Zo gebruik je terracotta in je interieur

Geschreven door:

Wat voor kleur is terracotta?

Terracotta is een mix van rood, oranje en bruin. De naam komt van het Italiaanse "terra cotta", wat letterlijk "gebakken aarde" betekent. De kleur varieert van zacht en licht tot diep en intens. Denk aan aardewerken potten, bakstenen of het warme gevoel van een mediterrane zonsondergang. Terracotta straalt warmte uit en heeft een natuurlijke, rustgevende uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor zowel moderne als traditionele interieurs.

Wat is de RAL kleurcode van terracotta?

Als je op zoek bent naar de exacte RAL-kleurcode voor terracotta, dan is RAL 8004 (koperbruin) de beste keuze. Deze tint vangt bijna perfect de warme, aardse uitstraling van terracotta. Maar als je liever een tint hebt die iets meer naar rood neigt, kun je ook kiezen voor RAL 030 50 20. Of voor een meer oranje tint ga je voor RAL 8023 (Oranjebruin). Deze kleuren liggen dicht bij elkaar en geven allemaal dat warme, gezellige effect waar terracotta zo om bekend staat. Je kunt ze ook combineren en met de juiste techniek een kalkverf effect maken.

Welke kleuren lijken op terracotta?

Terracotta heeft enkele kleuren die dicht in de buurt komen, met dezelfde warmte en aardse uitstraling. Hier zijn een paar voorbeelden van kleuren die op terracotta lijken:

  • Koper: Een oranjebruine tint die wat meer glans heeft.
  • Rostinten: Deze hebben iets meer rood in zich en zijn dieper van kleur.
  • Brique: Een baksteenkleur die net iets meer naar rood neigt.
  • Aubergine: Een diepe paarstint die een spannend contrast vormt met terracotta.
  • Cinnamon (kaneel): Een warme, bruine tint met een subtiele oranje ondertoon.

Allemaal tinten die dezelfde gezellige, aardse uitstraling hebben en prachtig samengaan met terracotta.

Op welke materialen kun je terracotta toepassen?

Terracotta is niet alleen een kleur, maar ook een materiaal dat goed samengaat met allerlei andere materialen. Laten we eens kijken hoe je terracotta kunt toepassen op verschillende oppervlakken in je huis.

Terracotta op hout

Terracotta op hout is een geweldige combinatie. De warme kleur van terracotta versterkt het natuurlijke karakter van hout. Denk aan een houten tafel met terracotta accenten, of een houten kast geverfd in een zachte terracotta tint. Het geeft een rustieke, landelijke sfeer, perfect voor een gezellig interieur.

Terracotta op kunststof en metaal

Hoewel het misschien niet meteen voor de hand ligt, werkt terracotta ook goed op kunststof en metaal. Denk aan stoelen van kunststof of metalen lampen in een terracotta kleur. Het zorgt voor een verrassende mix van materialen, waarbij de warmte van terracotta een mooi contrast vormt met het koele, strakke oppervlak van kunststof of metaal.

Terracotta op steen

Terracotta en steen zijn als twee handen op één buik. Bakstenen muren, vloeren of tegels in terracotta tinten geven een warme, robuuste uitstraling. Vooral in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout en linnen creëer je een warme, natuurlijke sfeer in je interieur.

Terracotta op de muur

Een terracotta muur kan een echte blikvanger zijn. Je kunt kiezen voor een accentmuur in terracotta of een hele kamer in deze warme tint verven. Het zorgt direct voor een knusse en uitnodigende sfeer, vooral in woonkamers en slaapkamers.

Terracotta op de vloer

Terracotta op de vloer is een iets gewaagdere keuze, maar het resultaat is prachtig. Denk aan een gietvloer in een terracotta tint, of terracotta tegels in de keuken of badkamer. Het voegt warmte en karakter toe aan de ruimte, en het werkt bijzonder goed in combinatie met lichte meubels of houten accenten.

