Midcentury modern: alles over deze woonstijl

Geschreven door:

Wat is de mid century modern woonstijl?

De mid century modern stijl klinkt ouderwets, maar dat is het zeker niet. Deze stijl is vandaag de dag nog steeds super relevant. Het draait om strakke, simpele vormen en veel functionaliteit. Alles is gemaakt om er niet alleen goed uit te zien, maar ook praktisch te zijn. Denk aan die iconische houten meubels met van die schattige schuine poten, lampen met geometrische vormen en een paar lekkere kleuraccenten hier en daar. Het is de perfecte mix van stijlvol en knus, zonder dat je kamer vol staat met spullen.

Waar komt de mid century modern vandaan?

De stijl komt letterlijk uit het midden van de vorige eeuw. Ontwerpers zoals Charles en Ray Eames (ja, die beroemde stoelen komen daarvandaan) bedachten meubels die strak en simpel waren, maar ook betaalbaar en functioneel. De materialen die ze gebruikten waren vaak heel vernieuwend, zoals kunststof en glasvezel. En het leuke? Die ontwerpen van toen zijn nu nog steeds helemaal hip. Sterker nog, veel van die meubels zijn tegenwoordig echt designklassiekers.

Waar kun je de mid century modern woonstijl toepassen?

Het mooie van deze stijl is dat je hem echt overal kunt toepassen. Of je nou een klein appartement hebt of een ruime woning, deze stijl past zich moeiteloos aan. In je woonkamer ga je bijvoorbeeld voor een bank met strakke lijnen, een mooie houten salontafel en een paar retro kussens voor dat beetje kleur. In je keuken kun je helemaal losgaan met kleurrijke kastjes en retro apparaten, zoals een felgekleurde koelkast of een opvallende waterkoker. En in je slaapkamer ga je voor een houten bedframe met schuine poten en zachte stoffen voor een minimalistische, maar warme sfeer. Eigenlijk kun je de mid century modern stijl in elke kamer toepassen, en dat maakt het zo leuk en veelzijdig!

Welke kleuren en kleurcombinaties passen bij de mid century modern woonstijl?

Oke, kleuren! Dit is waar je lekker creatief kunt zijn, maar zonder dat het te druk wordt. De basis van de mid century modern stijl is vaak neutraal, met veel wit, grijs en bruintinten, maar je kunt echt spelen met felle kleuren voor je accessoires of meubels.

  • Basistinten: Ga voor rustige kleuren zoals wit, lichtgrijs of taupe voor de muren. Dit zorgt voor een mooi canvas om verder op te bouwen.
  • Accentkleuren: Denk aan mosterdgeel, olijfgroen, oranje of turquoise. Dit kun je bijvoorbeeld toevoegen in de vorm van kussens, kunstwerken of een enkel statement meubelstuk.

Wat inspiratie voor kleuren:

Het leuke aan deze stijl is dat je kunt experimenteren met kleuren zonder dat het overdreven druk wordt. Een neutrale basis met een paar felle accenten zorgt voor een frisse en speelse look.

No items found.

Welke materialen passen bij de mid century modern woonstijl?

Hier komt het materiaalspel om de hoek kijken. De juiste materialen zijn cruciaal om die perfecte mid century modern look te krijgen. En je hebt er niet eens zoveel nodig!

Hout

Hout is echt het fundament van deze stijl. Teakhout, walnoot en eiken zijn de houtsoorten die je wilt hebben. Ze brengen warmte en een natuurlijke vibe in je huis.  Bij teakhout denk je aan die iconische dressoirs of tv-meubels met schuine poten. Het is duurzaam, ziet er super stijlvol uit en geeft een retro touch. Walnoot is iets donkerder en luxer, perfect voor een mooie salontafel of een kast.

Metaal

Houten meubels worden vaak gecombineerd met metalen accenten. Denk aan stalen frames voor stoelen of tafels, of zelfs messing of koper voor lampen. Staal geeft die strakke, moderne vibe en werkt perfect als contrast met het warme hout. Een beetje diepte en karakter toevoegen? Messing lampen of koperen handgrepen doen het altijd goed!

Innovatieve kunststoffen

Deze stijl ontstond in een tijd dat men gek was op innovatie. Kunststof en glasvezel zijn daarom ook typische materialen voor mid century modern meubels.

