Mintgroen (RAL 6029): de perfecte kleur voor een fris huis

Geschreven door:

Wat voor kleur is mintgroen?

Mintgroen is een frisse, lichte kleur die rustgevend werkt in je woning. Doordat mintgroen een kleine hint van blauw heeft, krijgt het een wat koeler effect. Mintgroen wordt vaak geassocieerd met frisheid, vernieuwing en zuiverheid. Ideaal voor een lichte woning, maar ook om een donkerdere woning op te frissen.

Wat is de RAL kleurcode van mintgroen?

Schilders en bouwmarkten werken met name met RAL kleuren. Natuurlijk heeft ieder merk z'n eigen kleurcode, maar de RAL kleur wordt het meest gebruikt. De RAL kleurcode van mintgroen is RAL 6029. Geef deze kleur door bij de bouwmarkt en ze mengen zo een potje verf voor je.

mintgroene kleur op muur

Op welke materialen kun je mintgroen toepassen?

Mintgroen op hout

Mintgroen en hout zijn een match made in heaven. De natuurlijke en arme tonen van het hout, gecombineerd met de frisse, koele tinten van mintgroen zorgt voor een perfecte balans. Dus pak er een kwast bij en schilder dat meubel of die stoel in een frisse mintgroene kleur.

Mintgroen op kunststof of metaal

Voor een eigentijdse en edgy vibe is mintgroen ook heel goed toe te passen op kunststof of metaal. Van keukenapparatuur tot lampen: het toevoegen van mintgroen zorgt voor persoonlijkheid in je woning.

Mintgroen op de muur

De meest voor de hand liggende keuze is mintgroen op je muren. Doordat deze kleur licht en fris is, laat het je ruimte groter lijken. Of je nu gaat voor een accentmuur of een volledige kamer: met mintgroen maak je iedere kamer luchtig en fris.

Moodboard mintgroen met roze

Hoe combineer je mintgroen met andere kleuren in je interieur?

Mintgroen is een ontzettend leuke kleur om te combineren. Je kunt namelijk een hoop kanten op. Ik zet een aantal interessante kleurencombinaties voor je op een rij.

Mintgroen met andere pastelkleuren

Voor een vrolijke uitstraling kun je mintgroen heel goed combineren met andere pastelkleuren, zoals zachtroze of lichtgroen. Hiermee maak je een vrolijk en licht geheel van je huis. Zo kom je zeker vrolijk thuis.

Mintgroen met goud

Met gouden elementen in je woning accentueer je de lichte toon van mintgroen, waardoor het een interessant en toch diepgaand geheel wordt. Door goud toe te voegen zet je een luxe sfeer neer. Een beetje glamour en een beetje frisheid.

Mintgroen met wit

Deze klassieke combinatie zorg voor de ultieme frisse uitstraling. Het gevoel van vers gewassen, knisperend beddengoed ken je vast wel. Bedenk dat gevoel bij je hele woning, dat is wat deze combi uitstraalt.

Mintgroen en neutrale (hout)tinten

Houd je van een natuurlijke uitstraling in huis? Combineer mintgroen dan eens met natuurlijke, neutrale tinten en houten elementen. Het hout voegt warmte toe en benadrukt de frisheid van het mintgroene.

Mintgroen en donkergroen

Een monochrome look is altijd een goede keuze. Het brengt diepte en iets interessants aan je woning. Je kunt dit bijvoorbeeld op een natuurlijke manier doen door donkergroene planten bij je mintgroene muur te zetten. Of door een mintgroene kast tegen een donkergroene wand te zetten.

Mintgroen en zwart

Houd jij wel van een dramatische vibe in huis? Combineer mintgroen dan met zwart. Dit zorgt voor een moderne en hedendaagse uitstraling, waarmee je een statement neerzet.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij mintgroen?

Zoals ik al eerder schreef, werkt mintgroen heel goed met natuurlijke materialen. Denk aan hout, riet of linnen. Deze voegen warmte toe en benadrukken de frisse eigenschap van mintgroen. Ook metaalaccenten in goud of koper zijn een goede match met mintgroen. Ze voegen een tikkie luxe toe aan je interieur en maken je woning interessant. Hetzelfde geldt voor zachte stoffen zoals fluweel en zijde.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van mintgroen in mijn interieur?

