Hotel chique woonstijl

Geschreven door:

Wat is een hotel chique interieur?

Een hotel chique interieur kun je het beste omschrijven als een mix van luxe, elegantie en comfort, met een beetje glamour. Denk aan hoogwaardige materialen zoals marmer, fluweel en gouden accenten, gecombineerd met diepe kleuren en een verfijnde afwerking. Het idee is om het gevoel van een luxe hotelkamer na te bootsen, maar dan met een persoonlijke twist. Stel je bijvoorbeeld een zithoek voor met een velvet bank, gouden bijzettafeltjes en een marmeren salontafel. Lekker luxe, maar toch huiselijk.

Waar komt de hotel chique vandaan?

De hotel chique stijl is geïnspireerd door de inrichting van high-end hotels. Denk aan hotels zoals The Ritz in Parijs of het Waldorf Astoria in New York, waar alles draait om luxe en comfort. De interieurwereld heeft deze elementen vertaald naar de woonstijl voor thuis, zodat je dat vijfsterrenhotelgevoel niet alleen op vakantie ervaart, maar gewoon elke dag. De trend begon echt op te komen in de jaren 2010, toen mensen steeds meer aandacht gingen besteden aan luxe en comfort in hun interieur, zonder in te leveren op functionaliteit.

Waar kun je de hotel chique woonstijl toepassen?

Het mooie aan de hotel chique stijl is dat je het in elke ruimte van je huis kunt toepassen. Van de woonkamer tot de slaapkamer, badkamer en zelfs je thuiskantoor. Stel je voor dat je 's ochtends wakker wordt in een slaapkamer die eruitziet als een luxe hotelsuite, of dat je thuiskomt in een woonkamer die net zo glamorous aanvoelt als een hotel lounge. Zelfs in een kleine ruimte zoals de hal werkt hotel chique fantastisch, bijvoorbeeld door te kiezen voor luxe materialen en een mooie eyecatcher, zoals een gouden spiegel.

Welke kleuren en kleurcombinaties passen bij de hotel chique woonstijl?

De kleuren die je kiest, bepalen de sfeer en uitstraling van de hotel chique stijl. Het gaat hierbij om een verfijnde en luxe uitstraling, die je kunt bereiken door de juiste balans tussen neutrale kleuren en rijke, luxe accenten. Hier zijn een aantal kleurcombinaties die perfect passen bij de hotel chique woonstijl:

1. Neutrale basis

De basis van een hotel chique interieur is vaak een combinatie van zachte, neutrale kleuren. Denk hierbij aan:

Deze kleuren zorgen voor een kalme en serene uitstraling, waardoor de ruimte een luxe maar toch uitnodigende sfeer krijgt.

2. Rijke, diepe kleuren

Naast een neutrale basis, kun je met diepere kleuren contrast en luxe toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld met:

Deze rijke kleuren kun je subtiel toevoegen via accessoires, kussens, gordijnen of kunstwerken.

3. Metallic accenten

Goud, messing, en koper spelen een belangrijke rol in de hotel chique stijl. Dit zijn de kleuren die je interieur naar een hoger niveau tillen:

  • Goud voor een klassieke, warme luxe uitstraling
  • Messing voor een subtielere, maar toch verfijnde touch
  • Koper als alternatief voor een iets meer eigentijdse look

4. Zachte contrasten

Voor een subtiel contrast kun je een combinatie maken van licht- en donkergrijs. Door een lichtgrijze muur (RAL 7044) te combineren met donkerdere grijze meubels of accessoires, creëer je diepte zonder dat het té aanwezig wordt.

Bronnen: Pinterest

No items found.

Wat voor behang past bij hotel chique?

Behang is een perfecte manier om een statement te maken binnen de hotel chique stijl. Denk aan luxe behang met metallic details, fluweelstructuren of subtiele patronen zoals visgraat of art deco vormen. Behang met textuur voegt een extra dimensie toe aan de ruimte en geeft dat luxe hotelgevoel waar je naar op zoek bent. Tip van mij: bij Arte hebben ze supermooi behang dat je meteen dat luxe gevoel geeft.

Wat voor verlichting past bij hotel chique?

Verlichting speelt een cruciale rol in de hotel chique stijl. Het gaat niet alleen om de functionele kant, maar vooral om de sfeer die je creëert. Grote kroonluchters in de woonkamer of eetkamer geven meteen een luxe uitstraling. Voor de slaapkamer kun je denken aan mooie, stoffen lampenkappen met goudkleurige details. Ook spotjes die subtiel een kunstwerk of spiegel verlichten, dragen bij aan dat verfijnde hotelgevoel. Vergeet de dimmers vooral niet! Want niets straalt meer luxe uit dan de juiste sfeerverlichting.

Welke materialen passen bij de hotel chique woonstijl?