Hoe kies je de perfecte terracotta kleur?

De perfecte terracotta kleur kiezen voor je interieur hangt af van de sfeer die je wilt creëren. Wil je een zachte, rustgevende ruimte? Dan is een lichtroze of zachtere terracotta tint een goede keuze. Zoek je juist meer warmte en diepte? Dan is een diepe, donkerrode terracotta perfect. Ontdek hier een aantal populaire tinten van terracotta.

No items found.

Hoe combineer je terracotta in je interieur?

Terracotta is een kleur die zich makkelijk laat combineren met andere tinten en materialen, waardoor je eindeloos kunt variëren. Of je nu gaat voor een warm en gezellig interieur of juist een modern, strak design, terracotta past in vrijwel elke ruimte. Op zoek naar kleurcombinaties? Die vind je hier.

Terracotta met neutrale kleuren

Terracotta werkt prachtig in combinatie met neutrale kleuren zoals wit - bijvoorbeeld RAL 9010 -, beige, taupe en grijs. Deze combinatie zorgt voor een rustige, gebalanceerde sfeer. Wil je een ruimte fris en licht houden, dan kun je bijvoorbeeld een terracotta accentmuur combineren met witte meubels en natuurlijke materialen zoals linnen of katoen.

Terracotta met aardse kleuren

Terracotta komt helemaal tot zijn recht met andere aardse tinten zoals bruin, taupe, zand en olijfgroen. Deze combinatie zorgt voor een warme, natuurlijke uitstraling en doet denken aan een rustieke, landelijke sfeer. Denk aan een houten tafel met terracotta accessoires of een groene plantenhoek tegen een terracotta muur.

Terracotta met donkere tinten

Voor een meer dramatische, stijlvolle sfeer kun je terracotta combineren met donkere kleuren zoals antraciet, diepblauw of zwart. Deze combinatie zorgt voor een chique en moderne uitstraling, vooral in ruimtes zoals de woonkamer of de slaapkamer.

Terracotta met pasteltinten

Voor een zachtere, subtiele sfeer kun je terracotta combineren met pasteltinten zoals lichtroze, zachtblauw of mintgroen. Dit creëert een frisse en luchtige look die perfect past in een boho of Scandinavisch interieur.

De mooiste voorbeelden van interieurs met terracotta

Bronnen: Pinterest

Waar komt terracotta vaak in terug?

Terracotta zien we vaak terug in Mediterrane architectuur, zoals bakstenen muren, vloertegels en dakpannen. Maar tegenwoordig duikt de kleur steeds meer op in modernere interieurs, zoals in verf, keramiek en zelfs meubels. De natuurlijke uitstraling maakt het tijdloos én veelzijdig.

In welke woonstijlen past terracotta?

Terracotta is een veelzijdige kleur die in verschillende woonstijlen prachtig tot zijn recht komt. Hier zijn een paar populaire woonstijlen waarin terracotta perfect past:

  • Bohemian: Terracotta voegt perfect warmte en een aardse tint toe aan een bohemian interieur. Denk aan kussens, vloerkleden, rotan meubels en veel planten in combinatie met terracotta accenten.
  • Landelijk: In een landelijk interieur brengt terracotta een rustieke, huiselijke sfeer. De kleur werkt prachtig in combinatie met hout, linnen en steen. Of het nu gaat om een accentmuur, vloertegels of accessoires zoals aardewerken potten, terracotta versterkt de natuurlijke charme van een landelijke woonstijl.
  • Industrieel: Terracotta voegt warmte toe aan de vaak koele, stoere uitstraling van industriële interieurs. Het vormt een mooi contrast met materialen zoals beton, staal en donkere houtsoorten. Terracotta meubels, vloeren of accessoires geven een industrieel interieur een uitnodigende en huiselijke touch.
  • Scandinavisch: In Scandinavische interieurs draait alles om eenvoud en licht, met gebruik van natuurlijke materialen en een minimalistisch kleurpalet. Terracotta brengt een warm accent in deze lichte, neutrale interieurs zonder de serene sfeer te verstoren. Denk aan terracotta accessoires of meubels in combinatie met veel wit en hout.
  • Mediterraanse stijl: Terracotta is van nature verbonden met de Mediterraanse stijl, die wordt gekenmerkt door warme kleuren, natuurlijke materialen en een ontspannen, rustieke sfeer. In deze stijl komt terracotta het best tot zijn recht in vloertegels, aardewerken potten en zelfs muren, in combinatie met witgekalkte oppervlakken, houten balken en smeedijzeren details.
  • Eclectisch: Terracotta is een veelzijdige kleur die goed werkt in een eclectisch interieur, waar verschillende stijlen, patronen en kleuren worden gecombineerd. Het voegt warmte toe en fungeert als een verbindende kleur in een speels en dynamisch interieur.
No items found.

