RAL 9006 (Blank aluminium): de perfecte basis

Geschreven door:

Wat voor kleur is RAL 9006?

RAL 9006 staat ook wel bekend als blank aluminium en is een lichte, zilverachtige kleur. Het heeft een lichte metallic finish, waardoor het een moderne draai aan iedere woning geeft. Of je nu een klassiek interieur wilt combineren met een moderne twist, of gaat voor een volledig industrieel interieur. RAL 9006 is een veelgebruikte kleur in de bouw en architectuur, maar ook in interieurontwerp zien we 'm veel terugkomen.

Wat is het verschil tussen RAL 9006 en RAL 9007?

RAL 9006 en RAL 9007 zijn beide metallic kleuren, maar er is wel een duidelijk verschil. RAL 9007 staat bekend als grijs aluminium en is een stuk donkerder dan RAL 9006. Wil je een wat meer grijzige tint, dan kun je het beste gaan voor RAL 9007. Of combineer ze voor een subtiel contrast in je metallic afwerking.

Welke andere kleuren lijken op RAL 9006?

  • RAL 7035 is een lichtgrijze kleur met een meer matte afwerking. Dit steekt mooi af tegen het metallic in RAL 9006, dus deze twee kleuren zijn goed te combineren.
  • RAL 7040 is een wat meer neutrale grijstint die ook wel bekend staat als venstergrijs. Deze kleur wordt dan ook veel gebruikt voor - je raadt het al - kozijnen en vensterbanken.
  • RAL 9002 is een zachte grijs-witte tint die subtiele diepte aanbrengt in een licht interieur.

Welke vergelijkbare kleuren bestaan er van bekende verfmerken in RAL 9006?

  • Sikkens: Alpha metallic
  • Farrow & Ball: Pavilion Gray
  • LAB: Pale Grey (No. 93)
  • Flexa: Silver Shadow
  • Histor: Shaded Whisper
  • Sigma: Metallic Satin

Op welke materialen kun je RAL 9006 toepassen?

RAL 9006 op hout

RAL 9006 kan prachtig zijn op houten oppervlakken, vooral op meubelstukken zoals tafels en kasten. De metallic uitstraling geeft een moderne twist aan klassieke houten elementen.

RAL 9006 op kunststof en metaal

Deze kleur wordt veel gebruikt op kunststof en metalen oppervlakken vanwege de industriële uitstraling. Het wordt vaan toegepast op kozijnen of meubels voor een moderne look.

RAL 9006 op de muur

Hoewel dit minder wordt gedaan, kan RAL 9006 een indrukwekkend effect hebben. Het is ideaal voor accentmuren in moderne interieurs, waardoor de ruimte een frisse en eigentijdse uitstraling krijgt.

Hoe combineer je RAL 9006 in je interieur?

RAL 9006 en wit

Deze combinatie zorgt voor een frisse en moderne uitstraling. Gebruik RAL 9006 op grotere oppervlakken zoals muren of meubels en combineer dit met witte accessoires of kleinere meubels om een helder en open gevoel te creëeren. Deze kleurencombinatie werkt goed in minimalistische en Scandinavische interieurs.

RAL 9006 en zwart

Voor een strak en stijlvol contrast combineer je RAL 9006 met zwart. Deze combinatie voegt diepte en drama toe aan je ruimte. Gebruik RAL 9006 ook hier voor de wat grotere oppervlakken en voeg zwarte (bijvoorbeeld RAL 9005) details toe, zoals lampen, kussens of vazen. Wil je meer drama? Draai dan de combinatie eens om. Deze combi werkt goed in industriële en moderne interieurs.

RAL 9006 en blauw

Combineer een blauwtint zoals marineblauw of koningsblauw eens met RAL 9006 en zie je interieur tot leven komen. Afhankelijk van de blauwtint die je kiest is dit een goede combinatie voor verschillende stijlen en doeleinden. Ga voor een wat rustigere, donkerdere blauwtint in een rustgevende slaapkamer, of ga voor een heldere blauwe kleur met RAL 9006 in bijvoorbeeld een speel- of kinderkamer.

