De industriële woonstijl is stoer, rauw en vol karakter. Het is een stijl die je ruimte een robuuste, maar toch gezellige uitstraling geeft. Je ziet rauwe materialen zoals beton, staal en baksteen veel terug, waardoor deze interieurstijl bekend staat als stoer en ongepolijst. Denk aan kale bakstenen muren, onafgewerkte betonvloeren en metalen buizen die niet verborgen worden. Deze maken juist onderdeel uit van het interieur. In een industrieel interieur draait alles om het creëren van een sfeer die zowel robuust als functioneel is. Het kleurenpalet bestaat vaak uit grijstinten, zwart, bruin en andere aardse kleuren. Daarover straks meer. Al met al is de industriële woonstijl er een die stoer is, maar ook uitnodigt en leefbaar is. De charme van deze stijl ligt in het behouden en benadrukken van de oorspronkelijke kenmerken van een gebouw. Of je nu op een boerderij woont of in een nieuwbouwwoning.
Industriële interieurs hebben hun oorsprong in de oude fabrieken en pakhuizen van steden zoals New York en Londen. In de jaren '50 en '60 - toen veel fabrieken hun deuren sloten - werden deze grote, open ruimtes vaak omgebouwd tot woonruimtes. Vooral kunstenaars en creatieve geesten werden aangetrokken door de rauwe esthetiek. En de betaalbare huurprijzen. Deze nieuwe bewoners maakten gebruik van de bestaande architectuur, zoals de hoge plafonds, grote ramen en zichtbare buizen en leidingen, om een unieke woonomgeving voor zichzelf te maken. Daar werden vaak gerecyclede of tweedehands meubels neergezet die al een beetje geleefd waren en daarmee dezelfde robuuste uitstraling hadden. Dit zorgde voor een eigen stijl die de afgelopen decennia alleen maar is gegroeid.
Hoewel de oorsprong dus in oude pakhuizen ligt, hoef je geen loft te hebben om de industriële stijl toe te passen. Deze stijl werkt natuurlijk lekker in grote open ruimtes, maar je kunt 'm ook toepassen in kleinere woningen. In een woonkamer creëer je bijvoorbeeld een stoere sfeer met een bakstenen muur, een leren bank en een metalen salontafel. Of kies in de keuken voor robuuste materialen zoals beton voor het aanrechtblad en stalen kasten voor een fabrieks-look.
Het kleurenpalet van industriële interieurs is vrij sober en bestaat voornamelijk uit neutrale en aardse tinten.
Denk aan grijs - bijvoorbeeld Lichtgrijs -, Gitzwart en warme tinten zoals donkerbruin, roest en antraciet. Deze kleuren passen perfect bij de ruwe materialen die kenmerkend zijn voor deze stijl.
Als je wat meer kleur in je interieur wilt brengen, dan kun je gaan voor accenten in gedempte kleuren zoals olijfgroen, donkerblauw - zoals marineblauw - of bordeauxrood. Deze kleuren voegen wat warmte en diepte toe aan de ruimte zonder de stoere uitstraling te verstoren. Een goede manier om kleur aan te brengen is door middel van accessoires, zoals kussens, vloerkleden of kunstwerken.
Materialen spelen een cruciale rol in industriële interieurs. Het zijn vooral robuuste, ongepolijste materialen die deze stijl zo karakteristiek maken. Denk aan beton, staal, hout en baksteen. Materialen die van nature een stoere uitstraling hebben.
Je kunt beton goed gebruike voor vloeren, aanrechtbladen of zelfs muren. Onafgewerkt, bijvoorbeeld met boorgaten in de muur en onafgewerkte naden werkt het beste binnen deze stijl. Voor je aanrechtblad en vloeren is het wel belangrijk om te zorgen dat je een sealing product gebruikt. Beton kan water absorberen en daardoor kunnen vlekken ontstaan. Lekker robuust, maar wellicht niet de look waar je voor gaat.
Je ziet staal veel terugkomen in buizen, balken en meubelframes. Dit materiaal is super kenmerkend voor de industriële woonstijl en komt dan dus ook vrijwel overal in terug. Tegenwoordig zien we de zwart stalen deur heel veel terug in interieurs. Maar denk ook aan een bank met een stalen frame of een salontafel van staal. Vaak is dit een staal met een wat verroeste look, om dat robuuste van de industriële woonstijl te versterken.
Hout wordt vaak gebruikt om de wat killere sfeer van de industriële stijl op te warmen. Het gaat dan meestal om grof, onbewerkt hout met een verweerde uitstraling. Dit past perfect binnen het ruwe karakter van deze stijl.
Een typerend onderdeel voor deze stijl zijn onafgewerkte bakstenen muren. Dit geeft een effortless vibe aan je industriële interieur. Het kan bijvoorbeeld gaan om een half afgewerkte gestucte muur, of een volledige bakstenen muur. Wil je niet inleveren op isolatie? Er bestaan halve bakstenen die je ruimte deze look geven, zonder dat je een volledig nieuwe bakstenen muur op hoeft te bouwen.
Met een leren bank of fauteuil breng je wat extra luxe in je industriële interieur. Of je nu voor glanzend leer, of juist geborsteld leer gaat, dat is afhankelijk van de sfeer die je neer wil zetten. Leer is zacht en warm, maar toch stoer, waardoor je wat warmte en zachtheid in je interieur aanbrengt.
Gebaseerd op de oude lofts is glas een veelvoorkomend materiaal in deze stijl. Dan hebben we het niet alleen over grote ramen, maar ook over het gebruik van glas in bijvoorbeeld tafels, of als kamerverdeler. Dit kun je dan weer combineren met een stalen frame, waardoor je die industriële look krijgt.
