Bordeaux rood: dé kleur voor diepte in je interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is bordeaux rood?

Bordeaux rood is een diepe, rijke roodtint die zijn naam dankt aan de Franse Bordeauxwijn. Deze wijn staat bekend om zijn elegantie en warmte, waardoor het een hele fijne kleur is om toe te passen in je eigen interieur. Bordeaux rood is heeft een perfecte balans tussen rood en een vleugje paars. Door de diepte en warmte van deze kleur is bordeaux rood perfect in te zetten in zowel moderne als meer klassieke interieurs.

Wat is de RAL kleurcode van bordeaux rood?

De RAL kleurcode die het dichtst bij bordeaux rood komt is RAL 3005, welke ook wel wijnrood wordt genoemd. Met deze RAL kleurcode kun je de verfsoort die je nodig hebt in de juiste kleur laten mengen. Dit kunnen ze bij de meeste bouwmarkten voor je doen.

Wat is het verschil tussen RAL 3005 (wijnrood) en RAL 3004 (purperrood)?

Hoewel deze twee RAL kleuren tot dezelfde kleurenfamilie behoren, is er een onderscheid. RAL 3005 heeft een meer rode ondertoon die je ook in wijn vindt. RAL 3004 heeft een sterkere paarse tint. Dit is dus meer een paars-achtige kleur dan een roodkleur. RAL 3004 is daarnaast een minder diepe en dekkende kleur dan RAL 3005. Het is maar net voor welke stijl je gaat.

Welke andere RAL kleuren lijken op bordeaux rood?

Naast RAL 3005 en RAL 3004 zijn er nog een paar andere vergelijkbare kleuren in de RAL kleurenwaaier die ook een diepe en rijke toon hebben:

  • RAL 3007 (zwartrood): dit is een roodtint die bijna naar zwart rijkt. Hiermee zet je een dramatische en intense look neer in je interieur.
  • RAL 4004 (bordeauxpaars): deze kleur combineert bordeauxrood met een tikkie extra paars, waardoor het meer richting paars of violet neigt.
  • RAL 4007 (purperviolet): dit is echt meer paars dan rood, maar het heeft eenzelfde diepe en rijke toon. Deze kleur gaat heel goed samen met RAL 3005 voor een gelaagd kleurenpalet.
RAL 3004 vs RAL 3005 vs RAL 3007 vs RAL 4004 vs RAL 4007

Op welke materialen kun je bordeaux rood toepassen?

Bordeaux rood op hout

Op hout brengt bordeaux rood een gevoel van warmte en diepte. Het is ideaal voor houten meubelstukken of accenten. Het benadrukt de natuurlijke texturen van het hout, waardoor het een klassieke uitstraling krijgt.

Bordeaux rood op kunststof en metaal

Voor een moderne twist in je interieur kun je bordeaux rood goed toepassen op kunststof of metaal. Denk aan opvallende keukenapparatuur, zoals de voorkant van je vaatwasser of decoratieve objecten in je woning.

Bordeaux rood op de muur

Een muur in bordeaux rood geeft een diepe look aan je interieur. Een accentmuur kan bijvoorbeeld een kunstwerk of meubel extra laten opvallen. In een lichte kamer kun je gaan voor color drenching: het toepassen van dezelfde kleur op het plafond, de muren, de plinten, de deuren en alles wat deze raken.

Hoe combineer je bordeaux rood met andere kleuren in het interieur?

Deze diepe kleur is niet per se een basiskleur, waardoor er combineren soms een uitdaging kan zijn. Gelukkig zijn er een hoop mooie kleurcombinaties te maken. Ik zet ze graag voor je op een rij:

Bordeaux rood met crème wit

Door de diepe, donkere bordeauxrood tegenover een wittint zoals RAL 9010 te zetten, maak je een interessant contrast in je woning. Het brengt je interieur in balans met een warme en uitnodigende sfeer.

Bordeaux rood met blauw

Dit is misschien niet de eerste combinatie waar je aan zou denken, maar het is een hele goede combinatie voor in de meer klassieke interieurstijlen. Ga bijvoorbeeld voor een heldere kobalt blauw of koningsblauw. Het straalt elegantie en verfijning uit, zeker wanneer je het combineert met diepe houttinten en koperen accenten.

Bordeaux rood met donkergroen

Door bordeaux rood met een donkere groentint zoals smaragdgroen te combineren, geef je de kleuren de kans elkaar te versterken. Zo ontstaat er een natuurlijke en rustgevende sfeer die je met natuurlijke en duurzame materialen helemaal afmaakt.

