Koningsblauw (RAL 5002): alles over deze krachtige interieur kleur

Geschreven door:

Wat voor kleur is koningsblauw?

Koningsblauw is een diepe, koele blauwtint die kracht en rust uitstraalt. Omdat het een diepe en levendige kleur is, springt 'ie gelijk in het oog. De kleur wordt vaak geassocieerd met royalty en luxe, waardoor je je direct de koning(in) in huis voelt. Met koningsblauw voeg je meteen elegantie toe aan je interieur.

Wat is de RAL kleurcode van koningsblauw?

De RAL kleurcode die het dichtst bij koningsblauw ligt is RAL 5002. Deze kleur wordt ook wel aangeduid als Ultramarijnblauw. Met deze kleurcode kun je de gewenste kleur in de meeste bouwmarkten laten mengen, zodat je 'm kunt toepassen op muren, hout of andere ondergronden.

Wat is het verschil tussen RAL 5002 en RAL 5010?

Hoewel beide kleuren dus onder de noemer 'blauw' vallen, zijn deze kleuren toch net anders. RAL 5002 is een diepe, intense kleur en heeft een lichte neiging naar paars. RAL 5010 - ook wel Gentiaanblauw genoemd - is juist een heldere en wat meer groenige blauw. Deze komt dus iets koeler over dan koningsblauw.

Welke andere RAL kleuren lijken op koningsblauw?

Is koningsblauw niet helemaal de tint die je graag wilt, dan zijn er nog wat andere blauwe RAL kleuren die in de buurt komen. Ieder met een net wat andere uitstraling.

  • RAL 5003 (Saffierblauw) is een donkerdere tint met een lichte zweem van zwart. Deze kleur wordt ook wel vergeleken met marineblauw.
  • RAL 5005 (Signaalblauw) is levendig, maar wel wat helderder dan koningsblauw. Het neigt meer naar RAL 5010.
  • RAL 5013 (Kobaltblauw) is een diepe, donkerblauwe kleur die heel verzadigd is. Perfect voor een statement kast of muur.
RAL 5002 vs RAL 5010 vs RAL 5003 vs RAL 5005 vs RAL 5013

Op welke materialen kun je koningsblauw toepassen?

Koningsblauw op hout

Door koningsblauw toe te passen op hout geef je een meubel of balk een diepe uitstraling. Dit kan met een mattere of juist glanzende afwerking worden toegepast om bijvoorbeeld een meubel in je interieur te accentueren. Als je meer wilt weten over afwerkingen, kun je op deze website verder lezen over het verschil tussen hoogglans en zijdeglans.

Koningsblauw op kunststof en metaal

Wil je een moderne sfeer neerzetten in huis, dan is koningsblauw perfect voor een accent. Hiermee laat je een meubel of accessoire meteen opvallen.

Koningsblauw op de muur

Met een koningsblauwe muur geef je een ruimte meteen een gevoel van diepte en luxe. Het werkt heel goed als accentmuur of op meerdere muren in een ruimte met veel licht.

Hoe combineer je koningsblauw met andere kleuren in het interieur?

Koningsblauw met wit

Dit zorgt voor een frisse en tijdloze uitstraling. Een witte muur is de perfecte achtergrond voor een koningsblauwe kast. En andersom is een koningsblauwe muur een hele mooie, diepe achtergrond voor een witte bank.

Koningsblauw met grijs

Wil je gaan voor een subtiele en moderne combinatie, dan is koningsblauw met grijs een hele goede keuze. Lichtgrijs zoals RAL 7035 biedt een zachte basis om koningsblauw in de schijnwerpers te zetten. En toch brengt lichtgrijs het koningsblauw ook weer in balans, zodat het niet overheerst.

Koningsblauw met goud of messing

De ultieme luxe combinatie is koningsblauw met een metaal zoals goud of messing. Je voegt verfijning en een gevoel van royalty toe aan een ruimte met deze combinatie. Super elegant.

Koningsblauw met donkergroen of donkerrood

Door koningsblauw te combineren met een diepe, donkere tint zoals smaragdgroen of bordeaux rood, maak je een super interessante en gelaagde ruimte. Deze combinatie is perfect voor een luxe, maar toch ingetogen look.

Koningsblauw met zwart

Ga voor drama in huis met dit moderne contrast. Je brengt diepgang en intensiteit aan in je woning met deze wat hardere combinatie. Zet er een zachte tint zoals lichtgrijs tegenover voor een moderne, maar gebalanceerde look.