Welke materialen passen goed bij terracotta?

Terracotta werkt prachtig samen met:

  • Hout: Voor een warme, natuurlijke uitstraling.
  • Beton: Het contrast tussen koel en warm werkt verrassend goed.
  • Linnen: Zachte, natuurlijke stoffen zoals linnen zorgen voor een rustgevende uitstraling.
  • Metaal: Voeg een moderne twist toe met metalen details zoals koper of staal.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van terracotta in mijn interieur?

Terracotta is een fantastische kleur om je interieur warmte en diepte te geven, maar het is belangrijk om een paar zaken in gedachten te houden wanneer je deze kleur in je huis toepast. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat terracotta optimaal tot zijn recht komt:

1. Balans is de sleutel

Terracotta is een warme en opvallende kleur, dus zorg ervoor dat je het met mate gebruikt om overdaad te voorkomen. Een hele ruimte in terracotta kan overweldigend zijn, dus kies bijvoorbeeld voor een accentmuur of gebruik de kleur in kleinere accessoires zoals kussens, vazen of kunstwerken. Combineer het met neutrale tinten om de kleur beter te laten opvallen zonder te dominant te worden.

2. Let op de lichtinval

De kleur van terracotta kan variëren afhankelijk van de lichtinval in de ruimte. In een kamer met veel natuurlijk licht kan terracotta helder en levendig ogen, terwijl het in een donkere kamer juist dieper en rustiger kan aanvoelen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste tint. Test de kleur eerst op een klein stukje muur om te zien hoe het licht in jouw ruimte met terracotta speelt.

3. Kies de juiste tint terracotta

Terracotta komt in verschillende tinten, van licht en rozig tot diep oranje of roodachtig. De juiste tint hangt af van de stijl en sfeer die je wilt creëren. Voor een zachte en rustige sfeer kun je kiezen voor een lichtere, rozige tint. Wil je juist warmte en diepte toevoegen? Kies dan voor een donkerdere, intensere terracotta.

4. Speel met texturen

Terracotta is een kleur die prachtig samenwerkt met verschillende texturen. Denk aan ruwe, natuurlijke materialen zoals hout, linnen, wol of beton. Door texturen te combineren met de warme tint van terracotta, creëer je een uitnodigende en interessante ruimte die visueel aantrekkelijk is.

5. Let op met terracotta in kleine ruimtes

In kleinere ruimtes kan terracotta soms wat te intens overkomen. Om dit te voorkomen, kun je terracotta combineren met lichte kleuren en spiegels om de ruimte optisch groter en luchtiger te maken. Accentueer de kleur met lichte meubels of metalen details om een balans te creëren.

6. Combineer met planten

Vergeet niet hoe prachtig terracotta samengaat met groen! De aardse tinten van terracotta vormen een perfecte achtergrond voor planten. Of je nu kiest voor grote kamerplanten of een paar mooie cactussen, het groen zorgt voor een levendig contrast en versterkt de natuurlijke uitstraling van de kleur.

