Alles over porselein voor interieurs

Geschreven door:

Wat is porselein?

Porselein is een soort keramiek dat op hoge temperaturen wordt gebakken. Hierdoor wordt het supersterk en vaak volledig waterdicht. Oorspronkelijk komt porselein uit China, waar het wal eeuwenlang wordt gebruikt voor van alles. Van servies tot decoratieve kunst. Tegenwoordig is porselein niet meer weg te denken uit moderne interieurs, of het nu gaat om vloeren, wanden of zelfs meubels.

Het bijzondere van porselein is dat je het in allerlei patronen en afwerkingen kunt laten maken. Zo kun je een porseleinen tegel in een subtiele marmerlook laten produceren. Zo ziet het er net echt uit, maar het voordeel van porselein ten opzichte van marmer is dat het waterdicht is en daardoor geen vlekken geeft. Je kunt dit materiaal er dus super luxe uit laten zien, maar dan met alle voordelen die porselein te bieden heeft.

Wat zijn de voordelen van porselein in je interieur?

Oké, laten we daar even op ingaan:

  • Oersterk: porselein kan tegen een stootje. Het is krasbestendig, slijtvast en bestand tegen vlekken. Perfect voor ruimtes die intensief gebruikt worden, zoals de keuken, de badkamer of de hal.
  • Waterdicht: porselein neemt vrijwel geen water op, waardoor het een geschikt materiaal is voor bijvoorbeeld je keuken of badkamer. Geen zorgen over vochtproblemen met dit materiaal.
  • Stijlvol en veelzijdig: zoals ik al zei kun je porselein in allerlei vormen en patronen laten maken. Van een strakke moderne look tot een warme rustieke uitstraling: porselein komt in allerlei kleuren, texturen en patronen. Zo is er altijd wel iets dat bij jou past.
  • Onderhoudsvriendelijk: met porselein ben je niet veel tijd kwijt aan schoonmaken. Een beetje water en een doekje zijn vaak al genoeg om je oppervlakken schoon en mooi te houden.
Porselein in huis

Wat zijn de nadelen van porselein in je interieur?

  • Kosten: porselein kan in sommige gevallen duurder zijn dan andere materialen, vooral als je voor een bijzondere afwerking kiest. Maar: je krijgt waar je voor betaalt. Porselein gaat jarenlang mee.
  • Installatie: het plaatsen van porseleinen tegels of vloeren is geen klusje voor beginners. Het vereist nauwkeurigheid en ervaring, dus het is een goed idee om een professional in te schakelen.
  • Koud en kil: net als alle andere steensoorten, is porselein een koud materiaal. Niet heel fijn om met je blote voeten overheen te lopen. Gelukkig kun je dit probleem met vloerverwarming of een mooi kleed verhelpen.

Waar kun je porselein voor gebruiken in huis?

Porselein is een materiaal dat je op veel verschillende manieren kunt toepassen in je interieur. Van de vloer tot aan het plafond. Of subtieler met kleine decoratieve details.

Porselein op vloeren en wanden

Porseleinen tegels zijn een van de meest populaire keuzes voor vloeren en wanden, vooral in keukens en badkamers. Maar ook in woonkamers of gangen staat porselein prachtig. Porselein blijft heel lang mooi, is onderhoudsvriendelijk en ziet er prachtig uit. Ga voor een industriële look met porseleinen tegels in betonlook, of juist voor klassieker in een schaakbord patroon.

Porseleinen aanrechtbladen en spatwanden

In de keuken wordt porselein steeds vaker gebruikt voor aanrechtbladen en spatwanden. Het is bestand tegen hitte en vlekken, en het blijft er jarenlang als nieuw uitzien. En je kunt het dus helemaal in je eigen stijl laten maken. Een keukenblad en spatwand in marmerlook? No problem.

Porseleinen meubels en accessoires

Wist je dat porselein ook wordt gebruikt voor meubels? Denk aan bijzettafels, salontafels en zelfs lampen. Houd je het liever subtiel, dan kun je ook gaan voor woonaccessoires gemaakt van dit materiaal.

Porselein in jouw stijl

Een van de grote voordelen van porselein is dat het in allerlei patronen en stijlen gemaakt kan worden. Met moderne technieken kan je porselein eruitzien als marmer, beton, natuursteen en zelfs hout. Dit gebeurt met digitale prints en texturen die tijdens het productieproces worden aangebracht.

Wat kost porselein?

De prijs van porselein varieert, afhankelijk van wat je precies zoekt. Voor standaard porseleinen tegels betaal je meestal tussen de €30 en €100 per vierkante meter. Maar als je kiest voor iets speciaals, zoals een op maat gemaakt patroon of een luxe afwerking, kan de prijs oplopen. Vergeet niet dat je ook moet denken aan de kosten voor installatie, zeker als je het door een professional laat doen.

Een goede tip is om te kijken naar restpartijen of aanbiedingen. Soms kun je net die ene prachtige tegel vinden voor een fractie van de prijs.

Porseleinen tegels huis

Hoe combineer je porselein in je interieur?

