Dit zijn de voordelen van hennep in je interieur

Geschreven door:

Een natuurlijk alternatief voor veel materialen

Hennep is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de hennepplant. Het heeft verschillende eigenschappen die het tot een duurzaam materiaal maken. Ten eerste is hennep heel milieuvriendelijk. Het groeit snel en heeft weinig water nodig, waardoor het minder belastend is voor het milieu dan andere materialen zoals katoen. Wist je dat hennep 65% minder water nodig heeft om te groeien dan katoen?En dat hennep 55% minder land nodig heeft om dezelfde hoeveelheid materiaal op te leveren? En als je dan nog niet overtuigd bent: hennep heeft geen pesticiden of kunstmest nodig om te groeien, waardoor het ook nog eens biologisch afbreekbaar is.

Stijlvol en veelzijdig: hennep past in elk interieur

Een ander groot voordeel van hennep is dat het er stijlvol uitziet en gemakkelijk kan worden geïntegreerd in verschillende interieurstijlen. Dit komt doordat het materiaal heel veelzijdig toe te passen is in bijvoorbeeld vloerkleden, gordijnen of sierkussens. Hennep lijkt op een stevig katoen, waardoor het voor ieder interieur geschikt is. Of je nu een modern interieur, industrieel interieur of landelijk interieur hebt, hennep past altijd perfect bij de sfeer die je wilt creëren.

Hennep is duurzaam én praktisch

Naast het feit dat hennep een duurzame keuze is, heeft het ook praktische voordelen. Hennepvezels zijn van nature sterk en duurzaam, waardoor producten gemaakt van hennep lang meegaan. Dit betekent dat je investeert in kwaliteit en niet constant nieuwe items hoeft aan te schaffen. Bovendien heeft hennep een isolerende werking, waardoor het helpt om warmte vast te houden in de winter en koelte in de zomer. Daarom wordt hennep ook veel gebruikt in isolatiemateriaal. Iets duurder dan normaal isolatiemateriaal, maar het is dus biologisch afbreekbaar en een stuk duurzamer.

De voordelen van hennep in je interieur

Dus, om het nog even voor je op een rij te zetten, zijn dit de belangrijkste voordelen van het gebruik van hennep in je interieur:

  • Hennep is één van de sterkste vezels en gaat tot wel 4 keer langer mee dan katoen.
  • Hennep is van nature antischimmel (dus geen schimmelvlekken wanneer het nat wordt).
  • Hennep is hypo-allergeen, dus heel fijn voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
  • Hennep is ademend en koelt heerlijk in de zomer. Weg met die synthetische kussenslopen.
  • Hennep is antibacterieel. Altijd lekker schoon dus.

Waar moet je op letten bij het gebruik van hennep in je interieur?

Hoewel hennep veel voordelen biedt als duurzaam materiaal in interieurs, zijn er ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan de kleur van hennep na verloop van tijd iets vervagen door blootstelling aan zonlicht. Dit kan natuurlijk ook juist een mooie verouderde look geven aan je interieur. Het is maar net hoe je het bekijkt. Daarnaast kan hennep wat ruw aanvoelen. Combineer daarom items van hennep met zachtere materialen, zodat je toch kunt genieten van comfort.

Ga voor duurzaamheid met hennep in je interieur

Met hennep maak je je huis dus een stuk duurzamer en draag je je steentje bij aan de natuur. Wil je weten waar je de leukste hennep items voor je interieur vindt? Tegenwoordig hebben heel veel webshops items gemaakt van hennep. Zo heeft HKliving hennep vloerkleden, worden steeds meer gordijnen gemaakt van hennep (neem eens een kijkje bij Roobol) en vind je de leukste items gemaakt van hennep op Etsy.