De Scandinavische woonstijl

Geschreven door:

Zo herken je een Scandinavisch interieur

Zoals ik al zei: Scandinavische interieurs zijn heel bekend. Je herkent ze aan de heldere kleuren, houten meubels, textiel met natuurlijke materialen en strakke lijnen. Het is een zeer rustgevende stijl en geef een aangename sfeer. Bij Scandinavisch interieurontwerp staat duurzaamheid centraal, vandaar dat je veel hout terug ziet komen.

Scandi design

Kleurgebruik

Lichte kleuren weerkaatsen de zon en geven je interieur een frisse uitstraling. Daarom zie je in Scandinavische interieurs veel wit en lichte tinten terug. Denk aan lichtgroen, lichtgrijs en lichtblauw. Combineer deze me de kleuren van het blanke hout en je hebt direct een Scandinavische twist aan je interieur gegeven.

Materialen

Er wordt bij deze stijl dus veel gebruik gemaakt van natuurlijke woonmaterialen. Niet alleen (met name blank) hout, maar ook jute, duurzaam katoen en veel gerecyclede materialen. Wees dus niet verbaasd als je een lamp van gerecycled plastic tegenkomt in een Scandinavische interieurwinkel.

Maak je eigen Scandinavische interieur

Zelf Scandinavische elementen verwerken in je interieur? Of je hele huis een make-over geven? Met deze paar tips heb je in een mum van tijd zelf een Scandinavisch interieur.

  1. Kies heldere, natuurlijke kleuren: Wissel wit, grijs en beige af met pastelkleuren zoals blauw, groen of geel. Dit kan op muren, maar ook in woonaccessoires.
  2. Ga voor houten meubels: eettafels, bedden, stoelen of bijzettafels. Je kunt ervoor kiezen om er lichte kleuren in te verwerken, of bijvoorbeeld alleen de poten voor de helft te schilderen. Liever niet te veel uitgeven aan nieuwe meubels? Met een paar accessoires kom je al heel ver!
  3. Maak gebruik van natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen. Verwerk deze in kussens en kleedjes voor een zachte sfeer.
  4. Breng de natuur naar binnen: zet een paar mooie kamerplanten neer, in potten in frisse pastelkleuren. Natuurlijke elementen zijn de essentie van het Scandinavische interieur.
  5. Misschien wel het allerbelangrijkste in een Scandinavisch interieur: minimalisme. Hierover straks meer.
  6. Bepaal je verlichting. Scandinavische interieurs maken veel gebruik van natuurlijk licht, dus probeer dit met je lampen na te bootsen. Bijvoorbeeld door minimalistische, lichte lampenkappen te gebruiken die het licht op een natuurlijke manier verspreiden door je kamer.
  7. Denk aan duurzaamheid: gebruik materialen waarvan je weet waar ze vandaan komen. Lees hier meer over duurzaam wonen.

De mooiste Scandinavische interieurs op Pinterest:

Minimalisme: de kern van Scandinavisch interieurdesign

Het zal je vast opvallen in Scandinavische interieurs: het ziet er altijd rustig, netjes en strak uit. Dit komt door dat een belangrijk element van deze stijl om minimalisme draait: leven met minder spullen. Ook dit past weer in het duurzaamheid-plaatje wat de Scandinavische stijl uitstraalt. Minder spullen betekent ook minder uitstoot. Let dus allereerst op wat je in huis hebt en wat je weg kunt doen. En gooi het dan niet gewoon weg, kijk wat je kunt hergebruiken of verkoop het. Is het echt niet meer bruikbaar? Scheid het dan goed, zodat het recyclebaar is.

Waar moet je verder op letten bij een minimalistisch interieur?

  • Denk in strakke lijnen. Dit kan op de muur, in je meubels of in decoratie.
  • Wees voorzichtig met decoratie. Decoratie is een belangrijk onderdeel, maar het kan snel rommelig lijken. Juist in minimalistische interieurs is het belangrijk om dit rustig te houden. Dus ook hier weer: rustige kleuren en strakke lijnen. En vooral niet te veel.
  • Zorg dat vrijwel alles in je interieur functioneel is. Heeft het geen functie? Dan hoort het ook niet thuis in een minimalistisch interieur.
No items found.
No items found.