RAL 9005 (Gitzwart): zo pas je deze kleur toe in je interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 9005?

RAL 9005 staat ook wel bekend als gitzwart, een van de diepste zwarttinten beschikbaar in het RAL kleurensysteem. Het is een krachtige kleur die een statement maakt in je woning, waardoor het een populaire keuze is in moderne interieurs.

Welke andere RAL kleuren lijken op RAL 9005?

RAL 9005 is een unieke kleur als we het hebben over intensiteit en diepte. Wil je een RAL kleur die hierbij in de buurt komt, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar RAL 9004 - ook wel bekend als Signaalzwart. RAL 9004 is minder verzadigd en diep dan RAL 9005, maar maakt nog steeds een statement.

Een andere RAL kleur die in de buurt komt van RAL 9005 is RAL 9011 (Grafietzwart). Dit is een zwarte kleur met een subtiele grijze tint die de kleur net iets zachter maakt. Deze kleur zit tussen gitzwart en antraciet grijs in.

RAL 9004 vs RAL 9005 vs RAL 9011

Op welke materialen kun je RAL 9005 toepassen?

Op ieder materiaal waar je RAL 9005 toepast, krijg je een ander effect. Ik zet de populairste ondergronden voor je op een rij.

RAL 9005 op hout

Op hout zorgt RAL 9005 voor een moderne en strakke look. Het kan de textuur van het hout maskeren, of - in een minder dekkende variant - de houtnerf juist duidelijker naar voren laten komen. Dat is dus afhankelijk van de afwerktechniek en type verf wat je hiervoor gebruikt.

RAL 9005 op kunststof en metaal

Pas je RAL 9005 toe op kunststof of metaal, dan zet dit een moderne stijl neer die richting industrieel neigt. Vooral op een metaal zoals aluminium zorgt het voor een robuuste en stijlvolle finish. Wil je naar een industrieel-landelijke stijl toe, dan kun je het goed combineren met een mooie houtsoort zoals mangohout.

RAL 9005 op de muur

Een muur geschilderd in RAL 9005 maakt absoluut een statement. Pas het bijvoorbeeld toe op de wand waar je een contrasterende bank of kast tegenaan zet, of gebruik je RAL 9005 muur als achtergrond voor een kunstwerk.

Bronnen: Pinterest

Hoe combineer je RAL 9005 met andere kleuren in je interieur?

In moderne interieurs is RAL 9005 een populaire keuze. Door de diepte en toch neutrale aard van deze kleur kun je 'm met veel andere kleuren combineren. Ik zet een aantal populaire combinaties voor je op een rij.

RAL 9005 met wit

Wil je een tijdloze look neerzetten in je woning, dan is zwart met wit een goede keuze. Wit is een sterke, contrasterende tegenhanger voor het diepe zwarte van RAL 9005. Vanuit hier ben je vrij om je eigen stijl toe te voegen met accessoires.

RAL 9005 met rood

Dit klinkt als een gewaagde combi en dat is het misschien ook een beetje. Met rood maak je een statement in huis die persoonlijkheid uitstraalt. Het hoeft geen knalrood te zijn, je kunt ook gaan voor een meer subtiele baksteen-achtige roodtint. Of een diepe bordeauxrood.

RAL 9005 met blauw

Voor een koele, kalmerende sfeer is blauw een hele goede combinatie met RAL 9005 of RAL 5011. Het geeft rust in je huis zonder druk te worden. Perfect voor iedereen die thuis tot rust wilt komen.

RAL 9005 met groen

Een rustige, verfijnde groentint - zoals smaragdgroen of olijfgroen - maakt voor een prachtige combinatie met het zwart van RAL 9005. Het brengt een vleugje natuur in huis, wat een rustgevend effect heeft op je brein.

RAL 9005 met goud of koper

Wil je gaan voor een luxe uitstraling, dan is de combinatie met een metaal als goud of koper een heel goed idee. Het brengt diepgang in je woning. Ga bijvoorbeeld voor een gedurfde goudkleurige tegel in je keuken of houd het subtieler met goud- of koperkleurige woonaccessoires.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 9005?

Afhankelijk van de sfeer die je neer wilt zetten, kun je een aantal mooie combi's maken met RAL 9005. Ga bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen zoals hout of linnen. Deze laten de diepte van het zwart extra spreken en brengen een vleugje rust in huis. Wil je gaan voor een industriële uitstraling, dan is beton een hele goede keuze. Het zet meteen een stoere, minimalistische sfeer neer. Ga je voor elegantie, denk dan eens aan de combinatie met marmer. Dit maakt - samen met koperen of gouden accenten - je woning direct superluxe.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 9005 in mijn interieur?