In welke soorten verf kun je terracotta toepassen in je interieur?

Zijdeglans

Zijdeglansverf geeft een subtiele glans en is ideaal voor houtwerk, zoals deuren, kozijnen of meubels. Terracotta in zijdeglans zorgt voor een zachte, warme uitstraling, zonder dat het te veel reflecteert. Het is een goede keuze als je een verfijnde look wilt met een beetje glans.

Hoogglans

Voor een meer moderne en gedurfde uitstraling kun je kiezen voor hoogglans verf. Deze verf heeft een sterke glans en is vooral geschikt voor keukens of badkamers, waar je een strakke, glanzende look wilt. Terracotta in hoogglans geeft een rijke, levendige uitstraling en voegt een vleugje luxe toe aan je interieur.

Kalkverf

Als je op zoek bent naar een matte, natuurlijke afwerking, is kalkverf perfect. Kalkverf heeft een poederachtige structuur en zorgt voor een prachtig verouderd effect. Terracotta in kalkverf geeft je muren diepte en karakter, en past perfect bij een rustieke of boho-stijl.

Muurverf

Terracotta muurverf is een klassieke keuze voor een warme en gezellige sfeer in je interieur. Je kunt het gebruiken voor een accentmuur of zelfs een hele kamer inrichten in deze prachtige tint. Muurverf in terracotta geeft een rustige, ontspannen uitstraling en werkt goed in elke ruimte van het huis.

Terracotta in de woonkamer

In de woonkamer komt terracotta echt tot zijn recht. Een terracotta accentmuur voegt warmte toe zonder overweldigend te zijn. Combineer het met natuurlijke materialen zoals hout en linnen voor een knusse, ontspannen sfeer. Je kunt ook subtielere accenten toevoegen, zoals kussens, plaids of vazen in terracotta tinten. Het creëert een uitnodigende ruimte waar je heerlijk kunt ontspannen.

Bronnen: Pinterest

Terracotta in de badkamer

Wil je iets anders dan de standaard witte tegels in de badkamer? Probeer eens terracotta! Of het nu gaat om terracotta tegels op de vloer of een statement muur, de kleur geeft je badkamer een warme, natuurlijke uitstraling. Combineer het met marmer of koperkleurige kranen voor een luxe, spa-achtige sfeer.

Bronnen: Pinterest

Terracotta in de slaapkamer

Terracotta in de slaapkamer zorgt voor een rustige, warme omgeving waarin je helemaal kunt ontspannen. Een terracotta accentmuur achter het bed geeft diepte en warmte, zonder te overheersen. Combineer het met zachte beddengoed in neutrale tinten zoals wit, beige of lichtgrijs voor een serene sfeer. Voeg natuurlijke materialen toe zoals houten meubels of rotan accessoires voor een compleet plaatje.

Bronnen: Pinterest

Terracotta in de keuken

In de keuken is terracotta een geweldige keuze voor tegels, kastjes of zelfs de muren. Het geeft een huiselijke, gezellige sfeer en past perfect bij houten keukenkasten of een betonnen aanrechtblad. Voeg koperkleurige accenten toe, zoals handgrepen of een kraan, om de warme tint van terracotta nog meer te laten stralen.

Bronnen: Pinterest

Terracotta in de hal

De hal is vaak een vergeten ruimte, maar juist hier kun je een statement maken met terracotta. Een terracotta muur of vloer in de hal zorgt voor een warme welkom bij binnenkomst. Combineer het met spiegels en houten details om een uitnodigende en stijlvolle entree te creëren.

Bronnen: Pinterest

Terracotta in de tuin

Terracotta past perfect bij een natuurlijke, groene omgeving. Gebruik terracotta bloempotten, tegels of zelfs tuinmeubilair om je tuin een warme en organische uitstraling te geven. Het contrast tussen de warme aardetinten van terracotta en het frisse groen van planten zorgt voor een harmonieuze en serene buitenruimte.

Bronnen: Pinterest