RAL 9006 met groen

Voor een natuurlijke en serene omgeving combineer je RAL 9006 met groen. Bijvoorbeeld dennengroen of olijfgroen. Of zet een paar planten tegen een RAL 9006 geschilderde muur. Wedden dat jouw interieur binnen no-time een gebalanceerde, rustgevende ruimte is? Zélfs met de metallic look van RAL 9006.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij RAL 9006?

Afhankelijk van voor welke stijl je wil gaan, zijn er een aantal goede combinaties met materialen. Denk aan hout voor warmte en contrast. Het natuurlijke van het hout steekt mooi af tegen het kunstmatige van RAL 9006. Voor een modernere look ga je voor glas of voeg beton toe voor een stoere, industriële look. Een beetje balans aanbrengen? Ga voor zachte stoffen zoals wol en katoen voor een beetje warmte bij je koele RAL 9006 kleur.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van RAL 9006 in mijn interieur?

1. Lichtinval

Zeker bij RAL 9006 is lichtinval heel belangrijk. De kleur kan nogal veranderen bij verschillende soorten licht. Bij kunstmatige verlichting in een koele toon is RAL 9006 wat killer, terwijl bij een warme toon - dus lagen Kelvin - warmt de kleur ook gelijk een beetje op. Test dit dus in verschillende lichtomstandigheden.

2. Kleurcombinaties

Kies kleuren die passen bij jouw stijl en die elkaar aanvullen. Hierboven lees je een aantal toffe kleurcombinaties waar je aan kunt denken.

3. De ruimte

Bepaal of de ruimte groot genoeg is voor een metallic afwerking. Een kleinere ruimte kan nog kleiner voelen met een overweldigende kleur.

4. Ondergrond

Bepaal op welke ondergrond je RAL 9006 gaat toepassen. Iedere ondergrond heeft een andere toepassingsmethode, dus denk hier goed over na. Bij hout heb je bijvoorbeeld een goede lak nodig, terwijl voor metaal juist een spray handiger is en mooier afwerkt.

In welke soorten verf kun je RAL 9006 toepassen?

Er zijn allerlei soorten verf die je kunt kiezen voor het toepassen van RAL 9006 in je interieur. Ik zet een paar veelgebruikte verfsoorten voor je op een rij:

  • Zijdeglans geeft een subtiele glans en is gemakkelijk schoon te maken. Met zijdeglans geef je de metallic look nog een extra tintje glans en metallic.
  • Met hoogglans verf kun je uitpakken. Hiermee maak je er bijna een metaal-look van, zo goed reflecteert hoogglans. Perfect voor moderne afwerkingen en is heel gemakkelijk te onderhouden
  • Met muurverf maak je met RAL 9006 een statement op je muur of zelfs op je plafond. Perfect voor een moderne en strakke woonkamer.

RAL 9006 in de woonkamer

Gebruik RAL 9006 op accentmuren, waardoor je ruimte een opvallende en moderne uitstraling krijgt. Maar ook meubels zijn zeer geschikt voor deze kleur verf.

Bronnen: Pinterest

RAL 9006 in de badkamer

De metallic look van RAL 9006 past perfect bij een industriële look in badkamers. Met name in combinatie met witte of zwarte tegels en glas. Voeg een tintje warmte toe met wat textiel of een houten badkamermeubel.

Bronnen: Pinterest

RAL 9006 in de keuken

Voor een eigentijdse en chique uitstraling pas je RAL 9006 toe op keukenkastjes of als achterwand van je keuken. In combinatie met zwarte of rvs accenten zet je de perfecte moderne look neer.

Bronnen: Pinterest

RAL 9006 in het kantoor

Voor een professionele en moderne werkomgeving is RAL 9006 een supergeschikte keuze. Pas 'm toe op muren, meubels of accessoires en straal professionaliteit uit in je (thuis)kantoor.

Bronnen: Pinterest

RAL 9006 in de hal

Klaar voor een statement? Maak direct indruk op je gasten met RAL 9006 in de hal. Het voordeel van RAL 9006 is dat het een lichte kleur is en licht reflecteert, waardoor een vaak wat donkere hal meteen een stuk lichter wordt. Combineer het met stijlvolle verlichting en spiegels voor een open effect.

Bronnen: Pinterest

No items found.
No items found.