Voeg een frisse tint toe met turquoise (RAL 5018)

Geschreven door:

Wat voor kleur is turquoise?

Turquoise is een prachtige mix van blauw en groen met een lichte, heldere uitstraling. Het doet denken aan tropische wateren en geeft direct een verfrissend en rustgevend gevoel aan een ruimte. Deze kleur is ideaal als je een levendig, maar toch kalmerend element aan je interieur wilt toevoegen. Turquoise varieert van zachte, lichtblauwe tinten tot intensere varianten met meer groen erin.

Wat is de RAL kleurcode van turquoise?

De meest gebruikte RAL kleur voor turquoise is RAL 5018 – Turkooisblauw. Deze tint valt onder de blauwtinten van de RAL-kleurenwaaier en geeft een heldere en frisse uitstraling. Het is een geweldige basis voor wie turquoise in zijn interieur wil verwerken, vooral omdat deze tint makkelijk te combineren is met zowel koele als warme kleuren.

Welke andere RAL kleuren lijken op turquoise?

Als je houdt van de uitstraling van turquoise maar toch net iets anders wilt, zijn er diverse RAL kleuren die erop lijken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • RAL 5021 – Waterblauw: Deze tint is iets donkerder en heeft een diepere, mysterieuze uitstraling.
  • RAL 5012 – Lichtblauw: Lichter en meer op de blauwe kant van het spectrum, perfect voor een zachte, serene uitstraling.
  • RAL 6019 – Pastelgroen: Voor wie wat meer groen in het turquoise mengsel zoekt, biedt deze kleur een fris alternatief.
  • RAL 6033 – Mintturkoois: Een iets lichtere, meer pastelachtige variant van turquoise, ideaal voor zachte, moderne interieurs.

Bronnen: Pinterest

No items found.

Op welke materialen kun je turquoise toepassen?

Turquoise kan op verschillende materialen worden toegepast, afhankelijk van de stijl en sfeer die je wilt creëren. Hieronder een paarvoorbeelden van waar en hoe je deze kleur kunt gebruiken:

Turquoise op hout

Hout en turquoise zijn een fantastische combinatie. Een turquoise houten kast of een tafel met turquoise accenten kan je interieur een bohemien of mediterraanse uitstraling geven. Denk bijvoorbeeld aan een geschilderde houten stoel in een felle turquoise tint in een verder neutraal interieur voor een speelse touch.

Turquoise op kunststof en metaal

Voor moderne en industriële interieurs kun je turquoise toepassen op kunststof en metalen oppervlakken. Stoelen, lampen of zelfs keukengerei in turquoise voegen een frisse en eigentijdse look toe aan je huis.

Turquoise op de muur

Een turquoise muur is een gedurfde keuze, maar het kan je kamer een prachtige, frisse uitstraling geven. In combinatie met wit zorgt het voor een lichte, luchtige sfeer. Wil je iets meer drama? Combineer het dan met donkere houttinten of diepblauwe accenten.

Turquoise op de vloer

Hoewel minder gebruikelijk, kan een turquoise vloer echt een blikvanger zijn. Denk aan een mooie turquoise tegelvloer in de badkamer of keuken, die een frisse en luxe uitstraling geeft. Voor een subtieler effect kun je ook gaan voor een vloerkleed in een turquoise tint.

Turquoise op steen

Turquoise kan ook prachtig op natuursteen of keramische tegels worden gebruikt. Denk aan een turquoise marmeren backsplash in de keuken of turquoise tegels in de badkamer. Deze kleur geeft een luxueuze en rustgevende sfeer, vooral in natte ruimtes waar het doet denken aan de zee.

Turquoise combineren met andere kleuren in het interieur

Turquoise is een levendige en veelzijdige kleur die zowel frisheid als warmte kan brengen, afhankelijk van hoe je het combineert. Hier zijn een aantal kleurrijke combinaties die je interieur een boost kunnen geven, met uitgebreide uitleg voor elke optie:

Turquoise met wit

Een tijdloze en frisse combinatie. Turquoise brengt energie en karakter, terwijl wit zorgt voor een lichte en luchtige basis. Perfect voor een moderne, minimalistische uitstraling. Denk aan een witte woonkamer met turquoise kussens, een plaid of kunstwerk aan de muur.

Turquoise met geel

Geel en turquoise vormen een vrolijke, zonnige combinatie die energie uitstraalt. Geel als accentkleur naast turquoise kan je kamer laten stralen als een zomerse dag. Denk aan een okergele bank met turquoise sierkussens of een geel kleed in een turquoise keuken.

