Ga voor diepgang met smaragdgroen (RAL 6001) in je interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is smaragdgroen?

Smaragdgroen is een levendige, diepgroene kleur die doet denken aan de smaragd edelsteen. Deze kleur staat - net als veel andere groentinten - voor vernieuwing en groei, maar ook voor welvaart. Deze prachtige kleur wordt daarom veel in luxe woningen gebruikt, maar eigenlijk past 'ie in iedere woning. Afhankelijk van de toepassing geeft smaragdgroen rust aan je woning, of juist meer energie.

Wat is de RAL kleurcode van smaragdgroen?

Om smaragdgroen goed toe te passen in je woning, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de kleurcode van deze groentint is. De kleurcode heb je namelijk nodig om bijvoorbeeld je muren of een meubel in de juiste kleur te schilderen. De meest gangbare kleurcode voor muurverf is de RAL kleurcode. De RAL kleurcode van Smaragdgroen is RAL-6001.

Op welke materialen kun je smaragdgroen toepassen?

Smaragdgroen op hout

Deze diepe groene kleur staat prachtig op houten meubels of bijvoorbeeld houten deuren of plinten. Het accentueert de natuurlijke houttextuur, waardoor het elegant staat. Heb je bijvoorbeeld nog een oud meubel staan dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Schilder 'm in smaragdgroen en maak er een statement piece van.

Smaragdgroen op kunststof of metaal

Pas je smaragdgroen toe op kunststof, dan zet je direct een moderne en edgy stijl neer. Denk bijvoorbeeld eens aan een kunststof accessoire zoals een plantenpotje of kaarsenhouder. Of wat dacht je van smaragdgroen op metaal? Schilder die radiator bijvoorbeeld mee in dezelfde smaragdgroene kleur als je muur, of maak een statement met een smaragdgroene lampenpoot.

Smaragdgroen op de muur

Een muur geschilderd in smaragdgroen kan een kamer transformeren tot een serene, uitnodigende kamer. Hoe je de kamer daarna styled is afhankelijk van de stijl die je neer wilt zetten. Combineer het bijvoorbeeld met een stoere leren bank en een gouden bijzettafel voor een stijlvolle, luxe look.

Hoe combineer je smaragdgroen met andere kleuren?

Met smaragdgroen kun je allerlei kanten op. Het is namelijk een heel veelzijdige kleur waarmee je verschillende sferen neer kunt zetten. Ik zet een paar populaire combinaties voor je op een rij:

Smaragdgroen met beige- en bruintinten

Houd jij van een natuurlijk interieur? Dan is smaragdgroen met natuurlijke tinten de perfecte combinatie voor jou. Je zet direct een rustgevende en gebalanceerde sfeer neer, waar je je helemaal tot rust voelt komen.

Smaragdgroen met oudroze

Voor iedereen die wel houdt van een vleugje romantiek is de combinatie van smaragdgroen met oudroze een hele goede keuze. Combineer deze kleuren in verschillende materialen, zoals fluweel, teddy of glas. Zo is je kamer direct een paleisje.

Smaragdgroen met goud

De ultieme luxe combinatie: smaragdgroen en goud. Deze twee kleuren versterken elkaar op een manier waarop bijna geen andere kleurencombinatie dit kan. Ga bijvoorbeeld voor een groene bank met een gouden bijzettafel. Of voor wie het liever wat subtieler houdt: voeg gouden greepjes toe aan je lades.

Smaragdgroen met crèmewit

Deze combinatie straalt finesse uit. Combineer bijvoorbeeld een smaragdgroene muur met een zachte crèmewitte bank voor een verfijnde sfeer in huis. Of houd je muren in een zachter RAL 9001 of RAL 9010 en zet er een smaragdgroene meubel tegenaan. Combineer met wat accessoires in een natuurlijke tint en je bent klaar.

Moodboard smaragdgroen

Welke materialen passen goed bij smaragdgroen?

Materialen die heel goed samengaan met smaragdgroen zijn natuurlijke en rijke texturen. Denk aan fluweel voor een gevoel van luxe en diepte, of - voor wie het liever wat luchtiger houdt - zet linnen of katoen naast je smaragdgroene muur. En voor de échte stijl zet je leer tegenover smaragdgroen. Diepgang en klasse, dat is wat het uitstraalt.

Hét materiaal dat altijd goed werkt met smaragdgroen is hout. En dit kan in allerlei tinten: van een licht eiken tot donker walnoot. Dit versterkt de smaragdgroene kleur, zonder het overweldigend te maken.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van smaragdgroen in mijn interieur?

Net als met alle kleuren, maar met smaragdgroen zeker, is het belangrijk om balans te vinden. De diepe kleur werkt het beste als accentkleur, of als dominante kleur in een ruimte met veel natuurlijk licht. Hier zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

1. Zorg voor balans en harmonie

Smaragdgroen is een krachtige en opvallende kleur die makkelijk de overhand kan nemen. Om te voorkomen dat het té overweldigend wordt, is het belangrijk om een balans te vinden. Dit doe je door de kleur te combineren met rustige tinten en materialen.

