RAL 7022 (Ombergrijs): ontdek deze diepe grijstint

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 7022?

RAL 7022 staat bekend als umbragrijs of ombergrijs en is een diepe, donkergrijze kleur met een bruine ondertoon. Het is een veelgebruikte kleur in luxe interieurs, omdat het een stabiele basis is om op verder te bouwen in je woning. RAL 7022 is door de bruine toon een aardse kleur die goed gecombineerd kan worden met natuursteen en hout. Door het warme karakter voelt iedere kamer direct als een warm welkom.

Welke andere kleuren lijken op RAL 7022?

RAL 7022 is vrij uniek binnen het RAL kleurenspectrum, waar andere RAL kleuren nog wel eens verschillende tinten van dezelfde kleur hebben. Toch zijn er qua intensiteit een aantal kleuren die vergelijkbaar zijn aan RAL 7022:

  • RAL 7016 (antraciet grijs) is een donkerder grijs met een koelere ondertoon.
  • RAL 7033 (cementgrijs) is een lichtere grijstint met een uitgesproken groene ondertoon.
  • RAL 7013 (Rietgrijs) is vergelijkbaar met de bruine ondertoon van RAL 7022, maar is lichter van kleur en heeft een kleine hint van groen.
  • RAL 7024 (Grafietgrijs) is een meer blauwe grijstint.
RAL 7022 vs RAL 7016 vs RAL 7033 vs RAL 7013

Op welke materialen kun je RAL 7022 toepassen?

RAL 7022 op hout

Door umbragrijs toe te passen op hout, zet je een natuurlijke en warme uitstraling neer. Het benadrukt de textuur van het hout en geeft een moderne twist aan dit traditionele materiaal.

RAL 7022 op kunststof en metaal

Ga je voor een industriele stijl, dan kun je deze grijs-bruintint goed toepassen op kunststof en metaal. Door het bruin maak je het materiaal een tikkie retro, waardoor je deze twee stijlen mooi combineert.

RAL 7022 op de muur

Wil je een ruimte echt diepte en karakter geven, dan is het een goed idee om één of meerdere muren in RAL 7022 te schilderen. Hiermee maak je een accent en voeg je persoonlijkheid toe. Let wel op de lichtinval, want het kan je kamer ook donker maken.

Hoe combineer je RAL 7022 in je interieur?

Omdat RAL 7022 een basiskleur is met een warme ondertoon, leent het zich perfect voor een groot scala aan combinaties. Ik zet een aantal populaire combi's voor je op een rij:

RAL 7022 met wit

Ga je voor frisheid en een tijdloze look, dan is deze combinatie perfect voor jouw woning. Het wit (bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016) accentueert de donkere kleur van RAL 7022, waardoor de kleur extra in het oog springt.

RAL 7022 met pasteltinten

Voor een speels effect kun je RAL 7022 heel goed combineren met zachtroze of mintgroen. Dit brengt een warme en uitnodigende balans in bijvoorbeeld een babykamer of in je keuken.

RAL 7022 met houttinten en groen

Natuurlijke kleuren en materialen werken rustgevend op ons brein. Het is net alsof je in het bos rondloopt wanneer je RAL 7022 combineert met een zachte groentint zoals saliegroen of olijfgroen en houttinten.

RAL 7022 met terra cotta

Voor een gezellig en tikkie bohemian interieur is de combinatie van RAL 7022 en terra cotta de beste keuze. De terra cotta kleur brengt de warme ondertoon van RAL 7022 naar boven en voegt een vleugje Mediterraans toe aan je woning. Combineer het met natuurlijke materialen zoals riet of linnen voor een warm geheel.

RAL 7022 met zwart en grijstinten

Houd je de rest van je interieur liever strak en modern, maar wil je wel een vleugje warmte in huis? Dan is de combinatie van 7022 met zwart en grijstinten je go-to combinatie. Zet RAL 7022 bijvoorbeeld eens tegenover RAL 9005 of RAL 9004 en combineer het geheel met een mooie grijstint voor een monochrome maar warme uitstraling.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 7022?

Materialen in je interieur waarmee je RAL 7022 extra laat spreken zijn onder andere:

  • Natuurlijk hout
  • Gepolijst beton
  • Geborsteld metaal
  • Linnen en andere natuurlijke stoffen
  • Natuursteen zoals travertine

Afhankelijk van de stijl die je wilt neerzetten, kies je voor een of meerdere van deze materialen. Zo is gepolijst beton perfect voor een industriele sfeer, terwijl je met natuursteen weer een meer wabi-sabi interieur neerzet.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 7022 in mijn interieur?

