Marineblauw (RAL 5003) in je interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is marineblauw?

Marineblauw is een donkere, bijna zwarte blauwtint. Deze kleur wordt vaak gebruikt om een gevoel van stabiliteit en diepte aan te brengen in een woning. Je ziet het veel terug in klassieke interieurs, waarbij de muren en plafonds in dezelfde kleur zijn geschilderd, maar ook in modernere woningen waar de kleur wordt gecombineerd met grijstinten zoals lichtgrijs (RAL 7035) of antraciet grijs.

Wat is de RAL kleurcode van marineblauw?

De RAL kleurcode die het dichtste bij marineblauw in de buurt komt is RAL 5003. In het RAL kleurenspectrum wordt deze kleur ook wel Saffierblauw genoemd. Dit is een donkere blauwe tint die neigt naar zwart. Perfect voor het creëeren van een krachtige en elegante sfeer.

Wat is het verschil tussen marineblauw, staalblauw en koningsblauw?

Hoewel deze kleuren zich binnen hetzelfde spectrum bevinden en aardig op elkaar lijken, zijn er toch wat verschillen. Zo is marineblauw een diepere en meer verzadigde, donkere blauwtint dan staalblauw en koningsblauw. Staalblauw neigt meer richting grijs, terwijl koningsblauw helder en levendig is. Koningsblauw gebruik je dus meer in een energieke ruimte.

Welke andere RAL kleuren lijken op marineblauw?

Een aantal andere RAL kleuren die lijken op marineblauw zijn:

  • RAL 5002 (Ultramarijnblauw): dit is een helderdere blauwtint, maar kan - afhankelijk van de verlichting - lijken op marineblauw.
  • RAL 5022 (Nachtblauw): deze blauwtint heeft een vergelijkbare diepte die neigt naar zwart, maar is nog iets donkerder dan marineblauw.
RAL kleuren vergeleken bij marineblauw

Van welke (duurzame) verfmerken kun je een marineblauwe kleur kiezen?

Ben je op zoek naar een marineblauwe kleur van je favoriete verfmerk? Ik heb er een aantal bij elkaar gezocht, zodat jij alleen nog maar hoeft te kiezen:

Let er wel op dat deze kleuren geen exacte match zijn met een RAL kleur, maar wel erg in de buurt komen van marineblauw.

Op welke materialen kun je marineblauw toepassen?

Marineblauw op hout

Marineblauw is heel geschikt voor houten meubels of accenten. Het geeft het hout een diepe en rijke uitstraling. Let wel op dat je een goede primer en een geschikte lak gebruikt, zodat het lang mooi blijft.

Marineblauw op kunststof en metaal

Voor op kunststof en metaal is het essentieel om een goede primer te gebruiken. Anders hecht de verf niet en bladdert het snel af. Dat gezegd hebbende geeft marineblauw een hele luxe uitstraling aan kunststof en metaal.

Marineblauw op de muur

Een muur in marineblauw kan een ruimte meteen transformeren, vooral wanneer je het combineert met mooie contrasterende kleuren. Zorg dat je een kwalitatieve verf gebruikt (bijvoorbeeld een van de verfmerken die ik hierboven noem) zodat je verf mooi en egaal wordt.

Hoe combineer je marineblauw met andere kleuren in het interieur?

Zoals ik net al noemde komt marineblauw extra goed uit de verf wanneer je de kleur combineert met contrasterende kleuren. Maar dat is niet de enige way to go. Het kan ook heel mooi zijn om voor een monochrome look te gaan met een vergelijkbare kleur, of juist uit te pakken met complementaire kleuren. Ik heb een aantal mooie combinaties voor je opgezocht:

Marineblauw met crème

Dit is een prachtige contrasterende combinatie. Pak er bijvoorbeeld een pot RAL 9010 bij en combineer deze twee kleuren bij elkaar. Ga bijvoorbeeld voor een marineblauwe accentmuur en plafond en schilder de rest in een lichte crème kleur.

Marineblauw met lichtgrijs

Voor een moderne look is de combinatie van marineblauw en lichtgrijs (zoals RAL 7035 of RAL 7044) een ontzettend mooie en rustgevende combinatie. Verwerk bijvoorbeeld lichtgrijs in je meubels en zet ze in een marineblauwe ruimte. Of keer het om en ga voor marineblauwe accessoires op een lichtgrijs meubel.

Marineblauw en zachtroze

Houd je wel van een beetje romantiek in huis, dan is dit de perfecte combinatie. Ga bijvoorbeeld voor fluwelen zachtroze meubels gecombineerd met marineblauwe accenten.

Marineblauw en olijfgroen

Misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar zeker het overwegen waard. Je brengt een tintje natuur in je interieur door het olijfgroene. De combinatie met het statige marineblauw zorgt voor een solide look.

