RAL 7032: zo pas je kiezelgrijs toe

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 7032?

RAL 7032, kiezelgrijs, is een zachte, neutrale grijstint met een lichte beige ondertoon. Deze kleur straalt rust uit, zonder saai te worden. Het heeft de perfecte balans tussen warm en koel, waardoor het in bijna elke ruimte past. Door de beige ondertoon voelt het zachter aan dan een typische koelgrijze kleur, waardoor het ideaal is voor zowel moderne als traditionele interieurs.

Wat is het verschil tussen RAL 7032, RAL 7044, RAL 7038, RAL 7047 en RAL 7035?

Hoewel RAL 7032 een unieke RAL kleur is, past 'ie binnen de taupe-achtige kleuren binnen dit spectrum. Een aantal kleuren die vergelijkbare tonen hebben zijn:

  • RAL 7032 (Kiezelgrijs): Lichte grijstint met een beige ondertoon, perfect voor een warme, uitnodigende uitstraling.
  • RAL 7044 (Zijdegrijs): Heeft meer een lichte groene ondertoon, waardoor het frisser oogt dan RAL 7032.
  • RAL 7038 (Agaatgrijs): Koeler en grijzer dan RAL 7032, ideaal voor strakkere, industriële stijlen.
  • RAL 7047 (Telegijs): Een zeer lichte grijstint met bijna geen warme ondertoon, wat het een moderne, minimalistische uitstraling geeft.
  • RAL 7035 (Lichtgrijs): Lichter en neutraler dan RAL 7032, met een meer pure grijstoon die geen duidelijke warme of koele ondertonen heeft.
RAL kleuren die lijken op RAL 7044

Welke andere RAL kleuren lijken op RAL 7032?

Naast deze kleuren zijn er nog een aantal tinten die overeen komen met RAL 7032:

  • RAL 7030 (Steengrijs): Iets donkerder en zwaarder in uitstraling.
  • RAL 7040 (Venstergrijs): Koeler met een blauwe ondertoon, maar nog steeds vrij neutraal.
  • RAL 1019 (Grijsbeige): Warmer en meer richting beige dan grijs.
  • RAL 7006 (Beigegrijs): Warmer en dieper dan RAL 7032, met meer bruintonen.

Welke vergelijkbare kleuren bestaan er van bekende verfmerken?

Voor een goed resultaat is het belangrijk om te gaan voor kwaliteitsverf. En die vind je in verschillende merken. Natuurlijk kun je ook het huismerk van je lokale bouwmarkt kiezen, maar vaak moet je dan meerdere lagen aanbrengen en goed opletten dat je een egaal resultaat krijgt. Die keuze is natuurlijk aan jou. Wil je toch een van de betere merken, dan kun je kiezen voor:

  • Sikkens: deze kun je in RAL 7032 laten mengen
  • Farrow & Ball: Elephants Breath
  • LAB Paint: Stone of Mushroom
  • Fairf: Hare of Cotton
  • Flexa: Grijsbeige
  • Histor: deze kun je in RAL 7032 laten mengen
  • Sigma: en ook deze kun je in RAL 7032 laten mengen

Op welke materialen kun je RAL 7032 toepassen?

RAL 7032 op hout

RAL 7032 komt heel goed tot zijn recht op hout, vooral als je een rustieke of Scandinavische sfeer wilt creëren. Denk aan meubels zoals tafels, kasten of houten vloeren.

RAL 7032 op kunststof en metaal

RAL 7032 kan ook goed worden toegepast op kunststof en metaal, bijvoorbeeld voor kozijnen, deuren of buitenmeubilair. De subtiele kleur biedt een industriële uitstraling zonder kil aan te voelen.

RAL 7032 op de muur

Op muren zorgt RAL 7032 voor een rustige, neutrale achtergrond die makkelijk te combineren is met andere kleuren en materialen. Ideaal voor zowel woonkamers als slaapkamers.

RAL 7032 op de vloer

Een gietvloer in RAL 7032 is perfect voor een moderne, strakke uitstraling. Het geeft een ruimtelijk gevoel en kan in zowel industriële als warme interieurs toegepast worden. Het zorgt voor een goede basis die je woning meteen strak doet aanvoelen. Je kunt ervoor kiezen om er een licht 'patroon' in te laten leggen, of gewoon super strak in te laten gieten.

Bronnen: Pinterest

Hoe combineer je RAL 7032 in je interieur?

Nu je weet hoe je wat voor kleur RAL 7032 is en hoe je 'm toepast, is het tijd om kleurcombinaties te maken. Lees alles over het maken van een kleurenpalet met een kleurenwiel of doe je voordeel met de volgende kleurencombinaties:

RAL 7032 met wit

Wit - met name een frisse RAL 9003 of RAL 9016 - is de ultieme neutrale kleur en combineert perfect met RAL 7032 voor een frisse, schone uitstraling. Deze combinatie werkt geweldig in ruimtes waar je een minimalistische of Scandinavische stijl wilt bereiken. Wit zorgt ervoor dat RAL 7032 zachter en lichter lijkt, waardoor de ruimte luchtig blijft. Ideaal voor kleine kamers of ruimtes met weinig natuurlijk licht.

