Saliegroen (RAL 8006) voor een fris interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is saliegroen?

Saliegroen heeft een grijs-groenige tint en heeft - net als veel andere groentinten in het interieur - een rustgevende uitstraling. De kleur is gebaseerd op het kruid salie, wat een genezende en kalmerende werking heeft. Mede dankzij deze associatie met de kleur, is saliegroen een goede keuze voor in huis. Thuis is de plek waar je tot rust komt en kunt ontspannen na een drukke werkdag. Het is dus ideaal als je huis dit uitstraalt.

Wat is de kleurcode van saliegroen?

Wil je zelf saliegroen toepassen in je huis? Dan is het handig om de kleurcode van saliegroen bij de hand te hebben. De RAL kleurcode van saliegroen is RAL-8006. De meestgebruikte kleurcode is de RAL-kleurcode. Je kunt deze doorgeven aan een schilder of bij de bouwmarkt. Zij mengen de kleur dan voor je. Zo, nu kun je aan de slag.

Bronnen: Pinterest

Op welke materialen kun je saliegroen toepassen?

Door de rustige aard van deze kleur kun je 'm goed toepassen op allerlei verschillende materialen. Kies een mooie saliegroene tint die past bij jouw interieur en laat 'm mengen in een kleur voor de juiste toepassing.

Saliegroen op hout

Voor hout kies je voor een hoogglans of zijdeglans lak. Let wel op dat je eerst een laagje grondverf op naturel hout toepast. Anders beschadigt de verf snel of krijg je strepen. Dit pas je toe op bijvoorbeeld plinten, deuren of houten meubels.

Saliegroen op kunststof en metaal

Ook voor kunststof en en metaal kun je een speciale lak gebruiken. Denk aan radiatorlak in saliegroen voor een mooi geheel met je saliegroene muur.

Saliegroen op de muur

Voor toepassing op je muren is saliegroen een hele goede keuze. Dit kun je gemakkelijk doen met een goede muurverf. Maak je muur eerst goed schoon, plak goed af en ga aan de slag. Vaak zijn er wel twee lagen nodig, dus zorg dat je genoeg muurverf koopt voor het aantal vierkante meters van je muur. Vaak houdt de berekende inhoud van de pot daar al rekening mee. Weet je het niet zeker? Doe dan even navraag bij de bouwmarkt.

Ontdek de mooiste saliegroene items voor jouw interieur


Hoe combineer je saliegroen in je interieur?

Door de neutrale groen-grijze uitstraling is saliegroen een heel gemakkelijke kleur om te combineren met veel andere kleuren. Daarmee is saliegroen een populaire kleur voor veel interieurs. Ik zet een paar populaire en mooie combinaties voor je op een rij:

Saliegroen met okergeel

Wil je een warme sfeer neerzetten in je woning, dan is saliegroen met okergeel een hele uitnodigende combinatie. Maak bijvoorbeeld een van je muren saliegroen en zet er een fluwelen okergele bank tegenaan. Of combineer een saliegroene kast met een houten eettafel met okergele eetkamerstoelen. Ook een hele mooie combi.

Saliegroen met natuurlijke tinten

Voor een rustgevende sfeer in huis kun je saliegroen heel goed combineren met natuurlijke kleuren zoals taupe, lichtgrijs, antraciet grijs of bruin. Hiermee zet je een botanische vibe neer waarmee je je verbonden voelt met de natuur. En we weten allemaal: de natuur is rustgevend. Vergeet dus zeker niet om een plantje neer te zetten.

Saliegroen met terracotta en goudkleurige accenten

Dit is de perfecte combinatie voor een interieur met diepgang. Je combineert de natuurlijke sfeer - met terra cotta of roestbruin - met een warme, luxe sfeer door middel van de goudkleurige - of vintage bronzen - accenten. Denk aan een saliegroene muur of grote kast met een fauteuil in terra cotta kleur en bijzettafel met goudkleurige accenten.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij saliegroen?

Omdat saliegroen zo rustgevend is, past het goed binnen de natuurlijke kleuren en materialen. Combineer saliegroen bijvoorbeeld eens met lichtere houttinten of goudkleurige metalen of een mooie fauteuil van eco-leer. Benieuwd hoe je saliegroen zelf toepast? Haal wat inspiratie uit de moodboards hieronder.

Moodboard Saliegroen
Moodboard Saliegroen met natuurlijke kleuren

Waar moet ik op letten bij het toepassen van saliegroen in mijn interieur?

