Shabby chic interieurs

Geschreven door:

Wat is een shabby chic interieur?

Shabby chic is een interieurstijl die zich kenmerkt door de combinatie van elegante, vaak romantische elementen en meubels die er bewust wat verouderd uitzien. Het gaat richting vintage wat je op een Franse markt vindt. Denk aan dat charmante tafeltje met afgebladderde verf, een zachte plofbank vol met pastelkleuren en een antieke spiegel die net niet helemaal meer glimt. Het is een mix van oud en nieuw, van verfijnd en doorleefd. Wat deze stijl zo fijn maakt, is dat het je huis een warme, geleefde uitstraling geeft zonder dat het te ‘gemaakt’ lijkt.

Waar komt shabby chic vandaan?

Shabby chic werd populair in de jaren ’80, maar de roots liggen eigenlijk in Engelse landhuizen. Het idee was om die oude, verfijnde meubels die ooit heel chic waren, een tweede leven te geven. Door de tijd heen raakten ze wat versleten, maar dat gaf ze juist karakter. De stijl werd vooral populair in de VS, waar het ook wel ‘cottage style’ werd genoemd. Het leuke is dat je met shabby chic kunt mixen en matchen zonder dat het allemaal té perfect hoeft.

Waar kun je de shabby chic woonstijl toepassen?

De vraag is eerder: waar niet? Of je nu je woonkamer, slaapkamer of zelfs je badkamer een make-over wilt geven, shabby chic past overal. Omdat het zo'n zachte en toegankelijke stijl is, kan het zowel in een modern appartement als in een landelijke woning worden toegepast. Heb je een klein hoekje in huis dat je wat meer sfeer wilt geven? Gooi er wat romantische elementen in zoals zachte stoffen en verouderde meubels, en voilà, je hebt een shabby chic touch.

Welke kleuren en kleurcombinaties passen bij de shabby chic woonstijl?

Kleuren zijn een van de belangrijkste elementen van de shabby chic woonstijl. Ze creëren die zachte, romantische sfeer die zo typerend is voor deze stijl. Shabby chic draait om subtiele tinten, die vaak geïnspireerd zijn door de natuur of een nostalgisch gevoel oproepen. Hier zijn de belangrijkste kleurtonen die je kunt gebruiken:

Neutrale tinten

Crème (RAL 9001) en ivoor vormen vaak de basis van een shabby chic interieur. Ze zorgen voor een lichte, luchtige sfeer en werken perfect samen met verweerde houten meubels en vintage accessoires. Een heldere witte kleur zoals RAL 9010 of RAL 9016 maakt ruimtes fris en ruimtelijk, en biedt een neutrale achtergrond voor kleurrijkere elementen.

Zachte pasteltinten

Lichtroze (RAL 3015)  is een echte favoriet in shabby chic interieurs. Het voegt een romantische touch toe zonder te overheersen. Babyblauw (RAL 5014) brengt een frisse, rustgevende vibe in de ruimte. Combineer het met witte of houten meubels voor een prachtig contrast. Mintgroen (RAL 6029) geeft een speelse en frisse uitstraling aan de kamer, zonder het zachte shabby chic gevoel te verliezen. En lavendelkleurige (RAL 4005) accenten geven je ruimte een romantische, dromerige uitstraling.

Verweerde, aardse tonen

Grijstinten - zoals RAL 7035 - brengen wat meer diepte en karakter, perfect voor meubels en muren. Ze zorgen voor een rustgevende basis die goed combineert met zowel pastel- als houttonen. Zand en bei voegen warmte toe aan je interieur en passen goed bij houten en linnen materialen.

No items found.

Wat voor behang past bij shabby chic?

Bij shabby chic draait alles om zachtheid en nostalgie, en dat zie je ook terug in het behang. Bloemenprints, lichte strepen of zelfs klassieke damastpatronen passen perfect bij deze stijl. Kies voor behang met een lichte achtergrond, zoals pastelkleurige bloemen op een witte of crème ondergrond. Dit geeft je ruimte die zachte, romantische look zonder te overheersen.

Wat voor verlichting past bij shabby chic?

De juiste verlichting kan je interieur maken of breken, en bij shabby chic wil je vooral zachte, warme verlichting. Kies voor antiek ogende kroonluchters of lampen met een verweerde look. Lantaarns en wandlampen met een vintage uitstraling werken ook heel goed. Tip: ga voor lampenkappen van lichte stoffen zoals linnen of katoen, dat versterkt de zachte uitstraling van je interieur.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen bij de shabby chic woonstijl?

De keuze van materialen speelt een grote rol bij het creëren van die doorleefde, romantische uitstraling van shabby chic. Het gaat om natuurlijke en vaak verweerde materialen die bijdragen aan de vintage sfeer.

