Een eclectisch interieur in 6 stappen

Geschreven door:

Wat betekent eclectisch?

Eclectisch komt van het Griekse woord "eklektikos," wat "kiezen" betekent. Het gaat erom dat je het beste van verschillende stijlen samenbrengt. Het is niet gebonden aan één stijl, maar een eigenzinnige mix van meerdere stromingen, kleuren en designs die samen een harmonieus geheel vormen. Bij eclectisch draait het om vrijheid en creativiteit!

Wat is een eclectisch interieur?

Een eclectisch interieur is een interieur waar verschillende woonstijlen bij elkaar komen. Denk aan een vintage stoel naast een strak, modern dressoir, of een Marokkaans tapijt gecombineerd met een Scandinavische lamp. Het is een speelse combinatie van oude en nieuwe elementen die elkaar aanvullen. Het leukste aan eclectisch wonen? Het vertelt je persoonlijke verhaal. Alles in je huis heeft een eigen betekenis en geschiedenis.

Hier komt de eclectische stijl vandaan

De eclectische stijl vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw, toen architecten en designers verschillende historische stijlen gingen combineren. Ze lieten zich inspireren door barok, gotiek, en renaissance, en brachten elementen hiervan samen in hun ontwerpen. Het werd een reactie op de strikte regels van traditionele stijlen. Tegenwoordig is het een geliefde stijl omdat het zo lekker vrij en creatief is.

Welke kleuren en kleurcombinaties passen bij de eclectische woonstijl?

In een eclectisch interieur is de vrijheid om kleuren te combineren een van de grootste voordelen. Je kunt bijna alle kleuren gebruiken, maar het gaat er vooral om hoe je deze kleuren samenvoegt in de ruimte.

Basis- en accentkleuren

Begin met een neutrale basiskleur zoals wit, grijs, of zachte aardetinten. Dit zorgt voor een rustige achtergrond waarop je kunt bouwen met fellere kleuren. Neutrale tinten zoals RAL 9010 (Zuiver Wit) of RAL 7032 (Kiezelgrijs) werken goed als een canvas om op voort te bouwen.

Gedurfde accenten

Voeg contrasten toe met diepe kleuren zoals RAL 5003 (Saffierblauw) of Bordeauxrood. Deze rijke tinten geven een elegante en dynamische sfeer.

Combineren van onverwachte kleuren

Denk aan het samenbrengen van tinten die in eerste instantie botsend lijken. Zo kun je bijvoorbeeld zalmroze combineren met donkergroen, of mosterdgeel met grijspaars. Deze onverwachte kleurcombinaties zorgen voor spanning en karakter in je interieur.

Pasteltinten en metallics

Pastelkleuren zoals mintgroen, poederroze, of babyblauw kunnen ook goed werken, vooral als ze worden gecombineerd met metallics zoals goud, koper, of zilver. Deze kleuren voegen een frisse en moderne touch toe aan het geheel.

Bronnen: Pinterest

No items found.

Patronen en vintage: het perfecte eclectische behang

Bij een eclectisch interieur mag je gerust out-of-the-box denken als het op behang aankomt. Prints met botanische thema’s, geometrische patronen of zelfs een vintage bloemenbehang kunnen perfect passen. Durf je het nog spannender te maken? Combineer verschillende soorten behang in één ruimte voor dat echte eclectische gevoel.

Wat voor verlichting past bij een eclectische stijl?

Verlichting in een eclectisch interieur is een echte blikvanger. Denk aan grote kroonluchters boven de eettafel, retro staande lampen in de hoek van de woonkamer of industriële hanglampen boven het kookeiland. Het contrast tussen verschillende stijlen maakt het af. Een glazen lamp kan prachtig samen gaan met een bronzen vloerlamp – hoe diverser, hoe beter!

