Composiet is een materiaal dat bestaan uit een combinatie van verschillende componenten, zoals hars, vezels en mineralen, die samen ene supersterk materiaal vormen. Het combineert de beste eigenschappen van de afzonderlijke materialen. Daardoor krijg je een breed scala aan esthetische mogelijkheden en is het een materiaal wat lang meegaat. Het is heel geschikt voor zowel je eigen huis als commerciële toepassingen.
Composiet kan gemaakt worden in verschillende patronen, kleuren en texturen. Daardoor is het een goede keuze voor allerlei woonstijlen.
Composiet kan worden ontworpen in patronen die lijken op marmer, graniet of hout. Hierdoor krijg je een natuurlijke uitstraling.
Eigenlijk is het kleurenpalet van composiet onbeperkt. Je kunt gaan voor neutrale tinten zoals antraciet grijs of wit, maar ook voor levendige kleuren zoals rood, blauw of groen.
Naast een gladde afwerking kan composiet ook gemaakt worden met een matte of gestructureerde afwerking. Dit geeft net wat meer diepte en karakter aan het materiaal.
Composiet heeft een aantal belangrijke voordelen, zoals:
Net als ieder materiaal, heeft composiet ook een aantal nadelen. Uiteindelijk is het aan jou om de voordelen tegen de nadelen af te wegen en te vergelijken met andere materialen. Dit zijn een aantal belangrijke nadelen van composiet:
Allereerst is composiet super hygiënisch. Het is gemakkelijk schoon te houden en viezigheid trekt er niet zo makkelijk in. Ook is het super duurzaam in de zin van dat het lang meegaat. Krassen, hitte of viezigheid? Geen probleem! Als laatste is het voordeel van composiet dat je het in vrijwel alle patronen en kleuren kunt laten maken. Zo ben je heel flexibel met één materiaal.
Waar kun je composiet nog meer voor gebruiken?
De kosten van composiet variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit, het type en de toepassing. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de 200 euro en 600 euro per vierkante meter voor aanrechtbladen. Daarmee is het een duurder materiaal dan marmer, maar dus wel een stuk sterker. Het blijft veel langer mooi dan marmer met minder onderhoud.
Ga je voor composieten wandpanelen of vloeren, dan kijk je naar 50 tot 150 euro per vierkante meter. Dit is vaak omdat het materiaal dan minder dik hoeft te zijn. Let op: installatiekosten komen hier nog wel bovenop.
Oké, je weet nu wat composiet is, waar het voor gebruikt wordt, wat de voor en nadelen zijn en wat het kost. Maar hoe combineer je composiet eigenlijk in je interieur? Het korte antwoord: composiet is met vrijwel alles te combineren, omdat het in allerlei kleuren, patronen en texturen te verkrijgen is. Ik zet een aantal sterke combinaties voor je op een rij:
Zoals ik al zei is de combinatie van het composiet afhankelijk van de uitwerking. Waar je aan zou kunnen denken is:
Allereerst is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het composiet. Kies voor hoogwaardig composiet dat lang meegaat en lang mooi blijft. Dit gaat je op de lange termijn veel geld schelen.
Overweeg professionele installatie. Zo is de kans groter dat je een goede en naadloze afwerking krijgt, waardoor je je niet gaat storen aan kleine imperfecties.
Hoewel composiet heel onderhoudsvriendelijk is, is het natuurlijk - net als bij alles - belangrijk om het wel degelijk te onderhouden. Kies dus voor de juiste schoonmaakmiddelen, zodat je composiet lang mooi blijft. Tip: vaak zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen the way to go.
In je woonkamer kun je composiet gebruiken voor vloeren, wandbekleding en meubels. Je krijgt al gauw een moderne en stijlvolle uitstraling en je kunt er lang van genieten.
Dankzij de waterbestendige eigenschappen van composiet is het een ideaal materiaal voor in badkamers. Gebruik het bijvoorbeeld voor je vloeren of wandtegels, of ga voor een composieten wastafelblad. Luxe én hygiënisch, precies wat je in een badkamer wil zien.
Voor een rustige en elegante sfeer kan composiet in je slaapkamer als vloer- of wandbekleding. Of in de vorm van meubels, denk aan een composieten nachtkast of bedframe. Omdat composiet gemakkelijk schoon te houden is, draagt het bij aan een gezonde slaapomgeving.
De keuken is de meest populaire plek voor composiet, met name in aanrechtbladen. Door de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid wordt het heel veel gebruikt, in allerlei verschillende ontwerpen.
Voor een luxe thuiswerkplek kun je composiet gebruiken voor vloeren of bureaubladen. Het biedt een professionele en moderne uitstraling die goed bestand is tegen dagelijks gebruik.
In de hal kun je composiet toepassen voor de vloeren en wanden, voor een duurzame en stijlvolle entree. Doordat het goed bestand is tegen veelvuldig gebruik en gemakkelijk schoon te houden is, is dit een ideaal materiaal om te gebruiken.