De moderne woonstijl

Geschreven door:

Wat is de moderne woonstijl?

Oké, dus wat is die moderne woonstijl precies? Het is eigenlijk - letterlijk en figuurlijk - heel simpel: strakke lijnen, neutrale kleuren en een minimalistisch design. Het is een stijl die je vaak ziet in architectonische ontwerpen met veel open ruimtes en grote ruimtes, waardoor een gevoel van licht en ruimte ontstaat. Maar ook in een kleinere ruimte met een minder open plan kun je deze stijl goed toepassen. In deze stijl vind je de meubels vaak laag bij de grond en hebben rechte lijnen zonder al te veel versieringen. Het hele idee van de moderne woonstijl is dat je woning praktisch en leefbaar is, en toch stijlvol. Less is absoluut more in deze woonstijl.

Waar komt de moderne woonstijl vandaan?

De wortels van de moderne woonstijl liggen in de vroege 20e eeuw, een tijd waarin er veel veranderde binnen interieur en architectuur. Binnen de moderne woonstijl zie je een duidelijke invloed uit de Bauhaus architectuurbeweging en het modernisme - een een moderne kunststroming. Beide richten zich op functionaliteit en eenvoud in design en bewogen zich weg van de traditionele stijlen, die vaak zwaar en decoratief waren. Dit zie je terug in de eenvoudige, strakke lijnen binnen de moderne woonstijl, waarbij ook materialen weer zichtbaar worden die voorheen juist verborgen werden. Een modern ontwerp hoeft namelijk niet alleen decoratief te zijn, maar moet vooral ook functioneel zijn. En daarom zie je veel beton, glas en staal terug in de moderne woonstijl.

Waar kun je de moderne woonstijl toepassen?

Het fijne van deze stijl is dat je 'm kunt doortrekken in je hele woning. Of je nu een kleine studio hebt of juist een groot huis, deze stijl werkt overal. Het draait allemaal om hoe je 'm toepast. Een moderne woonstijl komt bijvoorbeeld goed tot z'n recht in een grote woonkamer met veel natuurlijk lichtinval. Met strakke meubels wordt je woonkamer meteen licht en luchtig. Maar ook in kleinere ruimtes kun je een vergrotende illusie wekken door deze stijl toe te passen. Het belangrijkste is dat je consistent blijft door je hele huis.

Welke kleuren en kleurcombinaties passen bij de moderne woonstijl?

De kleurkeuze in de moderne woonstijl is een van de belangrijkste aspecten om de juiste sfeer neer te zetten. Neutrale kleuren zoals wit, grijs, zwart en beige vormen de basis van deze kleur. Zeker in moderne interieurs worden de wat koelere wittinten zoals RAL 9016 en RAL 9003 veel als basiskleur gebruikt, met accenten van RAL 7035 (Lichtgrijs) of Gitzwart (RAL 9005). Wit en lichtgrijs zijn perfect om een ruimte groter en lichter te laten lijken, terwijl donkere tinten zoals antraciet juist diepte en contrast toevoegen.

Mix neutrals met kleur

Als je wat meer kleur toe wil voegen, zijn aardetinten zoals een zandkleur, terracotta of olijfgroen een mooie manier om kleur toe te voegen zonder de strakke lijnen en het minimalistische gevoel te verstoren. En ook pastels kunnen heel goed werken in een modern interieur, mits je ze op de juiste manier toepast. Kleur werkt in een moderne woonstijl het beste als je het toepast in subtiele accenten. Denk aan kussens, kunstwerken, vloerkleden of andere woonaccessoires.

Wat je vooral wil vermijden zijn drukke patronen of een scala aan felle kleuren. Een enkele aanwezige kleur zoals kobaltblauw of bordeauxrood kan goed werken als accent.

Welke materialen passen bij de moderne woonstijl?

Materialen spelen een grote rol in de moderne woonstijl, omdat ze bijdragen aan de strakke, functionele en toch warme uitstraling van deze stijl. Vooral glas, staal, beton, steen en hout worden veel gebruikt in de moderne woonstijl.

Glas

Glas komt veel terug in deze woonstijl in de vorm van grote ramen en deuren. Dit zorgt voor veel lichtinval en een gevoel van openheid. Het transparante karakter van glas maakt het ook een perfect materiaal voor bijvoorbeeld balustrades, room dividers of tafelbladen. Glas belast de ruimte visueel niet en houdt alles open. Je kunt ervoor kiezen om het glas in een getinte variant toe te passen, bijvoorbeeld richting grijs of bruin.

