Duurzame meubelwinkels

Geschreven door:

Wanneer is een meubelwinkel duurzaam?

Veel winkels en merken claimen dat de producten die zij maken duurzaam zijn. En natuurlijk is het top dat winkels zich hiermee bezig houden, maar veel bedrijven schatten hun eigen duurzaamheid iets te hoog in. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke meubelwinkels écht duurzaam zijn. Een duurzame meubelwinkel houdt zich bezig met hun ecologische verantwoordelijkheid (de impact van hun business op het milieu), ethische en duurzame productieprocessen en de levensduur van de producten. Wat dat precies inhoudt? Let op de volgende kenmerken van een meubelwinkel:

  1. Materialen en herkomst: een duurzame meubelwinkel gaan voor materialen met een lage impact op het milieu. Je kunt denken aan gerecyclede materialen of materialen met een duurzaamheid-keurmerk. Ze zijn transparant over de herkomst van de grondstoffen, zodat jij een geïnformeerde keuze kunt maken.
  2. Duurzame en ethische productieprocessen: dit houdt in dat de meubelwinkel ervoor zorgt dat de medewerkers eerlijk betaald worden, in een gezonde werkomgeving opereren en dat er geen sprake is van kinderarbeid. Ook zorgt een meubelwinkel er bij een duurzaam productieproces voor dat er minimale afvalproductie is en dat er geen (of zo min mogelijk) fossiele grondstoffen worden gebruikt bij de productie van de meubels.
  3. Lange levensduur: uiteindelijk is minimale productie het meest duurzaam. Toch wil je dat je interieur er goed uitziet. Een duurzame meubelwinkel produceert meubels met een lange levensduur, waardoor je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Dit doen ze door bijvoorbeeld hoge kwaliteit materialen te gebruiken en voor tijdloze ontwerpen te gaan.
  4. Lokale en kleinschalige productie: lokaal winkelen voor je meubels lijkt misschien niet direct een logische duurzaamheid optie, maar dat is het wel degelijk. Het supporten van lokale ondernemingen zorgt ervoor dat de grote vervuilers minder kunnen produceren. En dus is er een kleinere impact op het milieu. Vaak heeft een bank van een lokale ondernemer een kleinere ecologische voetafdruk dan van de groothandel.
  5. Recyclebaarheid van meubels en circulair produceren: onderdeel van een duurzaam productieproces is het circulaire proces. Deze wil ik los benoemen, omdat het een hele belangrijke factor is voor een duurzame meubelwinkel. Veel duurzame interieurmerken maken producten van een groot deel recyclebaar materiaal. Vaak nemen ze jouw oude meubel weer kosteloos in. zodat ze er nieuwe producten van kunnen maken.
  6. Certificeringen: als je zeker wilt weten dat een meubelwinkel duurzaam is, kun je kijken naar de certificeringen. Zo is het FSC-keurmerk een belangrijke voor verantwoord gewonnen hout, of kun je kijken naar de Global Organic Textile Standard (GOTS) voor de stoffen van de meubels.

6x duurzame meubelwinkels

1. BEUK meubels

Bij BEUK staat de overtuiging centraal dat het leven draait om balans: een balans tussen geven en nemen, kwaliteit en een mooie bron voor producten. Ze geloven in bewust omgaan met spullen en streven naar duurzaamheid in alle aspecten, van productie tot recycling. Het merk maakt zich hard voor fabrieken die bewust met de natuur omgaan. En dat delen ze graag met hun consumenten. Duurzaam geproduceerde meubels kunnen namelijk mooi, betaalbaar én van goede kwaliteit zijn. De betrokkenheid van BEUK gaat verder dan woorden; ze beoordelen zorgvuldig hun fabrieken op duurzame praktijken en dragen zelf bij door een deel van hun winst terug te geven aan de natuur. Hierbij worden ze ondersteund door een stichting die zich inzet voor het behoud van onbenut land als vrije natuur. Shop je bij BEUK, dan weet je zeker dat je items een goede afkomst hebben.

2. Green Epics

Green Epics gaat voor duurzaamheid door alleen samen te werken met duurzame merken en bewust te kiezen voor fabrikanten die duurzame, ethische en circulaire productieprocessen in acht nemen. Daarbij werken ze zo veel mogelijk samen met lokale producenten om onnodig transport te vermijden. Oop die manier wordt ook nog eens de lokale economie gestimuleerd. Spoedleveringen doen ze niet aan, waardoor transportbedrijven de kans krijgen om efficiënter te leveren, en achter de schermen gebeurt alles digitaal. Zo verspillen ze geen papier. Do I need to say more?

3. Furnea

Meer en meer doet ook meubelwinkel Furnea aan duurzaamheid. Zo komt er steeds meer ruimte voor meubels met het FSC-keurmerk, recyclen ze verpakkingen en geven ze voorrang aan meubels met recyclebare materialen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat jij als klant vaker een bewuste keuze kunt maken met duurzame meubels voor je interieur.

4. Mangoe Meubels

Bij Mangoe Meubels vind je handgemaakte houten meubels, gemaakt van mangohout. Het gebruik van mangohout is een bewuste en duurzame keuze. Mangobomen worden namelijk specifiek gekweekt voor fruit en het hout is een bijproduct. Zo hoeven er geen extra bomen gekapt te worden. Mangohout maakt ook nog eens dat ieder meubel uniek is, omdat iedere mangoboom anders is. Het heeft een warme kleur en maakt ieder interieur direct knus. Maar Mangoe Meubels gaat verder dan dat. Het bedrijf zet zich in voor maatschappelijk verantworod ondernemen, waarbij het samenwerkt met lokale gemeenschatten en streeft naar milieuvriendelijke productieprocessen.

5. Game On

Het meubelmerk Game On heeft een bijzondere insteek: alle meubels worden gemaakt van oude gym materialen. Weet je die bok nog waar je vroeger tijdens de gymles overheen sprong? Dat kan nu een tafel of stoel zijn. En dat maakt dat oude producten niet worden weggegooid, maar een tweede leven krijgen als duurzame meubels. Alle meubels van Game On worden gemaakt in sociale werkplaatsen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen om te werken. Met de opbrengst van hun meubels wordt het transport van gym materialen naar arme gebieden betaald. Dat is nog eens je steentje bijdragen.

6. Studio Perspective

Bij Studio Perspective vind je meubels die gemaakt zijn van duurzame materialen: vaak restmaterialen of afval. Dit wordt gebruikt om een nieuw meubel te maken of een oud meubel te upcyclen. En die toffe meubels worden gemaakt in een studio waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan. Bij Studio Perspective vinden ze namelijk dat iedereen recht heeft op een plekje op de arbeidsmarkt. En omdat alles lokaal (in Nederland) geproduceerd wordt, is er minimaal transport nodig om een meubels naar jouw woonkamer te brengen.

Ben je overtuigd dat duurzaam wonen the way to go is? Lees dan ook eens meer over duurzame materialen in je woning of ontdek mijn selectie van duurzame stoelen of duurzame zitbanken.

No items found.
No items found.