  • Hout: Shabby chic staat bekend om zijn gebruik van oud en verweerd hout. Dit kunnen oude kasten zijn waarvan de verf afbladdert, of houten vloeren met een doorleefd uiterlijk. Houten meubels die licht geschilderd zijn, zoals in witte of pasteltinten, geven een subtiele, elegante uitstraling. Denk aan een antiek nachtkastje of een eettafel met zachte pastelkleuren.
  • Natuurlijke en zachte stoffen: Linnen is een licht, natuurlijk materiaal dat perfect past bij de luchtige uitstraling van shabby chic. Linnen gordijnen, kussens of tafelkleden brengen een zachte en natuurlijke sfeer in de kamer. Zachte en comfortabele katoenen stoffen passen perfect bij shabby chic. Katoenen plaids, bedlinnen of kussens in lichte kleuren zorgen voor een warme en gezellige sfeer.
  • Kant: Kant is de klassieke keuze voor een romantische touch. Denk aan kanten tafellopers, gordijnen of zelfs beddengoed met kanten details.
  • Metaal: Denk aan metalen bedframes of lampen met een antieke, verweerde uitstraling. Metaal in shabby chic interieurs mag er oud en doorleefd uitzien, het hoeft niet perfect gepolijst te zijn. Of wat dacht je van antieke spiegels met smeedijzeren lijsten of een rustieke kroonluchter die passen perfect bij de vintage uitstraling?
  • Glas met een vintage uitstraling, zoals gekleurd of gebarsten glas, past ook mooi in shabby chic. Denk aan decoratieve flessen, oude vazen en kroonluchters met glazen details.

Shabby chic interieurstijl moodboard

Als je aan een shabby chic moodboard denkt, begin dan met lichte kleuren zoals pastelroze, mintgroen en crème. Voeg wat textuur toe met houten meubels, oude spiegels en kanten details. Plaats hier en daar een vintage fotolijstje of een romantisch schilderij. Dit moodboard geeft je meteen dat rustgevende en romantische gevoel dat je wilt bereiken.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van de shabby chic woonstijl?

Het toepassen van shabby chic in je interieur kan veel plezier geven, maar het is belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden om te zorgen dat het niet te rommelig of overweldigend wordt.

Zorg voor balans

Shabby chic draait om het mixen van oude en nieuwe elementen, maar je wilt voorkomen dat je huis eruitziet als een kringloopwinkel. Kies een paar opvallende stukken zoals een mooie, verweerde kast of een antieke spiegel, en houd de rest subtiel.

Houd het luchtig

Omdat shabby chic vaak werkt met zachte en lichte kleuren, kan een ruimte snel te druk worden als je te veel donkere of zware elementen toevoegt. Houd het daarom luchtig door te kiezen voor lichte muren, lichte meubels en veel natuurlijke lichtinval.

Less is more

Het is verleidelijk om overal mooie, vintage accessoires neer te zetten, maar te veel accessoires kunnen je interieur druk en rommelig maken. Kies in plaats daarvan voor een paar zorgvuldig geselecteerde items, zoals een vintage fotolijstje of een mooie vaas.

Vermijd te veel kitsch

Hoewel shabby chic draait om romantiek en vintage, wil je voorkomen dat het té zoet of kitscherig wordt. Kies daarom voor verfijnde, elegante items in plaats van overdadig versierde accessoires.

In wat voor woning kun je de shabby chic woonstijl het beste toepassen?

Hoewel shabby chic oorspronkelijk uit grote Engelse landhuizen komt, kun je de stijl in vrijwel elk type woning toepassen. Of je nu in een klein appartement in de stad woont of in een ruime boerderij op het platteland, shabby chic werkt overal. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje creativiteit en een liefde voor alles wat een beetje ‘versleten chic’ is.

Bronnen: Pinterest

Hoe ga ik te werk als ik de shabby chic interieurstijl wil toepassen in huis?

Het toepassen van de shabby chic woonstijl in je huis hoeft niet ingewikkeld te zijn, en het mooie is dat je het stap voor stap kunt doen. Hier is een simpel stappenplan om te beginnen:

1. Begin met een moodboard

Verzamel afbeeldingen van shabby chic interieurs die je aanspreken. Denk aan kleuren, materialen, meubels en accessoires die je in je eigen huis wilt toepassen. Dit geeft je een goed beeld van hoe je jouw ruimte wilt vormgeven.

2. Kies een kamer

Begin klein. Kies een kamer waar je de shabby chic look wilt introduceren. Dit kan bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of zelfs de hal zijn. Door je te focussen op één ruimte, kun je beter bepalen welke elementen je wilt toepassen.

3. Werk met wat je hebt

Kijk naar de meubels en accessoires die je al hebt en bepaal of ze passen in de shabby chic stijl. Misschien heb je al een houten tafel die je een likje verf kunt geven, of oude kussens die je kunt vervangen door nieuwe, zachte exemplaren.

