RAL 7021 (Zwartgrijs): de perfecte diepe grijstint

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 7021?

RAL 7021 staat ook wel bekend als zwartgrijs en is een hele donkere tint die naar zwart neigt. Het is de perfecte kleur voor een sterke visuele impact en als je diepte wilt toevoegen aan je interieur. Denk aan zwarte accessoires, een zwarte accentmuur of meubels.

Wat is het verschil tussen RAL 7021, RAL 7022 en RAL 7016?

Hoewel al deze kleuren tot het donkergrijze tot zwarte kleurspectrum behoren, zijn er toch wat duidelijke verschillen. Zo is RAL 7022 (ook wel Umbragrijs) een iets lichtere tint dan RAL 7021 met een meer bruine ondertoon. En RAL 7016 - ook wel antracietgrijs) - is juist meer een grijs-blauwe tint. Hoewel deze kleuren erg op elkaar lijken, kunnen de verschillende ondertonen toch een groot effect hebben op de sfeer in je ruimte.

Welke andere RAL kleuren lijken op RAL 7021?

Er zijn nog een aantal andere RAL kleuren die te vergelijken zijn met RAL 7021, zoals:

RAL 7021, RAL 7022, RAL 7016, RAL 9004, RAL 9005

Hoe combineer je RAL 7021 met andere kleuren in je interieur?

RAL 7021 met wit

Houd jij van een strakke en moderne stijl? Dan is dit een topcombinatie. Het maakt een sterk contrast, waardoor de ruimte strak, ruimtelijk en luchtig oogt.

RAL 7021 met pastelkleuren

RAL 7021 is een intense kleur. Verzachten van die kleur is heel goed te doen met een mooie pastelkleur. Denk aan babyblauw, mintgroen of zachtroze.

RAL 7021 met rood

Ga voor levendigheid en romantiek met een mooie rode tint in je interieur. Voor een wat harder contrast kun je gaan met een heldere roodtint, terwijl je met bijvoorbeeld bordeaux rood juist een zachter geheel neerzet.

RAL 7021 met diepblauw

Voor kracht en sereniteit in je interieur kun je RAL 7021 goed combineren met diep blauw. Je kunt gaan voor een levendige tint zoals Kobaltblauw, of juist een meer diepere blauwtint zoals Gentiaanblauw of marineblauw.

RAL 7021 met groen

Deze combinatie zorgt voor een natuurlijke en verfrissende uitstraling. Combineer bijvoorbeeld dennengroen, olijfgroen of saliegroen met RAL 7021 en wat natuurlijke materialen zoals linnen of hout voor een rustgevend geheel.

Bronnen: Pinterest

Ontdek de mooiste zwartgrijze items voor jouw interieur

Dutch Home Label
203.95
Shop hier
Sissy Boy Homeland
14.96 p/4 stuks
Shop hier
Sissy Boy Homeland
8.99
Shop hier
Dutch Home Label
369.-
Shop hier
Sissy Boy Homeland
2099.-
Shop hier
Dutch Home Label
55.95
Shop hier

Op welke materialen kun je RAL 7021 toepassen?

RAL 7021 op hout

Op hout geeft RAL 7021 een stoere en robuuste uitstraling. Dit is perfect voor een meubel waarmee je een statement wilt maken, maar ook voor een vloer in een donkere, moody kamer.

RAL 7021 op kunststof en metaal

Voor een industriële woonstijl is RAL 7021 een hele goede keuze bij de toepassing op kunststof of metaal. Denk aan ene zwartstalen tafeltje, of juist een mooie zwarte stalen deur om twee ruimtes van elkaar te scheiden.

RAL 7021 op de muur

Een muur in RAL 7021 is een supersterk middel om de aandacht naar die muur te trekken. Gebruik het als achtergrond voor decoratie of kunst.

Welke materialen passen goed bij RAL 7021?

  • Natuurlijk hout: de warme tinten van hout bieden een mooi contrast met de diepte van RAL 7021. Perfect voor een natuurlijke uitstraling in je woning.
  • Beton: ga je voor een industriële look, dan is deze combinatie perfect. Ga voor RAL 7021 op de muur of op staal voor een robuuste look.
  • Metalen zoals koper en messing: dit zorgt voor luxe in je interieur. Combineer bijvoorbeeld een spoelbak in RAL 7021 met een messing kraan.
  • Glas: glas helpt meer licht en lucht in je ruimte aan te brengen. RAL 7021 is een dominante kleur en op deze manier verzacht je het geheel met natuurlijk licht.
  • Steen en marmer: met name lichtgekleurde steensoorten geven contrast en evenwicht aan je interieur.