Turquoise met grijs

Grijs is een neutrale, kalmerende kleur die turquoise echt laat stralen zonder de ruimte te overweldigen. Deze combinatie creëert een serene en moderne sfeer. Grijze muren met turquoise meubels of accessoires werken goed voor een gebalanceerd, rustig interieur.

Turquoise met roze

Vooral zachte, pastelkleurige roze tinten combineren prachtig met turquoise. Deze kleurencombinatie voelt fris en speels aan. Het is een ideale keuze voor een slaapkamer of een creatieve werkplek. Probeer een zachtroze bedspread met turquoise kussens voor een zachte, dromerige look.

Turquoise met marineblauw

Voor een meer ton-sur-ton combinatie kun je turquoise mixen met diepere blauwtinten zoals marineblauw. Dit geeft een chique, verfijnde uitstraling, perfect voor een woonkamer of eetkamer waar je wat diepte en warmte wilt toevoegen.

Turquoise met zwart

Zwart zorgt voor een stoere, dramatische look in combinatie met turquoise. Dit werkt goed in industriële of moderne interieurs. Denk aan een turquoise muur in een ruimte met zwarte metalen accenten, zoals lampen of meubels.

Turquoise met oranje

Oranje en turquoise zorgen voor een knallende, energieke combinatie. Deze kleuren liggen tegenover elkaar in het kleurenwiel en brengen dus een levendig contrast. Ideaal voor een speelse ruimte zoals een kinderkamer of een artistiek kantoor.

Turquoise met mintgroen

Als je een zachtere, frisse look wilt, combineer turquoise dan met mintgroen. Deze kleuren zitten dicht bij elkaar in het spectrum en vormen een serene, verfrissende combinatie. Perfect voor badkamers of slaapkamers.

De mooiste voorbeelden van interieurs met turquoise

Bronnen: Pinterest

Hoe maak ik een kleurenpalet met turquoise?

Een kleurenpalet met turquoise maak je door rekening te houden met de balans tussen warme en koele kleuren. Begin met turquoise als basiskleur en voeg daar zachte neutrale tinten (zoals beige of lichtgrijs) aan toe om de kleur te verzachten. Voeg voor contrast donkere tinten zoals antraciet of marineblauw toe, en voor een extra kleur boost kun je felle accentkleuren zoals felgeel of koraal gebruiken.

No items found.

Binnen welke woonstijl past turquoise goed?

Turquoise werkt fantastisch binnen de volgende woonstijlen:

  • Bohemian: Samen met aardetinten en natuurlijke materialen zoals hout en rotan.
  • Mediterraans: Gecombineerd met terracotta en lichtgeel.
  • Modern: Turquoise als accentkleur in een strakke, minimalistische ruimte.
  • Industrieel: Denk aan turquoise metalen accenten gecombineerd met beton en staal.

Welke materialen passen goed bij turquoise?

De materiaalkeuze in combinatie met turquoise kan de uitstraling van je interieur drastisch beïnvloeden. Hier zijn enkele materialen die fantastisch passen bij deze kleur:

Hout

Hout voegt warmte en natuurlijkheid toe aan het koele, frisse turquoise. Lichte houtsoorten zoals eiken of bamboe versterken de frisse uitstraling van turquoise, terwijl donkere houtsoorten zoals walnoot voor een mooi contrast zorgen. Denk aan een turquoise muur met houten meubels of houten vloeren met turquoise accessoires.

Metaal

Metalen accenten, zoals goud, koper of roestvrij staal, geven turquoise een luxe en moderne twist. Vooral in industriële of moderne interieurs werkt turquoise goed met metalen zoals zwart staal of koper. Probeer een turquoise lamp of bijzettafel met metalen poten om een verfijnde look te creëren.

Textiel

Turquoise komt prachtig tot zijn recht in textiel zoals kussens, plaids en gordijnen. De zachte texturen verzachten de intensiteit van de kleur en maken het toegankelijker. Combineer verschillende texturen (zoals zijde, linnen of fluweel) in turquoise om een speels en uitnodigend effect te creëren.

Keramiek en tegels

Vooral in keukens en badkamers kun je turquoise prachtig verwerken in tegels. Dit geeft een verfrissende uitstraling, vooral in natte ruimtes waar de kleur doet denken aan water en ontspanning.

