RAL 9016 (Verkeerswit): dé winttint van nu

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 9016?

RAL 9016 wordt ook wel 'verkeerswit' genoemd. Het is een neutrale, heldere witte kleur en een van de meest gebruikte witte RAL kleuren. Dat komt vooral doordat deze kleur zo super veelzijdig is en echt overal bij past. Deze kleur heeft een hoge mate van reflectie door de helderheid, waardoor je ruimte meteen licht, ruimtelijk en fris aanvoelt.

Wat is het verschil tussen RAL 9010, RAL 9003, RAL 9001 en RAL 9016?

Dit zijn allemaal populaire wittinten uit het RAL kleurenspectrum. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen:

  • RAL 9010 (Zuiver wit) is een zachtere en warmere - meer richting gele - toon dan RAL 9016. Tegenwoordig wordt RAL 9010 minder op muren gebruikt, maar het is nog wel een populaire tint voor klassieke kozijnen en deuren. RAL 9016 is witter dan RAL 9010.
  • RAL 9003 (Signaalwit) is een koelere, wat meer grijzige wittint. Perfect voor strakke en moderne interieurs.
  • RAL 9001 (Crèmewit) heeft een duidelijk crèmewitte ondertoon. Hierdoor is het een warmere kleur.

Welke andere RAL kleuren lijken op RAL 9016?

Andere RAL kleuren die lijken op RAL 9016 zijn RAL 9002 (Grijswit), RAL 9012 (Ultrareine zone wit) en RAL 9018 (Papyruswit). Deze kleuren hebben allemaal een net iets andere ondertoon, waardoor ze anders uitvallen in je ruimte. Voor diepte in je interieur kun je ervoor kiezen om deze kleuren met elkaar te combineren. Schilder bijvoorbeeld een muur in RAL 9016 en de kozijnen, plinten en deuren in RAL 9003. Zo krijg je gelaagdheid.

Witte RAL kleuren

Welke vergelijkbare kleuren bestaan er van bekende verfmerken?

  • Sikkens heeft RAL 9016 in hun assortiment als RAL kleur. Deze komt dus precies overeen. Bij Sikkens vind je deze kleur in verschillende afwerkingen, waaronder muurverf, hoogglans en zijdeglans.
  • Farrow & Ball heeft een vergelijkbare kleur genaamd 'All White'. Dit is een neutrale wittint die net zo neutraal is als RAL 9016.
  • LAB Paint heeft de kleur White Wood in hun assortiment, die vrijwel één op één overeen komt met RAL 9016.
  • Het duurzame verfmerk Fairf heeft de kleur Blizzard gemaakt, die iets witter is dan RAL 9016, maar het meest in de buurt komt.
  • Van Flexa is de kleur 'White Pure' een populaire keuze.
  • Histor heeft de Monodek verflijn die zo goed als overeenkomt met RAL 9016. Histor kun je bij je bouwmarkt ook laten mengen in RAL kleuren.
  • Ga je voor Sigma, dan kun je de verf ook in RAL 9016 laten mengen. Zelfs zo uit het schap kun je RAL 9016 meenemen om je kamer te schilderen.

Op welke materialen kun je RAL 9016 toepassen?

RAL 9016 op hout

RAL 9016 is een hele goede keuze voor hout. Het heb je houten balken, kozijnen of plinten, dan is RAL 9016 de perfecte keuze voor ieder interieur. Of je nu een modern, Scandinavisch of klassiek interieur hebt: met de juiste toepassing en combinatie kan RAL 9016 overal bij.

RAL 9016 op kunststof en metaal

Deze kleur is ook heel geschikt voor kunststof en metalen oppervlakten. Denk aan raamkozijnen, radiatoren of meubels. Het biedt een frisse en schone look en past heel goed in industriële of moderne woonstijlen.