De hotel chique stijl draait om luxe en verfijning, en dat wordt voor een groot deel bereikt door het gebruik van rijke, hoogwaardige materialen. Hier zijn de belangrijkste materialen die je kunt gebruiken:

Marmer

Marmer is hét materiaal bij uitstek voor de hotel chique stijl. Het straalt direct luxe en elegantie uit, of het nu op de vloer, als werkblad in de keuken, of zelfs in accessoires wordt gebruikt.

  • Marmeren tafels
  • Marmeren werkbladen
  • Marmeren accessoires zoals schalen, klokjes of zelfs kaarsenhouders

Fluweel (velvet)

Fluweel is de koning van de luxe stoffen. Het zachte, glanzende materiaal voegt meteen een chique gevoel toe aan elke ruimte. Denk aan:

  • Fluwelen banken of fauteuils
  • Kussens van fluweel voor op de bank of het bed
  • Fluwelen gordijnen die een warme en weelderige sfeer creëren

Goud en messing

Metallic accenten zijn cruciaal in de hotel chique stijl. Vooral goud en messing worden veel gebruikt om een glamoureuze look te creëren.

  • Gouden of messing lampen
  • Tafels met een messing onderstel
  • Spiegelranden of fotolijsten in goud of messing

Glas

Glas wordt vaak gebruikt om licht en ruimte toe te voegen aan de hotel chique stijl. Het materiaal reflecteert licht en zorgt voor een heldere, luxe uitstraling. Dit kan ook in de vorm van getint glas voor net dat beetje mysterie.

  • Glazen bijzettafels
  • Glazen vazen of decoratieve objecten
  • Glazen roomdividers
  • Glazen lampen of kroonluchters

(Hoogwaardig) hout

Luxe houten meubels passen goed bij de hotel chique stijl, vooral wanneer ze gecombineerd worden met andere luxe materialen zoals marmer of goud.

  • Donker houten tafels of kasten
  • Houten vloeren met een glanzende afwerking
  • Houten details in meubels zoals handgrepen of pootjes

(Eco)leer

Leer, ecoleer of kunstleer wordt vaak gebruikt voor een stoere, maar luxe uitstraling. Ze worden vaak gebruikt als subtiele toevoeging aan een rijk en luxe interieur. Denk hierbij aan:

  • Leren stoelen of krukken
  • Een leren hoofdbord voor het bed
  • Lederen accessoires zoals een poef of kussens

Bronnen: Pinterest

Hotel chique interieurstijl moodboard

Het samenstellen van een moodboard voor een hotel chique interieur kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van hoe jouw ruimte eruit kan zien. Denk aan foto's van hotelsuites, luxe materialen, fluwelen stoelen, gouden accessoires en kleurstalen van zachte neutrale tinten. Pinterest is je beste vriend hierbij. Door een moodboard te maken, krijg je meteen inspiratie en een duidelijk idee van hoe je jouw hotel chique droom kunt realiseren. Hieronder vind je wat voorbeelden.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van de hotel chique woonstijl?

Bij het toepassen van de hotel chique stijl in je huis zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Het gaat hierbij niet alleen om de luxe uitstraling, maar ook om de balans en functionaliteit van de ruimte. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten:

1. Balans tussen luxe en comfort

Hoewel de hotel chique stijl draait om luxe, is comfort minstens zo belangrijk. Je wilt niet dat je ruimte er te stijf of onbewoonbaar uitziet. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, zachte fluwelen bank die er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook lekker zit. Combineer dit met comfortabele kussens en een warm vloerkleed.

2. Vermijd overdaad

Een van de grootste valkuilen bij het toepassen van de hotel chique stijl is dat je te veel luxe elementen in één ruimte stopt, waardoor het overweldigend kan worden. Kies voor een paar statementstukken, zoals een mooie kroonluchter of een marmeren salontafel, en houd de rest van de inrichting rustig en gebalanceerd. Less is more, zelfs in luxe interieurs!

3. Ga voor harmonieuze kleurencombinaties

Het is belangrijk om kleuren op elkaar af te stemmen, zodat je een serene en verfijnde uitstraling krijgt. Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest in harmonie zijn met elkaar. Gebruik een neutrale basis en voeg één of twee accentkleuren toe. Te veel verschillende kleuren kunnen de ruimte onrustig maken.

4. Focus op textuur

Textuur speelt een grote rol in de hotel chique stijl. Door verschillende texturen te combineren, zoals fluweel, marmer en hout, creëer je diepte en luxe in de ruimte. Een kamer die alleen uit gladde, harde materialen bestaat, kan koud en onpersoonlijk aanvoelen. Voeg daarom altijd zachte stoffen en materialen toe om de ruimte warmer en uitnodigender te maken.

5. Zorg voor de juiste verlichting

Verlichting is de sleutel tot het creëren van de juiste sfeer. In een hotel chique interieur wil je niet alleen functionele verlichting, maar vooral sfeerverlichting. Kies voor dimbare lampen, zodat je de verlichting kunt aanpassen aan de sfeer die je wilt creëren. Een mooie kroonluchter in de woonkamer, gecombineerd met subtiele spotjes of tafellampen, kan de ruimte meteen een luxe uitstraling geven.

