Antraciet grijs (RAL 7016) in je woning: zo pas je deze kleur toe

Geschreven door:

Wat voor kleur is antraciet grijs?

Antraciet grijs is een diepe, donkergrijze tint die zijn naam dankt aan het mineraal antraciet. Dit is een soort steenkool die bekend staat om de glanzende en diepgrijze kleur. Het neigt naar zwart, maar is lichter dan RAL 9005. Antraciet grijs straalt een gevoel van kracht uit en maakt ieder interieur elegant en modern. Wist je dat antraciet grijs zowel warm als koel kan zijn? Dit hangt helemaal af van de lichtinval en de plek waar je het toepast.

Wat is de RAL kleurcode van antraciet grijs?

Ga je aan de slag met antraciet grijs in je woning, dan is het belangrijk dat je de juiste kleurcode erbij houdt. Zo kun je allerlei soorten verf in antraciet grijs laten mengen en pas je overal dezelfde kleur toe. Wel zo fijn voor de eenheid en balans in je woning. De RAL kleurcode die hier het meest wordt gebruikt voor antraciet grijs is RAL 7016.

Wil je andere RAL kleuren proberen die heel dicht bij antraciet grijs komen? Dan kun je ook een van de volgende RAL kleurcodes proberen:

Op welke materialen kun je antraciet grijs toepassen?

Antraciet grijs op hout

Antraciet grijs toepassen op hout is een hele goede keuze om je huis een moderne twist te geven. Het helpt de textuur van het hout te benadrukken en wordt vooral veel gebruikt op deuren, kozijnen en trappen.

Antraciet grijs op kunststof en metaal

Ook op deze materialen zorgt antraciet grijs voor een strakke en industriële uitstraling. Zeker in nieuwbouwwoningen zie je antraciet grijs veel terug in kunststof kozijnen. Dit is lekker laag in onderhoud en blijft heel lang mooi.

Antraciet grijs op de muur

Een muur in antraciet grijs kan dienen als een krachtige achtergrond voor kunstwerken of meubels. Door te contrasteren met lichtere kleuren wordt de aandacht direct naar je muur getrokken. Antraciet grijs wordt daarom veel gebruikt als kleur voor accentmuren.

antracietgrijs in de woonkamer


Ontdek de mooiste antracieten meubels en accessoires voor jouw interieur:


Bronnen: Pinterest

Hoe combineer je antraciet grijs met andere kleuren in je interieur?

Zoals eerder genoemd, is antraciet grijs heel goed te combineren met andere kleuren. Ik zet graag een paar mooie combi's voor je op een rij.

Antraciet grijs met pastelkleuren

Voor een rustige uitstraling kun je antraciet grijs combineren met zachte pastelkleuren - bijvoorbeeld mintgroen of saliegroen , zachtroze of lichtblauw. Dit laat de donkere antraciet tint extra spreken.

Antraciet grijs en natuurlijke tinten

Houd je van een interieur waarin je het gevoel krijgt in een oase van rust te belanden? Dan is antraciet grijs en neutrale tinten de perfecte combi. Zet kleuren zoals taupe, wit, houttinten en bruintinten tegenover je antraciet grijze bank of muur. Dit maakt je interieur direct gebalanceerd.

Antraciet grijs met andere grijstinten

Helemaal trendy en van nu: ton-sur-ton. Dat komt neer op één kleur in meerdere tinten. Zet verschillende grijze tinten - zoals antracietgrijs en RAL 7035 - tegenover elkaar voor een gelaagde look.

Antraciet grijs met diepe kleuren

Pak jij graag uit in huis? Maak dan een klassieke combi met diepe kleuren, zoals smaragdgroen, dieprood of nachtblauw. Dit brengt diepgang in je interieur, waardoor het super interessant en persoonlijk wordt.

Antracietgrijs en lavendel

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar wel een hele mooie. Met lavendel breng je de warme tonen in antraciet grijs naar voren, waarmee het een warm en ontspannend geheel wordt.

Ga vooral lekker experimenteren met verschillende kleuren, doe inspiratie op op Pinterest en vraag kleurstaaltjes aan, zodat je goed kunt zien welke kleurcombinaties jou een goed gevoel geven.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij antraciet grijs?

De beste combi's met antraciet grijs zijn die met natuurlijke materialen. Denk aan marmer of graniet voor een luxe uitstraling. Wil je liever een rustige sfeer, zet antraciet grijs dan tegenover houttinten. Dit kan zowel met donkere als lichte houtsoorten. Je brengt zo meteen warmte en textuur aan in je woning.

Met metalen accenten zoals koper, goud of zilver geef je je ruimte een extra dimensie. Deze materialen reflecteren licht, waardoor je ruimte creëert en je kamer interessant maakt.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van antraciet grijs in mijn interieur?

1. Lichtinval

Antraciet grijs kan met verschillende soorten lichtinval een andere toon aannemen. Op het ene moment van de dag ziet het er warm uit, terwijl het op een ander moment juist koel lijkt. Test je kleur daarom en bekijk het op verschillende momenten van de dag.

2. Balans

Bij het toepassen van antraciet grijs is balans super belangrijk. Het is een behoorlijk sprekende kleur, dus is het belangrijk om tegenhangers toe te voegen. Anders overweldigt de kleur. Breng bijvoorbeeld contrast aan door de kleur te combineren met lichtere tinten. Een goede manier om balans aan te brengen in je woning is de 60-30-10 regel.

