Duurzame verf: alles wat je wil weten

Geschreven door:

Wat maakt verf duurzaam?

Duurzame verf is anders dan traditionele verf, omdat het minder impact heeft op het milieu en jouw gezondheid. Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten wanneer je op zoek gaat naar duurzame verf: de productie, de VOS-uitstoot (vluchtige organische stoffen), het gebruik van natuurlijke materialen, biologisch afbreekbare ingrediënten en natuurlijk hoe ethisch de productie is.

Hoe wordt milieuvriendelijke verf geproduceerd?

Verf is in de basis een chemisch product, waardoor milieuvriendelijkheid een uitdaging is. Toch kunnen verfproducenten invloed hebben op het productieproces. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de fabriek draait op hernieuwbare energie of zonne-energie. Dit zorgt voor minder uitstoot tijdens de productie.

Ook is het belangrijk dat ze natuurlijke of gerecyclede (en recyclebare) materialen gebruiken voor het productieproces. Wat ook bijdraagt aan milieuvriendelijk produceren van verf, is zorgen dat de gebruikte materialen van eigen bodem komen. Zo hoeven ze niet getransporteerd te worden.

Wat houdt VOS-uitstoot bij duurzame verf in?

VOS betekent vluchtige organische stoffen. Dit zijn stoffen die vrijkomen bij de verdamping van organische stoffen zoals aardolie en onvolledige verbranding. Verf is hier een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook benzine, nagellakremover of cosmetica. Deze stoffen kunnen je leefomgeving ongezond maken. Niet echt wat je wil in je huis. Bij duurzame verf is de uitstoot van VOS minimaal tot geen.

Wat zit er in ecologische verf?

Natuurlijke en ecologische verf bevat zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Denk aan lijnolie, bijenwas of krijt. Al deze materialen zijn biologisch afbreekbaar, waardoor ze een minimale impact maken op het milieu én jouw gezondheid.

Wat houdt ethisch verantwoorde productie in?

Bij ethisch verantwoord produceren komt niet alleen de impact op de natuur en het klimaat kijken. Een minstens zo belangrijk onderdeel is de impact op mens en dier. Worden werknemers bijvoorbeeld normaal betaald en werken ze in een verantwoorde omgeving? Komen ze niet in aanraking met schadelijke stoffen? En komt er bij de productie geen afval vrij, waar mens of dier last van heeft - bijvoorbeeld als het in het (drink)water of in de grond terecht komt? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om bij stil te staan wanneer je kijkt naar een ethisch productieproces.

Hoe wordt verf gerecycled?

Het recyclen van verf is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid van de verf. Verfafval kan namelijk flink schadelijk zijn voor het milieu én voor de mens wanneer het niet op de juiste manier wordt verwerkt. In Nederland wordt verf vaak gefilterd en verwerkt tot nieuwe verf. Zo worden viezigheden verwijderd en wordt ongebruikte verf gemengd tot een nieuwe kleur. Door je verf op de juiste manier in te leveren in jouw gemeente, draag je dus bij aan minder afval en verontreiniging van het milieu.

Alles over duurzame verf

Is verf überhaupt duurzaam?

Het is een legitieme vraag om te stellen of verf - een product dat traditioneel afhankelijk is van chemische processen en fossiele brandstoffen - überhaupt duurzaam kan zijn. Het antwoord ligt aan de producent en de innovatie bij de producent. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen waardoor verfproducenten duurzame verf kunnen maken. Door te focussen op hernieuwbare bronnen, circulair produceren en minimaliseren van schadelijke uitstoot, worden steeds meer verfsoorten milieuvriendelijker. Het kán dus wel.

Waarom is reguliere verf niet duurzaam?

Veel reguliere verfsoorten zijn chemisch geproduceerd en bevatten veel fossiele grondstoffen, zoals aardolie. Denk bijvoorbeeld aan een bak latex: die bevat zomaar liters aan aardolie. De CO2 uitstoot per vierkante meter is veel hoger en reguliere verf heet veel VOS-uitstoot. Oftewel: er komen heel veel giftige stoffen vrij die niet goed zijn voor jou én de natuur.

Duurzame verfsoorten

Of een verfsoort duurzaam is ligt niet alleen aan het productieproces, maar ook aan de inhoud. Er zijn een aantal verfsoorten die in de basis al meer natuurlijke materialen hebben, zodat je meteen al beter bezig bent.

