Marmer in huis toepassen

Geschreven door:

Wat is marmer?

Marmer is een natuurlijke steensoort die bekend staat om een luxe uitstraling. Marmer is eigenlijk een dikke laag kalksteen die onder hoge druk over miljoenen jaren is geresulteerd in marmer. Ieder stuk marmer heeft eigen unieke aderen en een unieke kleur, die bepaald wordt door verschillende mineralen tijdens het vormingsproces. Het is een heel harde, maar wel poreuze steensoort die een prachtige klassieke uitstraling geeft.

Marmer is te vinden in allerlei verschillende tinten, van heel licht met een lichtgrijze nerf tot zwart marmer met een lichte of bruine nerf. Deze soorten marmer staan allemaal heel mooi bij elkaar, maar je kunt ook voor een enkele variant kiezen.

Wat zijn de voordelen van marmer in je interieur?

Dat marmer zo vaak gebruikt wordt, is niet voor niets. Deze steensoort is supersterk en gaat - als je het goed onderhoudt - jarenlang mee. Door de hardheid van deze steensoort kan het ook nog eens voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Denk aan vloeren, werkbladen, wandbekleding en meubels.

Wat zijn de nadelen van marmer in je interieur?

Hoewel marmer hard is, is het ook een poreuze steensoort. Dat houdt in dat vlekken langer zichtbaar zijn op de steen. Daardoor is het een tricky keuze voor keukenbladen en backsplash. Vlekken zoals koffie, wijn of vet trekken erin en blijven erin. Zonde, want dan moet je je werkblad snel vervangen.

Een ander nadeel van marmer is de prijs. Het is een vrij dure steensoort, zowel in aanschaf als in onderhoud. Dit is dus iets om rekening mee te houden in de keuzes die je maakt. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven beschikbaar die eenzelfde uitstraling geven. Daarover later meer.

Bronnen: Pinterest

Welke soorten marmer bestaan er?

Er zijn een aantal verschillende soorten marmer, ieder met z'n eigen unieke kenmerken en toepassingen:

  • Carrara is een bekende en veelgebruikte marmersoort. Dit is ook de goedkoopste marmersoort en staat bekend om de grijze en witte tinten.
  • Calacatta is een luxueuze marmersoort met dikke, dramatische aderen.
  • Statuario is een marmersoort die een helderwitte achtergrond combineerd met opvallende grijze aderen.
  • Emperador is een donkerbruine marmersoort met lichtere aderen.
  • Nero Marquina heeft een diepzwarte kleur en heeft witte aderen.

Waar kun je marmer voor gebruiken in huis?

Marmer kun je in vrijwel iedere ruimte toepassen. Van je keuken tot je badkamer en je kantoor tot je slaapkamer. Houd er wel rekening mee dat marmer een hard materiaal is en daardoor licht en geluid weerkaatst. Dit is wellicht niet wat je in een slaapkamer wil. Het kan namelijk ook een beetje koel overkomen. Wil je een knusse slaapkamer, dan is dit misschien niet de beste keuze.

Een aantal populaire toepassingen van marmer zijn:

  • Vloeren: op de vloer geeft marmer een luxe uitstraling, perfect voor bijvoorbeeld je entree.
  • Werkbladen: marmer wordt veel gebruikt voor werkbladen in zowel keukens als badkamers.
  • Meubels: ook in meubels wordt marmer veel gebruikt, zoals in salontafels, bijzettafels en eettafels.
  • Decoratie: voor een subtiele, maar classy touch is marmer ook een veelgebruikt materiaal voor bijvoorbeeld schalen, kandelaars en vazen.

Op zoek naar marmeren items voor je interieur?


Wat zijn goede alternatieven voor marmer, die dezelfde uitstraling geven?

Ik kan me voorstellen dat de poreuze eigenschap en de prijs van marmer niet de ideale combinatie bieden. Gelukkig kun je dezelfde marmerlook creëeren met andere - meer budgetvriendelijke - materialen. Zo zijn keramiek en composiet veelgebruikte alternatieven voor marmer.

Keramiek

Dit materiaal kan zo worden ontworpen dat het op marmer lijkt, maar het is veel minder vlekgevoelig en een stuk goedkoper. Door middel van printtechnieken wordt het marmerpatroon op het materiaal geprint. Het is wel minder authentiek en de kans is aanwezig dat het een minder luxe uitstraling heeft.

Composiet

Ook composiet kan in een marmerlook worden ontworpen. Composiet is samengesteld uit gerecycled kwartsiet en graniet en wordt samengeperst met kunsthars. Er zit dus wel natuursteen in composiet, maar het is geen volledig natuursteen. Daardoor is het goedkoper, supersterk én in allerlei kleuren en patronen leverbaar. Composiet is een heel populaire keuze voor keukenbladen.

Verschillende soorten marmer

Hoe combineer je marmer in je interieur?

