Harde versus zachte materialen in je interieur

Geschreven door:

Welke soorten materialen zijn er voor interieurs?

Als we het hebben over materialen, dan hebben we het vaak over harde en zachte materialen. Harde materialen zijn bijvoorbeeld steen en hout, waar zachte materialen de stof van je bank of vloerkleed, of een behang is. Harde materialen weerkaatsen licht en geluid, terwijl zachte materialen juist absorberen. Door de perfecte combinatie te maken, zorg je ervoor dat de akoestiek en de stijl van je woning helemaal bij jou past. Laten we beginnen met harde materialen.

Harde materialen

Als we het hebben over harde materialen, kun je denken aan robuuste, scherpe, matte en gepolijste materialen. Deze kun je op verschillende plekken in je interieur toepassen.

Hout

Laten we beginnen bij houten vloeren. Houten vloeren hebben vaak een wat ruwere (soms rubberachtige) textuur, waardoor ze niet te glad zijn en je dus niet uitglijdt. Dit materiaal absorbeert water wat op de vloer terecht kan komen, waardoor je vloer niet spekglad wordt.

Hout kun je ook toepassen in dunner materiaal, zoals houtfineer of gerecycled hout. Omdat ze minder te verduren hebben dan houten vloeren, zijn ze dunner en goed toe te passen op muur of als (keuken)kastdeurtjes. Deze houten materialen hebben juist een wat gladdere afwerking en zijn perfect voor een accent in je interieur. Daarnaast wil je sommige soorten gerecycled hout ook niet op je vloer gebruiken, omdat ze heel erg ruw zijn.

Hout kan ook in een gepolijste versie toegepast worden. Vaak is deze dan gelakt. Dit is goed te gebruiken op kasten of andere meubels. Gelakt hout is niet geschikt voor vloeren, omdat het sneller beschadigd en is zeer reflecterend in licht en geluid. Zorg er dus voor dat als je dit materiaal gebruikt, je er een geluidsabsorberend materiaal tegenover zet. Zo houd je balans en zorg je dat de ruimte niet galmt.

Houten materialen voor het interieur

Porselein

Porselein wordt veel gebruikt voor tegels en is een heel veelzijdig materiaal. De patronen kunnen erop geprint worden of je kunt kiezen voor een porseleinen tegel dat volledig in één kleur is. Het is belangrijk om te weten dat porselein in geslepen en gepolijste variant verkrijgbaar is. Dit houdt in dat porselein voor zowel vloeren (geslepen) als muren (gepolijst) kan worden ingezet. Geslepen porseleinen tegels nemen water op, waardoor ze niet spekglad worden. En het fijne van porselein is dat het ook nog eens heel betaalbaar is.

Je ziet porselein veel terug in bijvoorbeeld hotel lobby's of winkels. Maak het leuk voor jezelf en speel met verschillende vormen en maten van porselein voor een gevarieerd interieur.

Porselein hoeft overigens niet in een strakke tegel te komen. Er zijn allerlei toffe materialen beschikbaar in verschillende vormen en variaties van hoogte. Zo verwerk je diepte in je interieur.

Keramiek

Keramische tegels zijn in vergelijking dunner en meer delicaat dan porselein. Hierdoor wordt het vaak gebruikt als tegels voor op muren, omdat ze hier minder te verduren hebben. Keramische tegels worden meestal in gepolijste versie geleverd, waardoor ze glad worden bij water en snel kunnen breken. Let dus op dat je dit niet op vloeren gebruikt.

Er zijn ook keramische tegels beschikbaar die minder gepolijst lijken en wat meer kleine barstjes hebben. Daardoor kun je spelen met de tegel voor een leuke backsplash in je keuken of als accentmuur in een badkamer. Dit geeft je ruimte wat meer persoonlijkheid.

Bronnen: Pinterest

Albast (roze onyx)

Albast - en dan specifiek roze onyx - is een prachtige, lichtroze steen die meteen een romantische touch aan je ruimte toevoegt. Het reflecteert veel licht en geluid, waardoor er echo in je ruimte ontstaat. Wanneer je te veel van deze reflecterende materialen gebruikt, lukt het niet meer om een gesprek te voeren, omdat je jezelf en de ander slecht kunt verstaan. Daarom is het belangrijk om harde en zachte materialen met elkaar te combineren. Terug naar de onyx: het fijne van dit materiaal is dat het water niet absorbeert, maar dat het er af glijdt. Wil je dit materiaal in je woonkamer gebruiken, dan kun je dit goed als koffietafel of blad op een kastje gebruiken. Of gebruik het in je badkamer of keuken.