4. Ga op zoek naar vintage items

Kringloopwinkels en vintage markten zijn je beste vriend bij het vinden van unieke shabby chic meubels en accessoires. Denk aan antieke kasten, spiegels, kroonluchters of zelfs oude fotolijstjes.

5. Voeg accessoires toe

Accessoires zijn de sleutel tot het afmaken van een shabby chic interieur. Denk aan romantische bloemenvaasjes, vintage klokken en oude boeken. Vergeet niet om zachte plaids en kussens toe te voegen voor extra comfort.

Welke meubels passen bij de shabby chic woonstijl?

Meubels met een verouderde uitstraling zijn de sleutel tot shabby chic. Denk aan houten tafels met afgebladderde verf, oude stoelen met zachte kussens of een grote, comfortabele bank met een vintage uitstraling. Ook meubels met sierlijke, ronde vormen passen perfect binnen deze stijl.

Welke woonaccessoires passen bij de shabby chic woonstijl?

Accessoires zijn essentieel om die echte shabby chic sfeer te creëren. Ga voor vintage spiegels, sierlijke kandelaars en oude fotolijstjes. Ook bloemen (liefst droogbloemen of verse bloemen in zachte kleuren) doen het goed. Vergeet niet om zachte plaids en kussens met kant of geborduurde details toe te voegen!

No items found.

Shabby chic woonkamer

De woonkamer is de perfecte plek om shabby chic toe te passen. Ga voor een comfortabele, grote bank in een lichte kleur, voeg een verweerde salontafel toe en zet wat zachte, fluffy kussens neer. Werk het af met een vintage vloerkleed en een mooie, antieke spiegel aan de muur.

Bronnen: Pinterest

Shabby chic badkamer

Een shabby chic badkamer is een oase van rust. Kies voor een vrijstaand bad op pootjes, voeg wat antieke spiegels toe en ga voor zachte pastelkleuren op de muren. Zet hier en daar wat geurkaarsen neer en je hebt een badkamer waar je nooit meer uit wilt komen.

Bronnen: Pinterest

Shabby chic slaapkamer

In de slaapkamer draait het allemaal om comfort. Een groot, romantisch bed met een metalen frame of een houten bed met verf die net wat is afgebladderd, past perfect. Voeg zachte, katoenen of linnen beddengoed toe en vergeet niet een paar sierkussens in pastelkleuren. Een oude houten nachtkastje maakt het af.

Bronnen: Pinterest

Shabby chic keuken

Ook in de keuken werkt shabby chic goed. Denk aan houten keukenkastjes in een lichte kleur, een antieke vitrinekast voor servies en misschien een gezellige, ronde eettafel met bijpassende vintage stoelen. Voeg wat linnen servetten en een mooie vaas met verse bloemen toe voor de finishing touch.

Bronnen: Pinterest

Shabby chic kantoor

Een shabby chic kantoor creëert een rustige werkomgeving. Kies voor een vintage bureau en een comfortabele stoel met zachte kussens. Voeg wat stijlvolle opbergdozen toe en een oude lamp voor dat extra beetje charme.

Bronnen: Pinterest

Shabby chic hal

De hal is vaak een vergeten ruimte, maar het is de perfecte plek om je gasten te verwelkomen met shabby chic flair. Een vintage bankje, een oude kapstok en misschien een mooie spiegel zorgen voor een gezellige, uitnodigende entree.

Bronnen: Pinterest

Met welke andere interieur stijlen kun je shabby chic combineren?

Shabby chic is verrassend veelzijdig en laat zich goed combineren met andere interieurstijlen. Hier zijn een paar ideeën:

Bohemian & shabby chic

Bohemian en shabby chic delen een liefde voor een ontspannen, niet-perfectionistische sfeer. Combineer shabby chic met bohemian elementen zoals kleurrijke tapijten, exotische accessoires en speelse patronen om een levendige, maar toch comfortabele ruimte te creëren.

Landelijk & shabby chic

Shabby chic en landelijke stijlen gaan hand in hand, vooral door het gebruik van natuurlijke materialen en een lichte kleurenpalet. Voeg rustieke houten meubels en warme stoffen toe voor een landelijke touch.

Scandinavisch & shabby chic

Scandinavisch design staat bekend om zijn minimalistische aanpak en natuurlijke materialen. Door shabby chic te combineren met een Scandinavische stijl krijg je een luchtige, rustige ruimte met een romantische twist.

Industrieel & shabby chic

Hoewel het op het eerste gezicht een onverwachte combinatie lijkt, kunnen verweerde shabby chic elementen zoals houten tafels en zachte kussens mooi contrasteren met ruwe, industriële materialen zoals beton en metaal. Dit geeft je ruimte een stoere, maar toch gezellige uitstraling.