2. Let op de lichtinval

Zoals ik net al aangaf kun je smaragdgroen prima als dominante kleur gebruiken, mits er genoeg lichtinval is. Anders kan het erg donker uitvallen, wat goed geschikt is voor een mancave en minder voor een woonkamer. Denk dus goed na waar je deze kleur als dominante tint gebruikt en zet 'm anders in als accentkleur.

3. Let op contrast

Het kan heel mooi zijn om alles in één kleurtint te maken. Toch maak je een ruimte nét wat interessanter door contrasten toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld een grote muur in smaragdgroen? Breek het op met een kunstwerk in een lichtere tint voor wat contrast.

4. Houd de ondergrond in gedachten

Op iedere ondergrond valt een kleur weer net even anders uit. Zet je smaragdgroen op een keukenkastje? Dan ziet het er anders uit dan op de muur of een metalen ondergrond. Glanzende materialen zoals lak of satijn reflecteren licht en maken de kleur dynamischer. Matte afwerkingen zoals fluweel of linnen geven weer een diepere en rijkere uitstraling aan smaragdgroen. Houd hier rekening mee en gebruik desnoods een tester om te onderzoeken hoe de kleur er op jouw gewenste ondergrond uit komt te zien.

In welke soorten verf kun je smaragdgroen toepassen?

Als je de kleurcode van smaragdgroen hebt, kun je de kleur in vrijwel alle soorten verf laten mengen bij een bouwmarkt of verfspecialist. Waar je smaragdgroen wilt toepassen is afhankelijk van de ondergrond:

  • Voor hout kun je een zijdeglans of hoogglans lak gebruiken. Zijdeglans is wat matter en dus heel goed geschikt voor meubels, deuren en plinten. Wil je liever een dynamische uitstraling, dan is smaragdgroen in hoogglans dé verf voor jou. Deze reflecteert licht en maakt je meubel of keukenkast interessant.
  • Wil je een superstrak resultaat? Dan kun je ook gaan voor mat. Dit maakt het geheel wat vlakker, waardoor het heel goed te gebruiken is als ondergrond voor een interessant kunstwerk of meubel.
  • Met latex of gewone muurverf kun je aan de slag op je muren. Let hier dus wel even op de ruimte waar je 'm toepast en wat de lichtinval is. Vaak komt de kleur het mooiste tot zijn recht op de muur waar het licht direct op valt. Je kunt natuurlijk ook voor een andere muur gaat die wat meer in het donker staat voor een diepgaand effect.
  • Wil je smaragdgroen toepassen op je buitenmuren of -kozijnen? Kies dan voor een goede verfsoort voor buiten. Voor je kozijnen is hoogglans vaak de beste keuze omdat dit lang mooi blijft. En ook voor je muren is er een geschikte buitenmuurverf beschikbaar die allerlei weersomstandigheden aankan.

Hoe pas je smaragdgroen toe in jouw interieur?

Waar je smaragdgroen ook toepast in je woning, overal maak je direct een uitnodigende ruimte met deze groentint. Ik geef je graag wat inspiratie voor het combineren van smaragdgroen in allerlei ruimtes in je huis.

Smaragdgroen in de woonkamer

In je woonkamer is het gebruik van smaragdgroen een gegarandeerd succes. Je maakt je woonkamer er direct knus en uitnodigend mee. Ga bijvoorbeeld voor een ton-sur-ton look met verschillende tintent groen, zoals saliegroen, olijfgroen of mintgroen samen met de smaragdgroene kleur. Of zet er een paar gouden accenten tegenover voor een klassieke stijl.

Smaragdgroen in de badkamer

Voor de badkamer is smaragdgroen de perfecte kleur. Je ziet smaragdgroen veel terug in tegelwerk - bijvoorbeeld in een visgraat - met goudkleurig sanitair en fluwelen accenten in bijvoorbeeld een poef. Maar in de badkamer kun je natuurlijk ook voor een meer natuurlijke look gaan met houttinten. Smaragdgroen zie je ook veel terug in de badkamer trends van dit jaar.

Smaragdgroen in de slaapkamer

Net als de overige groentinten staat de groene kleur voor rust en kalmte. Perfect voor in de slaapkamer dus. Ook hier kun je weer voor verschillende stijlen gaan: classy, natuurlijk of romantisch. De keuze is volledig aan jou.

Smaragdgroen in de keuken

Het tegelwerk uit de badkamer zie je ook vaak in smaragdgroen terug in de keuken, in de vorm van een backsplash. Je kunt de tegels recht op elkaar stapelen, of in een visgraat of hongaarse punt verwerken. Zet er een prachtig wit-marmeren keukenblad tegenaan of ga voor smaragdgroene keukenkastjes met goudkleurige handgrepen.

Wil je meer weten over de verschillende groentinten en hoe je ze toepast in jouw interieur?

Ontdek alle groentinten >

No items found.
No items found.