5 tips voor het inrichten van je woonkamer

Geschreven door:

Tip 1: Kies een kleurenpalet

Selecteer een paar kleuren die in de hele kamer zullen worden gebruikt, zoals voor de muren, meubels en decoratie. Ik hoor je denken: welke kleuren passen dan het beste in mijn kamer? Hier een aantal tips:

  1. Begin door na te denken over het doel van de ruimte. Wil je een ontspannende oase, ga dan voor rustige en natuurlijke kleuren zoals groen en beige-tintent. Wil je een energieke sfeer neerzetten, speel dan met een aantal felle kleuren. Ga je liever voor een knusse omgeving? Kies dan voor warme tonen zoals roodbruin gecombineerd met andere warme tonen.
  2. Houd rekening met bestaande elementen in de ruimte. Als er een kleed of kunstwerk is dat je wilt behouden, probeer de kleuren ervan in je palet op te nemen.
  3. Denk aan de andere kamers in je huis. Wat zijn de kleuren hier en hoe zouden deze in je woonkamer staan? Door één of meerdere kleuren door het hele huis te gebruiken, creëer je een samenhangend geheel.
  4. Kijk naar het licht in je woonkamer. Natuurlijk licht beïnvloedt de manier waarop kleuren eruit zien, dus houd hier rekening mee. Tip: schilder een aantal kleine vlakken in verschillende kleuren op de muur en bekijk op verschillende momenten van de dag naar de kleuren. Welke valt de hele dag mooi uit, zowel bij daglicht als bij kunstmatig licht? Dan is dat je go-to kleur.
  5. Overweeg een kleurenwiel te gebruiken. In dit kleurenwiel zie je welke kleuren recht tegenover elkaar staan - dit noemen we ook wel complementaire kleuren, kleuren die elkaar aanvullen en versterken - en de verschillende tinten hiervan. Dit geeft vaak een goed uitgangspunt om kleuren te kiezen.
  6. Maak gebruik van de . 60% van de ruimte is een rustige basis kleur. Deze kleur gebruik je op de meeste muren en grote meubels. 30% van de ruimte is een secundaire kleur, denk aan een accentkleur of een selectie van kleinere meubels. De laatste 10% gebruik je voor woonaccessoires.
Woonkamer inspiratie

Tip 2: Zorg voor een duidelijk middelpunt

Om de rust in je woonkamer te behouden is het handig om één middelpunt te maken waar je blik naartoe wordt getrokken. Dit voorkomt dat er te veel is om naar te kijken en je niet overdonderd wordt door alles wat in de kamer staat. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor Feng Shui in je woonkamer.

Eén van de snelste en makkelijkste manieren om een eyecatcher te creëren in je woonkamer is door een groot kunstwerk of een opvallende spiegel toe te voegen. Het trekt de aandacht en biedt een goed startpunt om de rest van de woonkamer omheen te bouwen. Als je meer diepte en textuur wilt toevoegen, overweeg dan om een opvallend kleed of kussens in een opvallend patroon of kleur toe te voegen. Of wat dacht je van een grote lamp of kroonluchter om de aandacht naartoe te trekken? Wat je ook kiest, zorg dat de rest van de meubels en accessoires wat minder opvallend zijn, zodat je de focus niet weghaalt van je eyecatcher. En dit alles hoeft gelukkig niet duur te zijn, op rommelmarkten en in vintage winkels geef je je interieur een update met een klein budget.

Tip 3: Werk met verschillende texturen

Textuur toevoegen aan je woonkamer is een goede manier om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. Varieer met verschillende gladde, zachte en fluffy structuren, bijvoorbeeld met:

  • vloerkleden
  • dekens
  • kussens
  • behang
  • wanddecoratie
  • raamdecoratie

Voor een meer landelijke uitstraling, kun je natuurlijke materialen zoals jute, wol en hout gebruiken. Voor een moderner uiterlijk, kun je metalen, chenille en velvet gebruiken. Experimenteer met verschillende combinaties voor een unieke en stijlvolle woonkamer.

Woonkamer inrichten tips

Tip 4: Voeg wat natuur toe

Planten maken een kamer direct sfeervol en - als je het goed toepast - rustig. Je voelt je verbonden met de natuur én ze hebben ook nog eens gezondheidsvoordelen. Zo zijn veel planten natuurlijke luchtreinigers en zorgen ze voor voldoende zuurstof in huis. De juiste planten kiezen kan een uitdaging zijn, daarom help ik je met deze tips:

  1. Overweeg de hoeveelheid zonlicht die je woonkamer krijgt. Sommige planten hebben volle zon nodig, terwijl andere partiële of geen zon nodig hebben.
  2. Denk na over de grootte van je ruimte. Je wilt geen plant kiezen die te groot is voor je woonkamer. Heb je een kleine woonkamer, kies dan één of twee middelgrote planten. Een grotere kamer kan een combinatie van hele grote en kleinere planten aan.
  3. Less is more. Te veel planten kan al gauw voor een rommelige woonkamer zorgen. Ga dus liever voor wat minder planten en zet ze in matchende potten. Mocht je het dan toch nog leeg vinden, kun je altijd wat extra's toevoegen.
  4. Houd rekening met de tijd die je beschikbaar hebt voor onderhoud. Sommige planten vereisen meer frequent water geven en snoeien dan anderen.
  5. Houd de stijl van de rest van je interieur in gedachten. Kies planten die hierbij passen. Een rustig interieur vereist minder en groot blad, terwijl een speelser interieur meer variaties kan hebben.
  6. Maak een moodboard van de planten die je graag wil en kijk of ze bij elkaar passen. Dit maakt het makkelijker om door de winkel te wandelen en de juiste planten te kiezen.
Woonkamer inrichten

Tip 5: Houd je woonkamer netjes

Heb je de woonkamer helemaal ingericht? Top! Zorg dan wel dat je 'm ook netjes houdt. Want een rommelige woonkamer kan flink afdoen aan de uitstraling. Geef je boeken, tijdschriften en speelgoed een specifieke opbergruimte en investeer in een paar opbergmanden om deze items te organiseren. Beperk daarnaast het aantal items dat je in je woonkamer of zorg voor voldoende opslagruimtes in meubels of kasten. Leg gebruikte spullen zo snel mogelijk weg en geef je rekeningen en andere belangrijke documenten een plekje. Niets rommeliger dan rekeningen op de salontafel. Zo houd je je woonkamer heel makkelijk georganiseerd.