RAL 5010: alles over Gentiaanblauw

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 5010?

RAL 5010 staat ook wel bekend als Gentiaalblauw: een levendige en diepe kleur blauw. Deze kleur is een populaire keuze voor wie een statement wil maken in het interieur, zonder dat het overweldigend wordt. Afhankelijk van de combinatie kan deze kleur energie of juist rust geven in een woning.

Wat is het verschil tussen RAL 5010, RAL 5011 en RAL 5013?

RAL 5010 heeft een aantal kleuren waar het erg op lijkt: RAL 5011 (Staalblauw) en RAL 5013 (Kobalt blauw). Toch zijn er een aantal verschillen. RAL 5011 is een donkerdere blauwtint dan RAL 5010 en neigt meer naar marineblauw. Het is een meer ingetogen kleur, maar heeft wel een soortgelijke diepe uitstraling. RAL 5013 (Kobalt blauw) is juist een meer heldere kleur dan RAL 5010 en 5011 en neigt richting paars.

Welke andere kleuren lijken op RAL 5010?

Er zijn nog een aantal kleuren die veel op Gentiaanblauw lijken:

  • RAL 5009 (Azuurblauw) is een heldere blauw die doet denken aan de blauwe zee op een tropisch eiland.
  • RAL 5017 (Verkeersblauw) is wat je ziet op de verkeersborden boven de snelweg.
  • RAL 5023 (Verblauw) is een zachtere blauwtint die meer richting lila neigt.
Blauwe ralkleuren die lijken op Gentiaanblauw (RAL 5010)

Op welke materialen kun je RAL 5010 toepassen?

RAL 5010 op hout

RAL 5010 op hout accentueert de natuurlijke structuur van het hout, waardoor het in het oog sprint. Het geeft een combinatie van een landelijke en toch moderne uitstraling, afhankelijk van de overige materialen en kleuren waar je het mee combineert.

RAL 5010 op kunststof en metaal

Voor een strakke uitstraling kan RAL 5010 heel goed worden toegepast op kunststof en metaal. Het is ideaal voor buitengebruik, zoals in tuinmeubelen of als gevelbekleding, omdat verf op kunststof of metaal vaak minder snel vervaagt. Zorg wel dat je de ondergrond goed voorbereidt, anders bladdert de verf snel af.

RAL 5010 op de muur

Voor dynamiek in je woning is RAL 5010 een hele goede keuze op de muur. Het werkt heel goed in combinatie met lichte tinten voor een frisse look, of juist met donkerdere tinten voor een gedurfde uitstraling. Kies hier voor een goede muurverf die een strakke, egale afwerking biedt.

Hoe combineer je RAL 5010 (Gentiaanblauw) met andere kleuren in je interieur?

Gentiaanblauw met antraciet grijs

Voor een modern en stoer contrast kun je deze twee kleuren heel goed in dezelfde ruimte gebruiken. Antraciet grijs geeft een krachtige uitstraling die mooi contrasteert met de levendigheid van RAL 5010.

Gentiaanblauw met donkergroen

Door een donkere groenkleur zoals smaragdgroen tegenover Gentiaanblauw te zetten, creëer je een diepe en natuurlijke look. Deze aardse combinatie is rustgevend en brengt de natuur naar binnen. Perfect voor bijvoorbeeld een serre of studeerkamer.

Gentiaanblauw met lichtgrijs

Een lichte grijstint (zoals RAL 7035) is een mooie tegenhanger voor het sterke Gentiaanblauw. Deze combinatie brengt je ruimte in balans en zorgt voor een rustgevende sfeer. Perfect voor minimalistische interieurs.

Gentiaanblauw en geel

Dit klinkt niet als de meest voor de hand liggende combinatie, maar daarmee niet minder succesvol. Je geeft leven aan Gentiaanblauw met een okergeel of een mosterdgeel.

Gentiaanblauw met bruin

Wil je een rustieke en natuurlijke toon in huis, dan is de combinatie van RAL 5010 en bruin een hele goede optie. Dit kun je doen door kleur toe te voegen, of juist door bruine materialen te gebruiken, zoals leer of hout in deze toon gebeitst. Dit maakt je ruimte gelijk knus.

Gentiaanblauw met lichtroze

Lichtroze geeft een frisse en romantische touch aan je interieur. Het zachte roze balanceert de diepte van het blauw, wat het de perfecte combinatie maakt voor een sfeervolle slaapkamer of badkamer.

Gentiaanblauw met zwart

Ga je voor een meer gewaagde uitstraling in huis, dan is de combinatie van Gentiaanblauw met zwart of heel donkergrijs (bijvoorbeeld RAL 7022) een hele luxe en moderne uitstraling. Perfect voor jouw moderne keuken, woonkamer of kantoor.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 5010?