RAL 9016 op de muur

Als muurverf is RAL 9016 de perfecte basis. Door de hoge reflectie zorgt het voor een lichte en luchtige sfeer in elke ruimte. Het is perfect als basis voor op je muren, plafonds en in sommige gevallen zelfs de vloer. De neutrale achtergrond is de perfecte basis voor toffe kleurcombinaties waarmee je je persoonlijkheid laat zien.

Hoe combineer je RAL 9016 met andere kleuren in je interieur?

RAL 9016 met RAL 7016 - Antracietgrijs

De combinatie van het lichte van RAL 9016 en het diepgrijze van antracietgrijs zorgt voor een moderne en diepgaande sfeer in je kamer. Deze combinatie wordt veel gebruikt in modernere en meer minimalistische woonstijlen waarbij eenvoud centraal staat.

RAL 9016 met RAL 7024 - Grafietgrijs

Voor eenzelfde, rustige uitstraling kun je ook gaan voor de combinatie met RAL 7024. Deze grijstint is iets subtieler en minder diep dan antracietgrijs, waarmee je je interieur net wat meer rust geeft.

RAL 9016 met RAL 7035 - Lichtgrijs

We blijven nog even in de grijstinten. Voor de ultieme rustige sfeer is de combinatie van RAL 9016 en RAL 7035 een hele goede keuze. RAL 7035 is een rustige, lichte grijstint die je interieur een subtiele chique twist geeft zonder te overweldigen. Perfect voor een monochrome, rustige sfeer in huis.

RAL 9016 met RAL 6009 - Dennengroen

Let's talk colors. Dennengroen is een populaire groentint die ieder interieur een natuurlijke uitstraling geeft. Het witte van RAL 9016 steekt mooi af tegen het donkergroene, waardoor je interieur diepgang krijgt.

RAL 9016 met RAL 5011 - Staalblauw

Voor een koele en toch uitnodigende sfeer is de combinatie van RAL 9016 met staalblauw perfect. Het blauwe voegt een kleurrijke tint toe aan je interieur, terwijl het nog wel subtiel blijft.

RAL 9016 met 3005 - Wijnrood

Ga je voor romantiek, diepgang en luxe in je interieur, dan is de combinatie van RAL 9016 met RAL 3005 de perfecte combinatie. Wijnrood, wat in de buurt komt van Bordeauxrood, geeft je interieur een vleugje drama. Perfect voor klassieke interieurs waar je een kleurtje aan toe wil voegen.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 9016?

RAL 9016 is de perfecte basis voor ieder interieur. En dus passen vrijwel alle materialen bij deze kleur. Van hout tot steen en beton en van metaal tot zachte textielen. Door verschillende materialen met elkaar te combineren zet je een warm en uitnodigend interieur neer.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 9016 in mijn interieur?

Er zijn een aantal factoren die je goed in de gaten moet houden bij het toepassen van iedere kleur in je interieur. Al moet ik zeggen: bij RAL 9016 is het gelukkig heel gemakkelijk. Door de neutraliteit van deze kleur past het in vrijwel iedere ruimte. Een paar algemene tips voor het toepassen van verf in je interieur:

  • Let op de lichtinval. Verschillende momenten op de dag zorgen voor verschillend licht. Zo is de locatie van het raam van belang (of het zuid, oost, noord of west ligt), maar ook het moment van de dag. Midden op de dag is het licht een stuk witter dan later op de dag. En bij kunstmatig licht kan je kleur ook weer anders uitvallen. Test je kleur daarom bij verschillende soorten licht om te zien of je de kleur altijd mooi vindt.
  • Ga na wat de ondergrond is. Voor verschillende ondergronden heb je verschillende soorten verf nodig. Hier leg ik hieronder meer over uit.
  • Bepaal de stijl die je neer wil zetten. Nu is RAL 9016 een neutrale kleur die vrijwel overal bij past, maar andere kleuren kunnen afdoen aan de gewenste sfeer. Bepaal dus eerst een kleurenpalet dat past bij jouw stijl.
  • Ga voor kwaliteitverf. Om ervoor te zorgen dat de verf goed dekt, geen strepen of vlekken achterlaat en lang mooi blijft, is het belangrijk om een verf van kwaliteit te kiezen. Merken zoals Sigma, Sikkens, of Flexa zijn zeker goed. Of ga voor wat duurdere merken zoals Farrow & Ball of LAB Paint.

