FSC: hét keurmerk voor verantwoord bosbeheer

Geschreven door:

Waarom hout kopen met een FSC keurmerk?

Een belangrijke oorzaak van klimaatverandering is de enorme ontbossing die over de hele wereld plaatsvindt. En dat terwijl bomen zo ontzettend belangrijk zijn voor een gezond klimaat. Ze halen CO2 uit de lucht, slaan het op en remmen daarmee klimaatverandering. De enorme bossen over onze wereldbol zijn er niet voor niets: ze bieden een thuis voor talloze dier- en plantsoorten, die op hun beurt weer bijdragen aan de biodiversiteit.

Die biodiversiteit is ook belangrijk voor ons klimaat, want iedere dier- en plantsoort heeft zijn eigen rol in het in balans houden van de wereld. En dan hebben we het nog niet eens over dat de bossen hét materiaal bieden waar wij als mensen veel van nodig hebben voor van alles in ons leven: hout. Zie je hout of papier met het FSC certificaat? Dan weet je dat het hout uit een gebied met verantwoord bosbeheer komt en je dus een duurzaam materiaal voor je interieur te pakken hebt.

Wat is FSC?

De Forest Stewardship Counsil (FSC) is er om de bossen te beschermen. Deze wereldwijde organisatie zet zich in om illegale ontbossing tegen te gaan en verantwoord bosbeheer te voeren. Beheerde bossen zijn essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, waar ik het eerder over had. Alles wat we in de natuur vinden speelt een rol in ons leven. Van medicijnen tot de materialen om ons huis te bouwen en alles daar tussenin. En dus moeten we dat beschermen.

Dit is wat de FSC waarborgt:

  • Transparantie in bosbeheer en legale handel in houtproducten
  • Bescherming van de biodiversiteit in bossen
  • Verantwoord bosbeheer (dat houdt ook in dat de omstandigheden voor de werknemers en lokale bevolkingen goed moeten zijn)
  • Dat consumenten kunnen herkennen welk hout verantwoord gewonnen is
Karton met FSC logo

Hoe herken je FSC gecertificeerd hout?

Om het voor iedereen makkelijk te maken, zet FSC hun logo op ieder stuk hout. Maar wat als je bijvoorbeeld een duurzame zitbank wilt kopen? Grote kans dat het hout zo bewerkt is dat je het FSC logo niet meer ziet. En laten we eerlijk zijn, dat wil je natuurlijk ook niet zien. Is een meubelstuk gemaakt van gecertificeerd hout, dan staat dit er negen van de tien keer bij in de productomschrijving. Of vraag het in de winkel, de verkopers hebben alle informatie over het meubelstuk dat ze verkopen.

FSC gecertificeerd hout is niet alleen voor een duurzaam meubel, maar is belangrijk voor vrijwel al het hout dat jij in je huis en tuin gebruikt. Wil je bijvoorbeeld je tuin verduurzamen? Ga dan voor een schutting of tuinbank van FSC gecertificeerd hout.

Wanneer krijgt hout een FSC keurmerk?

Een FSC keurmerk is niet vanzelfsprekend. Bedrijven moeten meetbare doelen hebben die passen bij hun omgeving. Er moet te allen tijde worden bijgedragen aan verbetering van bosbeheer, met het in acht nemen van alle bovenstaande punten. Dit wordt continu door de Forest Stewardship Council in de gaten gehouden. Je kunt er dus vanuit gaan dat een duurzaam meubel met hout dat voorzien is van dit keurmerk een goede keuze is voor het klimaat. En daarmee voor jezelf.

Logo FSC


Wil je meer weten over FSC? Ga dan naar de website van FSC Nederland.

No items found.
No items found.