Dit is het effect van verlichting in jouw interieur

Geschreven door:

Welke soorten verlichting zijn er?

Als we het hebben over verlichting zijn er twee categorieën: natuurlijk licht en kunstmatig licht. Deze verschillende soorten verlichting hebben een sterk effect op hoe een kleur of materiaal er uiteindelijk uit komt te zien.

Natuurlijk licht

Over natuurlijk licht kunnen we kort en bondig zijn. Natuurlijk licht is daglicht, iets wat we iedere dag ervaren. Toch zijn er verschillen te vinden binnen de 'soorten' of 'richtingen' van het natuurlijke licht. Zo is er noord-, zuid-, oost- en westverlichting. De lichtinval bepaalt hoe je een ruimte ervaart en hoe de kleuren tot uiting komen.

  • Noordverlichting zorgt voor zachte verlichting gedurende de hele dag. Omdat deze richting geen direct zonlicht veroorzaakt, krijg je een verzachte versie van het licht van buiten. Dit zorgt voor een rustige sfeer, maar wel licht genoeg om de hele dag van te genieten. Zorg wel dat in een ruimte op het noorden grote ramen geplaatst zijn, zodat het licht daadwerkelijk naar binnen kan komen.
  • Bij zuidverlichting komt de zon juist wel de hele dag in de ruimte. Dit zorgt voor een heerlijke lichte ruimte waar eigenlijk weinig ramen nodig zijn om van het licht te genieten. Toch kan het heerlijk zijn om wél grote ramen te hebben, zodat er lekker veel licht binnenkomt. Zuiderlicht geeft fel licht en kan je ruimte ook flink opwarmen. Denk er dus aan om voor raambekleding te zorgen die het licht wat kan verzachten en de warmte buiten houdt.
  • Oostverlichting zorgt voor licht in de ochtend. Vind jij het fijn om met het zonnetje in de kamer wakker te worden? Dan is het een goed idee om je slaapkamer op het oosten te plaatsen. Zo word je wakker met de zonsopgang.
  • Westverlichting geeft je ruimte juist in de middag en avond veel licht. Perfect voor als je vanuit je ruimte van een prachtige zonsondergang wil genieten.

Natuurlijk verschillen noord- en zuidverlichting wanneer je je onder de evenaar bevindt.

Bij het kiezen van kleuren is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de stand van de ruimte en de richting van het licht, omdat dit bepaalt hoe de kleur tot uiting komt. Dit is zeker het geval bij (duurzame) verf. Het is daarom goed om een stukje van je muur te schilderen en dit gedurende de dag te bekijken. Je zult zien dat de kleur anders uitvalt op verschillende momenten van de dag.

Natuurlijk licht in een kamer

Kunstmatige verlichting

Kunstmatige verlichting is licht dat door mensen gemaakt is. Dit vind in allerlei ruimtes terug, zeker in ruimtes met weinig tot geen ramen. Maar ook voor 's avonds is deze verlichting super belangrijk, omdat je natuurlijk nergens tegenaan wil lopen én een bepaalde sfeer in je huis neer wil zetten. Er zijn verschillende soorten kunstmatige verlichting:

  • Basisverlichting. Dit is - logischerwijs - de basis van je verlichting. Denk aan spotjes, rail verlichting of plafondlampen die het grootste deel van je ruimte verlichten. Deze verlichting spreidt zich ver uit, zodat je goed zicht hebt.
  • Sfeerverlichting. Sfeerverlichting zorgt voor sfeer in je ruimte. Dit kan een mooie staande lamp zijn, een muur ornament of een tafellamp. Deze verlichting geven vaak wat zachter licht, waarmee je sfeer creëert.
  • Accentverlichting. Dit is hele specifieke verlichting die één gebied verlicht. Vaak is dit een gebied die je in de schijnwerpers wil zetten. Denk aan een kunstwerk of een pooltafel. Dit kan een spotlamp zijn, een rail met spots die op één gebied gericht zijn of hanglampen die naar beneden schijnen.
  • Functionele verlichting. Dit type verlichting is bedoeld om licht te verspreiden in een klein gebied. Denk aan je bureau, het keukenblad of een leeshoek. Deze lampen hebben een speciale functie: licht schijnen op een plek waar jij iets wil doen waar je veel licht voor nodig hebt.
Kunstmatig licht, zoals wandarmaturen of staande lampen

Kleurtemperaturen van verlichting in Kelvin

Kelvin is de manier waarop we kleurtemperatuur in licht meten. Je kent vast wel het verschil tussen de TL verlichting in een kantoor of winkel en het zachte licht van sfeerverlichting in je huis. Het ene type verlichting heeft een andere Kelvin dan de ander. Dit bepalen we op een schaal van 1.000K tot 10.000K. Kelvin is eigenlijk heel simpel: hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. En hoe hoger het getal, hoe koeler de kleur.