Staal en beton

Deze materialen geven een industriële touch aan je interieur en passen perfect bij de minimalistische filosofie van de moderne woonstijl. Je ziet dat deze drie stijlen dan ook veel in combinatie met elkaar worden gebruikt. Deze materialen zijn sterk, blijven lang goed en hebben een rauwe, pure uitstraling die goed past bij de strakke lijnen van modern design. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een betonlook, bijvoorbeeld door middel van composiet: een materiaal wat veel voor keukenbladen wordt gebruikt en in allerlei patronen en stijlen gemaakt kan worden.

Hout

Hout brengt juist een beetje warmte en zachtheid in je interieur. Denk aan houten vloeren, meubels of zelfs een houten wandpaneel. Het is nog steeds minimalistisch en modern, met een beetje warmte. Het contrast tussen het koele staal of beton en het warme hout zorgt voor een mooie balans. Kies wel voor hout met een natuurlijk afwerking en zonder al te veel franje. Zo past het perfect in je moderne interieur.

Leer

Vaak wordt leer als een wat 'zachter' materiaal gebruikt in moderne woningen. Het kan kleur geven, zonder af te doen aan de strakke en minimalistische sfeer van het moderne interieur. Voeg leer toe in de vorm van een bank, een poef of als kussen. Vaak werkt cognac heel lekker in moderne interieurs.

Zo ziet een modern interieur eruit

Bronnen: Pinterest

Waar moet je op letten bij het toepassen van een modern interieur?

Zelf aan de slag gaan met een modern interieur kan nog best een uitdaging zijn. Het gaat om een perfecte balans tussen minimalisme en comfort. Het is belangrijk om te onthouden dat - hoewel de moderne woonstijl strak en eenvoudig is - het ook een uitnodigende sfeer moet creëren. Tenzij je wil dat je huis eruit ziet als een showroom, maar de meesten van ons houden toch van een wat meer huiselijk gevoel. Kies daarom voor meubels en accessoires die zowel stijlvol als functioneel zijn. Je kunt met kleur en meubels in neutrale kleuren en strakke lijnen werken, terwijl je je huis met accessoires wat meer persoonlijkheid geeft.

Kwaliteit over kwantiteit

Omdat de moderne woonstijl heel functioneel is, is het hier belangrijk om decoratie die niets toevoegt te vermijden. Ga in plaats daarvan voor meubels en accessoires die een functie hebben. Je kunt beter investeren in een aantal stukken van hoge kwaliteit, dan een overvloed aan accessoires die je ruimte juist rommelig maken.

Functie is key

Zorg vooral voor voldoende opbergruimte. Een open kast is prachtig om accessoire te etaleren, maar vergeet niet dat je ook altijd rommeltjes hebt die beter achter een deur kunnen. Denk dus goed na over slimme opbergruimte. Een bank met opbergdeel, een poef waar je wat in kunt doen of voldoende kastruimte voor al je spullen. Oh, en vergeet niet na te denken over de praktische kant van je meubels. Ga dus voor materialen die gemakkelijk schoon te houden zijn en weinig onderhoud vereisen. Again: less is more.

Denk aan de indeling

Houd het idee van licht, ruimte en openheid in je achterhoofd. Plaats je meubels dan ook zo dat er voldoende ruimte is om erlangs te lopen en je geen delen van elkaar afsluit. Daarmee blokkeer je de open flow die de moderne woonstijl juist zo typeert.

In wat voor woning kun je de moderne woonstijl het beste toepassen?

De moderne woonstijl komt het beste tot zijn recht in lichte, open woningen. Denk aan moderne appartementen, lofts met hoge plafonds en veel glas of nieuwbouwhuizen met strakke lijnen en grote ramen. Deze ruimtes hebben vaak de kenmerken van een moderne stijl al, waardoor het makkelijker wordt om deze stijl toe te passen.

Maar laat je daar zeker niet door afschrikken als je geen modern huis hebt: ook in oudere huizen kun je deze stijl heel goed toepassen. Ga je voor de radicale aanpak, dan kun je ervoor kiezen om muren weg te halen om zo een open indeling te krijgen. Wil je het wat kleiner aanpakken, dan kun je ook de kleuren en strakke lijnen van deze stijl toepassen in de bestaande woning. Woon je in een klassieke woning, dan kun je de authentieke aspecten van je woning juist heel goed combineren met strakke, functionele meubels en neutrale kleuren. Dit zorgt voor een tof contrast.

Dus, alles kan. Als je maar de basisprincipes van strakke lijnen, eenvoud en functioneel design in je achterhoofd houdt.

