Taupe is een mengeling van grijs en bruin. Het is een hele veelzijdige kleur die diepte, elegantie, maar ook rust toevoegt aan je interieur. Taupe kan variëren van lichtere tinten die meer grijs bevatten, tot donkerdere tinten die meer neigen naar bruin. Er zijn zelfs taupe tinten die neigen naar een groentint, waardoor het net een vleugje kleur toevoegt aan je kamer.
Zoals ik in de intro al schreef: taupe heeft verschillende tinten. Daarom is er niet één specifieke RAL-kleurcode voor taupe. Welke RAL-kleur je nodig hebt, is afhankelijk van de tint van de taupekleur. Dit zijn de meest populaire taupe tinten (of tinten die vaak vergeleken worden met taupe) met de bijbehorende RAL-kleurcode:
Ontdek hieronder een selectie van taupe tinten in RAL-kleuren.
Natuurlijk kun je ook afwijken van RAL kleuren en voor taupe tinten van andere merken gaan. Let wel op dat je deze niet altijd kunt laten mengen in de bouwmarkt. Dit is afhankelijk per merk. Kies vooral een kleur die bij jou en je interieur past.
Door de veelzijdigheid van taupe is het eigenlijk overal op toepasbaar. Kies voor een taupe tint die aansluit bij jouw persoonlijkheid en de stijl van je huis en laat deze mengen in een verfsoort naar keuze. Welke soorten verf je het beste kunt kiezen voor de verschillende toepassingen, lees je hieronder.
Voor een houten oppervlak is een lak in hoogglans of zijdeglans in taupe de beste keuze. Hiermee schilder je een deur, en meubel of je plinten in je favoriete taupekleur. Zorg ervoor dat je eerst een primer gebruikt op onbehandeld hout om schade aan de lak te voorkomen en het ontstaan van strepen te vermijden.
Voor kunststof en metaal kun je een specifieke lak in taupe gebruiken. Overweeg bijvoorbeeld een radiatorlak in deze kleur voor een perfecte match met je taupe muren. Of schilder een metalen kast in je favoriete taupe tint met een speciale metaallak.
De populairste toepassing van taupe is toch wel op de muren. Hiermee creëer je meteen een elegante en rustgevende sfeer in huis. Gebruik een kwalitatieve muurverf, maak de muur grondig schoon, zorg dat je alles zorgvuldig afplakt en begin met schilderen. Meestal zijn twee lagen verf nodig, dus houd daar rekening mee. Of ga voor een taupekleurige kalkverf, dit geeft een mooi, rustiek effect.
Een goede verfkleur kiezen is altijd lastig. De kleur kan op een grote muur anders uitvallen dan het kleurstaaltje en daarmee een heel ander effect geven. Het beste wat je kunt doen is een kleurstaaltje halen of bestellen en deze op je muur schilderen. Schilder een paar vierkantjes in verschillende kleuren en bekijk ze gedurende de dag. Laat het een paar dagen op je inwerken en bekijk welke kleur je het mooiste vindt staan bij daglicht, bij zonlicht of juist in het donker met de lampen aan. Geloof me, dit kan een wereld van verschil maken.
Je kunt natuurlijk een van de ralkleuren aanhouden en aan de slag met huismerk van Karwei of Gamma, maar je kunt er ook voor kiezen om van een kwalitatief merk een taupe kleur te kiezen. Deze komen vaak niet 100% overeen met de RAL kleuren. Hieronder vind je een paar kleuren die overeenkomen met RAL Taupetinten:
Omdat er zo veel verschillende tinten taupe zijn, zijn er ook heel veel combinaties mogelijk. Het is maar net welke sfeer je neer wilt zetten. Je kunt er voor kiezen om verschillende afwerkingen in te zetten voor een gebalanceerd interieur. Ontdek hier meer over de verschillen tussen hoogglans en zijdeglans. Om je op weg te helpen heb ik een aantal sferen op een rij gezet, met de bijbehorende combinaties. Zo kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een taupe kleur.