Marmer is een ontzettend veelzijdig materiaal wat in vrijwel iedere woonstijl kan worden ingezet. Door het te combineren met andere materialen en kleuren zet je de sfeer en stijl neer die jij mooi vindt.

Marmer combineren met andere materialen

Een aantal andere materialen waarmee marmer goed samengaat zijn:

  • Hout: deze twee materialen vormen een prachtig contrast. Hout voegt warmte en textuur toe, terwijl marmer zorgt voor elegantie.
  • Metaal: voor een luxe en uitstraling kunnen metalen accenten zoals koper, goud of roestvrij staal een mooie combinatie vormen.
  • Glas: glas complementeert het marmer en zorgt voor een moderne en strakke look in huis.

Marmer combineren met kleuren

Ook hier is de kleurkeuze sterk afhankelijk van de sfeer die je neer wilt zetten. Je kunt deze combinaties toepassen met zowel licht als donker marmer. Ik geef een aantal voorbeelden:

Marmer met neutrale kleuren

Marmer komt heel goed tot z'n recht met neutrale tinten zoals taupe, wit en bruin. Verschillende - veelgebruikte - kleuren die goed matchen bij marmer zijn RAL 7035, taupe of RAL 9010.

Marmer met donkere kleuren

Donkere tinten zoals gitzwart, marineblauw of dennengroen zorgen voor een luxe en dramatische look in je huis. Je zet er een klassieke en toch moderne stijl mee neer en je zorgt ervoor dat het marmer extra opvalt.

Marmer met felle kleuren

Ga je voor gedurfd? Kies dan voor een felle kleur zoals koningsblauw of smaragdgroen tegenover het marmer. Dit geeft een levendig effect en zorgt voor dynamiek in je woning.

Bronnen: Pinterest

Waar moet ik op letten bij het toepassen van marmer in mijn interieur?

  • Goed onderhoud is super belangrijk. Doordat het marmer vrij poreus is, zul je vlekken snel blijven zien. Zorg er daarom voor dat je gemorst eten of drinken meteen schoonmaakt het net marmer beschermt tegen vlekken en krassen.
  • De stijl van je woning en interieur: afhankelijk van je stijl kun je verschillende soorten marmer kiezen. In een licht en modern interieur staat licht marmer met een grijze nerf heel mooi, terwijl in een meer moody interieur kun je gaan voor een zwart marmer met een lichte nerf.
  • Zorg voor balans door het marmer te combineren met andere materialen en kleuren. Enkel gebruik van marmer is visueel overweldigend en geeft geen fijne akoestiek, doordat het een hard materiaal is dat geluid weerkaatst. Wil je meer weten over de eigenschappen van materialen? Dat lees je in het artikel over soorten materialen.

Wat kost marmer?

De kosten van marmer kunnen flink uiteen liggen. Dit is afhankelijk van het soort marmer (lees hierboven welke soorten marmer er bestaan), de kwaliteit, de dikte en de grootte van de platen. En dan hebben we het nog niet over de complexiteit van de installatie.

De prijs per vierkante meter variëren van 50 euro tot 300 euro. Goedkopere varianten zoals Carrara liggen tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter. Exclusievere soorten zoals Calacatta en Statuario kosten al gauw meer dan 200 euro per vierkante meter.

Marmer in de woonkamer

Een marmeren salontafel of schouw kan een centraal punt vormen in de woonkamer. Wil je uitpakken? Dan zorgen marmeren vloeren voor een luxe uitstraling. Voor een meer subtiele touch kun je gaan voor accessoires zoals lampen of decoratie van marmer.

Bronnen: Pinterest

Marmer in de badkamer

Marmeren werkbladen en tegels zijn populair in badkamers. Ze zorgen voor een spa-achtige sfeer en zijn ideaal voor vloeren en wanden. Extra vleugje luxe toevoegen? Ga voor een marmeren wastafel of badkuip.

Bronnen: Pinterest

Marmer in de slaapkamer

In de slaapkamer kun je marmer goed gebruiken voor nachtkastjes, dressoirs of zelfs bedhoofdeinden. Het toevoegen van marmeren accessoires zoals lampen of vazen verfijnen de ruimte zonder te overweldigen.

Bronnen: Pinterest

Marmer in de keuken

Marmeren werkbladen zijn een klassieke keuze voor keukens. Ze zijn niet alleen functioneel, maar zien er ook nog eens heel erg mooi. Overweeg ook marmeren backsplash of een marmeren eiland met marmeren zijkanten voor een samenhangende look.

Bronnen: Pinterest

Marmer in het kantoor

Met een marmeren bureau of bijzettafel maak je een professioneel en elegant statement in je thuiskantoor. Marmeren accessoires zoals pennenhouders of boekensteunen kunnen ook bijdragen aan een luxe uitstraling.

Bronnen: Pinterest

Marmer in de hal

Marmeren vloeren of een marmeren console zorgen voor een indrukwekkende eerste indruk. Het is een ideale manier om bezoekers welkom te heten met een gevoel van luxe en stijl.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.