Duurzamer wonen? Zo pak je het aan

Geschreven door:

Kies voor duurzame elektronica

Kook je nog steeds op een gasfornuis? Of heb je een koelkast met energielabel E? Dan is het tijd om eens te kijken naar vervanging. Hoewel energielabels vaak aangepast worden naar de nieuwste standaarden, is A+++ een prima keuze (je kunt ook niet echt anders). Deze zal na een aantal jaren een wat lager energielabel krijgen, maar het blijft een zuinige optie. Kijk dus eens naar inductie en bepaal welke andere apparaten je kunt vervangen.

Het zijn niet alleen de apparaten in je keuken die veel energie vreten, ook verlichting, de tv of andere elektronica in bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer slurpen ongemerkt veel stroom. Maak dus eens een rondje door je huis en bekijk welke verlichting je kunt vervangen door LED lampen en ga na welke apparaten vaak op stand-by staan. Dit kan zo 10% van je energierekening schelen.

Duurzaam wonen

Ga terug naar de basis: je huis isoleren

Dit klinkt een beetje eng. Moet je dan alle muren slopen, alle vloeren eruit halen en je hele dak vervangen? Soms is dit het geval, maar nog vaker kunnen experts hier omheen werken. Zo kan er spouwmuurisolatie in je muren gespoten worden, waarmee je buitenmuren direct geïsoleerd zijn. Specialisten kunnen in veel gevallen ook dakisolatie tussen het dakbeschot en de gipsplaten schuiven. Wil je het écht goed doen? Ja, dan is een meer rigoreuze aanpak soms nodig.

Heb je nog enkel glas? Dan kun je twee dingen doen: het hele glas laten vervangen of er voorzetramen tegenaan (laten) zetten. Beide opties schelen al heel veel op je energieverbruik. Let er wel op dat voorzetramen goed gezet en afgekit worden, anders kan er condens tussen de ramen ontstaan. Dat is niet wat je wilt.

Houd verder je hand eens langs deuren en ramen. Voel je koude lucht naar binnen stromen? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk met tochtstrips aan de slag. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen. Even goed schoonmaken, de strips op maat knippen met een schaar en plakken. Zo gepiept.

Huis isoleren

Subsidie voor je huisisolatie

Gelukkig helpt de overheid je graag een handje mee met het verduurzamen van je huis. Zo kun je in veel gevallen subsidie krijgen wanneer je twee of meer isolatie-initiatieven uit wilt voeren. Hier kun je vaak kiezen voor spouwmuur-, vloer- of dakisolatie. Of het plaatsen van dubbel, tripel of HR++ glas. Dus bekijk de opties eens op de website van de Rijksoverheid en doe er je voordeel mee.

Verbouw je huis met duurzame bouwmaterialen

Pak je het groots aan? Goed bezig! Verduurzaming gelijk goed doen is een investering, maar levert je op de lange termijn veel op. Let er dan wel op dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt. En houd in de gaten waar je bouwmaterialen vandaan komen. Hierbij een lijst van duurzame bouwmaterialen die je voor je verbouwing kunt gebruiken:

Hout

Hoewel hout een duurder materiaal is, gaat het veel langer mee dan bijvoorbeeld laminaat of pvc. Zorg wel dat je het goed onderhoudt met een beits, olie of lak. En let er goed op dat je hout koopt met een duurzaamheids keurmerk. De keurmerken FSC en PEFC geven aan dat het hout eerlijk gekapt is (dus niet illegaal gekapt uit een oerwoud). Of ga voor gebruikt hout wat nog goed genoeg is voor jouw huis.

Duurzame materialen voor je woning

Bamboe

Dit materiaal groeit snel en op veel verschillende plekken. Dit betekent dat er geen grote velden bamboe gekapt hoeven te worden én het niet de halve wereld over hoeft om in jouw vloer terecht te komen.

Natuursteen

Dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld je aanrechtblad, een schouw, meubels of in de badkamer. Natuursteen is supersterk en kan dus tegen een stootje. Wil je weten waar het natuursteen vandaan komt? Bekijk dan of de leverancier is aangesloten bij Initiatief TruStone. Deze houden dit precies bij.

Hennep

Van dit materiaal wordt niet alleen drugs gemaakt, het wordt ook veel gebruikt voor textiel. Dus niet alleen je t-shirts, maar ook isolatiemateriaal van hennep is heel duurzaam. Hennep is namelijk een sterk materiaal dat lang meegaat. Daarnaast isoleert het, dempt het geluid en regelt het de luchtvochtigheid. Meer weten? Lees alles over hennep in je interieur.

Kurk

Kurk wordt gemaakt van de schors van een boom. Dit betekent dat de boom niet gekapt hoeft te worden. De schors groeit na een paar jaar weer terug, waarna het opnieuw 'geoogst' kan worden. Ook dit is een goed isolatiemateriaal, met name voor kelders en daken. Kurk kan namelijk heel goed tegen vocht.

Gerecyclede materialen

Wat je ook gebruikt, het is altijd goed om naar gerecycled materiaal te kijken. Hiervoor hoeven geen extra grondstoffen gebruikt te worden, wat het een duurzame oplossing maakt. Gelukkig zijn er al veel meubels zoals stoelen en banken van gerecyclede materialen.

Kies na het verbouwen ook voor duurzame materialen voor je interieur.

Ga voor duurzame verf

De kwaliteit en duurzaamheid van je verf heeft invloed op de kwaliteit van je leefomgeving. Is je verf duurzaam geproduceerd? Wat is de impact van de verf op het milieu? Hoe wordt het gerecycled? Dit zijn allemaal vragen die je kunt stellen om te bepalen of de verf die je gekocht hebt duurzaam is.

Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen

Natuurlijk, een schoon huis is heel fijn. Maar veel schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke stoffen. Niet alleen voor jou, maar ook voor het milieu. Daarom kun je het beste natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken.

Minder verbruiken en de juiste materialen gebruiken is beter voor het milieu én je portemonnee. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!