Houd jij van eenheid en rust in je interieur, combineer je taupe kleur dan met verschillende tinten wit, zoals RAL 9010 of RAL 9016. Bij wit past natuurlijk alles, dus hier kun je kiezen voor zowel taupe met een bruine ondertoon als taupe met een grijze ondertoon. Deze kleurencombinatie past perfect bij een modern interieur.
Natuurlijke elementen en aardetinten zoals beige of zandkleur dragen bij aan de rust en sereniteit die je neer wilt zetten. In dat geval kun je wel beter voor een taupe kiezen die meer richting een bruine ondertoon gaat, zodat het geheel warm en uitnodigend voelt. Met deze combi ga je meer richting de landelijke woonstijl.
Een krachtig interieur kan je zelfvertrouwen en energielevel een flinke boost geven. Deze krachtige sfeer zet je neer door taupe te combineren met zwart, donkerbruin en wit. Voor een tikje elegantie kun je messing of gouden accessoires toevoegen, perfect voor bijvoorbeeld een industriële woonstijl. Deze combinatie voelt stevig en je raakt er niet snel op uitgekeken.
Ben je niet vies van een beetje kleur in je interieur, combineer taupe dan met groene of blauwe tintent. De taupekleur werkt als het ware als een versterker voor deze kleuren en maakt dat je interieur direct knalt. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed in een klassieke woonstijl.
Misschien is een heel knallend interieur net iets te veel voor je en houd je het liever kleurrijk, maar wel subtiel. In dat geval is de combinatie van taupe met roze of paarstinten. Dit voelt chique, maar zeker niet overweldigend.
Ga je aan de slag met taupe in je interieur, dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo krijg je het perfecte eindresultaat:
Hoewel taupe heel neutraal en veel zijdig is, is het toch verstandig om goed te kijken waar je de kleur toepast. Het aanzicht kan namelijk per moment van de dag en per locatie verschillen. 's Avonds kan de kleur er heel anders uitzien dan bij daglicht. Test je kleur dus op verschillende plekken in huis en op verschillende momenten van de dag. Dit kun je doen met handige kleurstaaltjes die je op de muur plakt. Of pak er een testertje bij en schilder een vlak op een muur of meubel, zodat je de kleur goed kunt beoordelen.
Taupe kan op verschillende materialen een ander effect hebben. De kleur kan bijvoorbeeld warmer lijken op hout met een warme ondertoon en koeler op een gestucte muur. Experimenteer dus op verschillende ondergronden om te zien hoe de kleur uitvalt.
Een gebalanceerd interieur voelt veel fijner dan een interieur dat uit balans is. Wat bedoel ik dan met balans? De juiste proporties kleuren en materialen. Een handige methode die je daarbij kunt aanhouden is de 60-30-10 regel voor kleurgebruik.
Niet alle verf is gelijk. De dekking, het droogproces en de uiteindelijke finish kunnen variëren. Probeer dus een aantal verschillende soorten en merken.
Voor een dynamisch en interessant interieur kun je taupe heel goed combineren met contrasterende kleuren, zoals een diepblauw of een smaragdgroen. Dit geeft je interieur net even een edge.
Taupe leent zich ontzettend goed voor allerlei texturen en patronen. Dit komt door de zachte en neutrale aard va ndeze kleur. Denk aan kussens, kleden of geometrische patronen voor meer diepte in je woning.
De keuze van je verlichting kan het effect van de taupekleur ontzettend beinvloeden. Warm licht (2000-3000 in Kelvin) accentueert de warme, bruinige tonen van de taupekleur. Koele verlichting (5000+ in Kelvin) maakt de kleur juist neutraler en grijziger.
Deze pagina bevat affiliate links en/of advertenties. Hierop klikken kost voor jou niets, maar helpt mij wel om te zorgen dat deze website kan blijven bestaan. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.