3. Texturen

Denk na over hoe je antraciet grijs kunt combineren. Door texturen te implementeren, zorg je ervoor dat je kamer meer één geheel wordt, in plaats van een overdaad aan deze donkere kleur.

4. Proportie

Omdat antraciet grijs zo'n aanwezige kleur is, is het belangrijk om na te denken in welke mate je 'm gebruikt. Color drenching (alles in dezelfde kleur schilderen) is zeker mogelijk, maar doe dit wel in een ruimte waar veel natuurlijk licht aanwezig is. En combineer het vervolgens met contrasterende kleuren, zodat je woning weer meer in balans is. Of ga voor meerdere antraciet grijze touches in je woning, zodat het een accentkleur wordt.

Antraciet grijs toepassen in verschillende interieurs

Welke woonstijl je ook hebt, antraciet grijs is goed te combineren met jouw interieur. Denk bijvoorbeeld aan een modern interieur, waar strakke lijnen en minimalistische vormen veel naar voren komen. Of in de industriële woonstijl, waar je antraciet kunt toepassen op ruwe, onafgewerkte oppervlaktes. Hier zorgt antraciet voor een stoere, maar toch elegante uitstraling.

Antraciet grijs is ook heel goed toe te passen in een Scandinavisch interieur, waar je de kleur kunt combineren met rustige en lichte (hout)tinten. Dus wat je stijl ook is, antraciet is goed toe te passen in jouw woning.

antraciet in een industriële woning

In welke soorten verf kun je antracietgrijs toepassen in je interieur?

Afhankelijk van de plek en het materiaal waar je antraciet grijs op wilt toepassen, kies je de meest geschikte verfsoort. Ik zet er een aantal voor je op een rij:

  • Matte verf: dit is perfect voor als je een moderne stijl wilt neerzetten. Matte verf absorbeert licht, waardoor de kleur diepte krijgt. Dit is vooral geschikt voor muurverf, die vrijwel altijd een meer matte uitstraling hebben. Je kunt voor je muren en plafonds kiezen voor een goede latex, deze zijn onderhoudsarm en blijven lang mooi.
  • Zijdeglans verf: wil je dat een meubel, deur of plint een milde gloed krijgt? Dan is zijdeglans lak de beste keuze. Deze reflecteert het licht een klein beetje, zonder te overheersen. Dit wordt veel gebruikt voor het schilderen van hout in je woning.
  • Hoogglans lak: dit is een laksoort die net wat meer aanwezig is. Door de hogere mate van glans en licht reflectie, zal het meer opvallen. Hoogglans lak in antraciet grijs is bijvoorbeeld heel geschikt voor houten buitenkozijnen, omdat deze minder snel verkleuring laat zien.

Waar pas je antraciet grijs toe in je woning?

Antraciet grijs in de woonkamer

Antraciet grijs is heel populair in woonkamers. Het wordt vaak gebruik voor banken als eyecatcher of in de vorm van een accentmuur. Vaak wordt het ingezet achter een tv of een leeshoek om meer diepte te creëeren.

Bronnen: Pinterest

Antraciet grijs in de badkamer

In de badkamer kan antraciet grijs een gevoel van luxe en ontspanning geven. Tegels in antraciet grijs worden veel gebruikt als wandbekleding of voor vloeren. Ze bieden een mooi contrast met wit sanitair, waardoor het een moderne en toch luxe uitstraling krijgt.

Bronnen: Pinterest

Antraciet grijs in de slaapkamer

Om stijl en toch rust toe te voegen aan je slaapkamer, is antraciet grijs een hele goede keuze. Het wordt vaak gebruikt als accentmuur bij het hoofd van het bed, of met woonaccessoires of beddengoed. Zachte verlichting en een combinatie van wit linnen en antraciet grijze gordijnen werkt bijvoorbeeld heel mooi en tijdloos in de slaapkamer.

Bronnen: Pinterest

Antraciet grijs in de keuken

In de keuken biedt antraciet grijs een strak en modern alternatief voor witte of houten kasten. Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt als werkbladen, bijvoorbeeld in composiet. Dit is een onderhoudsvrij werkblad en blijft heel lang mooi. Voeg kleurrijk servies toe of ga voor bloemen op het keukenblad voor een kleurrijk geheel.

Bronnen: Pinterest

Antraciet grijs in het kantoor

Een kantoorruimte met antraciet grijze elementen kan helpen bij het bevorderen van focus en productiviteit. Precies wat je wilt in een kantoor. Combineer het met houten meubels en voeg wat planten toe voor wat levendigheid.

Bronnen: Pinterest

Antraciet grijs in de hal

De hal is het eerste wat je tegenkomt in een huis en biedt dus de perfecte kans om een stijlvolle indruk te maken. Een antraciet grijze voordeur of accentmuur kan direct een statement maken. Combineer het met mooie wandverlichting en een houten of witte bijzettafel en spiegels om de ruimte te verlichten en vergroten.

Bronnen: Pinterest


Antraciet in woonkamer


Waar gebruik jij antraciet grijs voor?

Deze kleur is een fijne basis voor ieder interieur. Het geeft je woning net dat beetje diepte en elegantie, terwijl het ook een stoere uitstraling heeft. Best of both worlds, dus.


Deze pagina bevat affiliate links. Hierop klikken kost voor jou niets, maar helpt mij wel om te zorgen dat deze website kan blijven bestaan. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

No items found.
No items found.