Alles wat je moet weten over RAL 7030 (Steengrijs)

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 7030?

RAL 7030, beter bekend als Steengrijs, doet precies wat de naam belooft: het lijkt op de kleur van natuurlijke stenen, maar dan in een zachtere en vriendelijkere versie. Het is niet té licht, waardoor het snel koud kan aanvoelen, maar ook niet zo donker dat het een ruimte kleiner maakt. Stel je voor: een warme, grijze wolkenlucht op een kalme dag, precies dat serene gevoel krijg je als je RAL 7030 in je interieur gebruikt.

Wat ik er zo fijn aan vind? Je kunt deze kleur werkelijk overal toepassen zonder dat het overweldigend wordt. Het is de ideale basiskleur die ruimte laat voor creatieve combinaties met kleurrijke accessoires, meubels en materialen.

Wat is het verschil tussen RAL 7030, RAL 7033, RAL 7037 en RAL 7036?

Je denkt misschien: “Het zijn allemaal grijstinten, dus wat maakt het uit?”. Maar zodra je deze kleuren naast elkaar ziet, merk je pas echt de verschillen. Laten we ze even op een rijtje zetten:

  • RAL 7030 (Steengrijs): De neutrale koning onder de grijzen, perfect in balans.
  • RAL 7033 (Cementgrijs): Dit heeft een vleugje groen, wat het een beetje rustieker en natuurlijker maakt. Denk aan de kleur van natte cement.
  • RAL 7037 (Stofgrijs): Donkerder en stoerder, bijna industrieel. Ideaal voor als je een wat zwaardere, urban sfeer wilt neerzetten.
  • RAL 7036 (Platina Grijs): Eleganter en met een licht metallic effect. Deze tint straalt een subtiele luxe uit.

Welke andere RAL kleuren lijken op RAL 7030?

Je zou denken dat er in de RAL-wereld weinig variatie zit in grijs, maar niets is minder waar. Hier zijn een paar kleuren die behoorlijk in de buurt komen van RAL 7030:

  • RAL 7040 (Venstergrijs): Iets lichter, ideaal voor kleinere ruimtes of plekken waar je wat meer licht wilt reflecteren.
  • RAL 7042 (Verkeersgrijs A): Donkerder en zwaarder, perfect als je een meer dramatische look zoekt.
  • RAL 7004 (Signaalgrijs): Iets frisser en lichter dan RAL 7030, een moderne keuze voor een strak interieur.

Welke vergelijkbare kleuren bestaan er van bekende verfmerken?

Je hebt de verfkleuren op de RAL-kaart gezien, maar wat als je je favoriete verfmerk wilt gebruiken? Geen probleem! Hier zijn enkele vergelijkbare tinten van populaire merken:

  • Sikkens: G2.04.52
  • Farrow & Ball: Charleston Grey
  • LAB Paint: Stone No. 28
  • Histor: Grind

Op welke materialen kun je RAL 7030 toepassen?

RAL 7030 is niet alleen veelzijdig qua kleur, maar ook qua materiaalkeuze! Van hout tot kunststof en van muren tot vloeren: deze kleur kan overal tegenaan. Laten we eens kijken naar een paar toepassingen:

RAL 7030 op hout

Denk aan een mooie houten tafel in Steengrijs of houten kozijnen die je interieur een stoer randje geven. Het mooie aan RAL 7030 op hout is dat het een neutraal contrast vormt met de natuurlijke warmte van het hout. Je kunt het ook gebruiken om oude meubels een nieuwe, moderne look te geven.

RAL 7030 op kunststof en metaal

Kunststof en metaal in RAL 7030 geven een strakke, industriële uitstraling. Stel je voor: kunststof tuinstoelen in Steengrijs, perfect voor een moderne buitenruimte. Of metalen deuren in een RAL 7030 jasje, voor een robuuste en stoere look in je woning.

