Wat is Feng Shui en hoe pas je het toe in je interieur?

Geschreven door:

Wat betekent Feng Shui?

We kunnen Feng Shui letterlijk vanuit het Chinees, waarbij Feng 'wind' en Shui 'water' betekent. Feng Shui is een filosofie die ruim 3000 jaar geleden in de Chinese cultuur is ontstaan. De gedachte achter de filosofie is het beïnvloeden van het geluksgevoel door de omgeving waarin je leeft. Oftewel: blij worden van je interieur. Dit doe je door middel van energiestromen, die in de Chinese cultuur bekend staan als Chi: een belangrijk element binnen Feng Shui. Even terug naar wind en water: in de Chinese cultuur staan deze twee elementen uit de natuur in verbinding met gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Feng Shui richt zich op een harmonisch geheel met natuurlijke organische vormen, waarbij energie centraal staat. Pas je Feng Shui goed toe, dan zul je zien dat je ook al snel meer rust in je interieur krijgt.

De vijf elementen van Feng Shui

Binnen de Feng Shui filosofie staan vijf elementen centraal. Natuurlijk te beginnen met water, welke letterlijk terugkomt in de naam. Naast water dit de overige elementen:

  • Vuur
  • Aarde
  • Metaal
  • Hout
  • Water

Deze vijf elementen moeten ten alle tijden met elkaar in balans zijn. Zijn ze niet in balans? Dan heeft dit een negatieve invloed op jouw geluk. Dit wordt ook wel de destructieve cyclus genoemd. Ze verzwakken elkaar en dat is natuurlijk niet wat je in huis wilt.

De invloed van Feng Shui op jouw humeur

Heb je wel eens in een donkere, stoffige ruimte gestaan waar je je een beetje opgesloten voelde? Dat houdt in dat er een slechte Feng Shui is. Dit heeft op een negatieve manier invloed op jouw humeur, wat weer in contact staat met je geluk. Andersom werkt het precies hetzelfde: bevind je je in een gebalanceerde, lichte ruimte, zul je je gelijk een stuk lichter en blijer voelen. Zo weet je dat de Feng Shui in deze ruimte goed is.

Alles over Feng Shui

De basisprincipes van Feng Shui

Om Feng Shui te begrijpen, zijn de volgende basisprincipes belangrijk:

  1. Alles verandert continu
  2. Alles is met elkaar verbonden
  3. Alles leeft

1. Alles verandert continu

Zoals je zelf merkt in het leven: niets blijft hetzelfde. Alles verandert continu, of het nu grote of kleine veranderingen zijn, iedere dag is er wel iets anders. Dat geldt voor jouw eigen leven, maar ook voor je omgeving. Door alle veranderingen met elkaar in balans te brengen en te accepteren dat deze veranderingen bij het leven horen, beïnvloed jij je eigen geluksgevoel.

2. Alles is met elkaar verbonden

Energiestromen verbinden alles in de wereld aan elkaar. Van mens tot natuur, tot dieren en alles daar omheen. Door deze energiestromen in je interieur goed te laten vloeien, zorg je dat alles in je woning in contact staat met elkaar. Dit principe is gebaseerd op Yin en Yang, waarbij twee krachten elementen met elkaar in balans zijn.

3. Alles leeft

Alles en iedereen is opgemaakt uit moleculen. En dus leeft alles. Dit zorgt ervoor dat de eerder genoemde energiestromen zich overal in verbinden. Dit maakt de Feng Shui filosofie zo sterk, want het helpt je de energiestromen goed te laten vloeien. Waardoor jij je weer beter voelt.

Feng Shui regels

Feng Shui toepassen in huis: zo pak je het aan

Ben je zo ver om aan de slag te gaan met Feng Shui in huis? Dat heb ik per ruimte een aantal handige tips voor je.

Feng Shui in de hal

De hal is de entree van je woning. Dit is waar energiestromen binnenkomen en dus wil je dat deze hier direct een positief effect hebben. Zorgt dus voor een opgeruimde hal, waar de energie goed doorheen kan stromen. Zorg er verder voor dat de deuren niet geblokkeerd zijn, anders kan Chi niet goed door de woning stromen.

