Zijdeglans of hoogglans: dit zijn de verschillen

Geschreven door:

Zijdeglans: een subtiele mix tussen hoogglans en mat

Zijdeglans is een populaire keuze bij de afwerking van bijvoorbeeld meubels zoals kasten. Zijdeglans heeft een lichte glans die meer reflecteert dan mat, maar minder dan hoogglans, waardoor het een mooie en gebalanceerde afwerking geeft. Op zijdeglans zie je minder snel vingerafdrukken en krasjes vallen wat minder op. Zijdeglans is een goede keuze om kasten of deuren in verschillende kleuren te schilderen, zoals antraciet grijs of RAL 9010.

Zijdeglans keukenkasten

Bronnen: Pinterest

Hoogglans: perfect voor een moderne en luxe uitstraling

Hoogglans staat bekend om de intense glans en reflecterende eigenschappen. Deze afwerking geeft een spiegelachtig effect dat de ruimte kan vergroten en een moderne uitstraling geeft. Hierdoor krijgt je ruimte direct een luxe uitstraling. Een hoogglans afwerking is gemakkelijk schoon te houden, maar krasjes zijn wel sneller zichtbaar. De hoogglans afwerking wordt vaak gebruikt voor keukenkastjes, in de badkamer of tv-meubels. Dit is omdat hoogglans de ruimte groter en lichter laat lijken doordat hoogglans het licht goed reflecteert. Hoogglans kun je toepassen in allerlei kleuren. Vaak staat een lichte kleur het rustigste, maar je kunt ook gaan voor diepe kleuren.

Hoogglans keukenkasten

Bronnen: Pinterest

Hoe kies je voor de juiste afwerking?

Of je voor hoogglans of zijdeglans kiest, is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De functie en gewenste uitstraling van de ruimte. Ga je voor een luxe en moderne look? Kies dan voor hoogglans in het wit. Heb je een subtielere sfeer in huis en wil je dat de afwerking daarbij matcht, dan is zijdeglans de beste afwerking voor jou. Bij beide afwerkingen kun je kiezen voor kleur, maar met name zijdeglans komt mooi uit in bijvoorbeeld groentinten of taupe.
  2. Het is ook goed om in gedachten te houden welke items je al in je woning hebt staan. Wat past daar het beste bij? Zo zorg je ervoor dat je interieur in balans is.
  3. Natuurlijk is het belangrijkste: wat vind jij mooi? Je persoonlijke voorkeuren maken dat je altijd de juist keuze maakt, omdat je het zelf mooi vindt. En daar doe je het voor, toch?

Wat is het verschil in kosten tussen hoogglans en zijdeglans?

Bij het kiezen voor de juiste afwerking in jouw woning, is het - naast wat het mooiste staat - ook handig om na te denken over de kosten. Over het algemeen is hoogglans de duurdere optie, door de intense glans die het geeft. Het geeft een mooi effect en kan veel weersomstandigheden aan. Daarom wordt het ook vaak gebruikt voor buitenkozijnen en de buitenkant van deuren. Een hele duurzame keuze voor je woning dus. Gebruik je zijdeglans aan de buitenkant van je woning, is de kans groot dat je het vaker moet bijwerken. Hoewel zijdeglans de goedkopere optie is, ben je uiteindelijk waarschijnlijk duurder uit. Voor binnen is zijdeglans wel een hele goede optie voor wanneer je voor een rustig interieur wilt gaan.

Welke merken hebben de beste zijdeglans en hoogglans?

Wil je voor kwaliteit verf gaan, dan heb ik een aantal tips voor je. Schilders werken vaak met de beste merken, zoals Sikkens of Sigma. Deze merken maken verf die goed dekt en lang meegaan. Dit zijn een aantal goede opties voor wanneer je zelf aan de slag wilt met de afwerking van meubels of bijvoorbeeld je kozijnen.

Goede hoogglans verf voor buiten:

  • Sikkens Rubbol XD High Gloss
  • Sigma S2U Allure Gloss
  • Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak

Goede hoogglans verf voor binnen:

  • Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss
  • Sigma S2U Nova Gloss

Goede zijdeglans verf voor buiten:

  • Wijzonol LBH Urethan Alkyd Zijdeglanslak

Goede zijdeglans verf voor binnen:

  • Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  • Sigma S2U Nova Satin

Voor welke afwerking ga jij?