Mix en match met materialen

Bij de eclectische woonstijl draait alles om het mixen van verschillende materialen, waardoor een ruimte textuur en diepte krijgt. Hier zijn enkele materialen die je kunt combineren:

  • Hout: Hout is een tijdloos materiaal dat warmte toevoegt aan elke ruimte. Combineer bijvoorbeeld een robuuste houten tafel met fluwelen stoelen of een metalen kast. Het maakt niet uit of het hout modern of antiek is, het past altijd in een eclectisch interieur.
  • Fluweel: Fluweel geeft een luxe gevoel en is perfect voor banken, fauteuils, of kussens. Het combineert prachtig met ruwe materialen zoals beton of leer voor een contrast tussen zacht en hard.
  • Glas: Glazen tafels, lampen of accessoires zorgen voor een luchtig en verfijnd gevoel. Glas kan een prachtige aanvulling zijn op zwaardere, donkere meubels.
  • Metaal: Denk aan koper, messing of staal. Deze metalen kunnen terugkomen in verlichting, handgrepen, spiegellijsten of zelfs meubels. Metaal brengt een industriële en moderne touch.
  • Textiel: Een mix van verschillende textielsoorten, zoals wol, katoen, linnen, en zijde, voegt variatie toe. Combineer een grove wollen plaid met fijne linnen kussens voor een speelse, gelaagde look.
  • Tegelwerk: Voor vloeren en wanden kun je spelen met patronen en texturen in tegels. Denk bijvoorbeeld aan Portugese tegeltjes of mozaïeken, die kleur en leven in een ruimte brengen.

Eclectische interieurstijl moodboard

Bronnen: Pinterest

Waar moet ik op letten bij het toepassen van de eclectische woonstijl?

Hoewel eclectisch wonen veel vrijheid biedt, zijn er een paar richtlijnen om in gedachten te houden om te voorkomen dat het eindresultaat chaotisch of rommelig aanvoelt:

Zorg voor balans tussen elementen

Het doel van eclectisch design is het vinden van harmonie tussen verschillende stijlen. Zorg ervoor dat er een balans is tussen gedurfde en rustige elementen. Als je een opvallend patroon of een heftige kleur gebruikt, combineer dit met meer subtiele onderdelen om te voorkomen dat het overweldigend wordt.

Gebruik een neutrale basis

Een neutrale achtergrond helpt de ruimte samen te binden en zorgt ervoor dat de verschillende stijlen niet met elkaar concurreren. Kies voor witte muren of lichte kleuren als basis en breng de eclectische accenten aan met meubels en accessoires.

Beperk het aantal stijlen

Hoewel de eclectische stijl meerdere stromingen combineert, is het verstandig om je te beperken tot 2 à 3 stijlen die je met elkaar mengt. Zo houd je het overzichtelijk en blijft het interieur visueel aantrekkelijk.

Creëer samenhang door kleur

Kies een kleurpalet dat door de hele ruimte terugkomt om eenheid te creëren. Als je verschillende stijlen combineert, kunnen kleuren helpen om de afzonderlijke onderdelen met elkaar te verbinden.

Niet overdrijven met accessoires

Eclectische interieurs houden van decoratieve accessoires, maar zorg ervoor dat je niet té veel items neerzet. Dit kan al snel rommelig ogen. Kies liever voor een aantal statement stukken.

De perfecte woning voor de eclectische stijl

Of je nu in een stadsappartement woont of een vrijstaand huis hebt, de eclectische woonstijl past zich gemakkelijk aan. Het is echter wel handig als je voldoende ruimte hebt om de verschillende stijlen tot hun recht te laten komen. Een grote woonkamer biedt bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor het spelen met verschillende stijlen dan een kleine studio, maar zelfs in een kleine ruimte kun je met slimme keuzes een eclectische sfeer creëren.

Bronnen: Pinterest

No items found.

In 6 stappen naar een eclectisch interieur

Stap 1: Bepaal je basis

Begin met een neutrale basis, zoals witte muren of een houten vloer. Dit geeft je een rustige achtergrond om op voort te bouwen.