RAL 7030 op de muur

RAL 7030 op de muur is als een zachte omhelzing voor je interieur. Het biedt een rustige achtergrond die je met allerlei accentkleuren kunt combineren. En het mooie? Het werkt zowel in kleine als grote ruimtes zonder dat het te zwaar aanvoelt.

RAL 7030 op de vloer

Voor een gietvloer is RAL 7030 een absolute winnaar. Niet alleen is het praktisch omdat vuil minder opvalt, maar het geeft ook een strakke, moderne uitstraling aan je interieur. Voeg er wat houten meubels aan toe, en je hebt een perfecte balans tussen stoer en warm.

Hoe combineer je RAL 7030 met andere kleuren in je interieur?

RAL 7030 is een echte kameleon als het gaat om kleurcombinaties. Dankzij de neutrale grijstint kun je het makkelijk combineren met zowel warme als koele kleuren, en afhankelijk van de gekozen kleurencombinatie creëer je heel verschillende sferen.

RAL 7030 met Zuiver Wit (RAL 9010)

Als je van een frisse en lichte uitstraling houdt, is de combinatie van RAL 7030 met RAL 9010 (zuiver wit) een uitstekende keuze. RAL 9010, ook wel Zuiver Wit genoemd, zorgt voor een heldere, schone look die perfect past in een Scandinavisch of minimalistisch interieur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Steengrijs op de muren en witte plinten, kozijnen of meubels om een fris contrast te creëren. Het resultaat is een lichte, uitnodigende ruimte die er altijd opgeruimd uitziet.

RAL 7030 met Antracietgrijs (RAL 7016)

Voor een stoerdere, industriële look is de combinatie van Steengrijs met Antracietgrijs (RAL 7016) perfect. Dit donkere, bijna zwarte grijs geeft een edgy, moderne uitstraling aan je interieur. Deze combinatie doet het bijzonder goed in lofts of moderne appartementen met hoge plafonds en grote ramen. Het contrast tussen de twee grijstinten zorgt voor een gedurfde en verfijnde sfeer.

RAL 7030 met Licht Ivoor (RAL 1015)

Als je op zoek bent naar een warme, uitnodigende sfeer, combineer RAL 7030 dan met Licht Ivoor (RAL 1015). Deze lichtgele kleur voegt een zachte warmte toe aan het koele Steengrijs, wat zorgt voor een perfecte balans. Deze combinatie werkt vooral goed in klassieke of landelijke interieurs waar je een rustieke, gezellige uitstraling wilt creëren.

RAL 7030 met Grijsblauw (RAL 5008)

Voor een koele en serene sfeer is de combinatie van Steengrijs met Grijsblauw (RAL 5008) een uitstekende keuze. Grijsblauw voegt een vleugje kleur toe zonder te opvallend te zijn, waardoor de ruimte een kalme en verfijnde uitstraling krijgt. Dit is een perfecte combinatie voor ruimtes waar je tot rust wilt komen, zoals een slaapkamer of studeerkamer.

RAL 7030 met Olijfgroen (RAL 6003)

Een van de meest natuurlijke en rustgevende combinaties is die van Steengrijs met Olijfgroen (RAL 6003). Deze aardse combinatie brengt de natuur naar binnen en is perfect voor liefhebbers van botanische stijlen. Het groen voegt een levendig element toe zonder te overheersen, terwijl het Steengrijs zorgt voor een rustige, neutrale basis.

RAL 7030 met Gitzwart (RAL 9005)

Voor een gedurfde, moderne uitstraling combineer je RAL 7030 met een diepe zwarte kleur (RAL 9005). Zwart voegt direct een luxe en dramatische touch toe aan de ruimte. Dit is een ideale combinatie voor minimalistische interieurs waarbij het draait om eenvoud, strakke lijnen en een krachtig kleurenschema.

Bronnen: Pinterest

Binnen welke woonstijl past RAL 7030 goed?