Bronnen: Pinterest

Marmer

Het interessante van marmer vergeleken met roze onyx is dat marmer geen licht reflecteert. Dat komt doordat de afwerking anders is. De onyx heeft een gepolijste afwerking, terwijl het marmer een geslepen afwerking heeft. Dat maakt ook dat marmer heel poreus is als we het hebben over water. Let dus op waar je marmer toepast. Denk je er bijvoorbeeld over om marmer te gebruiken in je keuken? Pas dan op met rode wijn en andere gekleurde vloeistoffen, want het gaat zeker weten vlekken. En die vlekken krijg je er helaas niet meer uit. Zorg dus dat je in dat geval kiest voor een afwerking van marmer waar het water er gemakkelijk vanaf glijdt. Omdat marmer een echte steen is en geslepen wordt, kan het op zowel vloeren als muren toegepast worden. Marmer is een prachtige steen, maar vergt wel goed onderhoud.

Marmer komt in allerlei kleuren. De welbekende wit met grijze nerf, maar ook in zwart met een witte nerf en een meer uitgesproken variant met heel veel nerven. Een zwart marmer met een gepolijste afwerking zal ook weer geluid en licht weerkaatsen en water loopt er gemakkelijk vanaf. Dit staat bijvoorbeeld heel mooi als accentmuur in een badkamer of als een keukenblad.

Bronnen: Pinterest


Marmeren koffietafel
Zwart marmeren koffietafel

Kwartsiet

Een goed alternatief voor steen zoals marmer of onyx is kwartsiet. Dit is een materiaal dat wat meer aankan dan de natuurstenen, waardoor het langer mooi blijft. Kwartsiet kan gepolijst of geslepen worden, waardoor je het overal kunt toepassen. Zo wordt het veel gebruikt als keukenblad, omdat het zo veel kan hebben.

Beton

Ook beton kan in verschillende varianten komen. Zo kun je een gepolijste, een matte of een geslepen betontegel aanschaffen voor een vloer of muur. Een geslepen betontegel is perfect voor op de vloer, waar een gepolijste variant juist top is voor op je muren in een badkamer of als keukenblad.

Bij beton denk je misschien aan een grijze, industriële stijl, maar dat hoeft zeker niet. Beton komt ook in heel veel toffe kleuren en met allerlei patronen. Denk aan een terrazzo patroon op een betonnen tegel, superleuk als accentmuur. Terrazzo betekent dat er verschillende soorten steen in het beton verwerkt zijn. Daardoor krijg je een patroon van allerlei kleuren.

Bronnen: Pinterest


Betonnen muur in interieur

Zachte materialen

Ook in zachte materialen kunnen we weer een onderscheid maken tussen gladde en ruwe materialen. Gladde materialen zijn bijvoorbeeld leersoorten, verf, behang of vloerkleden. Bij ruwere materialen kun je denken aan kurk, kussens, maar ook aan vloerkleden en plaids.

Zachte materialen komen in allerlei kleuren en helpen bij het verzachten van de harde materialen, waardoor de akoestiek verbetert en er meer warmte in je woning ontstaat. Een groot verschil tussen harde en zachte materialen is dat zachte materialen licht en geluid absorberen. Je wilt je betonnen muren en houten vloeren verzachten met een zacht vloerkleed en een comfortabele stoffen bank. Zachte materialen absorberen ook water en kleur, waardoor de materialen sneller verkleuren en je sneller vlekken ziet. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

Laten we kijken naar een aantal verschillende soorten zachte materialen.

Bont, vilt en vinyl

Er zijn heel veel verschillende soorten zachte materialen voor meubels en accessoires. Denk aan (nep)bont, vilt, linnen of katoen. Deze materialen komen in superveel kleuren en worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld sierkussens of plaids. Een materiaal zoals vinyl wordt veel gebruikt voor banken of fauteuils in commerciële omgevingen zoals hotels of winkels. Vinyl zit in de leerfamilie, maar kan meer hebben en blijft daardoor langer mooi.

(Eco)leer

(Eco)leer kun je voor heel veel verschillende toepassingen gebruiken. Denk aan stoelen, banken, maar ook muren en vloerkleden. Leer kan in ruwe of gladde afwerking worden toegepast, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt. Of wat dacht je van een leer in een mooi gevlochten patroon? Heel tof voor je bohemian interieur.

Leren interieur stoelen

Linnen of polyester voor raamdecoratie

Deze materialen zijn perfect voor bij je ramen. Het doel van gordijnen is dat ze de zon verzachten of buiten houden en je niet door het materiaal heen kan kijken. Let op dat linnen een natuurlijk materiaal is en daardoor snel kan verkleuren bij een raam waar veel zon op staat. Gelukkig is raamdecoratie in linnenlook vaak ook in polyester te vinden. Dit is een materiaal wat langer meegaat. Maar let wel op of het een duurzaam geproduceerd materiaal is.