Porselein is zo veelzijdig dat je het makkelijk kunt combineren met andere materialen en kleuren in je interieur.

Porselein combineren met andere materialen

Porselein past eigenlijk bij alles. Combineer het met hout voor een warme, natuurlijke look. Houten meubels op een porseleinen vloer met houtlook kunnen bijvoorbeeld een prachtige combinatie zijn. Ook met metaal doet porselein het goed. Een porseleinen aanrechtblad met een roestvrijstalen gootsteen kan een strakke, moderne uitstraling geven.

Porselein combineren met kleuren

Wat kleuren betreft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Neutrale tinten zoals wit, grijs en taupe zijn altijd een veilige keuze en passen overal bij. Maar als je iets gedurfder wilt, kun je ook kiezen voor donkere tinten zoals antraciet, marineblauw, olijfgroen of bordeauxrood.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van porselein in mijn interieur?

Ga je porselein toepassen in je interieur, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Let op de slijtvastheid van het porselein. Kies voor een afwerking die past bij jouw ruimte. In een ruimte die veel gebruik wordt, zoals de hal of de keuken, kan een matte of gestructureerde afwerking beter werken, omdat dit minder snel krassen en vlekken laat zien. Porseleinen tegels zijn vaak ingedeeld in sleitageklassen (PEI-waarden), waarbij hogere waarden geschikt zijn voor intensief gebruikt.
  • Denk aan de waterabsorptie. Porselein is vrijwel volledig waterdicht, maar controleer altijd de absorptiegraad. Dit is vooral belangrijk voor je keuken of badkamer. Een lage waterabsorptie voorkomt dat vocht in de tegels dringt, wat schimmelvorming en beschadiging voorkomt. Zoek naar tegels met een absorptiegraad van minder dan 0,5% voor maximale waterbestendigheid.
  • De dikte van de tegels is met name belangrijk wanneer je de tegels op de vloer legt. Dikkere tegels zijn sterker en daarmee perfect voor op je vloer. Dunnere tegels zijn lichter en makkelijk aan te brengen, en daarmee een goede keuze voor muren of plafonds.
  • De installatie vereist wat precisie. Vooral omdat het materiaal zo hard is. Schakel daarom een professionele installateur in, vooral voor complexe patronen of grote oppervlakken.
  • Let op de kleur en breedte van het voegwerk. Dit kan echt je porseleinen muur of vloer maken of breken. Smalle voegen in een bijpassende kleur zorgen voor een naadloze, strakke look, terwijl een bredere voeg in een constrasterende kleur juist een meer rustiek geeft.

Porselein in de woonkamer

Porselein kan je woonkamer een stijlvolle en praktische upgrade geven. Denk aan een mooie porseleinen vloer die veel aankan en karakter in je woonkamer brengt. Leg er een warm kleed overheen voor een contrast (en warme voetjes). En als je een open haard hebt, kan een porseleinen bekleding een prachtig accent zijn. Het is ook een goed idee om porselein te gebruiken voor een accentmuur, bijvoorbeeld achter de bank of de tv.

Bronnen: Pinterest

Porselein in de badkamer

In de badkamer is porselein bijna onmisbaar. Het is waterbestendig, hygiënisch en ziet er geweldig uit. Of je nu kiest voor een vloer met een houtlook of een marmerlook tegelwand, porselein geeft je badkamer een luxe uitstraling zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vocht of onderhoud.

Bronnen: Pinterest

Porselein in de slaapkamer

Hoewel je porselein misschien niet meteen in de slaapkamer zou verwachten, kan het daar ook heel mooi zijn. Een porseleinen vloer met vloerverwarming bijvoorbeeld, geeft je slaapkamer een luxe én comfortabel gevoel. Of wat dacht je van een porseleinen muur achter het bed? Dit kan een unieke en stijlvolle look creëren, vooral als je kiest voor een tegel met een subtiel patroon of een bijzondere kleur.

Bronnen: Pinterest

Porselein in de keuken

De keuken is waarschijnlijk een van de beste plekken voor porselein. Het materiaal is sterk, hittebestendig en makkelijk schoon te maken, wat het ideaal maakt voor aanrechtbladen, vloeren en spatwanden. Je kunt kiezen voor een strakke, moderne look met glanzende witte tegels, of juist voor een warme, rustieke uitstraling met tegels in een houtlook.

Bronnen: Pinterest

Porselein in het kantoor

Je thuiskantoor kan ook profiteren van porselein. Een porseleinen vloer geeft je kantoor een nette, professionele uitstraling, en is makkelijk schoon te houden. Je kunt ook denken aan een porseleinen bureau of tafelblad, dat niet alleen stijlvol is, maar ook heel functioneel.

Bronnen: Pinterest

Porselein in de hal

De hal is de eerste plek waar je gasten binnenkomen, en met porselein kun je hier echt een statement maken. Een porseleinen vloer is niet alleen praktisch vanwege de slijtvastheid, maar ziet er ook nog eens fantastisch uit. Of je nu gaat voor een klassiek patroon of een moderne betonlook, porselein in de hal zorgt ervoor dat je binnenkomst altijd stijlvol is.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.