Koningsblauw met andere blauwtinten

Een ton-sur-ton look maakt je huis meteen heel interessant. Combineer koningsblauw bijvoorbeeld met staalblauw, zodat er een gebalanceerd maar toch uitdagend geheel ontstaat.

Bronnen: Pinterest


Het mooiste koningsblauw voor jouw interieur

Sissy Boy
2124.15
Shop hier
Woood
89.95
Shop hier
Merlooks
182.89
Shop hier
Bloomingville
35.95
Shop hier
Light & Living
44.90
Shop hier
Bloomingville
149.-
Shop hier

Welke materialen passen goed bij koningsblauw?

Ga je voor een luxe uitstraling, dan zijn materialen zoals fluweel en messing of goud een hele goede combinatie. Wil je een moderne touch toevoegen? Ga dan voor glad leer en bijvoorbeeld beton, waarmee je strakke lijnen creëert. Voor een warm en natuurlijke look staat een lichte houtting ontzettend mooi bij koningsblauw. Dit laat het blauwe extra spreken.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van koningsblauw in mijn interieur?

Wil je koningsblauw goed tot z'n recht laten komen, dan is het belangrijk om een aantal factoren in gedachten te houden:

1. Lichtinval

Houd rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Koningsblauw kan in donkere ruimtes overweldigend aanvoelen. Check ook op verschillende momenten van de dag hoe je koningsblauwe kleur eruit ziet. In zonnig weer ziet de kleur er heel anders uit dan wanneer het buiten donker is.

2. Balans & combinaties

Het is belangrijk om combinaties te maken met koningsblauw, zodat het niet te veel overheerst. Kies zorgvuldig kleuren die het koningsblauw in balans brengen voor een harmonieus kleurenpalet.

3. Afwerking

Denk aan de ondergrond en verschillende soorten lak om je koningsblauwe kleur te laten spreken. Een hoogglans lak die sterk reflecteert laat het koningsblauw heel anders overkomen dan een matte muurverf. Experimenteer hiermee.

In welke soorten verf kun je koningsblauw toepassen in je interieur?

  • Muurverf is ideaal voor een opvallende muur of als subtiel accent in een neutrale ruimte. Je kunt werken met vlakken of met color drenching - een techniek waarbij je alles in eenzelfde kleur schildert.
  • Zijdeglans lak is perfect voor meubels of deuren. Deze lak beschadig je niet zo snel, waardoor het perfect is voor oppervlaktes waar je veel gebruik van maakt. Denk aan deuren of tafels.
  • Hoogglans lak reflecteert sterk en laat je kleur echt spreken. Dit is perfect voor een meubel of woonaccessoire dat je in het oog wilt laten springen.

Koningsblauw in de woonkamer

Met koningsblauw in je woonkamer zet je een ontzettende statement neer. Het voelt direct alsof je je onder royalty bevindt. Creëer een focal point met één koningsblauwe muur of voeg dynamiek in je ruimte toe met koningsblauwe accessoires.

Bronnen: Pinterest

Koningsblauw in de badkamer

Door het gevoel van luxe wat deze badkamer uitstraalt, is het een hele geschikte kleur voor in de badkamer. Pak uit met koningsblauwe tegels tegen de muur, of houd het subtiel met koningsblauwe handdoeken.

Bronnen: Pinterest

Koningsblauw in de keuken

Koningsblauw in je keuken kan een verrassende maar wel hele stijlvolle keuze zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor koningsblauwe keukenkastjes met een wit marmeren werkblad voor een hele luxe uitstraling.

Bronnen: Pinterest

Koningsblauw in het kantoor

Koningsblauw in het kantoor kan helpen de concentratie te verbeteren. Een statement muur, boekenplanken of zelfs een koningsblauwe bureaustoel maken van je kantoor een unieke en inspirerende werkplek.

Bronnen: Pinterest

Koningsblauw in de slaapkamer

Voor een slaapkamer die rust en luxe uitstraalt is koningsblauw een hele goede keuze. Een accentmuur achter het hoofdeinde van je bed kan een goed middelpunt creëeren. Wissel je graag van stijl? Dan kun je ook gaan voor koningsblauw beddengoed, wat je telkens weer kunt veranderen. Combineer het koningsblauw met mooie zachte stoffen zoals fluweel of linnen en lichte houttinten voor een natuurlijk, maar luxe gevoel.

Bronnen: Pinterest

Koningsblauw in de hal

Zo, dat is nog eens een binnenkomer. Je maakt van de hal gelijk een uitnodigende ruimte, waardoor je gasten zich meteen welkom voelen. Combineer de kleur met heldere verlichting en spiegels om de ruimte groter te laten lijken.

Bronnen: Pinterest

No items found.