RAL 7022 is een prachtige, diepe kleur, maar vergt wel wat aandacht bij de toepassing. Ik zet een paar tips voor je op een rij, zodat jij niet de mist in gaat:

1. Let op de lichtinval

RAL 7022 varieert van kleur bij verschillende soorten licht. Bekijk de kleur daarom zowel bij daglicht als bij kunstmatig licht en houd de kleur gedurende de dag in de gaten. Staat de zon er vol op? Of staat de kleur juist meer in een schaduwrijke hoek? Dit is bepalend voor hoe de kleur uitvalt.

2. Denk na over de ruimte

Heb je een grote of een kleine ruimte? En hoe is het natuurlijke licht in die ruimtes. Voor een moody game-kelder of thuisbioscoop is RAL 7022 een hele goede optie in donkere ruimtes. Wil je liever een open en luchtige sfeer neerzetten, dan kun je RAL 7022 juist toepassen in een grote, hoge ruimte met veel natuurlijk licht. Dit kan bijvoorbeeld je woonkamer of keuken zijn.

3. Bepaal de afwerking

Je kunt verschillende afwerkingen kiezen bij het toepassen van RAL 7022. Hieronder vind je de verschillende soorten verf die je kunt gebruiken. Het is afhankelijk van het type verf hoe de kleur zal uitvallen. Bedenk daarom of je wilt dat de ondergrond een hoge glanswaarde heeft en veel licht reflecteert, of juist dat het een subtielere touch heeft.

Ombergrijs RAL 7022 in een woonkamer

In welke soorten verf kun je RAL 7022 toepassen in je interieur

  • Latex verf is ideaal voor muren en plafonds. Dit geeft een matte afwerking voor een subtiele touch en blijft lang mooi. Zie je er een vlek op? Die haal je er gemakkelijk af met een doekje.
  • Hoogglans lak geeft een hoge mate van reflectie en glans, waardoor een meubel extra in het oog springt. Wil je een item in RAL 7022 in het middelpunt van je woning zetten? Dan is dit de perfecte afwerking
  • Zijdeglans lak geeft juist een subtielere touch. Het is licht reflecterend en geeft diepte aan je woning, zonder te overheersen.

RAL 7022 in de woonkamer

RAL 7022 is in de woonkamer een goede keuze als accentmuur of als afwerking van bijvoorbeeld een kast. Het biedt de perfecte achtergrond voor een kunstwerk of ornament dat je in het oog wilt laten springen. Combineer het met zachte, neutrale meubels en textiel voor een uitnodigende ruimte.

Bronnen: Pinterest

RAL 7022 in de badkamer

Voor een moderne en serene badkamer geeft RAL 7022 een mooi effect op een muur of in de vorm van tegels. Het combineert prachtig met natuurlijke elementen zoals hout en steen, maar ook met chroom of geborsteld messing voor een meer industriële look.

Bronnen: Pinterest

RAL 7022 in de slaapkamer

In de slaapkamer zorgt RAL 7022 voor een rustgevende en geborgen sfeer. Deze kleur kan bijdragen aan lekker rustig kunnen slapen. Gebruik het bijvoorbeeld op een muur achter het hoofdeind van het bed of als beddengoed met een meer neutrale sfeer in de rest van de kamer.

Bronnen: Pinterest

RAL 7022 in de keuken

Umbragrijs op de keukenkastjes of als muurkleur zorgt voor een chique en tijdloze uitstraling. Het staat heel mooi in combinatie met witte werkbladen of als achtergrond voor open schappen met kleurrijk servies. Zei iemand HKliving kopjes?

Bronnen: Pinterest

RAL 7022 in het kantoor

Door de kalmerende eigenschappen van RAL 7022 is het een goede kleur voor in het kantoor. Het kan helpen je productiviteit en concentratie te verbeteren, wat precies is wat je nodig hebt in een (thuis)kantoor.

Bronnen: Pinterest

RAL 7022 in de hal

De hal is het visitekaartje van je huis. Met RAL 7022 kun je hier een stijlvol statement maken. Combineer het met heldere verlichting, warme houttinten of juist een opvallende vloer in een contrasterende kleur.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.