Neutrale tinten voor een rustgevend interieur

Geschreven door:

Welke neutrale kleuren zijn er?

Neutrale tinten zijn de subtiele helden van je kleurenpakket. Het zijn eigenlijk kleuren die niet direct opvallen, maar wel een belangrijke bijdrage leveren aan het geheel in je interieur. Dit zijn de mooiste en meest populaire neutrale kleuren:

Het fijne van deze kleuren is niet alleen dat ze heel stijlvol zijn, maar door het neutrale karakter blijven ze ook nog eens heel lang mooi. Je kunt ze namelijk overal mee combineren.

Neutrale tinten

Hoe pas je neutrale kleuren toe in je interieur?

Het toepassen van een neutrale kleur in je woning lijkt simpel, maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan. Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste kleur kiest, maar ook dat je er evenwicht in aanbrengt. Een handige methode om dit voor elkaar te krijgen is de 60-30-10 regel. Om je op weg te helpen heb ik een aantal handige tips voor je:

  • Begin met de grote vlakken in je huis. Denk aan muren, je vloer of je plafond. Door hier twee neutrale tinten te kiezen, zet je gelijk al een rustig geheel neer.
  • Speel met texturen. Neutrale kleuren komen meer tot leven in combinatie met een textuur. Denk aan een mooie teddy poef of een houten salontafel.
  • Voeg diepte toe met verschillende tinten. Je kunt van dezelfde neutrale kleur op je muur bijvoorbeeld een andere tint toepassen op het tv-meubel dat tegen de muur staat.
  • Zorg voor zo veel mogelijk natuurlijk licht. Je neutrale kleuren komen, net als vrijwel alles in je interieur, nóg beter uit bij natuurlijk licht. Dit is in ons brein het meest 'normaal', waardoor het rustig overkomt.
  • Pak uit met kleurrijke accenten. Dit is waar je persoonlijkheid naar voren komt. Kleurrijke kunstwerken, mooie groentinten met bijvoorbeeld planten of woonaccessoires: nu mag je los. Deze vallen nog meer op tegen je neutrale achtergrond.

Welke kleurcombinaties zijn mooi met neutrale tinten?

Met neutrale kleuren kun je vrijwel alle kanten op. Het hangt heel erg af van jouw persoonlijkheid en wat je mooi vindt. Hier zijn een paar mooie combinaties om je op weg te helpen:

Blijf in de neutrale stijl met pasteltinten

Voor een rustige en serene sfeer zijn pastelkleuren de perfecte uitkomst. Denk aan een combinatie van beige met zachtroze, mintgroen of hemelsblauw voor een vleugje kleur.

Ga voor warmte met aardetinten

Ook hier blijven we in de neutrale sferen, maar maken we je woning net even wat warmer en uitnodigender. Kleuren zoals donkerbruin, terra cotta, olijfgroen of roestbruin werken heel mooi met neutrale tinten. En ze zorgen voor net dat beetje meer diepte.

Show je persoonlijkheid met felle kleuren

Wil je dynamiek aanbrengen in je woning? Voeg dan eens wat fellere tinten zoals koningsblauw, smaragdgroen of karmijnrood toe aan je woning. Je neutrale achtergrond laat deze kleuren extra shinen.

Tijdloos: zwart en wit

Ondanks dat deze eigenlijk al binnen de neutrale tinten vallen, wil ik ze toch nog extra benadrukken. De combi van zwart, wit en een extra neutrale tint zorgt ervoor dat je een klassiek en tijdloos interieur neerzet waar je ontzettend lang van kunt genieten. Minder aanpassingen in je woning is natuurlijk duurzamer.

Neutraal met metallic

Deze optie is op dit moment super trendy. Metallic accenten zoals goud, zilver en brons geven je woning een luxe tintje. Tip: verwerk ze in je accessoires, zodat je ze kunt wisselen wanneer je liever een andere uitstraling neerzet.

No items found.
No items found.