Alles over duurzame meubels

Geschreven door:

Wat zijn duurzame meubels?

Duurzaamheid is niet zomaar een statement of modewoord. Met duurzame meubels wijs je op items die op een circulaire en duurzame manier geproduceerd zijn van gerecyclede en recyclebaar materiaal, of van materiaal dat verantwoord verzameld is. Het doel is dat de productie van de meubels weinig tot geen schade toebrengen aan het milieu.

Daarnaast is een belangrijk vereiste voor een duurzaam meubel dat het lang meegaat. De slijtage moet dus minimaal zijn en je moet er lang van kunnen genieten. Nu is het natuurlijk logisch dat je na een tijdje je interieur wilt vernieuwen. Gelukkig bieden veel duurzame merken de mogelijkheid aan om je oude items in te leveren, zodat zij ze weer kunnen recyclen tot nieuwe meubels.

De materialen voor duurzame meubels

Een belangrijk element is dus dat duurzame meubels gemaakt zijn van duurzame materialen. Maar wat zijn duurzame materialen eigenlijk? Kies bijvoorbeeld van een meubelstuk van gerecycled materiaal, wat ook weer te recyclen is. Dit heet een circulair materiaal. Of ga voor hernieuwbare grondstoffen, zoals bamboe, FSC gecertificeerd hout, mangohout of hennep. Wil je meer weten over duurzame materialen voor meubels? Lees dan mijn blog over duurzame materialen voor je interieur.

Duurzaam geproduceerde meubels

Mileuvriendelijke productieprocessen

Naast dat het materiaal duurzaam moet zijn, is het ook belangrijk dat het productieproces van een duurzame meubelwinkel weinig tot geen impact heeft op het milieu. Een milieuvriendelijk productieproces houdt in dat er onder andere gebruik wordt gemaakt van energiezuinige methoden, het gebruik water en andere grondstoffen wordt geminimaliseerd en er weinig tot geen afval ontstaat. Naast deze onderdelen van het milieuvriendelijke productieproces wordt er natuurlijk ook gekeken naar de mate van CO2 uitstoot en andere factoren die impact maken op het milieu.

Ethische overwegingen bij het aankopen van een duurzaam meubel

Natuurlijk kijken we bij duurzame meubels verder dan alleen de impact op het milieu. Wat dacht je van de impact op de mens? Zo is het ook een goed idee om bij de meubelzaak na te gaan waar de meubels geproduceerd worden. Dit vertelt je veel over bijvoorbeeld de omstandigheden waarin mensen werken om jouw meubelstuk te maken. Worden ze normaal betaald? Worden ze goed behandeld? Dit zijn allemaal zaken waar je over na kunt denken bij het aanschaffen van een duurzaam meubel.

Welke meubels zijn duurzaam?

Het kan lastig zijn om meubels te vinden waarvan je zeker weet dat ze duurzaam zijn. Daarom heb ik alvast een aantal lijstjes voor je gemaakt, zodat je gemakkelijker een duurzaam meubel voor jouw interieur vindt:

No items found.
No items found.