  • Industriële stijl: Combineer RAL 7030 met metalen accenten en ruwe materialen voor die stoere loft-look.
  • Moderne stijl: De minimalistische charme van RAL 7030 past perfect bij strakke lijnen en een clean interieur.
  • Landelijke stijl: Steengrijs en houten balken? Ja, graag! Deze kleur brengt rust en warmte in een landelijk interieur.
  • Scandinavische stijl: Voor een lichte, rustige basis is RAL 7030 een ideale partner voor witte en houten accenten.

Welke materialen passen goed bij RAL 7030?

RAL 7030 is zo’n veelzijdige kleur dat het goed samengaat met een breed scala aan materialen. Door de neutrale ondertoon kun je er zowel warme als koele materialen mee combineren, afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. Hier zijn enkele materialen die prachtig werken met Steengrijs:

  • Hout: Zowel licht als donker hout vormen een prachtig contrast met RAL 7030. Denk aan meubels van eikenhout, essenhout of walnoot die warmte brengen in combinatie met de koele grijstint.
  • Beton: In een industrieel interieur komt RAL 7030 perfect tot zijn recht naast rauwe materialen zoals beton. Deze combinatie geeft een stoere, urban uitstraling.
  • Metaal: Koper, messing, of zelfs zwart staal combineren prachtig met Steengrijs. Koper en messing voegen warmte en luxe toe, terwijl zwart staal de kleur nog stoerder maakt.
  • Glas: Gladde oppervlakken zoals glas zorgen voor een mooie visuele balans naast de rustige tint van RAL 7030. Denk bijvoorbeeld aan glazen deuren, tafels of decoratieve elementen.
  • Textiel: Zachte stoffen zoals linnen, wol en fluweel verzachten de koele uitstraling van Steengrijs. Deze materialen voegen een comfortabele, huiselijke sfeer toe aan een ruimte.
  • Marmer: Vooral wit of licht marmer met grijze aders past prachtig bij RAL 7030 en zorgt voor een elegante en luxe uitstraling.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 7030 in mijn interieur?

Hoewel RAL 7030 een flexibele kleur is, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden om het beste uit deze tint te halen:

1. Lichtinval

Net als bij elke grijstint kan RAL 7030 veranderen afhankelijk van de lichtinval in de ruimte. In ruimtes met veel natuurlijk licht zal de kleur lichter ogen, terwijl het in kamers met minder licht donkerder en warmer kan lijken. Test de kleur daarom altijd op verschillende muren om te zien hoe het eruitziet op elk moment van de dag.

2. Balans tussen kleuren

Omdat RAL 7030 een neutrale tint is, kan het soms saai of koud aanvoelen als je het niet goed combineert. Voeg warme kleuren of materialen toe, zoals hout, om balans te creëren. Ook pasteltinten kunnen de ruimte verzachten.

3. Grootte van de ruimte

In grote ruimtes zorgt Steengrijs voor een stijlvolle, moderne basis, maar in kleinere kamers kan de kleur de ruimte wat somberder maken. Overweeg om in kleine ruimtes RAL 7030 te combineren met lichtere tinten of accentkleuren om de ruimte luchtiger te laten lijken.

4. Samenhang tussen ruimtes

Overweeg om RAL 7030 subtiel door te voeren in meerdere kamers voor een vloeiende overgang en eenheid in je interieur. Dit zorgt voor rust en samenhang.

In welke soorten verf kun je RAL 7030 toepassen in je interieur?

RAL 7030 is verkrijgbaar in verschillende soorten verf, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Afhankelijk van de look en het doel van je project kun je kiezen uit de volgende afwerkingen:

  • Zijdeglans verf heeft een subtiele glans en een gladde afwerking. Het is ideaal voor oppervlakken die af en toe schoongemaakt moeten worden, zoals deuren, kozijnen en meubels. Deze afwerking reflecteert licht op een zachte manier, waardoor het perfect werkt in ruimtes waar je een subtiele elegantie wilt uitstralen.
  • Hoogglans verf is perfect als je wilt dat je oppervlakken echt opvallen. Deze afwerking geeft een strakke, moderne uitstraling en is bovendien extreem duurzaam. Het is een goede keuze voor deuren, kozijnen en zelfs keukenkastjes. De glanzende afwerking maakt RAL 7030 net iets opvallender.
  • Voor muren is een matte muurverf in RAL 7030 een uitstekende keuze. De matte afwerking zorgt ervoor dat de muren niet te veel licht reflecteren, waardoor de ruimte rustig en ingetogen blijft. Muurverf in RAL 7030 geeft een tijdloze basis die je gemakkelijk kunt combineren met verschillende kleuren en materialen.

