Een duurzame keuken ontwerpen

Geschreven door:

Een duurzame keuken: de 3 basis elementen

Duurzaamheid in je keuken draait om drie aspecten: esthetiek, gebruiksvriendelijkheid en de impact op het milieu. Waarom deze drie aspecten belangrijk zijn, leg ik je graag uit.

1. Een mooie keuken blijft langer staan

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een keuken kiest die je mooi vindt en die mooi in je huis staat. Vaak is een keuken een flinke investering, dus je wilt er lang van kunnen genieten. Binnen vijf jaar de keuken weer helemaal weggooien en iets nieuws plaatsen is ook niet bepaald duurzaam. Ga dus voor een keuken die bij je past, maar wel tijdloos is. Denk aan natuurlijke materialen, rustige kleuren - zoals taupe, RAL 9010 of antraciet grijs - en eventueel vintage items. Wil je wat persoonlijkheid laten zien in je keuken? Ga dan voor open planken van duurzame materialen en show daar jouw stijl met mooi servies en accessoires.

Duurzame keuken in een appartement

2. Een logische indeling helpt je langer te genieten van de keuken

Daarnaast moet je keuken logisch in gebruik zijn. Je moet je vrij kunnen bewegen tussen de koelkast, kook-gebied (kookplaat en oven) en wasbak. Hier kun je de driehoek-regel toepassen: een logische afstand en directe lijn tussen deze drie aspecten van je keuken. Hoe onlogischer, hoe sneller je de keuken zat bent, hoe eerder je toe bent aan een nieuwe. En we hebben net al vastgesteld dat dat niet de meest duurzame keuze is.

3. Maak duurzame keuzes in milieuvriendelijke materialen en apparatuur

Als laatste hebben we het over de impact op het milieu. Kies materialen en apparatuur die milieuvriendelijk en energie-efficiënt zijn. Denk aan hout met een FSC keurmerk of gerecyclede materialen (check altijd even goed wat er met 'gerecycled' bedoeld wordt). Bamboe, gerecycled glas of composietsteen zijn populaire keuzes. En onderzoek vooral ook waar je keuken geproduceerd wordt. Lokale productie heeft vaak een lagere CO2 voetafdruk door minder transport.

Een duurzame keuze draait niet alleen om milieuvriendelijke apparaten en materialen, maar ook om efficiëntie. En dan hebben we het specifiek over waterbesparing. Ga goed na of die nieuwe vaatwasser of kraan een waterbesparende functie heeft. Scheelt weer.

Duurzame keuken met planten en open planken

Hoe kies je de juiste leverancier voor jouw duurzame keuken?

Je wilt graag een duurzame keuze maken voor je nieuwe keuken, maar het kan soms knap lastig zijn om te bepalen wie wel en geen duurzame keukens levert. Met deze tips wordt het hopelijk een stukje gemakkelijker:

  1. Onderzoek de certificeringen an het bedrijf. Denk het FSC certificaat voor hout en het Energy Star label voor apparaten.
  2. Een goede leverancier is transparant over waar en hoe hun producten worden gemaakt. Kies voor een leverancier die er milieuvriendelijke productiemethoden en ethisch verantwoorde werkzaamheden op nahouden.
  3. Ervaringen van anderen en reviews zijn je beste vrienden. Zo weet je wat de ervaringen van andere klanten zijn geweest en wat je kunt verwachten.
  4. Het kan vaak helpen om samen met een leverancier te kijken naar jouw specifieke duurzaamheid wensen in je keuken. Zo stel je een keuken samen die perfect aansluit op jouw stijl en eisen.

Welk bedrijf maakt duurzame keukens?

Om je alvast op weg te helpen, heb ik wat vooronderzoek gedaan. Hier vind je een kort lijstje van keukenleveranciers die erom bekend staan dat ze verduurzaming in de keuken hoog in het vaandel hebben staan:

  • Tielemans keukens
  • Natuurkeukens
  • Bribus
  • Chainable
  • Greenline keukens van Excellentic

Hopelijk is het met deze tips voor jou een stukje makkelijker geworden om een duurzame keuze te maken voor jouw nieuwe keuken.

No items found.
No items found.