9 tips voor een gezellige en knusse woonkamer

Geschreven door:

Wat maakt een interieur gezellig?

Gezelligheid zit ‘m in de sfeer, de details en de manier waarop je je huis inricht. Het draait om het creëren van een omgeving waarin jij en je gasten zich direct op hun gemak voelen. Denk aan warme kleuren, zachte materialen en persoonlijke accessoires. Maar, het allerbelangrijkste is dat je ruimte aanvoelt als een plek waar je tot rust komt en waar alles klopt. Dus: warme kleuren, knusse verlichting en vooral een persoonlijke touch.

Bronnen: Pinterest

De beste tips voor een knusse woonkamer

1. Kies warme en gezellige kleuren

Warme kleuren zoals okergeel, terracotta, dennengroen en zacht beige roepen direct een gevoel van warmte en comfort. Kies bijvoorbeeld voor een accentmuur in een van deze tinten of werk met accessoires zoals kussens, dekentjes en vazen in warme kleuren. Wees vooral niet bang om warme tonen met elkaar te combineren. Zo wordt het meteen gezellig.

2. Ga voor zachte vormen

Meubels met ronde vormen, zoals een ronde salontafel of een gebogen bank, zorgen voor een zachtere, uitnodigende uitstraling. Strakke, harde lijnen kunnen soms wat kil aanvoelen, dus kies voor zachte, organische vormen. Zet bijvoorbeeld een grote ronde poef neer en ga voor organisch gevormde spiegels en accessoires.

No items found.

3. Kies de juiste (warme) verlichting en voeg kaarsen toe

Verlichting is dé sleutel tot een gezellige sfeer. Ga voor zachte, warme lampen met een lagere Kelvin-waarde (tussen 2200K en 3000K). Vermijd fel, wit licht, want dat maakt je woonkamer eerder klinisch dan knus. Speel vooral met lampen op verschillende hoogtes voor gelaagdheid in je woonkamer. En vergeet zeker de kaarsen niet! Zet een paar kandelaars neer met mooie kaarsen in warme kleuren. Zet je liever geen kaars aan, dan kun je ook altijd gaan voor een elektrisch exemplaar. Net zo mooi en knus, maar dan wat veiliger. 

4. Voeg wat natuur toe

Groen in huis brengt leven en frisheid in je interieur. Planten geven niet alleen kleur, maar zorgen ook voor een natuurlijke, rustgevende sfeer. Ga voor grote, opvallende planten zoals een monstera of ficus of kies voor kleinere planten in mooie potten die je op de vensterbank of een plank kunt zetten. Groen maakt je woonkamer instant gezellig.

5. Sla knusse accessoires in

Een knusse woonkamer is niet compleet zonder een overvloed aan zachte accessoires. Denk aan fluffy plaids, zachte sierkussens en misschien zelfs een (kunst)schapenvachtje voor extra textuur. Leg een dikke wollen plaid over je bank en leg wat kussens in verschillende kleuren en materialen neer. Voilà, klaar om met een kop thee onder te kruipen!

Bronnen: Pinterest

No items found.

6. Zorg voor warme voetjes

Een vloerkleed voegt direct warmte en comfort toe aan een ruimte, vooral als je harde vloeren hebt zoals hout of tegels. Kies voor een hoogpolig kleed voor extra zachtheid onder je voeten, of ga voor een laagpolig kleed met een mooi patroon om je zithoek visueel af te bakenen. Lekker voor je voeten én het staat superknus.

7. Kies zachte materialen

Het gebruik van zachte stoffen draagt enorm bij aan een warme en uitnodigende sfeer. Denk aan een fluwelen bank, wollen kussens, een bouclé fauteuil of een super fluffy plaid. Deze materialen voelen niet alleen fijn aan, ze maken de kamer ook optisch zachter en warmer.

8. Deel een grote woonkamer in verschillende hoekjes

Heb je een grote woonkamer? Maak het knusser door de ruimte op te delen in verschillende hoekjes. Een leeshoekje met een comfortabele fauteuil en een klein tafeltje, een gezellige zithoek en misschien zelfs een apart plekje voor een hobby zoals tekenen of muziek maken. Door de kamer te verdelen in kleine zones voelt het minder massaal en veel knusser.

9. Geef je woonkamer een persoonlijke touch

Wat maakt een woonkamer écht van jou? Je persoonlijke spullen natuurlijk! Hang foto’s op van fijne momenten, zet een paar mooie souvenirs van je favoriete vakantie neer of leg boeken die je leest op de salontafel. Deze persoonlijke details geven je woonkamer een unieke sfeer waar je je echt thuis voelt.

Lukt het toch nog niet helemaal om een samenhangend interieur neer te zetten? Dan kun je een interieurontwerper inschakelen. Ontdek hier wat een interieurontwerper allemaal voor je kan betekenen.

Bonustip: zet de open haard aan

Heb je een open haard of de mogelijkheid om er een toe te voegen? Een knisperend vuurtje is de ultieme sfeermaker. Dus áls het kan, zet een vuurtje aan en maak het gezellig in huis. Of zet een vuurtje aan op de tv. Iets minder warmte, maar doet gelukkig niet af aan de gezelligheid.

De mooiste voorbeelden van knusse interieurs

Bronnen: Pinterest