RAL 7030 in de woonkamer

In de woonkamer biedt RAL 7030 een perfecte neutrale basis. Deze kleur zorgt voor rust en stabiliteit, en vormt een prachtig canvas voor levendige accessoires zoals kleurrijke kussens, kunstwerken of tapijten. Combineer het bijvoorbeeld met mosterdgeel of petrolblauw voor een levendige touch, of houd het minimalistisch met zwart en wit voor een moderne uitstraling.


Heb je houten meubels in je woonkamer? Dan zorgt RAL 7030 ervoor dat de warme houttinten extra naar voren komen. En in een open woonkamer kun je deze kleur moeiteloos laten doorlopen in andere ruimtes zoals de keuken of eetkamer.

Bronnen: Pinterest

RAL 7030 in de badkamer

In de badkamer komt RAL 7030 prachtig tot zijn recht als je houdt van een moderne, serene uitstraling. Deze tint kan bijvoorbeeld worden toegepast op tegels, muren of zelfs op het badmeubel voor een strakke en rustige look. In combinatie met witte of lichtgrijze tegels en chroomkleurige accenten creëer je een frisse, maar toch kalme sfeer. Wil je iets gewaagders? Combineer Steengrijs met donkere houttinten of marmeren details voor een luxe, spa-achtige badkamer.

Bronnen: Pinterest

RAL 7030 in de slaapkamer

RAL 7030 is een uitstekende keuze voor de slaapkamer, omdat de neutrale grijstint zorgt voor een kalme en ontspannen sfeer. Het kan worden gebruikt als basiskleur voor de muren, of zelfs als accentmuur achter het bed. Combineer het met zachte stoffen zoals linnen beddengoed en dikke plaids in tinten zoals lichtgrijs, zachtroze of pastelblauw voor een knusse en warme uitstraling. Wil je wat contrast toevoegen? Houten meubels of messing details zorgen voor een mooie, natuurlijke tegenhanger.

Bronnen: Pinterest

RAL 7030 in de keuken

In de keuken geeft RAL 7030 een moderne, strakke uitstraling. Of je nu kiest voor keukenkastjes in deze kleur, een accentmuur, of zelfs een gietvloer in Steengrijs, de kleur is zowel praktisch als stijlvol. Het combineert prachtig met wit marmer voor een luxe afwerking, of met donker hout voor een rustieke, warme look. En het mooiste is dat vuil op deze kleur minder snel zichtbaar is, wat een groot pluspunt is in een drukke keuken!

Bronnen: Pinterest

RAL 7030 in het kantoor

In een thuiskantoor helpt RAL 7030 om een rustige, productieve sfeer te creëren. Deze kleur zorgt voor een kalme achtergrond die niet afleidt, maar tegelijkertijd is het modern en stijlvol genoeg om je kantoor een professionele uitstraling te geven. Combineer RAL 7030 met houten bureaumeubilair en wat groene planten om de ruimte tot leven te brengen en een prettige werkomgeving te creëren.

Bronnen: Pinterest

RAL 7030 in de hal

De hal is vaak de eerste ruimte die mensen zien wanneer ze binnenkomen, en met RAL 7030 maak je meteen een stijlvolle eerste indruk. De kleur is neutraal genoeg om niet te veel aandacht te trekken, maar geeft wel een verfijnde uitstraling. Combineer het met een mooie houten kapstok of een metalen spiegel om een warm welkom te creëren. Omdat de hal vaak een kleinere ruimte is, kun je RAL 7030 ook combineren met lichtere tinten om de ruimte groter te laten aanvoelen.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.