Marineblauw met taupe

Ook de combinatie met taupe is een goede keuze voor een rustgevend interieur. Verschillende taupe tinten geven een ander effect. Een warmere taupe tint maakt je ruimte - logischerwijs - warm en uitnodigend. Terwijl een meer grijzige taupe je kamer juist weer wat kan verkoelen.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij marineblauw?

Marineblauw is een vrij neutrale kleur als het gaat om combineren met materialen. Dat wil zeggen dat er heel veel materialen passen bij marineblauw. Wil je gaan voor een rustige uitstraling, dan zijn natuurlijke materialen zoals hout, leer, linnen en hennep een goede keuze. Wil je meer een statement maken, dan ga je voor metalen zoals brons, koper en goud of voor natuursteen zoals marmer. Hiermee breng je dimensie en een gevoel van luxe aan in je interieur. Welke materialen je ook kiest, zorg dat je altijd een combinatie maakt van harde en zachte materialen. Harde materialen zijn prachtig, maar weerkaatsen geluid. Een zacht materiaal absorbeert juist geluid. Zo zorg je voor een goede akoestiek in je interieur.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van marineblauw in mijn interieur?

Om ultiem te genieten van je marineblauwe kleur in je interieur, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

1. Verlichting en lichtinval

Verschillende momenten van de dag en verschillende lichtbronnen zorgen voor een ander effect van je kleur. Marineblauw kan koel overkomen bij een hoge Kelvin (+/-6000 Kelvin), terwijl het juist een diepe en warme kleur is bij een lage Kelvin (+/- 2500 Kelvin).

2. Combinaties

Om de kleur echt te laten spreken is het belangrijk dat je de juiste combinaties maakt. Contrasteer of vul aan met verschillende andere kleuren en geef je interieur diepte met verschillende materialen en texturen.

3. Proporties

Om de marineblauwe kleur niet te overweldigend te laten lijken, is het van belang dat je gebruik maakt van de juiste proporties. Het kan heel goed werken om een ruimte volledig te color drenchen in marineblauw, maar zorg dan dat er een aanvullende kleur tegenover staat in je meubels en accessoires. Houd je het liever subtiel, dan kun je ook gaan voor een accentmuur of marineblauwe meubels of accessoires.

4. Afwerking

Maak gebruik van de juiste soort verf voor het afwerken van je woning. Latex of muurverf voor je muren en plafonds en een mooie zijdeglans lak voor je houtwerk zorgen voor diepte. Wist je dat je nog extra dimensie kunt toepassen door de kleur van je plinten iets te verdunnen? Zo lijkt het een tikkie lichter en zorg je voor diepte.

5. Duurzaamheid

Vind je het belangrijk om je steentje bij te dragen én in een gezonde leefomgeving te wonen? Maak dan gebruik van duurzame verf. Deze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Goed voor jou én goed voor de wereld.

In welke soorten verf kun je marineblauw toepassen in je interieur?

Om het juiste effect én een goede hechting te waarborgen, is het belangrijk dat je de juiste verfsoort kiest voor de ondergrond. Ik zet er een aantal op een rij:

  • Latexverf is heel geschikt voor wanden en plafonds
  • Zijdeglans lak is perfect voor deuren en plinten, al met al houtwerk wat mag spreken, maar niet te veel moet reflecteren.
  • Hoogglans lak is heel goed geschikt voor buiten schilderwerk. Door de reflecterende eigenschap weerkaatst het licht en stoot het vuil af, waardoor de kleur lang mooi blijft.

Marineblauw in de woonkamer

Maak een statement van je woonkamer met een marineblauwe accentmuur, marineblauwe accessoires of pak helemaal uit en schilder je hele woonkamer marineblauw.

Bronnen: Pinterest

Marineblauw in de badkamer

Voor een rustgevende en spa-achtige sfeer in je badkamer, is marineblauw een hele goede keuze. Het straalt stabiliteit en kracht uit, maar tegelijkertijd ook rust.

Bronnen: Pinterest

Marineblauw in de keuken

Geef je keukenkastjes een update met marineblauw. Dit staat heel erg mooi op zowel klassieke keukenkastjes met details als op moderne keukenkasten. Let wel op dat een donkere kleur veel vingers laat zien, dus ga in dat geval voor handgrepen, geen greeploze keuken.

Bronnen: Pinterest

Marineblauw in het kantoor

Zoals ik al eerder zei straalt marineblauw kracht en stabiliteit uit. Perfect voor in een kantoor, waar concentratie en professionaliteit vereist is.

Bronnen: Pinterest

Marineblauw in de slaapkamer

Blauw staat erom bekend dat het rust en sereniteit uitstraalt. Daardoor is het de perfecte keuze voor een slaapkamer. Wedden dat jij heerlijk slaapt in een marineblauw slaapkamer?

Bronnen: Pinterest

Marineblauw in de hal

Je hal is de eerste plek waar je gasten in aanraking komen met jouw woning. Zorg dus dat dit een statement maakt. Ga voor een halve marineblauwe muur met mooie sierlijsten of juist voor een volledig marineblauwe hal met de juiste verlichting.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.