Ga je aan de slag met mintgroen, dan zijn er een paar aspecten om rekening mee te houden. Met deze punten in gedachten komt jouw mintgroene kleur het beste tot zijn recht.

1. Let op de lichtinval

Mintgroen kan variëren van een zachte, subtiele tint tot een levendigere kleur, afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk licht in de kamer. Test de kleur dus op verschillende momenten van de dag door een staaltje of een testvlakje op de muur te maken.

2. Zorg voor balans

Combineer mintgroen met neutrale kleuren voor een gebalanceerd kleurenschema. Te veel mintgroen kan overweldigend zijn, terwijl een goede balans juist verfrissend werkt.

3. Denk na over accenten

Welke kleuren benadrukken de frisheid van mintgroen? Maak deze onderdeel van je kleurenschema, zodat je het effect van mintgroen versterkt. Zo breng je contrast aan en maak je je woning interessant.

4. Ga voor textuur

Mintgroen werkt heel goed op verschillende texturen. Maak een gevarieerde combinatie van mintgroen op gladde en ruwere texturen voor een boeiende en gelaagde look.

In welke soorten verf kun je mintgroen toepassen?

Iedere toepassing vergt net even een andere soort verf. Ik zet ze voor je op een rij:

  • Latex- en muurverf: deze verfsoort is perfect voor muren en plafonds. De verf blijft lang mooi en is gemakkelijk schoon te maken, zodat je er lang van kunt genieten.
  • Krijtverf: deze verfsoort geeft een meubel een matte finish. Matte verf benadrukt de rustgevende kwaliteit van mintgroen en dus een hele goede keuze voor een stoel of kast.
  • Hoogglans lak: wil je iets op laten vallen? Kies dan voor hoogglans lak. Deze reflecteert het licht meer dan zijdeglans lak, waardoor je blik er naartoe wordt getrokken. Hoogglans lak is een goede keuze voor keukenkasten of tv-meubels én is je go-to verf voor buitenkozijnen.
  • Zijdeglans lak: met zijdeglans lak werk je vaak deuren en plinten af. Deze verf heeft een mattere uitstraling dan hoogglans lak, waardoor het niet afleidt en een mooi afgewerkte uitstraling geeft.

Mintgroen in de woonkamer

De woonkamer is een fijne plek voor mintgroen. Net als andere groentinten zoals saliegroen en olijfgroen, heeft mintgroen een rustgevende werking op je brein. Daarom is deze kleur perfect voor een ruimte waar je wilt relaxen. Het is aan jou hoe je het toepast: all-out met een mintgroene muur, of wat subtieler met een aantal mintgroene accessoires.

Bronnen: Pinterest

Mintgroen in de keuken

Je komt mintgroen misschien nog wel vaker in de keuken tegen dan in de badkamer. Met een mooie mintgroene backsplash bij het aanrechtblad of mintgroene kastjes met goudkleurige keukengrepen maak je een vrolijk en luchtig geheel van je keuken.

Bronnen: Pinterest

Mintgroen in de badkamer

Ook in de badkamer komt mintgroen heel veel voor. Mintgroen staat voor fris en fruitig, wat je natuurlijk wilt voelen nadat je in de badkamer bent geweest. Mintgroen is ook nog eens een heel rustgevende kleur, dus het maakt je direct relaxed als je de badkamer binnenkomt. Combineer 'm eens met smaragdgroen voor een gelaagde stijl in je badkamer.

Bronnen: Pinterest

Mintgroen in het kantoor

Zoals ik eerder al schreef: mintgroen om je heen hebben bevordert de creativiteit. Dus voor iedereen die punten wil scoren op werk of creatieve ideeën voor zichzelf wilt bedenken: geef je kantoor wat mintgroene touches. Of zet een mooie duurzame bureaustoel in een mintgroene kleur neer.

Bronnen: Pinterest

Mintgroen in de kinderkamer

Mintgroen is een vrolijke kleur die goed te combineren is met andere pastelkleuren. Ideaal voor een kinderkamer dus. De kleuren werken stimulerend voor de creativiteit van kids en geeft ze tegelijkertijd de rust die ze nodig hebben in hun eigen slaapkamer.

Bronnen: Pinterest

Meer groentinten ontdekken?

Groen is heel populair in interieurs, en met goede reden. Ontdek hier alles over groentinten in het interieur.

No items found.
No items found.