Feng Shui in de woonkamer

De woonkamer is een van de ruimtes in het huis waar je je het meeste bevindt. Verder is het een plek waar energiestromen - en met name mensen - samenkomen. Wil je de woonkamer in balans houden, ook wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn, dan is Feng Shui extra belangrijk. Voor de woonkamer zijn er een aantal vaste Feng Shui regels waar je je aan kunt houden:

  1. Zorg dat de zitplaatsen tegen een raamloze muur staan.
  2. Zorg dat looppaden vrij zijn, zodat Chi goed kan stromen.
  3. Zorg dat de zitplaatsen zicht hebben op een deur, maar niet de voordeur
  4. Plaats geen spiegels die de voordeur weerspiegelen.
  5. Zet kamerplanten in hoeken.
  6. Zet de zitplaatsen in een vierkant of rechthoek.
  7. Zet zitplaatsen niet onder zichtbare balken.
  8. Gebruik natuurlijke en rustige kleuren.
  9. Houd de woonkamer opgeruimd.

Feng Shui in de slaapkamer

In de slaapkamer is het belangrijk dat je je veilig voelt. Je wilt je niet onrustig voelen en bang zijn dat er iemand binnenkomt, want dat heeft een negatieve invloed op je nachtrust. Je zult zien dat je met een goede Feng Shui in de slaapkamer veel rustiger slaapt en dus vol energie zit.

De positie van het bed

Allereerst is de positie van het bed heel belangrijk in Feng Shui. Zorg dat deze met de hoofd van het bed tegen een stevige muur staat en nooit direct onder een raam. Het is belangrijk dat je vanuit het bed de deur kunt zien, zodat je altijd ziet als er iets of iemand binnenkomt. Dit geeft een gevoel van controle, wat je rust geeft. Verder is het belangrijk dat er geen elektronische apparaten in de buurt van het bed staan, omdat dit je een onbewust een onrustig gevoel geeft.

Opbergruimte in de slaapkamer

Omdat bij Feng Shui rust en geluk centraal staan, is het belangrijk dat er geen opbergruimte bij het hoofd van het bed aanwezig is. Alles wat je bij je hoofd opslaat, zit figuurlijk op je nek. Dit geeft een onrustig gevoel. Ga in plaats daarvan voor opbergruimte bij het voeteneinde of verderop in de slaapkamer.

Kleuren en materialen in de slaapkamer

Zoals binnen de hele Feng Shui filosofie, zijn neutrale kleuren de beste keuze. Dus ook voor de slaapkamer zijn bruintinten, grijzen, groentinten en beige kleuren de beste keuze. Donkere en sombere kleuren zouden de rust en ontspanning in huis in de weg zitten.

Feng Shui in de keuken

Gezond eten is volgens Feng Shui heel belangrijk. Gezonde voeding staat namelijk voor overvloed binnen de Chinese filosofie. Daarom is de keuken ook een belangrijke ruimte in je huis. Zorg ervoor dat er voldoende gezonde voeding in de keuken aanwezig is en dat de doorstroom tijdens het koken soepel is. Richt je keukenkastjes daarom zo in dat je gemakkelijk bij de meest-gebruikte spullen kunt en de flow niet verstoort wordt tijdens het koken.

Bij het inrichten van een nieuwe keuze kun je gelijk stilstaan bij Feng Shui. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het gasfornuis (of natuurlijk een meer duurzame woonoplossing zoals een inductie kookplaat) niet in contact staat met de kraan. Dit zou ervoor zorgen dat de elementen water en vuur met elkaar botsen. Zorg er daarom voor dat er voldoende ruimte tussen deze twee is, of zet er een dikke snijplank of kruidenplantje tussenin. Dit verbreekt de directe connectie en zorgt ervoor dat ze beter met elkaar in balans zijn.

Algemene tips voor Feng Shui in het interieur

Waar je ook met Feng Shui aan de slag gaat, er zijn een aantal basisregels waar je rekening mee kunt houden:

  • Zorg dat je huis opgeruimd is. Rommel verstoort Chi, waardoor er een slechte Feng Shui ontstaat.
  • Zorg dat looppaden zo veel mogelijk vrij zijn en zet meubels niet te dicht op elkaar. Ook dit heeft invloed op de doorstroom van Chi.
  • Voeg spiegels toe aan je interieur. Spiegels creëeren meer licht en ruimte in iedere woning, waardoor Chi meer ruimte heeft om te vloeien.
  • Voeg bloemen zoals lotussen of pioenrozen toe aan het interieur. Deze bloemen verhogen de romantiek, puurheid en spiritualiteit in de woning, wat bijdraagt aan het geluksgevoel.
  • Werk met kristallen om te aarden. Volgens Feng Shui helpen kristallen je te beschermen en brengen ze geluk.
  • Haal de natuur in huis. Met planten en bloemen gaat energie vanzelf stromen. Daarnaast zuiveren planten de lucht, waardoor het ook nog eens gezonder wordt in huis.