Hoewel RAL 9005 een prachtige, diepe kleur is die een lekker statement neerzet, zijn er een aantal zaken die je even in gedachten moet houden wanneer je ermee aan de slag gaat.

1. Lichtinval

Omdat het zo'n donkere kleur is, is het belangrijk om het toe te passen in een ruimte waar voldoende natuurlijk licht binnenkomt. Anders kan het de ruimte klein en bedompt laten voelen, wat meestal niet de bedoeling is. Tenzij je een thuisbioscoop realiseert, raad ik aan deze kleur toe te passen in een kamer met voldoende licht.

2. Balans

RAL 9005 kan overheersen. Denk daarom eens aan contrasterende kleuren om het zwarte op te breken. Zo breng je persoonlijkheid aan én breng je de ruimte in balans.

3. Texturen

Door RAL 9005 toe te passen op verschillende materialen, breng je gelaagdheid aan in je interieur. Combineer dit vooral ook met andere kleuren voor een interessante look.

4. Onderhoud

Donkere oppervlakken maken een statement, maar vereisen ook iets meer onderhoud. Stof en vlekken zijn er vaak goed zichtbaar op, waardoor je het vaker moet schoonmaken. Zeker in ruimtes waar veel verkeer vlak langs de muur komt - zoals de hal - kan het zijn dat de kleur sneller een nieuwe laag nodig heeft. Dat kan prima, maar houd het in gedachten.

RAL 9005 in de keuken

In welke soorten verf kun je RAL 9005 toepassen?

Voor iedere toepassing is het verstandig om een andere soort verf te gebruiken. Ik leg je graag uit wanneer je welke verfsoort gebruikt voor RAL 9005 toepassingen:

  • Matte muurverf: wil je een subtiele en moderne afwerking en een dekkend geheel, dan is een goede muurverf essentieel. Met de kleurcode RAL 9005 kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt de gewenste kleur laten mengen.
  • Je kunt RAL 9005 ook laten mengen in zijdeglans of hoogglans lak. Deze laksoorten gebruik je vaak voor het afwerken van houten ondergronden. Denk aan kozijnen, deuren, plinten of meubels. Een hoogglans lak gebruik je voor oppervlakten die meer mogen spreken, om dat het een hogere reflectiewaarde heeft. Zijdeglans is voor de subtielere touch en wordt vaak gebruik voor deuren en plinten.
  • Structuurverf: wil je een echte statement toevoegen, bijvoorbeeld een muur met een betonlook in RAL 9005? Dan kun je kiezen voor een structuurverf. Hiermee breng je wat extra diepte aan op het oppervlakte waar je het op toepast.

RAL 9005 in de woonkamer

In de woonkamer zorgt RAL 9005 voor een elegante en gezellige sfeer. Gebruik het voor een accentmuur in combinatie met lichte meubels en gouden accenten voor een luxe uitstraling. Of ga voor grove structuren en mooie groentinten voor een meer industriële vibe.

Bronnen: Pinterest

RAL 9005 in de badkamer

Voor een chique, maar toch serene uitstraling in de badkamer, is RAL 9005 de perfecte keuze. Ga voor zwarte tegels of pas het toe op een gestucte muur. Wist je dat er tegenwoordig ook sanitair in zwart verkrijgbaar is? Dit zorgt voor een extra vleugje luxe in je badkamer. Let wel op of er niet te veel kalk in je water zit, want dan blijf je poetsen.

Bronnen: Pinterest

RAL 9005 in de slaapkamer

RAL 9005 zorgt in je slaapkamer voor intimiteit en rust. Zacht beddengoed in natuurlijke kleuren zorgen voor het perfecte contrast met deze diepe kleur.

Bronnen: Pinterest

RAL 9005 in het kantoor

Een kantoor met RAL 9005 accenten is perfect voor een plek waar je je wilt focussen. Gebruik het bijvoorbeeld voor een boekenkast of een muur achter je bureau.

Bronnen: Pinterest

RAL 9005 in de hal

Voor een indrukwekkende entree is RAL 9005 een goede keuze voor je hal. Gebruik het bijvoorbeeld als onderste deel van de muur met lambrisering, waar je een contrasterende kleur boven toevoegt.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.