  • Kunststof stoelen: Denk aan de beroemde Eames Plastic Chair – simpel, stijlvol en praktisch.
  • Glasvezel: Vaak gebruikt in moderne stoelen of lampen, het geeft een speelse en flexibele touch aan het geheel.

Textiel

Textiel brengt warmte en gezelligheid in je interieur. Ga voor zachte stoffen zoals wol en leer om het geheel af te maken. Wol is perfect voor kussens, vloerkleden of dekens. Een beetje textuur doet wonderen! Een leren fauteuil of een leren bank geeft je interieur meteen een luxe uitstraling.

Zo ziet een mid century modern huis eruit

Bronnen: Pinterest

Waar moet ik op letten bij het toepassen van de mid century modern woonstijl?

Het is verleidelijk om helemaal los te gaan, maar bij de mid century modern stijl geldt: less is more. Hier een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je interieur de juiste balans vindt:

Houd het simpel

Strakke lijnen en minimalisme zijn de kern van deze stijl. Dus vermijd overvolle ruimtes en kies voor een paar statement stukken. Een houten dressoir kan bijvoorbeeld perfect werken als eyecatcher, zonder dat je de hele kamer vol zet met meubels. Laat het meubel ademen!

Speel met kleuren en materialen

Hoewel de basis vaak neutraal is, mag je best wat kleur en textuur toevoegen. Maar zorg wel voor een goede balans tussen warme en koele tinten. Combineer een houten kast met een metalen lamp en een paar kleurrijke kussens voor een speelse, maar toch strakke uitstraling.

Mix functioneel en esthetiek

Functionaliteit is net zo belangrijk als esthetiek. Kies meubels die niet alleen mooi zijn, maar ook echt nuttig in gebruik. Een retro salontafel met opbergruimte of een mooie stoel die ook nog eens heerlijk zit. Het draait om de perfecte balans tussen mooi en praktisch.

Hoe ga je te werk als ik de mid century modern interieurstijl wil toepassen in huis?

Zin om je huis om te toveren in een mid century modern paleisje? Zo pak je het aan:

Stap 1: Begin met een plan

Het klinkt misschien suf, maar een moodboard is je beste vriend. Verzamel beelden van mid century modern meubels, kleuren en accessoires die je mooi vindt. Pinterest is je beste vriend voor inspiratie. Maak een bord aan met alles wat je aanspreekt en probeer zo een consistent beeld te krijgen van je droominterieur.

Stap 2: Kies je kleurenpalet

Begin met neutrale tinten voor de muren en vloer en voeg dan accentkleuren toe via je meubels en accessoires. Denk aan een neutrale bank met een paar kussens in mosterdgeel en olijfgroen. Speels, maar niet te druk.

Stap 3: Investeer in iconische meubels

Als je maar één ding doet, investeer dan in een paar statement meubels. Een Eames-stoel of een mooi houten dressoir kunnen echt de toon zetten voor de rest van je interieur. Begin met één eyecatcher, zoals een vintage bank of een houten kast, en bouw van daaruit verder.

Stap 4: Voeg accessoires toe

Accessoires maken het plaatje compleet. Denk aan geometrische patronen, vintage lampen en retro kussens. Een retro vloerkleed met geometrische vormen of een paar mooie keramische vazen voegen direct sfeer toe.

In wat voor woning kun je de mid century modern woonstijl het beste toepassen?

Het fijne aan de mid century modern woonstijl is dat het een enorm flexibele en tijdloze stijl is, die in vrijwel elk type woning goed tot zijn recht komt. Of je nu in een ruime villa woont of een knus appartementje, deze stijl past zich moeiteloos aan en kan overal een stijlvolle, retro-chic uitstraling geven. Toch zijn er bepaalde woningtypes waar de mid century modern stijl écht helemaal tot z’n recht komt:

  1. Jaren ‘50 en ‘60 woningen: Dit is natuurlijk een perfecte match, omdat deze stijl oorspronkelijk uit die tijd komt. Woningen uit de jaren ‘50 en ‘60 hebben vaak architectonische kenmerken die goed aansluiten bij de mid century modern vibe, zoals strakke lijnen, grote ramen en eenvoudige indelingen. De houten meubels en speelse kleuraccenten sluiten naadloos aan bij de retro sfeer die zo’n woning al van zichzelf heeft.
  2. Moderne nieuwbouwhuizen: Moderne woningen hebben vaak een strakke, minimalistische basis die geweldig werkt met de eenvoud van mid century modern. De cleane lijnen van nieuwbouwhuizen bieden een perfect canvas om die retro elementen naar voren te laten komen. Denk aan een strakke, witte keuken met retro kastjes of een open woonkamer waarin een Eames-stoel echt een eyecatcher wordt.
  3. Lofts en industriële ruimtes: Lofts met een industriële look kunnen soms wat kil of te ruw aanvoelen door het vele beton en staal. Hier komt de mid century modern stijl om de hoek kijken: het gebruik van warme houtsoorten en gezellige kleuraccenten verzacht de ruwe kant van industriële ruimtes. Een teakhouten dressoir en een kleurrijk retro vloerkleed kunnen een loft meteen een veel huiselijkere sfeer geven.
  4. Kleine appartementen: In kleinere woningen of studio’s is de mid century modern stijl ook een schot in de roos. De stijl staat bekend om zijn functionele, compacte meubels die niet te veel ruimte innemen. De slanke, eenvoudige ontwerpen helpen om een ruimte groter en luchtiger te laten lijken. Bovendien kun je met een paar slimme accessoires, zoals een retro lamp of kleurrijke kussens, veel persoonlijkheid toevoegen zonder de ruimte te overweldigen.
  5. Jaren ‘30 woningen: Hoewel het misschien niet meteen voor de hand ligt, kan een jaren ‘30 woning verrassend goed werken met mid century modern meubels. De charmante, karaktervolle elementen van een jaren ‘30 huis, zoals sierlijke kozijnen en hoge plafonds, bieden een prachtig contrast met de strakke, minimalistische meubels van de mid century stijl. Het is juist die mix van oud en nieuw die een jaren ‘30 woning een unieke, moderne uitstraling geeft.

Welke meubels en accessoires passen bij de mid century modern woonstijl?

De meubels en accessoires die je kiest, kunnen echt het verschil maken. Hier zijn een paar must-haves:

Iconische meubels

  • Eames Lounge Chair: Deze stoel is het summum van mid century modern design. Stijlvol én comfortabel.
  • Houten dressoirs: Deze lage kasten met schuine poten zijn typisch voor de stijl en geven je woonkamer meteen die retro uitstraling.
  • Retro banken en stoelen: Denk aan strakke lijnen, houten details en comfortabele stoffen.

Accessoires

  • Geometrische vloerkleden: Voeg een speels vloerkleed toe voor een beetje textuur en kleur.
  • Metalen lampen: Koper of messing lampen doen het altijd goed in een mid century modern interieur.
  • Kleurrijke kussens: Speel met kleuren en patronen om de boel op te vrolijken zonder dat het té wordt.
No items found.

Mid century modern stijl woonkamer

De woonkamer is dé plek waar je die mid century modern stijl echt kunt laten schitteren. Het draait hier allemaal om een gezellige sfeer, maar wel met strakke lijnen en een paar opvallende stukken die meteen de aandacht trekken.

Ga voor een strakke bank met houten details, zoals schuine poten, in een neutrale kleur zoals grijs of beige. Wil je wat meer flair? Kies dan voor een retro bank in een zachte fluwelen stof of leer, in een gedurfde kleur zoals diepblauw of mosterdgeel. Een houten salontafel met een glazen blad of metalen poten is typisch voor deze stijl. De strakke lijnen zorgen voor een moderne look, terwijl het hout warmte toevoegt. Kies voor een salontafel met opbergruimte voor dat functionele aspect. Gooi een paar kleurrijke kussens op de bank in olijfgroen, terracotta of turquoise. Vergeet niet een groot, geometrisch vloerkleed neer te leggen voor een speels accent. Een retro staande lamp of een koperen vloerlamp naast de bank zorgt voor een gezellige, warme sfeer.

Bronnen: Pinterest

Mid century modern stijl badkamer

Ja, zelfs je badkamer kan die toffe retro look krijgen! De mid century modern stijl in de badkamer is net even anders, maar nog steeds eenvoudig, strak en stijlvol.