RAL 7032 met donkergrijs

De combinatie van lichte en donkere grijstinten zorgt voor diepte in je interieur. Donkergrijs, bijvoorbeeld antraciet grijs, geeft je ruimte een strakke en moderne uitstraling, terwijl RAL 7032 juist voor balans zorgt. Zo voorkom je dat je ruimte kil overkomt.

RAL 7032 met okergeel

Okergeel voegt een vrolijke, warme tint toe aan het wat meer ingetogen karakter van RAL 7032. Deze combinatie brengt warmte en levendigheid, zonder dat het te schreeuwerig wordt. Denk aan okergele kussens, kunstwerken of lampen die je ruimte opvrolijken tegen een achtergrond van RAL 7032.

RAL 7032 met diepblauw

Diepblauw, zoals marineblauw of koningsblauw, creëert een elegant en luxueus contrast met RAL 7032. Deze combinatie geeft een verfijnde uitstraling en is perfect voor ruimtes waar je een gevoel van rust en stabiliteit wilt.

RAL 7032 met donkergroen

Donkergroene kleuren zoals smaragdgroen, dennengroen of olijfgroen zorgen voor een rustgevende sfeer in je woning. Deze combinatie haalt de natuur naar binnen en is perfect voor een organische, serene uitstraling. Bosgroen werkt goed in de vorm van planten, maar je kunt ook gaan voor groen in meubels of op muren.

Welke materialen passen goed bij RAL 7032?

De kleurcombinatie is bepaald, nu is het tijd om materialen toe te voegen. Er zijn een aantal materialen die goed werken met RAL 7032, zoals:

  • Hout: Voor een natuurlijke en warme uitstraling.
  • Beton: Perfect voor een industriële look.
  • Metaal: Geeft een moderne en strakke uitstraling.
  • Stoffen zoals linnen of wol: Voor een zachte, huiselijke sfeer.
  • Marmer: Creëer een luxe uitstraling door het te combineren met witte of grijze marmerdetails.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 7032 in mijn interieur?

  1. Lichtinval: RAL 7032 kan veranderen afhankelijk van het licht. Zorg ervoor dat je de kleur test op verschillende momenten van de dag. En bij verschillende (kunstmatige) lichtbronnen.
  2. Ruimtegrootte: In kleine ruimtes kan deze kleur soms te koel aanvoelen, vooral zonder voldoende licht. Kijk dus goed naar de ruimte waar je de kleur toepast.
  3. Combinatie met andere kleuren: Hoewel RAL 7032 veelzijdig is, is het belangrijk om op te letten met koele kleuren zoals blauw of paars om een te kil effect te voorkomen. Tenzij dat is waar je voor wilt gaan, natuurlijk.
  4. Ondergrond: De kleur kan anders uitpakken afhankelijk van de ondergrond. Ga dus na waar je de kleur toepast en kies de juiste materialen.
  5. Stijl van de ruimte: In klassieke interieurs kan de kleur een moderne twist geven, terwijl het in moderne interieurs juist een rustige basis vormt. Denk dus na over wat jouw woonstijl is en pas deze kleur op de juiste manier toe.

Bronnen: Pinterest

In welke soorten verf kun je RAL 7032 toepassen in je interieur?

Als we het hebben over verfsoorten wordt er in interieurs voornamelijk met drie soorten gewerkt: muurverf (of latex), hoogglans of zijdeglans. Zijdeglans geeft de ondergrond (eigenlijk altijd hout) een subtiele glans en is makkelijk schoon te houden. Hoogglans heeft een hogere mate van reflectie en is heel goed bestand tegen vlekken en beschadigingen. Muurverf (of latex) geeft een rustige, niet-reflecterende afwerking. Zo houd je je interieur rustig.

RAL 7032 in de woonkamer

In de woonkamer is RAL 7032 ideaal als achtergrondkleur, bijvoorbeeld op een accentmuur. Combineer het met warme houten meubels en kleurrijke accessoires voor een gezellig en uitnodigend gevoel.

Bronnen: Pinterest

RAL 7032 in de badkamer

Voor een spa-achtige sfeer in de badkamer is RAL 7032 een uitstekende keuze. Het past goed bij natuurstenen tegels en witte elementen, waardoor een rustgevende omgeving ontstaat.

Bronnen: Pinterest

RAL 7032 in de slaapkamer

In de slaapkamer creëert RAL 7032 een rustige en serene sfeer. Combineer het met zachte stoffen zoals linnen of wol en subtiele kleuren zoals pastelroze of lichtblauw.

Bronnen: Pinterest

RAL 7032 in de keuken

Voor een moderne keuken werkt RAL 7032 prachtig in combinatie met wit en roestvrijstalen accenten. Het is een tijdloze keuze die niet snel zal vervelen. Of ga voor natuursteen als keukenblad of spatwand voor een natuurlijke uitstraling. Met koperen accenten maak je je interieur warm.

Bronnen: Pinterest

RAL 7032 in het kantoor

In een werkomgeving brengt RAL 7032 rust en neutraliteit. Het bevordert concentratie zonder afleidend te zijn, waardoor het een populaire keuze is voor thuiskantoren.

Bronnen: Pinterest

RAL 7032 in de hal

De hal is de eerste ruimte die je ziet bij binnenkomst. Een muur in RAL 7032 geeft een rustige, uitnodigende sfeer en combineert goed met houten vloeren of moderne tegels.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.