Glas

Glas in turquoise tinten (denk aan vazen, lampen of decoratieve schalen) kan subtiele, lichteffecten geven. Glas weerspiegelt het licht en versterkt de frisheid van turquoise.

Bronnen: Pinterest

Waar moet ik op letten bij het toepassen van turquoise in mijn interieur?

Turquoise is een krachtige kleur, en hoewel het veelzijdig is, zijn er een paar dingen om op te letten bij het toepassen ervan in je interieur:

1. Lichtinval

Het is belangrijk om te kijken hoeveel natuurlijk licht er in de ruimte is waar je turquoise wilt gebruiken. In kamers met weinig licht kan turquoise soms te koel overkomen. Hier is het beter om de kleur te combineren met warme tinten zoals geel, beige of hout om de ruimte niet te kil te laten aanvoelen.

2. Balans

Turquoise is een opvallende kleur die, wanneer te veel gebruikt, kan overheersen. Zorg voor balans door de kleur in accenten te gebruiken of door het te combineren met neutrale kleuren zoals wit, grijs of beige. Dit voorkomt dat de ruimte te druk of overweldigend aanvoelt.

3. Textuur en materiaal

Combineer turquoise met verschillende texturen voor een dynamische look. Een turquoise leren bank heeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een fluwelen bank in dezelfde kleur. Speel met materialen om de juiste sfeer neer te zetten.

4. Verschillende tinten turquoise

Turquoise komt in verschillende tinten, van licht en pastelkleurig tot donkerder en intenser. Bepaal welke tint het beste past bij de ruimte en stijl van je interieur. Donkere turquoise tinten kunnen bijvoorbeeld heel elegant zijn in een slaapkamer, terwijl lichtere tinten perfect werken in badkamers of kinderkamers.

5. Functionaliteit van de ruimte

Hou rekening met de functie van de ruimte. In een slaapkamer wil je misschien een rustgevende sfeer, terwijl in een werkruimte turquoise kan helpen bij het bevorderen van creativiteit en focus.

In welke soorten verf kun je turquoise toepassen in je interieur?

  • Zijdeglans: Geeft een subtiele glans, perfect voor deuren en kozijnen.
  • Hoogglans: Voor een stralende, moderne uitstraling.
  • Kalkverf: Geeft een matte, poederachtige afwerking voor een rustieke look.
  • Muurverf: Voor grote oppervlakken zoals muren in woonkamers of slaapkamers.

Turquoise in de woonkamer

Turquoise in de woonkamer kan variëren van subtiele accenten tot een statement muur. Denk aan turquoise sierkussens op een neutrale bank, of een groot vloerkleed met een turkooiskleurig patroon. Wil je meer lef? Een turquoise accentmuur achter de bank kan de ruimte direct een frisse boost geven. Combineer met warme materialen zoals hout en goud voor een gezellige sfeer.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in de badkamer

De badkamer is dé plek waar turquoise tot zijn recht komt. Turquoise tegels op de muren of vloer geven een frisse, serene uitstraling. Voor een spa-gevoel kun je turquoise handdoeken en accessoires toevoegen aan een witte of grijze badkamer.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in de slaapkamer

In de slaapkamer werkt turquoise goed als accentkleur. Een turquoise sprei of kussens op een wit bed zorgen voor een rustgevende maar levendige sfeer. Wil je iets opvallenders? Overweeg een turquoise bedframe of een muur in een zachte turquoise tint voor een dromerige, rustgevende sfeer.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in de keuken

Een turquoise backsplash of keukenkasten kunnen je keuken een unieke uitstraling geven. In combinatie met roestvrijstalen apparaten of houten werkbladen krijgt je keuken een moderne, frisse look.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in het kantoor

In je werkruimte kan turquoise helpen om creativiteit te stimuleren. Kies voor een turquoise bureau of schilder één muur turquoise voor een inspirerende werkplek. Combineer met wit en grijs om het geheel rustig te houden, zodat je je goed kunt concentreren.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in de hal

Maak een statement met een turquoise voordeur of een turquoise console tafel in de hal. Deze kleur verwelkomt je direct met een frisse en vrolijke uitstraling.

Bronnen: Pinterest

Turquoise in de tuin

Turquoise is ook buiten een prachtige kleur. Denk aan turquoise tuinmeubels, bloempotten of zelfs een geverfde schutting. De kleur brengt een tropische vibe naar je buitenruimte en combineert geweldig met het groen van planten.