Okergeel (RAL 1024)

Geschreven door:

Wat voor kleur is okergeel?

Okergeel is een diepe, warme kleur die zich ergens tussen geel en bruin bevindt. Het heeft een aardse, natuurlijke uitstraling en roept beelden op van een zonsondergang of herfstbladeren. In tegenstelling tot fel geel, heeft okergeel een meer gedempte, volwassen toon, wat het een perfecte kleur maakt voor stijlvolle en tijdloze interieurs.

Wat is de RAL kleurcode van okergeel?

Als je op zoek bent naar de exacte tint okergeel, kijk dan naar RAL 1024. Deze ralkleur wordt ook okergeel genoemd en is dus de perfecte match. Wil je een iets lichtere tint dan okergeel, dan kun je ook gaan voor mosterdgeel, waarvoor je de kleurcode RAL 1004 gebruikt.

Welke kleuren lijken op okergeel?

Zoals je inmiddels misschien wel weet, is het RAL kleurensysteem een spectrum aan kleuren. Binnen de gele ‘familie’ zitten dan ook meerdere kleuren die op okergeel lijken. Denk aan: 

  • Mosterdgeel of goudgeel (RAL 1004): Net iets donkerder en meer gedempt dan okergeel.
  • Honinggeel (RAL 1005): Iets helderder, maar nog altijd zacht.
  • Okerbruin (RAL 8001): Meer aardse tonen en donkerder, ideaal voor natuurlijke looks.
  • Zandgeel (RAL 1002): Een lichtere, meer neutrale variant met een rustgevend effect.

Op welke materialen kun je okergeel toepassen?

Okergeel op hout

Hout en okergeel zijn een match made in heaven. Of je nu kiest voor een okergele tafelpoot of een kastje met okergele accenten, de warme tint benadrukt de natuurlijke nerven van het hout. Denk aan een vintage kast met een okergele binnenkant of een robuuste houten eettafel met okergele stoelen.

Okergeel op kunststof en metaal

Kunststof en metaal kunnen een modern randje krijgen met een likje okergele verf. Een okergele metalen lamp in je industriële interieur? Yes, please! Ook kunststof stoelen in deze kleur geven je ruimte meteen een speelse look.

Okergeel op de muur

Niets transformeert een ruimte zo snel als een muur in okergeel. Vooral in ruimtes waar je een warm, uitnodigend gevoel wilt creëren – zoals de woonkamer of hal – is een okergele muur een echte sfeermaker. Ga voor een volledige muur of kies voor een accentwand om subtiel impact te maken.

De mooiste voorbeelden van interieurs met okergeel

Je ziet okergeel vaak terug in verschillende stijlen, van retro tot modern, en in elke kamer van het huis. Denk aan die prachtige okergele fluwelen bank in een minimalistische woonkamer, of een opvallend kunstwerk met okergele accenten boven de eettafel. Ook in bohemian interieurs kom je vaak okergele kussens, vloerkleden en muurdecoratie tegen. Ontdek hier de mooiste voorbeelden:

Bronnen: Pinterest

Waar komt okergeel vaak in terug?

Okergeel wordt niet alleen in interieurs gebruikt, maar ook in mode, kunst en architectuur. Het is een kleur die je vaak ziet in vintage designs uit de jaren ‘60 en ‘70, maar ook anno 2024 duikt deze kleur steeds vaker op.

No items found.

Hoe combineer je okergeel in je interieur?

Okergeel is een kleur die schreeuwt om creativiteit. Het is fel, vrolijk, warm en brengt energie in je ruimte. Maar hoe combineer je deze opvallende tint zonder dat het te veel wordt? Hier zijn 10 geweldige kleurcombinaties waarmee je jouw interieur kunt omtoveren tot een harmonieuze en stijlvolle ruimte:

1. Okergeel met donkergroen

Donkergroen en okergeel zijn een droomduo. Donkergroen brengt rust, terwijl okergeel een levendige touch toevoegt. Denk aan een okergele muur in de woonkamer met smaragdgroene fluwelen stoelen. Of combineer okergeel met olijfgroen. Voeg wat planten toe voor een botanische sfeer – alsof je in een urban jungle woont!

2. Okergeel met marineblauw

Marineblauw geeft je interieur een koninklijke uitstraling, terwijl okergeel een vleugje warmte toevoegt. Stel je een marineblauwe bank voor, met okergele kussens die de aandacht trekken. Deze combinatie werkt fantastisch in een klassieke, chique setting, zoals een stijlvolle eetkamer of een kantoor met een verfijnde uitstraling.

3. Okergeel met terracotta

Terracotta en okergeel zijn gemaakt voor elkaar. Deze warme, aardse kleuren geven je het gevoel alsof je op vakantie bent in een zonnige villa in Toscane. Combineer een okergele fauteuil met terracotta vloertegels of ga voor okergele accessoires in een ruimte met terracotta muren.