Een aantal materialen die bijzonder goed samenwerken met RAL 5010 zijn:

  • Natuurlijk hout voor een warme en aardse sfeer.
  • Beton en metaal voor een industriële look.
  • Zachte stoffen zoals linnen of fluweel voor extra comfort en knusheid.
  • Glas of spiegels voor een modern en ruimtelijk effect.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 5010 in mijn interieur?

1. Lichtinval

Houd rekening met de hoeveelheid licht in je ruimte. RAL 5010 kan in een donkere ruimte anders en dieper lijken dan in een ruimte met veel natuurlijk licht. Test de kleur op verschillende muren en bij verschillende lichtinvallen, zodat je precies weet hoe je kleur tot uiting komt.

2. Ruimte

Hoe de kleur uitvalt is ook sterk afhankelijk van de grootte van je ruimte. In kleinere ruimtes kun je RAL 5010 goed gebruiken als accentmuur, zodat het niet overheerst. Terwijl in grotere ruimtes de kleur juist meer in overvloed wordt gebruikt, voor een luxe uitstraling.

3. Ondergrond

Op welke ondergrond je RAL 5010 toepast, maakt de keuze voor verf en afwerking anders. Zo ga je anders te werk op een muur dan op een houten deur. Lees hieronder meer over de verschillende verfsoorten en hoe je ze toepast.

4. Balans

Evenwichtigheid is superbelangrijk als het gaat om kleurgebruik in je woning. Je wil namelijk voorkomen dat de kleur overweldigend wordt, maar hij moet ook niet wegvallen. Voor de juiste balans kun je het beste de 60-30-10 regel aanhouden.

5. Duurzaamheid

Wil je je steentje bijdragen aan de natuur en tegelijkertijd een gezond binnenklimaat creëren? Ga dan voor een duurzame verf die gemaakt is van natuurlijke materialen. Duurzaam geproduceerde verfsoorten en -merken werken vrijwel helemaal circulair en gebruiken biologisch afbreekbare materialen.

In welke soorten verf kun je RAL 5010 toepassen in je interieur?

Afhankelijk van de ondergrond, kies je voor verschillende soorten verf:

  • (Duurzame) muurverf is een matte verfsoort die perfect is voor op je muren. Het geeft een egaal effect, waardoor je kleur extra goed tot z'n recht komt.
  • Zijdeglans verf is een lak die perfect is voor deuren en plinten, of voor meubels. Deze lak heeft een lichte mate van reflectie, maar houdt het subtiel. Het is wel belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt (schoonmaken, schuren, schoonmaken), zodat de kleur goed blijft zitten.
  • Hoogglans verf is ook een laksoort, maar deze geeft juist een hoge mate van reflectie. Dit wordt vaak gebruikt voor keukenkastjes of kozijnen. Zeker voor buitenkozijnen geeft dit extra duurzaamheid, omdat de kleur door de glans minder snel verkleurt.

RAL 5010 in de woonkamer

In de woonkamer kan RAL 5010 voor een rustgevende sfeer. Gebruik het als accentmuur of juist in een nisje. Combineer met lichte en zachte kleuren voor een gebalanceerd geheel.

Bronnen: Pinterest

RAL 5010 in de badkamer

RAL 5010 is perfect voor een badkamer, omdat dit dé plek is waar frisheid van belang is. Gentiaanblauw in combinatie met roestvrijstaal en wit sanitair zorgt voor een schone en frisse uitstraling.

Bronnen: Pinterest

RAL 5010 in de slaapkamer

Deze blauwtint is een hele goede keuze voor een slaapkamer, zeker in combinatie met crispy wit beddengoed en natuurlijke materialen zoals linnen en hout. Voeg zachte verlichting en wat kunst toe voor een uitnodigende sfeer.

Bronnen: Pinterest

RAL 5010 in de keuken

Ga voor RAL 5010 op je keukenkastjes of op tegels als backsplash in je keuken. Voor een warme combi combineer je deze kleur met natuurlijke tinten en hout, terwijl je een meer moderne stijl neerzet met een marmeren werkblad en roestvrijstalen apparatuur.

Bronnen: Pinterest

RAL 5010 in het kantoor

Een kantoor met RAL 5010 op de muren of als accenten kan bijdragen aan een betere concentratie. Zeker in combinatie met wittinten (zoals RAL 9010 of RAL 9001 ) en houten accenten zorgt het voor een professionele uitstraling.

Bronnen: Pinterest

RAL 5010 in de hal

Maak een warm welkom met RAL 5010 in je hal. Het is een hele goede kleur als accent op je voordeur of juist op de muren. Kies er bijvoorbeeld voor om het onderste gedeelte van je muur in RAL 5010 te schilderen en het bovenste deel in een lichtere blauwtint of juist in wit te schilderen. Zo creëer je extra hoogte in je hal. Met heldere verlichting en spiegels laat je de ruimte groter lijken.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.