Kies je voor saliegroen in je woning? Dan zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden om het beste eindresultaat te bereiken:

  • Let allereerst op de plek waar je saliegroen toepast. Dit kan eigenlijk van alles zijn, vanwege de rustige aard van deze kleur. Muren, meubels of keukenkastjes: de keuze is aan jou.
  • Daarnaast is de lichtval op de plek van de kleur heel belangrijk. En die verschilt per moment van de dag. Pak er dus een tester of een kleurenkaart bij en bekijk de kleur op verschillende momenten van de dag. Zo weet je zeker dat je het altijd mooi vindt.
  • Het materiaal waarop je de kleur toepast heeft een grote invloed op hoe de kleur uit de verf komt. Op een houten meubel zal het er anders uitzien dan op een deur of muur. Test de kleur daarom altijd even uit op verschillende materialen.
  • In een mooie woning draait alles om balans. Denk daarom goed na over hoeveel je van de saliegroene kleur je wilt toepassen. Weet je even niet hoe je dit in balans krijgt? Check dan de 60-30-10 regel. Deze werkt altijd.
  • De kwaliteit van de verf heeft ook invloed op hoe de kleur er uiteindelijk uit ziet. Test daarom verschillende merken, zodat je goed weet wat het effect is. De ene verf dekt anders dan de andere. En de ene verf droogt anders op dan de andere. Testen = weten.

In welke soorten verf kun je saliegroen toepassen?

Zoals ik al eerder schreef zijn er verschillende soorten verf voor verschillende toepassingen. Hier nog even op een rij:

  • Hoogglans lak is perfect voor meubels die je even goed in het zonnetje wilt zetten. Hoogglans heeft een hoge mate van reflectie, dus spiegelt vaak wat er tegenover staat. Dit geeft een luxe uitstraling, maar kan soms ook wat overweldigend zijn.
  • Zijdeglans is een minder reflecterende optie. Deze wordt vaak gebruikt voor meubels, houten deuren, plinten en balken. Het reflecteert een beetje, maar je ziet er geen reflectie in
  • Matte lak is perfect voor een ultrastrak resultaat. Bijvoorbeeld wanneer je de muur en je plinten perfect in elkaar over wilt laten lopen.
  • Muurverf is vrijwel altijd geschikt voor je gestucte muren. Let wel op welke muur je pakt, want op verschillende oppervlakken en op verschillende momenten van de dag valt de kleur anders uit.
  • Verf voor buiten: wil je saliegroen toepassen op je buitenmuren? Dan ga je voor een muurverf voor buiten. Deze is beter bestand tegen regen, vuil en alles wat de weersomstandigheden met zich meebrengen. Dit geldt hetzelfde voor je buitenkozijnen. Ga in dit geval voor een hoogglans lak, omdat deze langer mooi blijft.

Saliegroen in de woonkamer

De woonkamer is een plek waar je veel doorbrengt. Daarom is het fijn om een kalmerende omgeving te creëeren. Overweeg saliegroene accenten zoals kussens, vazen of zelfs een saliegroene muur om een vleugje natuurlijke sereniteit toe te voegen. Deze kleur heeft het vermogen om een gevoel van harmonie en evenwicht te brengen, waardoor het de perfecte kleur is voor je woonkamer. Wil je een toffe combi maken? Zet er wat olijfgroene of mintgroene accessoires bij voor een son-tur-son achtige look.

Bronnen: Pinterest

Saliegroen in de badkamer

Ook in de badkamer is deze serene kleur een hele fijne toevoegingen. In de badkamer kun je kiezen voor een visgraat of opstaande tegel, bijvoorbeeld bij een douchewand, of voor subtiele accenten in handdoeken en washanden.

Bronnen: Pinterest

Saliegroen in de slaapkamer

Wil je verzekerd zijn van een goede nachtrust? Verwerk dan groen - en met name saliegroen - in je slaapkamer. Door de kalmerende werking van deze groene kleur, wordt je rustig en is snel in slaap vallen geen enkel probleem meer.

Bronnen: Pinterest

Saliegroen in de keuken

Heerlijk kokkerellen doe je in een keuken waar je je fijn voelt. Daar kan salie als kleur goed aan bijdragen. Door het kruidige karakter van salie past het perfect in je keuken. Verwerk salie bijvoorbeeld in de keukenkastjes, op de muur of in de accessoires zoals handdoeken. Zet er een salie kruidenplantje bij en je bent helemaal klaar.

Bronnen: Pinterest

Meer groentinten ontdekken?

Lees alles over de mooiste groentinten voor jouw interieur.

Deze pagina bevat affiliate links. Hierop klikken kost voor jou niets, maar helpt mij wel om te zorgen dat deze website kan blijven bestaan. Lees de
privacyverklaring voor meer informatie.

No items found.
No items found.