4. Okergeel met lichtgrijs

Lichtgrijs is de ideale partner voor okergeel, omdat het de felheid van het geel tempert en tegelijkertijd een frisse, moderne uitstraling geeft. Perfect voor een strak Scandinavisch interieur! Denk aan een lichtgrijze bank met een okergele plaid, of een grijze muur met okergele wanddecoratie.

5. Okergeel met zwart

Voor een stoere en edgy look is okergeel in combinatie met zwart een echte winnaar. Een zwarte metalen kast met okergele accessoires zoals een vaas of fotolijst maakt je industriële interieur helemaal af. Of wat dacht je van een zwarte muur met een okergeel neonlicht erboven? Een echte eyecatcher!

6. Okergeel met wit

Als je niet wilt dat okergeel je ruimte overweldigt, combineer het dan met wit. Dit geeft een frisse, heldere look. Okergele eetkamerstoelen rondom een witte tafel geven een luchtige sfeer zonder saai te worden. Deze combinatie is perfect voor een keuken of eetkamer.

7. Okergeel met aubergine

Deze combinatie is gewaagd en een beetje mysterieus. Aubergine is een diepe, rijke kleur die samen met okergeel voor een dramatisch effect zorgt. Stel je een okergele sprei voor op een auberginekleurig bed. Een perfecte combinatie voor een slaapkamer met een glamourous uitstraling.

Binnen welke woonstijl past okergeel goed?

Okergeel is een veelzijdige kleur die in bijna elke woonstijl zijn plek kan vinden. Hier zijn een paar stijlen waar okergeel echt in schittert:

Bohemian

In de bohemian stijl draait het om creativiteit, vrijheid en het gebruik van levendige kleuren. Okergeel voelt zich hier als een vis in het water. Denk aan okergele kussens op een rieten stoel, gecombineerd met kleurrijke prints en vloerkleden. Voeg wat planten en handgemaakte accessoires toe, en je hebt een boho-oase!

Industrieel

In industriële interieurs wordt vaak gebruik gemaakt van neutrale, donkere tinten zoals zwart, grijs en bruin. Hier kan okergeel een prachtige aanvulling zijn, door net dat beetje warmte en kleur toe te voegen. Een okergele bank in een verder zwart-wit ingerichte woonkamer? Perfect voor een rauw, maar toch gezellig effect.

Retro

Als je houdt van retro vibes, dan kun je met okergeel alle kanten op. In de jaren '60 en '70 was okergeel namelijk dé kleur. Combineer het met bruin, oranje en groen voor een authentieke vintage look. Denk aan een okergele kast met vintage accessoires, of een retro behang met okergele accenten.

Scandinavisch

In de Scandinavische stijl draait alles om eenvoud en functionaliteit. Okergeel past hier perfect, omdat het een subtiele dosis warmte en speelsheid toevoegt zonder de strakke lijnen en neutrale kleuren te verstoren. Een okergeel plaid over een witte bank of okergele eetkamerstoelen in een lichte keuken is een geweldige manier om de Scandi look op te fleuren.

Modern chic

In moderne, chique interieurs voegt okergeel een luxe uitstraling toe. Combineer het met marmer, goud en fluweel om een high-end look te creëren. Een okergele fluwelen fauteuil in een ruimte met gouden accenten en marmeren details straalt pure elegantie uit.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij okergeel?

Denk aan natuurlijke materialen zoals hout, linnen en wol. Een okergeel fluwelen kussen op een houten bank geeft een luxe, maar toch gezellige uitstraling. Ook met metalen en aardewerk werkt okergeel verrassend goed. Combineer bijvoorbeeld okergeel met zwart staal voor een industrieel accent.

No items found.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van okergeel in mijn interieur?

Wanneer je met okergeel aan de slag gaat in je interieur, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het niet alleen mooi staat, maar ook écht werkt in je ruimte. Hier zijn vijf belangrijke punten waar je op moet letten:

1. Lichtinval is alles

Licht heeft een grote invloed op hoe een kleur uitpakt in je interieur, en dat geldt zeker voor okergeel. In een ruimte met veel natuurlijk licht komt okergeel heel zonnig en levendig over, bijna alsof de zon altijd schijnt. Maar in een ruimte met minder licht kan het juist wat donkerder en gedempter lijken. Voordat je een hele muur in okergeel schildert, kijk eerst hoe het eruitziet op verschillende momenten van de dag. Je kunt bijvoorbeeld een stukje van de muur verven en een paar dagen afwachten om te zien hoe de kleur met het licht speelt.

2. Gebruik okergeel als accentkleur, let op voor overkill

Okergeel is een opvallende kleur, en te veel ervan kan overweldigend werken. Probeer het daarom te gebruiken als accentkleur in plaats van je hele interieur ermee te vullen. Denk aan een okergele bank, een accentmuur, of accessoires zoals kussens en vazen. Het mooie aan okergeel is dat het meteen de aandacht trekt, dus een paar goed geplaatste items kunnen al een groot verschil maken zonder dat het te druk wordt.

