Rust en eenheid in je interieur

Geschreven door:

Tip 1: Bepaal welke kleuren je gebruikt

Het kleurgebruik is misschien wel de belangrijkste tip. Veel verschillende kleuren kunnen een onsamenhangend geheel vormen. Kies daarom voor maximaal drie of vier kleuren en verwerk deze door het interieur. Houd hierbij de 60-30-10 regel aan. Wat ik daarmee bedoel? Dat leg ik uit in het blog over de 60-30-10 regel. Zorg daarbij voor een goede, neutrale basiskleur, zoals een wittint als RAL 9010.

Tip 2: Kies materialen die goed met elkaar matchen

Ook materialen kunnen flink clashen wanneer ze niet goed bij elkaar gezocht zijn of er te veel van zijn. Een overvloed van materialen maakt je interieur al gauw rommelig. Kies daarom ook hier voor maximaal drie of vier materialen. Tip: kies zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen. Deze zijn mooi in harmonie met elkaar en zullen je interieur altijd een rustige uitstraling geven. Denk bijvoorbeeld aan hout met zwart staal of brons met travertin. Het mooiste is om dezelfde materialen op verschillende manieren terug te laten komen op verschillende plekken in je woning. Het fijne van natuurlijke materialen is dat ze bij vrijwel iedere kleur passen. Dus wil je wat kleurrijke accessoires toevoegen, dan kan dat.

Moodboard voor rust en eenhoud in het interieur

Tip 3: Maak een moodboard

Om te voorkomen dat je in de winkel staat en niet goed weet of je de juiste kleur, het juiste materiaal of een passend item kiest: neem een moodboard mee. Je moodboard kan een Pinterest bord zijn, maar ook een collectie van kleurstalen en materialen. Maak er een foto van met je telefoon, zodat je 'm altijd tevoorschijn kunt halen. Zo zie je direct of jouw keuze past bij het geheel wat je neer wilt zetten.

Tip 4: Zorg dat je muren en vloer met elkaar in verbinding staan

Een mismatch tussen je vloer en de kleur op de muur zorgt direct voor een onrustig geheel. Houd deze daarom rustig en in een basiskleur. Je kunt altijd nog uitpakken met accessoires om je interieur interessanter te maken. Ook helpt het voor de rust in huis om je vloer door te laten lopen van de ene naar de andere ruimte in het huis. Drempels of strips tussen twee ruimtes stopt de energie tussen de ruimtes en brengt ze direct uit balans. Oh en wil je meer weten over balans en goede energie in je huis, lees dan hier meer over Feng Shui.

Tip 5: Let op de vormen in je woning

Vorm is minstens zo belangrijk in je woning. Heb je heel veel verschillende vormen in een ruimte staan? Dan kan dat nog wel eens rommelig overkomen. Zorg dat de vormen logisch in elkaar overlopen voor een rustig geheel en maak een keuze: wil je een strak interieur met hardere lijnen, of juist een organisch interieur met ronde vormen. Dit helpt je ook weer bij het kiezen van die ene bijzettafel of die lampenkap.

Rust interieur

Tip 6: Breng de ruimtes met elkaar in verbinding

Het kan nog wel eens voorkomen dat je de ene ruimte uitloopt en de volgende inloopt, en het totaal niet met elkaar in verbinding lijkt te staan. Dan heb ik een handige tip voor je: neem een element uit de ene kamer mee naar de andere kamer. Dat kan een kleur zijn, een behang, een materiaal, of wat je ook mee wilt nemen. Heb je bijvoorbeeld in de ene ruimte een zwarte stalen kast staan? Neem dat zwarte staal dan mee naar de volgende ruimte in de vorm van bijvoorbeeld een tafeltje, stoel of decoratie stuk. Zo voelt het direct meer met elkaar in verbinding.

Tip 7: Houd je huis opgeruimd

Last but not least: houd je huis netjes. Een huis met veel rommel is per definitie uit balans. Heb je niet voldoende plek om je spullen op te bergen? Ga dan op zoek naar creatieve manieren om opbergruimte te creëren. Dit kan een kast zijn, maar ook opbergmanden of een stoere kist. Het is maar net wat bij jouw interieur past. Is je huis netjes, maar voelt het nog steeds niet in balans. Bekijk dan de eerste 6 tips nog eens, of schakel een interieurontwerper in om je op weg te helpen.


Aan de slag: zo maak je vandaag al meer een geheel van je huis

Ben je klaar om van je huis een geheel te maken? Start dan met het opschrijven van wat je allemaal in je woning hebt staan. Maak een lijst van de kleuren, materialen en vormen en kies per onderwerp de 3 of 4 mooiste uit. Deze ga je toepassen in je interieur. Heb je allerlei accessoires in je huis staan, maar passen ze niet bij je basiskleuren? Bekijk eens of je ze zelf een andere kleur te geven. Zo hoef je ze niet weg te gooien, maar geef je ze een tweede leven. Verf bijvoorbeeld een plantenpot in een andere kleur of herstoffeer een lampenkap. Dat is een duurzame manier om je interieur nieuw leven in te blazen.

No items found.
No items found.