Een lichttemperatuur van 2.700 Kelvin is wat je het meeste ziet in woningen. Dit is een vrij gelig licht dat ervoor zorgt dat je ruimte goed verlicht is, maar niet kil aanvoelt. Waar je wel rekening mee kunt houden is dat dit je materialen en kleuren wat geliger kan laten lijken. Kleurtemperaturen die het meest in woningen gebruikt worden vallen tussen de 2.700 en 3.000 Kelvin.

Dit zijn de kleurtemperaturen op een rij:

  • 1.000 Kelvin is een zeer oranje lichttemperatuur.
  • 2.000 Kelvin neigt naar het oranje-gele licht van een kaars.
  • 3.000 Kelvin: tussen de 2.700 en 3.000 is dus wat we het meeste tegenkomen in interieurs.
  • 4.000 Kelvin is vaak het licht van een TL balk, meer koel licht.
  • 5.000 Kelvin neigt naar het licht van direct zonlicht, midden op de dag.
  • 6.000 Kelvin is een temperatuur die je ziet bij een bewolkte dag.
  • 7.000 - 10.000 is extra koud licht wat je ziet op een regenachtige dag.
Kelvin is eigenlijk heel simpel: hoe lager het getal, hoe warmer de kleur.
Verlichting temperatuur in Kelvin

Kleurtemperaturen kiezen

Ga je aan de slag met verlichting in je woning, dan heb ik één belangrijke tip: wees consistent met je kleurtemperaturen. Gebruik liever geen 2.000K en 4.000K door elkaar, dit maakt je ruimte erg rommelig en onrustig om naar te kijken.

Gemakkelijk temperaturen aanpassen

Wist je dat er lampen zijn waarmee je de warmte van je verlichting gemakkelijk aan kan passen? Met smart verlichting doe je dit vanaf je telefoon. Je vervangt je ledlampen simpelweg door smartlampen. Met verschillende scenes zet je heel gemakkelijk de sfeer.

Het effect van licht op materialen

Hieronder zie je hetzelfde materiaal met verschillende soorten kunstmatige verlichting. Ik heb hier een groene en lichtgrijze verfsoort gepakt, met een fluwelen roest-bruine stof en een zwarte en metallic tegel. Zo kun je duidelijk zien wat het effect is van het licht en hoe de materialen verschillend ogen. Op het eerste voorbeeld maakte ik gebruik van een lichtbron met 2.700 Kelvin. Hier zie je duidelijk dat deze materialen een warmere toon krijgen. Bij het laatste beeld zie je de materialen met een lamp van 5.000 Kelvin. Je ziet duidelijk het verschil in de uitstraling en kleurenvan de materialen. Zo is het grijs veel meer beige bij 1.900K dan bij 5.000K en is de de stof veel meer oranje-rood bij warm licht dan bij koud licht.

Test met verschillende materialen in verschillende Kelvin

Lichtknoppen in je woning

We hebben het nu gehad over de verlichting zelf, maar wat dacht je van de functionaliteit van de lichten aan en uit zetten? Ga je zelf aan de slag met je nieuwe woning, denk dan goed na over waar je de lichtknoppen plaatst. Het laatste wat je wilt is een ruimte inlopen waar je niet direct het licht aan kunt zetten. Zorg dus bijvoorbeeld dat de knop direct zichtbaar is wanneer je de deur open doet. Je kunt ervoor kiezen om een aantal lampen op dezelfde knop te zetten, of iedere lamp voor zich een eigen knop.

Wil je sfeer creëren, dan kun je ook een dimmer op je lamp zetten. Bij de meeste ledlampen kan dit gewoon, het is een kwestie van je knop vervangen. Een andere dikke tip (wel iets duurder) is je verlichting vervangen door smart verlichting. Deze kun je in allerlei verschillende kleurtemperaturen instellen, gewoon vanaf je telefoon. Vaak kun je dan ook nog eens vanaf een afstand - met je telefoon - verlichting aan en uit zetten. Ideaal, toch?

Deze pagina bevat affiliate links. Hierop klikken kost voor jou niets, maar helpt mij wel om te zorgen dat deze website kan blijven bestaan. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

No items found.
No items found.