Texturen en materialen voor vloerkleden en vloerbedekking

Afhankelijk van wat je met de vloerbedekking wilt, kun je kiezen voor een harder of zachter materiaal voor je vloerkleed. Een jute vloerkleed kan wat meer aan, dus is perfect voor als je er veel overheen loopt, of als je huisdieren hebt. Dan heb je nog hoog- en laagpolige materialen voor vloerkleden of vloerbedekking. Laagpolige vloerkleden zijn vaak dunner en gladder, waar hoogpolig juist langere haren heeft en zachter aanvoelt. Een mooi, duurzamer alternatief voor een polyester vloerkleed is een wol-zijde mix. Dit blijft lang mooi én kan duurzaam geproduceerd worden.

Behang

Behang kan, net als de andere zachte materialen, geluid absorberen. Het lijkt misschien een hard materiaal omdat je het tegen de muur verwerkt en het vaak alsnog hard voelt, maar omdat het papier is, reflecteert het minder dan bijvoorbeeld beton. Zeker wanneer je gaat voor een behang met een textuur, zoals jute of simpelweg een reliëf. Het is niet alleen visueel heel mooi, maar ook heel fijn om aan te raken. En daardoor vormt het de perfecte achtergrond voor iets wat je wilt accentueren, zoals kunst of een meubel.

Bronnen: Pinterest

De perfecte mix tussen hard en zacht materiaal: verf

Verf kan licht zowel absorberen als reflecteren, afhankelijk van de toepassing. Je hebt met verf verschillende gradaties. De meest gebruikte zijn: mat, zijdeglans en hoogglans. Matte verf is perfect voor het plafond, omdat je niet wilt dat licht reflecteert vanaf het plafond. Zijdeglans is perfect voor natte ruimtes zoals keukens en badkamers, maar ook voor op houtwerk zoals deuren of plinten. Hoogglans reflecteert heel veel licht en stoot water af, waardoor het perfect is voor buiten of voor natte ruimtes zoals je keuken of badkamer.

Ben je op zoek naar duurzame varianten van verf? Of verschillende verfkleuren, zoals RAL 9010 of groene tinten? Daar vertel ik je graag van alles over.

Welk materiaal gebruik je waar?

Oke, we hebben veel verschillende materialen besproken. Maar welke gebruik je nou waar? Ik zet de belangrijkste punten nog even voor je op een rij:

  • Voor vloeren kies je altijd voor geslepen materialen, omdat deze water absorberen en ruwer zijn. Zo zul je minder snel uitglijden.
  • Gepolijste materialen zijn perfect voor op een meubel of op muren. Deze zijn vaak wat dunner en reflecteren licht, waardoor je ruimte licht en luchtig is. Het water glijdt er direct vanaf, waardoor het te glad is voor op een vloer, maar perfect voor een backsplash of betegelde muur.
  • Let op met natuursteen zoals marmer. Dit is een heel poreus materiaal, waardoor je snel bijvoorbeeld koffie of wijnvlekken blijft zien. Wil je toch marmer gebruiken? Ga dan voor een ander materiaal zoals kwartsiet in een marmer look, of zorg dat je een gepolijste afwerking van marmer hebt.
  • De verschillende materialen kunnen in allerlei kleuren en variaties komen. Groot, klein, met reliëf of zonder. Maak een combinatie om diepte in je woning te creëeren.
  • Als je alleen maar harde materialen gebruikt, kun je elkaar vaak slecht verstaan. Door zachte materialen toe te passen in je woning, verbeter je de akoestiek. Speel dus met de balans tussen harde en zachte materialen.
  • Heb je een meubel in een ruimte waar 'ie veel gebruikt wordt? Ga voor vinyl in plaats van leer. Vinyl blijft veel langer mooi.
  • Let op de lichtinval en soorten verlichting bij het bepalen van je materialen. Bij verschillend licht zal je materiaal er anders uitzien.

Hoe mix je harde en zachte materialen?

Zachte materialen zijn de perfecte optie om meer een verhaal te vertellen met je interieur. Het heeft meer variatie in kleuren en patronen dan harde materialen, waardoor het je helpt om diepte in je interieur te creëeren. Denk aan het toepassen van hoge en lage kleurwaardes voor een interessante look. Zachte materialen komen vaak pas binnen nadat de bouw klaar is, alle tegels gezet zijn en alle andere harde materialen verwerkt zijn.

Materialenbord

Een materialenbord maken

Zeker als je aan de slag gaat als ontwerper, maar ook wanneer je zelf in huis bezig gaat is het belangrijk om te begrijpen wat voor materialen je bij elkaar gebruikt. Het gaat onder andere over hoe materialen bij elkaar passen, hoe de texturen met elkaar werken en hoe de kleuren op elkaar inspelen voor een harmonieus en samenhangend geheel. Maar het gaat ook over hoe we erop reageren. Sommige materialen en kleuren in een materialen- of kleurenpalet hebben psychologische effecten die bepalen of we ons fijn voelen in een ruimte of niet.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.