Een industrieel interieur kan dus wat kil en hard overkomen, maar met de juiste toevoegingen kun je deze stijl ook heel warm en uitnodigend maken. Een van de beste manieren om warmte toe toevoegen is door het gebruik van zachte, natuurlijke materialen. Denk aan hout en textiel. Verwissel de betonnen vloer bijvoorbeeld door een houten vloer of leg er een hoogpolig vloerkleed bovenop. Of ga voor een grof, wollen plaid op de bank en voeg wat zachte, linnen kussens toe. Deze zachte materialen zijn niet alleen geweldig voor een warmere uitstraling, maar verbeteren ook de akoestiek in huis.
Planten zijn ook een hele goede manier om je industriële interieur op te warmen. Het groen zorgt voor wat leven en kleur en de textuur van de bladeren geeft een mooi contrast met de harde materialen.
Verder kun je met verlichting veel bereiken. Ga voor warmere lichtbronnen met een lage Kelvin. Een lamp met een dimmer of een smartlamp kan je hierbij helpen. Je kunt gaan voor wat extra sfeerverlichting of kaarsen voor een knusse sfeer. Lees hier meer over het effect van verlichting op je interieur.
Meubels die goed in industriële interieurs passen zijn vaak robuust en gemaakt van stevige materialen zoals hout, metaal en leer. Denk bijvoorbeeld aan een grote leren bank in een warme bruintint, een salontafel met een metalen frame en een houten blad, of een eettafel van gerecycled hout en stalen poten. Deze meubels zijn niet alleen heel stevig, maar hebben ook een tijdloze uitstraling die perfect past binnen deze stijl. Qua accessoires mag je lekker uitpakken met robuuste en vintage items. Denk aan een oude fabriekslamp, een metalen klok of geborstelde leren kussens. Geef je ruimte wat extra karakter met kunstwerken of fotografie. Zeker in zwart-wit passen ze perfect bij de industriële stijl.
Geef je eigen draai aan jouw industriële interieur.
De ultieme combinatie maak je met de industriële en vintage woonstijlen. Deze vullen elkaar perfect aan: met vintage meubels creëer je een old-fashioned look in je industriële woonkamer (denk aan die Chesterfield bank - zo combineer je de industriële stijl zelfs met de klassieke woonstijl). Of wat dacht je van een mooie, vintage spiegel in je badkamer? Dus: op naar vintage winkels zoals Vintage Revival of Van Dijk & co en sla pareltjes in voor jouw interieur.
De industriële woonstijl leent zich perfect voor een combinatie met een minimalistisch interieur. De eenvoud van de loft-achtige industriële stijl is de basis, waarbij je zelf nog maar een aantal toevoegingen hoeft te doen. Kies voor een monochroom zwarte keuken als eye-catcher. En heb je een huis met grotere ruimtes? Zet dan het bed midden in de slaapkamer, zonder al te veel poespas. Less is definitely more.
De woonkamer leent zich perfect voor de industriële woonstijl. Begin met een grote, comfortabele bank, bij voorkeur van leer. Deze vormt het middelpunt van je woonkamer. Combineer dit met een robuuste salontafel van hout en metaal en misschien een paar bijzettafels in dezelfde stijl. Zorg ervoor dat de kamer goed verlicht is, met zowel sfeerverlichting als functionele verlichting. Een bakstenen muur of betonnen vloer kan de industriële sfeer benadrukken, maar als dat niet lukt kom je een heel eind met meubels en accessoires.
De badkamer is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een industrieel ontwerp, maar toch is het een toffe plek om dit toe te passen. Ga voor materialen zoals beton voor je muren en/of badkamermeubel. Je kunt ervoor kiezen om leidingen te showen in plaats van wegwerken om de industriële stijl te benadrukken. Qua kleur houd je het simpel: grijstinten, zwart en wit zijn perfect. Je warmt het op met zachte handdoeken en - als het kan - een plant of twee.
Voor de slaapkamer in industriële stijl ga je voor zowel stoer als rustgevend. Kies bijvoorbeeld voor een bed met een metalen frame of een hoofdbord van grof hout. Ook hier houd je de kleuren neutraal en natuurlijk, deze ruimte leent zich goed voor wat meer taupe en groentinten, voor wie van wat meer kleur houdt. Zorg voor voldoende opbergruimte met vintage kasten en ga voor wat subtiele decoratie, zoals zwart-wit foto's.
In de keuken kun je helemaal losgaan als je houdt van de industriële woonstijl. Ga voor een betonnen aanrechtblad met robuuste houten keukenkastjes. Je kunt ervoor kiezen om een eiland op stalen poten toe te voegen voor een extra industrieel tintje. Bij deze stijl horen ook open (stalen) rekken voor je potten en pannen en je keukengerei mag wat meer in het zicht hangen. Maak het af met stoere barkrukken en een industriële lamp boven het kookeiland.
Voor een inspirerend én functioneel kantoor is de industriële stijl een goede keuze. GA voor een robuust bureau van hout of metaal met een comfortabele (ergonomisch verantwoorde!) bureaustoel. Houd de kleuren neutraal en rustig, zodat je je goed op je werk kunt concentreren. Voor opbergruimte kun je voor een stalen locker gaan, deze past perfect binnen de stijl. Met een paar industriële accessoires maak je je kantoor helemaal af, zoals een stalen klok aan de muur of een paar houten boekenplanken.
De hal is de eerste indruk en daarmee zet je de toon voor het huis. Kies in dit geval voor een robuuste - bijvoorbeeld stalen - kapstok en ga voor een paar stoere opbergers voor al je schoenen en tassen. Een grote spiegel met metalen frame laat je hal groter lijken, wat perfect is voor de kleinere hallen. Houd verder de kleuren consistent met de rest van je huis, zodat je hal goed aansluit. Welkom thuis!