Alles over RAL 5011 (Staalblauw)

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 5011?

RAL 5011 staat ook wel bekend als Staalblauw en is een diepe, donkere blauwe kleur. De naam zegt het al: de kleur wordt vaak geassocieerd met de kracht, stevigheid en stabiliteit van staal. In de juiste combinatie met andere kleuren en in de juiste balans, straalt deze kleur kracht en rust uit. Je maakt je woning er direct elegant mee. Dat geldt voor klassieke interieurs, maar ook modernere woonstijlen.

Wat is het verschil tussen RAL 5011 en RAL 5013?

RAL 5011 (Staalblauw) en RAL 5013 (Kobaltblauw) behoren allebei tot het blauwe spectrum, maar verschillen aanzienlijk in toon en intensiteit. RAL 5011 is een donkerdere tint die neigt naar de robuuste uitstraling van staal, terwijl RAL 5013 een heldere en meer levendige tint heeft. Kobaltblauw heeft dus een lichtere kleur en is meer uitgesproken.

Welke andere kleuren lijken op RAL 5011?

Er zijn een aantal RAL kleuren die lijken op RAL 5011 (en dus perfect voor een ton-sur-ton look in huis):

  • RAL 5008 (Grijsblauw) is een grijzige variant die goed te combineren is met industriële interieurs.
  • RAL 5009 (Azuurblauw) is een levendige blauwe tint die frisheid in je interieur brengt. Deze kleur doet een beetje denken aan de blauwe zee van de Côte d'Azur.
  • RAL 5010 (Gentiaanblauw) is een heldere en opvallende blauwkleur die tussen Kobaltblauw en Staalblauw in ligt.
Blauwe RAL kleuren die lijken op RAL 5011

Op welke materialen kun je RAL 5011 toepassen?

RAL 5011 op hout

Staalblauw op hout zorgt voor een natuurlijke en aardse uitstraling. Het contrasteert mooi met de warme tonen van het hout, dus experimenteer vooral met delen RAL 5011 geschilderd gecombineerd met onbeschilderd hout.

RAL 5011 op kunststof en metaal

Op kunststof en metaal geeft RAL 5011 een moderne en industriële uitstraling. Het benadrukt de strakke lijnen en gladde oppervlakken van deze materialen en zorgt voor een modernere look. Zorg wel dat je de ondergrond eerst licht opschuurt en goed schoonmaakt, anders loop je het risico dat de verf snel afbladdert.

RAL 5011 op de muur

Een muur geschilderd in RAL 5011 zorgt voor een krachtig visueel ankerpunt. Zo krijgt je ruimte diepte en rust. Wil je écht een statement maken? Neem dan (in een goed verlichte ruimte) het plafond ook mee.

Hoe combineer je RAL 5011 (Staalblauw) met andere kleuren in je interieur?

Afhankelijk van welke stijl en look je neer wilt zetten, kun je denken aan verschillende kleurcombinaties. Het fijne van Staalblauw is dat het een veelzijdige kleur is die goed te combineren valt.

Staablauw met crèmewit

Door RAL 5011 te combineren met crèmewit creëer je een frisse en heldere uitstraling in huis. Het crèmewit (RAL 9001) voegt warme toe en verzacht de intensiteit van RAL 5011. Ideaal voor woonkamers of slaapkamers waar je rust wilt creëren.

Staalblauw met zachtgrijs

Zachtgrijs is de perfecte partner voor Staalblauw als je op zoek bent naar een subtiele touch in huis. Deze combinatie werkt goed in een moderne of minimalistische stijl. Het grijs van bijvoorbeeld RAL 7035 balanceert de diepte van RAL 5011, waardoor een kalme uitstraling ontstaat.

Staalblauw met pastelroze

Staalblauw en pastelroze vormen een zachte en romantische combinatie. Deze mix is heel geschikt voor bijvoorbeeld een kinderkamer, waar een vredige sfeer gewenst is.

Staalblauw met diepgroen

Ga voor een natuurlijke touch met een combinatie van Staalblauw en een diepe groene kleur zoals smaragdgroen of olijfgroen. Door deze kleuren samen te gebruiken in een ruimte, breng je de natuur naar binnen. Dit is een perfecte combinatie voor bijvoorbeeld een kantoor of leeshoek, omdat het de concentratie bevordert.

Staalblauw met donkergrijs

Donkergrijs (bijvoorbeeld RAL 7022 of antraciet grijs) en staalblauw zorgen samen voor een stoere, industriële look. Deze past goed in een loft-achtige stijl of in een mancave. De combi werkt extra goed samen met ruwe materialen zoals geborsteld (eco-)leer of beton.

Staalblauw met mosterdgeel

Wil je levendigheid in huis, dan is de combinatie van Staalblauw en mosterdgeel een hele goede keuze. RAL 5011 is een rustgevende kleur, waar je met mosterdgeel een energieke touch tegenover zet. Perfect voor in een woonkamer of speelkamer.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 5011?

