5x duurzame stoelen

Geschreven door:

Voordelen van duurzame stoelen

Het gebruik van duurzame stoelen brengt verschillende voordelen met zich mee:

  1. Milieuvriendelijk: Door te kiezen voor duurzame materialen draag je bij aan een schonere planeet. Je vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en helpt de CO2-uitstoot te verminderen.
  2. Langere levensduur: Duurzame stoelen zijn vaak van hoge kwaliteit en gaan langer mee dan goedkope alternatieven. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe stoelen hoeft te kopen, wat uiteindelijk ook kostenbesparend is.
  3. Gezondheid: Duurzame stoelen worden vaak gemaakt zonder schadelijke chemicaliën, waardoor ze veiliger zijn voor zowel jou als het milieu. Je kunt dus met een gerust hart genieten van je nieuwe stoelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van duurzame stoelen?

Bij het kiezen van duurzame stoelen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

  1. Kies voor stoelen gemaakt van gerecyclede materialen of FSC-gecertificeerd hout. Deze materialen zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en hebben een minimale impact op het milieu.
  2. Ga na of de fabrikant gebruik maakt van milieuvriendelijke productiemethoden en eerlijke arbeidsomstandigheden.
  3. Let op keurmerken zoals het EU Ecolabel of Cradle to Cradle-certificering, die aantonen dat de stoelen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Deze zijn ook veel te zien bij duurzame bureaustoelen.

Dit zijn de 5 beste en meest duurzame stoelenmerken- en modellen:

1. Mobitec

Mobitec is een erkend Belgisch merk en heeft meer dan 30 jaar ervaring met het maken van meubels. Ieder meubel is ontworpen met duurzaamheid en stevigheid in het achterhoofd, zonder af te doen aan stijl.

Mobitec Chair
Duurzame Mobitec stoelen

2. The Chubby Chair

De Chubby Chair (gemaakt door ontwerper Dirk van der Kooij) is een stoel gemaakt van gerecyclede materialen uit koelkasten. Het glas, aluminium, koper en kunststof wordt allemaal gebruikt voor deze toffe stoel. Zo belandt het niet ergens op een vuilnishoop.

Chubby Chair
De Chubby Chair

3. Odger Chair van IKEA

Bij IKEA denk je misschien niet direct aan duurzaamheid. En toch neemt IKEA stappen om zich voor te bereiden op een betere toekomst. Daarom hebben ze onder andere de Odger Chair ontworpen. Helemaal gemaakt van gerecycled materiaal.

IKEA Odger
IKEA Odger Chair

4. De Rely chair

De Rely chair van &Tradition (door ontwerper Hee Welling) is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Van de poten tot de rugleuning. En dat maakt de stoel zeker niet saai: met het eigentijdse design past deze stoel in ieder interieur. En wat als de stoel aan het einde van zijn leven is? Dan is deze extra gemakkelijk af te bouwen, zodat ieder stukje op zijn eigen manier weer gerecycled kan worden.

De Rely Chair
De Rely Chair

5. De Albert Kuip stoel

Ook het Nederlandse merk Zuiver houdt zich steeds meer bezig met duurzaamheid. Vanuit een wens meubels te maken voor een betere wereld, kwam in 2017 de Albert Kuip stoel op de markt. De zitting en rugleuning zijn voor 42,5% gemaakt van koffiedik. En ook de poten zijn het resultaat van een tweede leven.

Albert Kuip
De Albert Kuip stoel

Bonus: De Hemp Fine

De Hemp Fine stoel is de allereerste volledig biologisch en recyclebare stoel, gemaakt van hars en hennep. Door de sterke eigenschappen van hennep is de stoel superstevig en gaat 'ie heel lang mee. De hennep groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, heeft weinig water en weinig landoppervlak nodig om goed te groeien. En hennep neemt ook nog eens CO2 uit de lucht op en heeft de plant een negatieve CO2-voetafdruk. Klinkt negatief, maar is het zeker niet! Er wordt namelijk meer opgenomen dan uitgestoten. Deze stoel is oneindig herbruikbaar en dus superduurzaam.

Hemp Fine Chair
De Hemp Fine chair

No items found.
No items found.