Bordeaux rood met taupe

Deze mix is subtiel en zorgt voor een rustige look. Door taupe tegenover het diepe bordeaux rood te zetten versterk je de kleur zonder extreem te contrasteren. Je kunt hierbij voor zwarte accenten - zoals met RAL 9005 - te werken voor een moderne en verfijnde sfeer.

Bordeaux rood met zilver

Deze combinatie zorgt voor een moderne en frisse twist op je interieur. Je kunt ervoor kiezen dit minimalistisch in te zetten, of juist meer power te geven door te combineren met verschillende woonaccessoires.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij bordeaux rood?

Bordeaux rood is een vrij specifieke kleur, maar gaat wel goed met veel verschillende soorten materialen. Voor een natuurlijke uitstraling gaat deze kleur bijvoorbeeld heel goed met natuurlijke houttinten. Voor een vleugje luxe kun je leer toevoegen. Dit is tijdloos en klassiek. Zachte stoffen zoals fluweel of linnen in bordeaux rood geven een extra dimensie aan je woning, waardoor je interieur interessant en gelaagd wordt. Door een combinatie van al deze materialen te maken, zet je echt je eigen stijl neer.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van bordeaux rood in mijn interieur?

1. Lichtinval

Omdat bordeaux rood een donkere kleur is, is het belangrijk om goed te kijken naar waar je de kleur toepast. Om de diepte van de kleur goed tot z'n recht te laten komen - zonder te overheersen - is het handig om de kleur toe te passen in een ruimte met veel natuurlijk licht.

2. Balans

Door bordeaux rood te combineren met neutrale tinten, haal je het intense er vanaf. Zo wordt de kleur niet overweldigend en zorg je ervoor dat je interieur in balans is.

3. Accenten

Wil je niet all-out gaan met deze diepe kleur? Pas 'm dan toe als een accent. Denk aan woonaccessoires zoals ornamenten of kussens, of een (deel van een) muur als accent in je ruimte.

4. Verlichting

Doordat bordeaux rood een vrij donkere kleur is, is het belangrijk om voldoende verlichting toe te voegen. Zo voorkom je dat de ruimte er 's avonds klein en donker uitziet. Met de juiste verlichting op verschillende hoogtes zorg je juist voor gelaagdheid en warmte in je woning.

In welke soorten verf kun je bordeaux rood toepassen in je interieur?

  • Matte verf: dit is ideaal voor een elegante en moderne look. Het absorbeert licht, waardoor de diepte extra benadrukt wordt. Muurverf is meestal al een mattere verf van zichzelf.
  • Zijdeglans lak: deze lak wordt vaak gebruikt voor een subtiele touch, waarbij de kleur aansluit bij de matte muurverf. Dit wordt veel gebruikt voor meubels, plinten of deuren.
  • Hoogglans lak: dit is perfect voor een meubel wat meer mag opvallen. Denk aan een keukenkast of een houten ornament dat extra mag spreken. Deze lak reflecteert licht, waardoor het vaak lichter lijkt.
  • Kalkverf: dit is een duurzame verfsoort die - de naam zegt het al - gemaakt is van kalk. Dit material ademt en neemt tijdens het droogproces CO2 op uit de lucht. Hierdoor is het een goede keuze voor jou en het milieu.

Bordeaux rood in de woonkamer

In je woonkamer geeft bordeaux rood eengevoel van luxe en comfort. Perfect voor als je gezelligheid wilt creëeren. Gebruik het voor een accentmuur of in textiel zoals kussens of plaids.

Bronnen: Pinterest

Bordeaux rood in de badkamer

Door bordeaux rode handdoeken of badmatten toe te voegen, creëer je een warme uitstraling. Wil je meer uitpakken, dan kun je ook gaan voor een bordeaux rode tegel op je muren. Combineer deze met gouden accenten voor een interessante, luxe sfeer.

Bronnen: Pinterest

Bordeaux rood in de slaapkamer

Voor een ontspannen, luxe en romantische sfeer is bordeaux rood een hele goede keuze voor in de slaapkamer. Wedden dat jij heerlijk slaapt?

Bronnen: Pinterest

Bordeaux rood in de keuken

Met bordeaux rood geef je je keuken diepte en warmte. Je kunt uitpakken met rode keukenkastjes, gecombineerd met een zwart granieten keukenblad, of het subtiel houden met een bordeaux rode accentmuur.

Bronnen: Pinterest

Bordeaux rood in het kantoor

Bordeaux rood straalt klasse en professionaliteit uit. Hierdoor is het een hele geschikte kleur voor in het kantoor. Het is warm en uitnodigend, maar toch serieus.

Bronnen: Pinterest

Bordeaux rood in de hal

Met deze kleur zorg je direct voor een warm welkom. Door het te combineren met neutrale kleuren, zorg je voor licht en balans.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.