6. Voeg een personal touch toe

Hoewel hotel chique geïnspireerd is op luxe hotels, betekent dat niet dat het onpersoonlijk moet zijn. Voeg persoonlijke elementen toe, zoals foto's in mooie lijsten, unieke kunstwerken of bijzondere accessoires die jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Dit maakt de ruimte niet alleen stijlvol, maar ook echt van jou.

In wat voor woning kun je de hotel chique woonstijl het beste toepassen?

De hotel chique stijl past eigenlijk in elk type woning. Of je nu in een appartement woont, een rijtjeshuis of een vrijstaande villa hebt, de luxe uitstraling van hotel chique kan overal toegepast worden. Het gaat erom dat je slim gebruikmaakt van ruimte, licht en materialen. Zelfs een kleine ruimte kan een chique uitstraling krijgen door de juiste kleurkeuzes en een paar stijlvolle meubels.

Hoe ga ik te werk als ik de hotel chique interieurstijl wil toepassen in huis?

Begin met een moodboard om jouw stijl en kleurkeuzes te bepalen. Bepaal daarna welke ruimtes je wilt aanpakken en maak een lijst van essentiële meubels en accessoires. Kies voor een kleurenpalet met zachte neutrale tinten en een paar luxe accenten. Werk vervolgens met materialen zoals fluweel, marmer en goud. Maak het geheel af met mooie verlichting en zorg voor balans in de ruimte.

Welke meubels passen bij de hotel chique woonstijl?

Luxe en comfort staan centraal. Kies voor fluwelen banken, marmeren tafels en stoelen met goudkleurige details. Een groot, comfortabel bed met een hoog hoofdbord van fluweel of leer geeft de slaapkamer direct die chique hotelsfeer. Ook stijlvolle fauteuils of een luxe dressoir met messing details passen perfect binnen deze stijl.

Welke woonaccessoires passen bij de hotel chique woonstijl?

Denk aan spiegels met gouden lijsten, glazen vazen, fluwelen kussens en luxe geurkaarsen. Grote spiegels geven een ruimte direct een glamoureuze uitstraling en zorgen voor meer licht. Kies accessoires die luxe uitstralen, zoals kandelaars, prachtige kunstwerken of een mooie marmeren schaal op de salontafel.

No items found.

Hotel chique woonkamer

De woonkamer is dé plek om uit te pakken met de hotel chique stijl. Denk aan een grote fluwelen bank, een marmeren salontafel en een prachtig vloerkleed. Gouden accenten in de vorm van bijzettafels of lampen maken het helemaal af. Zorg voor een uitnodigende sfeer met luxe kussens, mooie verlichting en stijlvolle kunstwerken aan de muur.

Bronnen: Pinterest

Hotel chique badkamer

Marmer is je beste vriend in de badkamer. Kies voor marmeren tegels of accessoires, zoals een marmeren zeepbakje of een spiegel met een gouden rand. Een mooie regendouche en luxe handdoeken in diepe kleuren zoals nachtblauw maken de hotelervaring compleet. Voor een extra touch van luxe kun je kiezen voor gouden kranen of een losstaand bad.

Bronnen: Pinterest

Hotel chique slaapkamer

In de slaapkamer draait alles om comfort en luxe. Kies voor een groot bed met een fluwelen hoofdbord, satijnen beddengoed en zachte verlichting. Nachtkastjes met gouden accenten en een mooie kroonluchter geven die vijfsterrenhotel sfeer. Vergeet niet om veel kussens en een mooi plaid toe te voegen voor extra comfort.

Bronnen: Pinterest

Hotel chique keuken

Zelfs in de keuken kun je de hotel chique stijl toepassen. Denk aan marmeren werkbladen, gouden keukenkast greepjes en luxe barstoelen met een velvet bekleding. Een mooie kroonluchter boven de eettafel of keukeneiland maakt het plaatje compleet. Zorg voor subtiele, maar stijlvolle accessoires zoals een marmeren fruitschaal of gouden servies.

Bronnen: Pinterest

Hotel chique kantoor

Het thuiskantoor mag ook niet vergeten worden. Hier kun je kiezen voor een stijlvolle bureaustoel in velvet, een marmeren bureau of accessoires zoals een gouden lamp. Een subtiel luxe behang en een mooie kunstwerk aan de muur maken je werkplek niet alleen chique, maar ook inspirerend.

Bronnen: Pinterest

Hotel chique hal

Ook de hal kan hotel chique uitstralen. Een grote spiegel met een gouden lijst, een console tafel van marmer of een stijlvolle kroonluchter zorgen ervoor dat je meteen bij binnenkomst het luxe gevoel ervaart. Voeg een zacht vloerkleed toe en je hal is direct een stijlvolle binnenkomer.

Bronnen: Pinterest