Een aantal interieur materialen die goed samengaan met RAL 5011 zijn:

  • Natuurlijk hout voor een warm en aards gevoel.
  • Metaal zoals zilver of goud voor een chique, luxe en moderne uitstraling.
  • Glazen accenten voor een industriële uitstraling.
  • Zachte textielsoorten zoals linnen of wol voor een zacht en comfortabele vibe.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 5011 in mijn interieur?

1. Lichtinval

Allereerst is het belangrijk om goed te kijken naar hoe het licht in een ruimte valt. Dit geldt niet alleen voor Staalblauw, maar voor alle kleuren. Licht heeft een grote impact op hoe een kleur uitvalt. Test je kleur daarom op verschillende momenten van de dag en met natuurlijk én kunstmatig licht. Zo weet je precies hoe je kleur eruit komt te zien, voordat je je hele muur geschilderd hebt.

2. Balans

Omdat Staalblauw best een aanwezige kleur is, kan het ook overweldigend worden. Zorg daarom voor balans in je interieur, tegenhangers die zorgen voor harmonie in je interieur. Rustige tinten of natuurlijke materialen zorgen geven evenwicht en eenheid aan je woning.

3. Thema

Over eenheid in je interieur gesproken: wil je een harmonieus geheel, dan is het belangrijk om een thema te bepalen. Deze kun je er altijd bij pakken wanneer je keuzes maakt voor je woning. Zo weet je zeker dat de ruimtes naadloos in elkaar overlopen.

4. Duurzaamheid

Wil je lang genieten van je kleur, een gezond binnenklimaat én een steentje bijdragen aan een betere wereld, kies dan voor een verfsoort die duurzaam geproduceerd is en/of natuurlijke materialen bevat. Wil je hier meer over weten, lees dan hier alles over duurzame verfsoorten.

Staalblauw (RAL 5011) in een Nederlandse nieuwbouwwoning

In welke soorten verf kun je RAL 5011 toepassen in je interieur?

Afhankelijk van de ondergrond, kies je voor verschillende soorten verf:

  • (Duurzame) muurverf is een matte verfsoort die perfect is voor op je muren. Het geeft een egaal effect, waardoor je kleur extra goed tot z'n recht komt.
  • Zijdeglans verf is een lak die perfect is voor deuren en plinten, of voor meubels. Deze lak heeft een lichte mate van reflectie, maar houdt het subtiel. Het is wel belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt (schoonmaken, schuren, schoonmaken), zodat de kleur goed blijft zitten.
  • Hoogglans verf is ook een laksoort, maar deze geeft juist een hoge mate van reflectie. Dit wordt vaak gebruikt voor keukenkastjes of kozijnen. Zeker voor buitenkozijnen geeft dit extra duurzaamheid, omdat de kleur door de glans minder snel verkleurt.

RAL 5011 in de woonkamer

In de woonkamer zorgt RAL 5011 voor een gevoel van rust. Denk aan een mooie accentmuur waar je kunst tegen hangt. Combineer de kleur in Staalblauw met lichte gordijnen en zachte verlichting voor een uitnodigende sfeer. Meubels in neutrale tinten houden het geheel in balans.

Bronnen: Pinterest

RAL 5011 in de badkamer

Voor iedereen die een spa-achtige sfeer in de badkamer wil is RAL 5011 een hele goede keuze. Pas het bijvoorbeeld toe in het meubilair of met een accent (tegel)muur en voeg wat planten toe. In combinatie met wit sanitair geeft dit een frisse en natuurlijke uitstraling.

Bronnen: Pinterest

RAL 5011 in de slaapkamer

In de slaapkamer geeft RAL 5011 een kalmerende sfeer. Precies wat je wil voor een goede nachtrust. Combineer Staalblauw op de muur bijvoorbeeld met zacht beddengoed in een blauwtint voor een ton-sur-ton effect en een dik pluizig tapijt in een lichte kleur voor een comfortabel geheel.

Bronnen: Pinterest

RAL 5011 in de keuken

Ga voor gezelligheid in de keuken met Staalblauw. Verwerk het bijvoorbeeld in de backsplash met tegels of ga voor een meer uitgesproken keuze met RAL 5011 op de keukenkastjes.

Bronnen: Pinterest

RAL 5011 in het kantoor

Door het kalmerende karakter van RAL 5011 is het de perfecte kleur voor een kantoor. Het helpt je te focussen en stimuleert productiviteit. Denk aan een accentmuur achter een bureau of boekenkast. Combineer de kleur met veel natuurlijk licht en minimalistisch meubilair voor een professionele werkruimte.

Bronnen: Pinterest

RAL 5011 in de hal

Maak een statement met RAL 5011 als kleur die gasten als eerste zien wanneer ze binnenkomen. Het geeft je hal diepte en ruimte, perfect voor een entree die vaak wat kleiner is. Combineer de kleur met kunstwerken of spiegels en zorg voor voldoende verlichting.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.