Stap 2: Kies je stijlen

Bedenk welke stijlen je wilt mixen. Misschien houd je van een industriële look, maar ben je ook fan van vintage elementen. Maak een selectie van 2 tot 3 stijlen die goed samengaan.

Stap 3: Bepaal je kleurenpalet

Kies een kleurenschema dat je in de hele ruimte kunt toepassen. Dit kunnen zowel neutrale als gedurfde tinten zijn. Zorg ervoor dat je deze kleuren terug laat komen in meubels, muren, en accessoires.

Stap 4: Selecteer meubels en materialen

Kies meubels uit verschillende stijlen, maar zorg voor een balans tussen contrast en harmonie. Combineer bijvoorbeeld een moderne bank met een vintage salontafel. Werk met verschillende materialen zoals hout, metaal, en textiel om textuur en diepte toe te voegen.

Stap 5: Voeg accessoires toe

Accessoires zijn cruciaal in een eclectisch interieur. Voeg kussens, kunstwerken, spiegels, en andere decoratieve objecten toe om de ruimte persoonlijk en speels te maken. Zorg ervoor dat de accessoires passen binnen je kleurenschema.

Stap 6: Blijf experimenteren

Het leuke aan de eclectische stijl is dat je nooit klaar bent. Je kunt altijd nieuwe elementen toevoegen of dingen herschikken. Durf te experimenteren en ontdek wat voor jou werkt.

Welke meubels passen bij de eclectische woonstijl?

De meubels die je kiest mogen allemaal een eigen verhaal vertellen. Een retro bank, een antieke kast en een moderne tafel kunnen prima samen. Zorg voor contrast in vormen, materialen en stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een houten eettafel met verschillende stoelen – een paar vintage, een paar modern.

Welke woonaccessoires passen bij de eclectische woonstijl?

Eclectische accessoires maken je interieur helemaal af. Denk aan grote spiegels met gouden lijsten, exotische vazen, kleurrijke kussens, en unieke kunstwerken. Maak gebruik van verschillende texturen en patronen om de ruimte echt tot leven te brengen.

Eclectische woonkamer

Een eclectische woonkamer is dé plek om creatief te zijn. Combineer een fluwelen bank met een vintage kleed en moderne verlichting. Voeg persoonlijke kunstwerken en planten toe om een levendige sfeer te creëren.

Bronnen: Pinterest

Eclectische badkamer

In de badkamer kun je eclectische accenten aanbrengen met opvallend tegelwerk, een vintage spiegel en kleurrijke accessoires. Durf te spelen met materialen zoals marmer, hout en messing.

Bronnen: Pinterest

Eclectische slaapkamer

In een eclectische slaapkamer mag je gerust verschillende stijlen door elkaar gebruiken. Een klassiek bed met een modern nachtkastje en felle kussens zorgt voor een unieke uitstraling.

Bronnen: Pinterest

Eclectische keuken

De eclectische keuken draait om speelse combinaties van kleuren en materialen. Denk aan een strakke keuken gecombineerd met retro tegeltjes en industriële lampen. Voeg kleurrijke accessoires toe voor extra flair.

Bronnen: Pinterest

Eclectische kantoor

Een kantoor met een eclectische inrichting maakt het werken leuker. Combineer een antiek bureau met een moderne bureaustoel, en voeg persoonlijke items zoals schilderijen of boeken toe.

Bronnen: Pinterest

Eclectische hal

In de hal kun je een mix van stijlen en materialen toepassen. Denk aan een vintage kapstok naast een moderne spiegel, of verschillende soorten verlichting voor een speels effect.

Bronnen: Pinterest

Met welke andere interieurstijlen kun je de eclectische stijl combineren?

De eclectische stijl laat zich makkelijk combineren met andere stijlen zoals bohemian, industrieel en zelfs Scandinavisch. Door elementen van deze stijlen te gebruiken, kun je een unieke mix creëren die helemaal bij jou past. Dat is natuurlijk het hele idee van een eclectisch interieur.