Olijfboom snoeien: alles wat je wilt weten

Geschreven door:

Wat is een olijfboom?

De olijfboom (ook wel: Olea europaea) is een boom die het hele jaar groen blijft. De olijfboom zou de oudste gecultiveerde boom ter wereld zijn. Ze zijn iconisch voor het Middellandse Zeegebied, waar ze niet alleen groeien voor de olijven, maar ook omdat ze heel mooi zijn. Olijfbomen kunnen extreem oud worden. Sommige exemplaren zouden wel honderden jaren oud zijn. Ze zijn super sterk en kunnen heel goed tegen droogte, hitte en ziektes.

De kleur van de olijfboom is niet alleen heel populair in tuinen. Ook in interieurs wordt de olijfkleur veel toegepast. Ontdek hier hoe je olijfgroen toepast in je woning.

Olijfboom snoeien: zo pak je het aan

Wanneer plant je de olijfboom?

De beste tijd om een olijfboom te planten is het voorjaar of de vroege herfst. Op deze momenten zijn de temperaturen zacht genoeg om de olijfboom goed zijn plekje te laten vinden. Je zet de olijfboom het beste op een zonnige plek, in een pot of in de grond waar het water goed weg kan lopen. Zo voorkom je natte voeten en dus de kans op ziekten.

Een olijfboom snoeien: wanneer doe je dit en hoe pak je het aan?

Een olijfboom snoeien doe je in het late voorjaar of de vroege zomer. En het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is dode of beschadigde takken verwijderen. Je kunt er eventueel voor kiezen om je olijfboom in een vorm te snoeien, maar let wel op dat je niet meer dan een derde van de boom weg snoeit. Dit levert stress op voor de boom, waardoor 'ie minder goed groeit.

Meer snoeitips:

No items found.
No items found.