Laten we beginnen met de basis: planning en voorbereiding. Voordat je aan een (mini)renovatie begint, is het belangrijk om na te denken over het budget. Wat heb je beschikbaar om uit te geven aan je huis? En - mocht je voor onverwachte kosten komen te staan - wat heb je aan budget voor deze extra's? Denk daarnaast na over welke delen of kamers in je huis de meeste aandacht nodig hebben.
Heb je dat inzichtelijk? Top. Dan is het nu tijd om een lijst te maken van wat je wil vervangen en de items die je wilt opfrissen. En maak je geen zorgen: dit kan echt met een klein budget.
Een van de beste manieren om je huis op te frissen is door het hergebruiken van spullen in je huis. Hé, en dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Lekker duurzaam dus. Want waarom zou je nieuwe spullen kopen, als je creatief kunt zijn met wat je al hebt? Maak bijvoorbeeld van een oude kledingkast een mooie nieuwe boekenkast. Of hang oude foto's bij elkaar om een galerij-muur te creëeren. Heb je niet zo veel in huis voor hergebruik? Ga dan eens langs bij een kringloopwinkel of rommelmarkt. Hier vind je vaak wat oudere, maar unieke items die je goed kunt opknappen. En dat is ook nog eens heel leuk om te doen!
Een tweede manier om je huis een nieuwe uitstraling te geven, is door wat kleur toe te voegen. Dat hoeft ook zeker niet duur te zijn. Koop een paar kleurrijke kussens (of maak ze zelf van een oud, kleurrijk t-shirt, dat is ook nog eens heel duurzaam), leg een nieuw vloerkleed neer of verf een oud meubelstuk in een mooie kleur. Dan heb je gelijk je statement piece in huis.
Deze komt eigenlijk overeen met de tweede tip. Met kussens en andere accessoires zoals kaarsen of vazen geef je je huis meteen een hele andere sfeer. Dus, houd de basis neutraal en wissel ieder seizoen af met een aantal accessoires. Zo blijf je on-trend, zonder dat het pijn doet in je portemonnee.
Of wat dacht je van een paar planten. Deze staan het hele jaar goed, geven je huis een natuurlijke uitstraling én zorgen voor een beter klimaat in huis. Koop je plant klein (scheelt geld) en zie 'm in de jaren erna opgroeien tot megaplant. Dat is ook nog eens heel heel rewarding. En het mooie is: je kunt de pot altijd in een andere kleur schilderen als deze niet meer bij het geheel past. Makkelijk én goedkoop.
Vergeet ook zeker je verlichting niet. Dit kan namelijk een enorme impact hebben op de sfeer van je huis. Experimenteer met verschillende soorten verlichting, zoals wandlampen, tafellampen of staande lampen. En gebruik vooral een mix van lampenkappen voor een gebalanceerd interieur. Let wel op dat je je een beetje aan je kleurenpalet houdt, anders kan je huis rommelig overkomen.
Deze tips is helemaal gratis en voor niets. Je gebruikt gewoon wat je al hebt, alleen zet je het op een andere plek. Dat laat je huis er direct volledig anders uitzien. Alsof je een complete herinrichting hebt, zonder er een cent aan uit te geven.
Oftewel: er zijn ontzettend veel manieren om je huis een makeover te geven, zonder dat het veel kost. Fijn, want dan heb je geld over om andere leuke dingen te doen. Of om eindelijk weer een beetje te sparen.