In welke soorten verf kun je RAL 9016 toepassen in je interieur?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten verf, allemaal voor een eigen toepassing. Ik zet de meest gebruikte verfsoorten voor in je interieur voor je op een rij:

Zijdeglans

Zijdeglans is een verfsoort - of eigenlijk moet ik zeggen een lak - die veel in interieurs wordt gebruikt. Het heeft een subtiele glans die licht weerkaatst, waardoor de kleur levendig wordt en het licht door je ruimte verspreid wordt. Zijdeglans lak is gemakkelijk schoon te maken, waardoor het heel geschikt is voor deuren, meubels of plinten.

Hoogglans

Hoogglans lak heeft een hele hoge mate van reflectie. Je kunt er nog net niet je eigen spiegelbeeld in zien, maar het komt in de buurt. Deze reflectie zorgt voor een luxe uitstraling die heel lang mooi blijft. Hoogglans lak wordt daardoor vaak op meubels of buitenkozijnen gebruikt. Deze lak kan tegen een stootje.

Muurverf

Voor op muren en plafonds gebruik je - logischerwijs - muurverf. In RAL 9016 zorgt muurverf voor een matte afwerking, waardoor je muren en plafonds er super strak uitzien. Dit is precies wat je wil, in welke stijl je huis ook is. Niemand wil een muur met slechte dekking of strepen. Met een goede muurverf krijg je dit goed voor elkaar.

RAL 9016 in de woonkamer

Zoals gezegd is RAL 9016 een goede basis voor iedere kamer. Zo ook voor de woonkamer. Met RAL 9016 maak je je woonkamer open en helder, waardoor het een ruimtelijk en toch uitnodigende kamer wordt. Combineer met houten meubels en zachte stoffen voor een uitnodigende sfeer.

Bronnen: Pinterest

RAL 9016 in de badkamer

Fris en schoon: dat is wat RAL 9016 uitstraalt. En dus is het een goede keuze als basis voor badkamers. Deze kleur reflecteert het licht, waardoor de ruimte groter en lichter aanvoelt. Met natuurlijke materialen maak je er een heerlijke thuis-spa van.

Bronnen: Pinterest

RAL 9016 in de slaapkamer

In de slaapkamer zorgt RAL 9016 voor een frisse en rustgevende omgeving. Combineer RAL 9016 met zachte grijstinten voor een kalmerende ruimte waar je heerlijk in slaapt.

Bronnen: Pinterest

RAL 9016 in de keuken

Wil je een moderne en eigentijdse keuken? Dan is deze kleur een goede keuze. RAL 9016 is lekker neutraal en daarmee perfect voor keukenkasten en muren. De perfecte achtergrond voor kleurrijke accessoires en apparatuur waarmee jij je persoonlijkheid laat zien.

Bronnen: Pinterest

RAL 9016 in het kantoor

Voor een kantoorruimte is RAL 9016 een goede kleur om professionaliteit uit te stralen. Het zorgt voor een neutrale en rustige achtergrond die de concentratie bevordert. Door de veelzijdigheid van deze kleur kun je RAL 9016 met van alles combineren in je kantoor. Het is maar net wat jij mooi vindt.

Bronnen: Pinterest

RAL 9016 in de hal

Met RAL 9016 zet je een heldere en uitnodigende entree neer. Het maakt een vaak kleine ruimte lichter en ruimtelijker, waardoor je meteen in een rustige en frisse omgeving stapt. Let wel op dat wit gevoelig is voor vlekken, dus ga in de hal bijvoorbeeld voor een donkere onderkant van je muur en een lichte bovenkant en plafond. Of ga voor een vlek bestendige verf. Zo hoef je niet continu je muren te schrobben.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.