Welke meubels en accessoires passen bij de moderne woonstijl?

Bij de moderne woonstijl horen meubels met strakke lijnen, eenvoudige vormen en een functioneel ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een lage, leren bank in een neutrale kleur, een glazen salontafel en een minimalistisch TV-meubel. Deze meubels zijn niet alleen heel mooi om te zien, maar ook praktisch in gebruik.

Accessoires in de moderne woonstijl zijn minimaal, maar wel zorgvuldig gekozen om de ruimte net een beetje extra te vullen, zonder het druk te maken. Kies bijvoorbeeld voor een paar goed geplaatste kunstwerken, zoals een abstract schilderij of een zwart-wit foto. Deze geven je ruimte net wat meer persoonlijkheid.

Ook verlichting speelt een grote rol in de moderne woonstijl. Denk aan moderne designlampen met een strak ontwerp, zoals een grote hanglamp boven de eettafel of een minimalistische vloerlamp in de hoek van de woonkamer. En ook planten kunnen - bij gebruik in mate - zeker toevoegen aan een wat meer huiselijk gevoel in de strakke, moderne woonstijl.

Moderne stijl woonkamer

De woonkamer is vaak de centrale ruimte in het huis. Pas je de moderne woonstijl hier toe, dan is het belangrijk om functioneel en comfort goed met elkaar in balans te brengen. Ga voor een comfortabele bank en stoelen en combineer deze met een moderne salontafel en bijzettafel. Bijvoorbeeld van glas of hout. Of voeg net dat beetje extra toe met een marmeren bijzettafel of accessoire.

Bronnen: Pinterest

Moderne stijl badkamer

In een moderne badkamer zie je vooral veel eenvoud en functie. De kleuren zijn vaak zwart, wit en/of antraciet en de uitstraling is open en helder. De badkamer is vooral functioneel met materialen die gemakkelijk schoon te houden zijn. Een inloopdouche met een glazen wand is bijna een must in een moderne badkamer, omdat het niet alleen een ruimtelijk effect heeft, maar er ook voor zorgt dat je badkamer er strak en overzichtelijk uit ziet. Je kunt de badkamer natuurlijk een beetje opwarmen met zachte materialen en planten.

Bronnen: Pinterest

Moderne stijl slaapkamer

In de slaapkamer draait het allemaal om rust en eenvoud, wat perfect aansluit bij de moderne woonstijlen. De kleuren houd je dus neutraal: wit beddengoed, grijze kussens en een aantal subtiele accenten in bijvoorbeeld pastel of aardetinten. En natuurlijk is er voldoende opbergruimte voor al je kleding in de vorm van een strakke kledingkast of zelfs inloopkast.

Bronnen: Pinterest

Moderne stijl keuken

Tegenwoordig zie je steeds meer keukens in een moderne stijl. Een moderne keuken is namelijk super functioneel, precies wat je wil in je keuken. Denk aan strakke, greeploze keukenkasten in een neutrale kleur zoals wit, grijs of zwart die je combineert met een werkblad van een meer robuust materiaal zoals composiet in betonlook of marmer.

Bronnen: Pinterest

Moderne stijl kantoor

Of je nu een thuiskantoor hebt of een hoekje in de woonkamer: de moderne stijl kan hier goed van pas komen. Het belangrijkste is dat je een werkplek creëert die functioneel en inspirerend is, wat je productiviteit ten goede komt. Ga voor een strak bureau, eventueel met ingebouwde opbergruimte om je werkplek netjes te houden. Onthoud: alles moet een plekje krijgen. Een ergonomische stoel is natuurlijk een must (ontdek hier de beste duurzame bureaustoelen). Houd je kantoor verder rustig met neutrale kleuren, zodat je je goed kunt concentreren. Een opgeruimd kantoor is een opgeruimd hoofd.

Bronnen: Pinterest

Moderne stijl hal

De hal is de eerste indruk van je huis en daarmee wil je meteen de toon zetten voor de rest van je interieur. Kies voor een strakke kapstok of een moderne (inbouw) garderobekast waar je je jassen en schoenen in opbergt. De ultieme moderne toevoeging is een zwartstalen deur die naar je woonkamer leidt. Een eenvoudige spiegel kan de ruimte groter laten lijken en is natuurlijk ook praktisch voordat je de deur uit loopt. Kies voor minimalistische, maar functionele verlichting en ga voor wat subtiele accessoires zoals een paraplubak of een mooie plant om het af te maken.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.