Wil je meer weten over verschillende soorten materialen? Ik vertel je alles over harde en zachte materialen voor in je interieur, inclusief tips over hoe je ze toepast en combineert.

Een industriële kamer met RAL 7021 op de muren

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 7021 in mijn interieur?

Om het meeste uit je RAL 7021 kleur te halen, is het belangrijk dat je de volgende zaken in de gaten houdt:

1. Lichtinval

In donkere ruimtes kan RAL 7021 overweldigend overkomen. In hele lichte ruimtes ziet RAL 7021 er weer heel anders uit. Test de kleur in verschillende ruimtes met verschillende soorten licht. Wil je RAL 7021 toepassen in een donkere ruimte, zorg dan voor voldoende kunstmatig licht, zodat je kamer niet beklemmend voelt.

2. De ruimtelijke werking

Verschillende toepassingen van RAL 7021 kunnen een ruimte groter of kleiner laten lijken. Voeg je RAL 7021 toe als accentmuur achterin een kamer, dan lijkt je ruimte dieper. Pas je de kleur overal toe, dan kan de kamer kleiner lijken, terwijl wanneer je het op strategische plekken toepast, vergroot je een kamer.

3. Test combinaties

Combinaties kunnen op papier heel mooi lijken, maar in de praktijk anders uitvallen. Test daarom verschillende materialen en kleuren en maak een kleurenpalet voordat je aan de slag gaat. Dit helpt je keuzes te maken.

4. Overweeg duurzame opties

Originele verf is van zichzelf - door de toevoeging van aardolie - niet de meest duurzame optie voor je interieur. Natuurlijk is het lastig om daar een duurzaam alternatief voor te vinden. Ik heb een aantal duurzame verfmerken voor je opgezocht, zodat jij niet meer hoeft te zoeken.

In welke soorten verf kun je RAL 7021 toepassen in je interieur?

Er zijn een aantal verschillende soorten toepassingen voor verf:

  • Matte verf is ideaal voor op de muren en je plafond. De meeste muurverf is mat en zorgt ervoor dat het licht niet te veel reflecteert. Zo houd je je basis rustig.
  • Hoogglans verf reflecteert daarentegen licht heel erg. Het verkleurt minder snel, waardoor het perfect is als toepassing voor keukenkasten of buitenkozijnen.
  • Zijdeglans verf zit tussen hoogglans en matte verf in. Het is een hele goede keuze voor oppervlaktes die in een bepaalde kleur wilt mee schilderen, zonder dat het te veel aandacht trekt. Denk aan deuren of plinten.

De perfecte verf voor jouw zwartgrijze interieur

Histor
14.09 p/l
Shop hier
Histor
17.95 p/l
Shop hier
Farrow & Ball
137.- p/2.5l
Shop hier
Farrow & Ball
144.- p/2.5l
Shop hier
Farrow & Ball
115.- p/2.5l
Shop hier
Farrow & Ball
144.- p/2.5l
Shop hier

RAL 7021 in de woonkamer

Voor in je woonkamer is RAL 7021 een hele goede kleur voor een accentmuur of een meubel. Denk aan een stoere donkergrijze bank of donkergrijze gordijnen. Het zorgt voor een sterke basis voor een stijlvol interieur.

Bronnen: Pinterest

RAL 7021 in de badkamer

Voor in een badkamer doe je er goed aan om RAL 7021 toe te passen op muren of kastjes. In combinatie met het witte sanitair krijg je een modern en strak geheel.

Bronnen: Pinterest

RAL 7021 in de slaapkamer

Een slaapkamer in RAL 7021 kan bijzonder rustgevend zijn. Denk aan een accentmuur aan het hoofdeinde of mooie donkere gordijnen.

Bronnen: Pinterest

RAL 7021 in de keuken

Keukenkastjes of een accentmuur in RAL7021 geven je keuken een moderne en elegante look. Combineer het met een houten of lichte werkblad en open planken voor balans.

Bronnen: Pinterest

RAL 7021 in het kantoor

Een kantoor in RAL 7021 straalt autoriteit en professionaliteit uit. Gebruik en voor het meubilair of een accentmuur.

Bronnen: Pinterest

RAL 7021 in de hal

Houd je wel van een dramatic entrance? Dan is RAL 7021 perfect voor in jouw hal. Combineer het wel met heldere verlichting en lichte vloeren voor een uitnodigende hal.

Bronnen: Pinterest