3. Combineer okergeel met neutrale kleuren voor balans

Om te voorkomen dat okergeel te overheersend wordt, is het slim om het te combineren met neutrale tinten zoals wit, grijs of beige. Deze neutrale kleuren brengen rust en laten okergeel juist extra stralen. Heb je bijvoorbeeld een okergele fauteuil? Dan werkt die prachtig tegen een lichtgrijze of witte muur. Zo houd je de ruimte luchtig, maar wel met een mooi statement.

4. Texturen zijn je beste vriend

Okergeel ziet er nóg mooier uit als je het combineert met verschillende texturen. Denk aan een okergele fluwelen kussen op een ruwe houten bank, of een zachte plaid op een leren stoel. Door met textuur te spelen, voeg je diepte en luxe toe aan je ruimte. Het geeft je interieur ook een warm en uitnodigend gevoel. Fluweel, linnen en wol werken bijvoorbeeld heel goed samen met okergeel.

5. Maak gebruik van okergeel in accenten om de aandacht te trekken

Wil je echt dat bepaalde plekken in je interieur opvallen? Okergeel is perfect om aandacht te vestigen op bepaalde delen van je ruimte. Een okergele deur in een verder neutrale hal, of een paar okergele stoelen rondom een donkere eettafel, maken meteen een statement. Door de kleur gericht in te zetten, creëer je interessante punten die meteen de blik vangen, zonder dat je de hele ruimte hoeft te vullen met kleur.

6. Hou rekening met de sfeer die je wilt creëren

Okergeel kan in verschillende ruimtes voor verschillende sferen zorgen. In de woonkamer kan het zorgen voor een warme en uitnodigende sfeer, terwijl het in de keuken juist voor een frisse en energieke look kan gaan. Denk dus goed na over wat voor gevoel je wilt creëren in elke ruimte. Wil je dat je slaapkamer rust uitstraalt? Gebruik okergeel dan subtiel, bijvoorbeeld in kussens of accessoires, in plaats van op grote oppervlakken.

7. Test de kleur eerst!

Het klinkt misschien logisch, maar het kan echt een groot verschil maken: test de kleur voordat je alles schildert. Okergeel kan er op het eerste gezicht geweldig uitzien in het blik, maar door de lichtinval en andere kleuren in je huis kan het anders overkomen. Koop een klein testpotje en probeer het uit op verschillende plekken in de kamer, zowel in direct als indirect licht. Dit voorkomt dat je later voor verrassingen komt te staan.

In welke soorten verf kun je okergeel toepassen in je interieur?

  • Zijdeglans: Geeft een subtiele glans en is goed schoon te houden. Perfect voor meubels en deuren.
  • Hoogglans: Super glanzend en opvallend. Ideaal voor moderne keukenkastjes of accenten.
  • Kalkverf: Geeft een matte, poederige finish en een zachte uitstraling. Perfect voor een rustieke of vintage look.
  • Muurverf: De meest gebruikte verf voor wanden. Met muurverf in okergeel creëer je snel een statement in je kamer.

Okergeel in de woonkamer

De woonkamer is dé plek om met okergeel te experimenteren. Denk aan een okergele bank als eyecatcher, of okergele kussens en plaids om subtiele accenten toe te voegen. Heb je een wat neutraler kleurenpalet, zoals grijs of wit? Dan springt okergeel er prachtig uit. Ook een okergele vloerlamp of kunstwerk kan net dat beetje speelsheid brengen dat je ruimte nodig heeft.

Bronnen: Pinterest

Okergeel in de badkamer

Okergeel in de badkamer? Jazeker! Combineer okergele tegeltjes met wit sanitair voor een frisse en vrolijke uitstraling. Of wat dacht je van okergele handdoeken en accessoires zoals een zeeppompje of tandenborstelhouder? Een badkamer hoeft niet saai te zijn, en okergeel brengt meteen dat zonnige, vrolijke gevoel mee!

Bronnen: Pinterest

Okergeel in de slaapkamer

In de slaapkamer wil je rust, maar ook warmte en gezelligheid. Okergele kussens op het bed of een okergele plaid over de dekens geeft meteen een knusse, uitnodigende sfeer. Of ga voor okergele gordijnen die het natuurlijke licht mooi filteren. Wil je wat meer impact? Kies dan voor een okergele accentmuur achter het bed, waardoor de ruimte warm en intiem aanvoelt.

Bronnen: Pinterest

Okergeel in de keuken

In de keuken is okergeel een frisse en speelse toevoeging. Okergele kastjes kunnen de hele ruimte opfleuren, vooral als je verder voor neutrale tinten gaat. Geen zin in een volledige metamorfose? Kies dan voor okergele accessoires zoals potten, pannen, of zelfs een vrolijke fruitschaal op het aanrecht.

Bronnen: Pinterest

Okergeel in de hal

De hal is vaak een vergeten ruimte als het gaat om kleur, maar waarom zou je je gasten niet meteen verwelkomen met wat vrolijkheid? Een okergele kapstok of spiegel kan hier wonderen doen. Of schilder de binnenkant van je voordeur okergeel voor een verrassend accent dat meteen een glimlach op je gezicht tovert zodra je thuiskomt.

Bronnen: Pinterest