Kies voor tegels met geometrische patronen of ga voor een visgraatpatroon in zachte tinten zoals mintgroen, lichtgrijs of pastelblauw. Dit zorgt voor een subtiel retro gevoel zonder te overheersen. Houten elementen zoals een wastafelmeubel of plankjes voegen warmte toe aan je badkamer. Kies voor teakhout of walnoot voor die echte mid century uitstraling. Een grote, ronde spiegel met een dunne, metalen rand is een echte blikvanger. Dit voegt niet alleen een retro element toe, maar maakt de ruimte ook groter en lichter. Houd de accessoires in de badkamer minimalistisch. Denk aan een paar retro keramische potjes of flessen in subtiele kleuren zoals zacht groen of wit. Een mooie koperen kraan of een retro zeepdispenser kan het geheel afmaken.

Bronnen: Pinterest

Mid century modern stijl slaapkamer

De slaapkamer is de plek waar je je rust wilt vinden, en dat is precies waar de mid century modern stijl bij helpt: simpel, strak en comfortabel.

Ga voor een bed met een simpel, houten frame en lage, schuine poten. Het moet er strak uitzien, maar toch warmte en gezelligheid uitstralen. Combineer dit met neutrale beddengoedkleuren, zoals wit, grijs of zachte aardetinten. Kies voor houten nachtkastjes met schuine poten en een simpel design. Je kunt ze decoreren met een retro lampje met een geometrische vorm of een koperen accent. Een retro nachtlampje met een bolvormige kap of een vintage vloerlamp naast het bed kan net dat extra beetje sfeer geven. Hou het simpel, maar laat de lampen opvallen. Hang een abstract schilderij of een vintage poster aan de muur. Een mooi geometrisch vloerkleed voor het bed kan ook echt het verschil maken in de sfeer van de kamer.

Bronnen: Pinterest

Mid century modern stijl keuken

In de keuken mag je wat meer spelen met kleur en vorm. De mid century modern keuken heeft vaak een paar kleurrijke accenten die de ruimte net even opvrolijken.

Ga voor keukenkastjes in een zachte pastelkleur zoals mintgroen of lichtblauw, gecombineerd met houten werkbladen. Heb je liever een subtiele look? Kies dan voor houten kastjes in walnoot of teakhout. Apparaten zoals een retro koelkast of een gekleurde waterkoker kunnen echt het verschil maken. Een felgekleurde SMEG koelkast bijvoorbeeld, is een echte blikvanger en past perfect in de mid century modern stijl. Een grote, bolvormige hanglamp boven de eettafel of het kookeiland zorgt voor die retro flair. Metalen of koperen lampen passen perfect in deze stijl. Hou het functioneel maar stijlvol. Denk aan een houten fruitschaal, kleurrijke borden of keramische voorraadpotten. Dit geeft een speelse touch zonder dat het te druk wordt.

Bronnen: Pinterest

Mid century modern stijl kantoor

Als je je thuiswerkplek een retro update wilt geven, is de mid century modern stijl ideaal. Het is praktisch en stijlvol, zonder dat je je afgeleid voelt door te veel poespas.

Een slank houten bureau met een metalen frame of poten is een must voor een mid century modern kantoor. Het is functioneel, strak en neemt niet te veel ruimte in beslag. Een retro bureaustoel in leer of stof met een houten frame maakt je werkplek helemaal af. Het moet er niet alleen goed uitzien, maar ook lekker zitten. Een retro bureaulamp met een metalen frame of een geometrische vorm geeft je werkplek die typische mid century uitstraling. Zorg voor voldoende licht, maar wel met stijl. Houd je kantoor georganiseerd met een paar stijlvolle accessoires zoals een vintage klok, een geometrische pennenhouder of een retro wandrek. Alles heeft een functie, maar het ziet er ook nog eens mooi uit.

Bronnen: Pinterest

Mid century modern stijl hal

Ook de hal kun je omtoveren tot een stijlvolle binnenkomer met de mid century modern look. Het hoeft niet veel te zijn, maar een paar goedgekozen items kunnen de hal meteen een retro vibe geven.

Kies voor een smal houten dressoir met schuine poten, waar je sleutels en post op kunt leggen. Dit is niet alleen praktisch, maar zorgt ook voor een warm welkom. Een grote, ronde spiegel met een dunne metalen rand is een klassieker in deze stijl en laat de ruimte optisch groter lijken. Hang een paar opvallende retro wandhaken op voor je jas en tas. Kies voor hout of metaal in speelse vormen om het interessant te maken. Een retro plafondlamp met een geometrisch patroon of een bolvormige hanglamp kan de hal meteen opfleuren en een stijlvolle uitstraling geven.

Bronnen: Pinterest