1. Ecologische verf

Ecologische verf moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Zo moet het bestaan uit ecologische en natuurlijke grondstoffen, zoals klei of kalk. Er mogen geen zware metalen of andere giftige stoffen in de verf zitten en de VOS-uitstoot moet minimaal tot nul zijn.

2. Kalkverf

Heb je echte kalkverf te pakken, dan is het bindmiddel gemaakt van gebluste kalk en bevat het steenmeel. Het mooie van kalkverf is dat kalkverf bij het drogen CO2 opneemt uit de lucht. Er wordt bij het drogen in principe nieuw kalksteen gevormd. Daardoor duurt het droogproces wel wat langer en is de verf vaak minder even dan bij normale verf. Wat een robuust en mediterraans effect geeft.

3. Leemverf

Leemverf bestaat alleen maar uit natuurlijke materialen, namelijk water, leem, krijt, zand en zetmeel. Het is een ademende verf die niet alleen natuurlijk en ecologisch is, maar ook nog eens beter voor jouw leefklimaat. Deze verf wordt wel eens vergeleken met kalkverf, maar bij leemverf krijg je een egaler effect dan met kalkverf.

4. Lijnolieverf

Zo'n 80 jaar geleden werd lijnolieverf al gebruikt. Dit was toen de standaard afwerk verf zoals we de lak nu kennen. Deze verf kan direct op kaal hout worden aangebracht en heeft een hele lange levensduur. Met de introductie van synthetische materialen in de jaren '60 werd lijnolieverf zo goed als vergeten. En dat terwijl dit een super milieuvriendelijk én duurzaam alternatief is. De verf is heel elastisch na het uitdrogen, waardoor het minder snel scheurt. Je hoeft het dus minder vaak bij te werken. Daarom zien we het de laatste tijd steeds meer terug in de schappen.

Bronnen: Pinterest

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van duurzame verf?

Om het voor jou gemakkelijker te maken zijn er verschillende duurzaamheid certificeringen voor verf. Deze vind je vaak op de verpakkingen terug. Belangrijke certificaten voor duurzame verf zijn:

Welke merken maken duurzame verf?

Oke, dé belangrijkste vraag is natuurlijk: van welk merk kun je duurzame verf kopen? Ik zet er een aantal op een rij en vertel je waarom deze verfsoorten duurzaam zijn.

Fairf

Alle verfsoorten van Fairf zijn gemaakt op plantaardige basis. Er zitten geen schadelijke stoffen in en Fairf streeft ernaar om in 2030 volledig hernieuwbaar te zijn. Je vindt allerlei soorten verf bij Fairf, van muurverf tot lak. Je kunt je hele huis ermee schilderen.

Greenpaints

De verf van Greenpaints bestaat uit natuurlijke grondstoffen die niet of nauwelijks fossiel zijn. De verfsoorten zijn zo veel mogelijk circulair en goed bestand tegen micro-organismen. De verf is van hoge kwaliteit, waardoor het langer meegaat dan reguliere verf.

Graphenstone

De nieuwe verfsoorten van dit merk zijn van 100% ecologische en 100% natuurlijke materialen gemaakt. Deze verf bevat grafeen, water en kalk. Grafeen is een grondstof die sterker is dan staal, maar wel flexibel, ook kalk is een natuurlijke grondstof. Al deze materialen zijn biologisch afbreekbaar, waardoor ze geen impact maken op het milieu.

Verf van Fairf

Kan ik duurzame verf kopen in de bouwmarkt?

Ga je aan de slag met schilderwerk, dan is de bouwmarkt waarschijnlijk je eerste stop. En dat is prima, want vaak is de verf hier goedkoper dan bij een speciaalzaak. Gelukkig maken ook steeds meer bouwmarkten zoals Gamma, Karwei en Praxis de overstap naar duurzame verfmerken. Zo verkoopt Gamma het merk Copperant en verkoopt Karwei het merk Fairf. En ook bij Praxis vind je duurzamere verfmerken zoals Eco en ID Algo - een verfsoort op basis van algen.

Van duurzame verf geniet je langer

Bij duurzame verf zijn niet alleen het productieproces en de ingrediënten belangrijk, maar ook de levensduur van je verf. Duurzame verf is ook een verfsoort die lang mooi blijft en minder snel afbladdert. Hierdoor hoef je het minder vaak bij te werken en hoef je dus ook minder nieuwe verf te kopen. Win-win!

No items found.
No items found.