Mangohout: alles over deze duurzame houtsoort

Geschreven door:

Wat maakt mangohout duurzaam?

Mangohout komt dus van dezelfde boom als de mango vrucht. Het hout is eigenlijk een bijproduct van de mango productie. Er hoeven geen aparte bomen voor geplant en gekapt te worden, en dus maakt het weinig negatieve impact op het milieu. Mangohout is een hardhoutsoort en is daarmee supersterk. Het verslijt vrijwel niet en dus kun je ontzettend lang doen met meubels gemaakt van mangohout. Oftewel: super duurzaam.

Duurzaam mangohout

Wat zijn de voordelen van mangohout?


Mangohout is supersterk

Zoals ik eerder al zei: mangohout is heel sterk. Meubels van mangohout gaan - mits ze goed in elkaar zitten - heel lang mee. Bijvoorbeeld een kast van mangohout met een tijdloos ontwerp kan wel generaties meegaan. Ook leuk voor de kleinkinderen dus.

Een heel uniek natuurproduct

Geen enkel meubel van mangohout is hetzelfde. En dus is het makkelijk om hele unieke items in je interieur te zetten. Dit komt doordat de mango boom een bijzondere nerf heeft die nergens hetzelfde is. De tekening op je tafelblad of tv-meubel is dus iedere keer anders.

Past in ieder interieur

Omdat je mangohout in allerlei kleuren kunt schilderen en beitsen, past het hout in ieder interieur. De veelzijdigheid van mangohout is dus een heel groot pluspunt. En dus zeker een reden om in je interieur te verwerken.

Wat zijn de nadelen van mangohout?

Oké, dit klinkt natuurlijk alsof mangohout het perfecte materiaal is voor je interieur. En ik persoonlijk vindt dat ook. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een mangohouten meubel.

Mangohout werkt

Ten eerste blijft het natuurlijk hout. En dus kan het gaan werken of kromtrekken wanneer er te veel vocht in komt. Je loopt de kans dat de knoesten uitvallen of het blad scheuren vertoont. Dit kun je tegengaan door het hout met een licht vochtige doek (niet te nat) af te nemen en de ruimte waar het manghouten meubel in staat goed te ventileren.

Het hout kan verkleuren

Na een tijdje kun je verkleuring van het hout gaan zien. Zeker wanneer het meubel veel in de zon staat. Dit is een natuurlijk proces voor iedere houtsoort en er is helaas niet zo veel wat je hier tegen kunt doen. Goed om te weten: omdat mangohout zo sterk is, vindt er minimale verkleuring plaats. Dit kan jaren duren.

Geen enkele mangohouten meubel is hetzelfde

Dit is een voordeel én een nadeel. Wil je dat alle houten meubels in je ruimte precies dezelfde tint hebben? Dan is mangohout misschien niet de beste optie. Er zit namelijk best wat kleurvariatie in de verschillende bomen.

Hoe onderhoud je mangohout?

Om zo lang mogelijk te genieten van je mooie en duurzame mangohouten meubel, is het belangrijk dat je 'm goed onderhoudt. Hieronder geef ik je een aantal tips om je manghouten meubel te onderhouden:

  • Gebruik een licht vochtige doek om het meubel af te nemen
  • Verwijder natte plekken zo snel mogelijk
  • Leg geen hete spullen (zoals pannen) op het meubel
  • Gebruik onderzetters
  • Vermijd chemische schoonmaakmiddelen (zeker geen ammonia)
  • Laat de schuursponzen of andere schoonmaakspullen met een ruwe afwerking in de kast liggen
  • Vermijd meubelpoets middelen met siliconen: dit kan je meubel uitdrogen
  • Onderhoud je meubel zo nu en dan met een onderhoudsspray
  • Let op dat er geen onderhoudsproducten ophopen, dit kan namelijk verkleuring veroorzaken


Mangohout: duurzaam én fantastisch mooi

Ik ben persoonlijk heel erg fan van mangohout, mede dankzij de duurzame aard van het product. Maar dat niet alleen: mangohouten meubels zijn ook nog eens ontzettend mooi en uniek. Dus, ben jij al overtuigd?

No items found.
No items found.