgevende sfeer creëren. Maak combinaties met warme materialen en neutrale kleuren voor een uitnodigend geheel.

Bronnen: Pinterest

Olijfgroen in de keuken

Olijfgroen is een zeer populaire kleur in keukens vanwege het tijdloze karakter van deze kleur. Pas 'm bijvoorbeeld toe met backsplash tegels of in de keukenkastjes met dezelfde olijfgroene handgreepjes in combinatie met een mooie crèmekleurig keukenblad. Of maak een accentmuur in de keuken met olijfgroen en combineer met warme houttinten.

Bronnen: Pinterest

Olijfgroen in de slaapkamer

Met olijfgroen in de slaapkamer kun je zeker zijn van een goede nachtrust. Groen heeft het vermogen ons brein rust te geven, waardoor in slaap vallen een eitje wordt. Ook hier kun je het subtiel houden met olijfgroen beddengoed of accessoires, of uitpakken met een son-tur-son look met verschillende tinten olijfgroen over de gehele slaapkamer. Tip: pak maximaal 3 tinten en combineer met een neutrale tint, zoals off-white of crème. Zo maak je het niet te overweldigend.

Bronnen: Pinterest

Olijfgroen in het kantoor

Ook in het kantoor is olijfgroen een goede keuze, omdat deze kleur helpt bij concentratie en creativiteit. Precies wat je nodig hebt op je thuis werkplek. Je kunt ervoor kiezen om een (kunst)olijfboom binnen te zetten of voor een olijfgroene muur te gaan. De keuze is aan jou.

Bronnen: Pinterest

Meer groentinten ontdekken? 

Lees hier alles over groentinten in je interieur >